h1

O viziune baptistă – viziune sau program? Revenire

martie 12, 2007

Din cauza unei înmormîntări în familie nu putem reveni cu opiniile promise decît după ziua de joi. Între timp, autorul a trimis o versiune revizuită a programului care se poate descărca AICI

Zilele trecute am primit prin email din partea autorului, Dr. Otniel Ioan Bunaciu, candidat la preşedinţia cultului baptist, două documente, SMS- o viziune baptistă şi explicarea acestei viziuni.

viziune-baptisteriu.jpg
Remarcabil fapt. Se pare că este pentru prima dată cînd un astfel de document este adus la cunoştinţa publicului într-o asemenea formă şi pe canalele pe care tehnologia modernă ni le pune la dispoziţie. Cu siguranţă este un moment istoric pentru că se produc mutaţii în felul în care se vor purta discuţiile şi analizele de aici încolo, dar şi în forma în care acestea vor ajunge la o parte din electoratul baptist. Trăim vremuri la care bătrînii noştri nici n-au îndrăznit să viseze, o evoluţie a resurselor pe care Dumnezeu ni le pune la dispozitie care ne încarcă cu şi mai multă responsabilitate.

De asemenea, este de notat şi faptul că autorul, numind acest document „propunere”, cere destinatarilor scrisorilor sale să facă sugestii, sînt invitaţi la discuţii analize în scopul îmbunătăţirii ei. Apreciem dorinţa dînsului de a asculta şi alte voci şi de a intra în dialog, transparenţa declarată şi deschiderea arătată atît în spaţiul privat cît şi în cel public.

Înainte de a reveni cu alte comentarii legat de conţinutul documentelor după ziua de luni, doar o singură observaţie pentru a lămuri mai bine termenii: dacă este „viziune” atunci nu se cere analiza şi sugestii din partea electoratului, pentru că devine altceva. O viziune vine din partea lui Dumnezeu. Are mireasmă mistică, este un dat de sus. Este o mişcare profetică şi care poate fi urmată sau nu, dar nu amendată sau comentată. Vizionarul este rudă de aproape cu profetul, dacă nu se regăsesc în acelaşi ipostas.

Autorul îşi aşează propunerea într-un spaţiu nepotrivit pentru o viziune, dacă doreşte să îşi menţină titlu de „viziune”. Propunerii de faţă i se poate încărca tot ce doreşte electoratul, ademenitor, dar periculos parcurs, dar atunci viziunea nu mai este nici personală şi, adunînd atîtea opinii cîte comentatori există, devine şi inaplicabilă. Drumul unei propuneri realizate în mişcare poate fi plin de capcane, şi pentru electorat, care îşi va regăsi toată ideaţia în formularea programului, dar mai ales pentru propunător. Într-o bună zi riscă să nu mai recunoască şi, în consecinţă, nici să poată împlini ceea ce nu mai este al lui.

Este ca şi cum ai croi haina direct pe client, iese bine numai dacă haina este îmbrăcată de un singur client. În felul aceasta viziunea nu mai este a unui singur om, ci a tuturor sau a unei majorităţi. Poate fi a unei majorităţi definite pe alte varii criterii decît am definit-o pînă acum, majoritatea celor care au acces la computer, internet, care pot scrie, dialoga, răspunde, interacţiona a celor care înţeleg acrostihul etc?

Dacă aşa sau lucrurile, probabil că mai potrivit este termenul de „program” şi nu cel de „viziune”. Un program poate fi al unui om, al unui grup, a unei majorităţi, un program poate fi comentat, criticat, refăcut, moştenit şi rămîne şi după ce propunătorul dispare. Viziunea, de obicei, moare odată cu vizionarul.

Nu este nici o problemă să avem o confruntare de programe. Slavă Domnului, să fie programe bune, clare, dar mai ales aplicabile. Confruntările de viziuni sunt foarte rare şi apar cu mică densitate pe scena istoriei, pentru că profeţii sunt puţini şi profeţiile s-au rărit. Să revenim deci acolo unde suntem de fapt, la programe.

Pînă la comentarii de conţinut sugerăm autorului să schimbe titlul din „o viziune baptistă” un „program „sau o „platformă” baptistă. Este mai puţin pretenţios şi reflectă mai bine şi forma şi conţinutul, dar mai ales procesul de creare, prelucrare şi finalizare a documentului.

Succes!

Si … revenim….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: