h1

… şi hip-hop? Avem muzică creştină sau creştini care cîntă muzică?

martie 14, 2007

Îi mulţumesc lui V. pentru sesizarea şi trimiterea la acest link.

Citiţi, vedeţi, auziţi, trageţi „confuziile”! N-am îndrăznit să pun în titlu primul cuvînt. Ghici care este şi de ce nu am îndrăznit să îl aşez acolo! Nu putem lua în deşert cu noi pe oricine şi nu putem pronunţa numele oricui în orice context.

De la articolul acesta se poate naşte o dezbatere interesantă. Multe de vorbit şi de discutat despre un subiect „fierbinte” de foarte mult timp: MUZICA. Muzica din camerele noastre, din cămăruţele noastre ascunse, din maşinile noastre, din dormitoarele şi bisericile noastre.

Am un CD rotund într-o carcasă pătrată, se înţelege. Cineva l-a deschis zilele trecute şi s-a pornit o dezbatere fără voia sau reaua lui intenţie. Dacă vrei să vezi despre ce este vorba uită-te aici.

chitara.JPG

Voi începe să postez o serie de cugetări de seară referitoare la muzică. Cutia pătrată a unui CD poate deveni o cutie a Pandorei care poate face multă tulburare. Speranţa este ultimul lucru care iese de acolo. Sperăm că ne vom asculta unii pe alţii cu inima nu doar cu ciocănelul şi timpanul. Să ascultăm deci cu inima, cu mintea, cu urechile, nu cu pancreasul şi ficatul cum mi-a fost dat să ascult în urmă cu mai bine de un an într-una dintre bisericile noastre…cînd toate organele interne mi-au vibrat din cauza boxelor de mulţi waţi…. Să ne ascultăm deci şi apoi să ne vorbim.

Ascultîndu-i şi pe unii şi pe alţii ( mi-a părut rău să văd cum sunt chinuite în mod nedemn instrumente muzicale de mii de euro produse de firme foarte respectabile pentru a realiza o muzică greu de respectat), mă tentează reformularea unei întrebări a lui Alvin Plantinga „avem o filozofie creştină sau creştini care filozofează”, întrebarea ar suna cam aşa „există o muzică creştină sau creştinii cîntă muzică”? Există muzică cu sunet creştin sau muzica creştină este creştină dacă are şi versuri creştine?

Revenim cu alte zeci de întrebări la care aştept răspunsurile voastre.

Zilele astea despre diferenţa dintre amatori şi diletanţi. Amatorii vorbesc după ce au învăţat măcar prinderile la bassflugehorn sau mandolină, diletanţii vorbesc, dar nici la drîmbă nu ştiu să drîmboiască, dar fiecare are dreptul la o opinie. Nu trebuie să fiu Picasso ca să vorbesc despre artă, nu trebuie să fiu Mozzart ca să vorbesc despre muzică, dar cred, deşi nici la pictat nu mă pricep şi nici sport de performanţă nu mai fac, cred că trebuie să învăţ să fac diferenţa dintre Van Gogh şi Picasso, dintre Mozzart şi Vivaldi. Asta pot face.

Să ne rugăm lui Dumnezeu, cum bine spunea tot maestrul Steinhardt să căpătăm dreapta cumpănă şi inima înţeleaptă.

5 comentarii

  1. muzica asta…, refuz sa intru in polemica cand subiectul este muzica, predestinarea, sau alt subiect de genul acesta…e ca si cum vb cu un martor despre Cristos si crearea Lui sau cu un adventist despre sabat sau carne de porc: NE INVARTIM IN CERC, NU REZOLVAM NIMIC!…parerea mea?…vb lui Flaviu: luati ce e bun!


  2. […] … şi hip-hop? Avem muzică creştină sau creştini care cîntă muzică? […]


  3. […] by Hip-hop? « La patratosu March 14th, 2007 at 9:43 […]


  4. bai Flaviu ce gen e asta „hip pop”????…lumineaza-ma te rog, e de la tine?
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: