h1

Bine că ai venit!

octombrie 19, 2006

Bine ai venit într-o lume „în-colţită” pe un pămînt cu o umbră rotundă! Sferic, cu umbră de cerc.

Aici încercăm să ne gîndim în linii drepte despre unele lucruri care sînt curbe! Vom încerca, cu limite şi umilinţă, să „în-colţim” lumea, adică să îi dăm colţuri, păstrînd marginile. Acesta poate fi un spaţiu în care cercul se îndreaptă.

Un pătrat nu se poate nuanţa. Un pătrat este o dogmă. Ca şi cercul. Paralelogramul şi ovalul sînt deviaţii, abateri de la forma perfectă a cercului şi pătratului.

Cvadratura este un spaţiu temporar. Careul este expresie a limitei şi disciplinei (Militarii se adună în careu, nu-i aşa?), dar este, în acelaşi timp şi promisiunea cubului.

Muchia este lipsa sferei, muchiile sunt proprietate a tetraedrului perfect.

Lumea începe pe sfera pămîntului şi se sfîrşeşte cu un cub.

24 comentarii

 1. Bine! Şi totuşi lumea este rotundă, se învârte, nu stă pe loc, aşa cum crezi tu ca să te întorci la „clasice”!


 2. patratul este o figura geometrica plana, o abstractiune. în fapt, toate lucrurile au volum.
  patratos este si cubul, sase fetze, opt coltzuri, doispe muchii; e greu de învârtit, de dat peste cap; are multa stabilitate, dar se poate spune ca este încapatzânat.
  acestea fiind spuse, patratosul si cubuletz ar fi fratzi.


 3. buna, patratosule.
  patratul este o abstractie, un concept. În fapt, lucrurile au volum. Cubuletz, de exemplu, are sase fetze patrate, opt coltzuri, doispe muchii. Este greu de rasturnat, are stabilitate, dar se poate spune ca e greu de convins, e incapatzânat, „cap patrat”. Are si patratosu un frate, pe cubuletz.


 4. Mulţumesc, cubuleţ!


 5. Eu contrazic: Patratul are obarsie terestra. A fost inventat de om. L-a inventat atunci cand nu putea patrunde ideea de curba. Si l-a folosit cand a vrut sa inteleaga curba. Lumea naostra este rotunda. Curbele cica ar fi construite din drepte. D’aia ne-au batut la cap cu serpii aia in liceu. Ca sa ne faca sa intelegem asta: ca de fapt curba este o suma. O suma de mai multe patrate.

  Curcubeul este rotund. Luceafarul de dimineata este rotund. Piatra de la mormant cica era rotunda. Imparatia lui Dumnezeu este rotunda. S-a rostogolit peste chipul de aur. Nu stiu ce forma avea Piatra pe care au lepadat-o zidarii: dar banuiesc ca, de vreme ce nu s-a potrivit sistemului lor patratos de construire, trag concluzia ca a fost rotunda. Altfel nu o aruncau.

  Apropos, stiti bancul ala: de ce isi fac oltenii casele rotunde? De aici si superioritatea lor. (nicidecum nu incerc sa fiu peiorativ, dar de dragul subiectului m-am legat si de asta, citeam pe undeva ca patratosu’ la origine e oltean; aici n-am vrut decat sa fiu putin comic)

  Dar evreii cum sarbatoreau adunarea corturilor? in corturi patrate sau rotunde?

  De ce prefer rotundul? pentru ca generalizeaza si implica patratul. Nu putem gandi altfel decat in termeni patrati. (D’aici si vorba aia: Ce te tot dai rotund atata?)


 6. […] La patratosu Un loc pentru chestii drepte intr-o lume curba « Ziua 2 Am încheiat experimentul! Recunosc, a fost şi orgoliu… October 19th, 2007 Azi, 19 octombrie, la ora 17:51 se împlineşte exact un an de la primul post. […]


 7. aici se mai scrie si dupa 1 an ??

  . . . .


 8. chiar 2 🙂


 9. încă nu doi? mai este ..


 10. 2 ani o luna si 20 de zile


 11. uite că s-au făcut 2…


 12. sa ne vedem cat va voi domnul!amin


 13. […] postare, cu titlul Bine că ai venit!, începea […]


 14. […] postare, cu titlul Bine că ai venit!, începea […]


 15. inteleg ca vrei vrei sa schimbi modul de gandire al unora si de ai duce inspre Imparatia lui Dumnezeu si Cetatea lui Dumnezeu care, dupa cum a descris-o si Moise, este destul de patrata.ideea voastra este o idee buna!


 16. […] Prima dată a fost o joacă (BTW pe 19 octombrie împlinesc trei ani de blogoslovire). […]


 17. se mai scrie chiar si dupa 3 ani…


 18. ,,,la un milion de intrari cafeaua va fi rece sau calda cu lapte sau fara?


 19. RECE!!!!!


 20. […] 19 octombrie, 2006, îmi începeam activitatea pe blogul Pătrăţosu. (De ce pătrăţosu? Iată AICI.) Era ora 17.51. A fost un fel de joacă. A rămas un altfel de […]


 21. 4 ani. 😀


 22. […] a terminat defel cu blogging-ul, pentru că în 2009 Marius Cruceru ne spune: Astăzi împlinesc trei ani de blogging. Exact la ora 17.51. Aşa cum spuneam într-o altă postare, am început dintr-o joacă, o joacă […]


 23. […] În urmă cu 5 ani, fix exact, am început să scriu pentru mine un jurnal care să fie salvabil în altă formă decît pe caietele mele de 200 de file. […]


 24. […] În urmă cu 5 ani, fix exact, am început să scriu pentru mine un jurnal care să fie salvabil în altă formă decît pe caietele mele de 200 de file. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: