h1

Scrisoarea I

aprilie 3, 2007

 

Un altfel de scrisori semnate de Scaraotchi,

după modelul maestrului Zgîndărilă

Scrisoarea I

Micul meu diversionist,

Noi nu pierdem timpul cu fleacuri. Voi fi scurt şi la obiect. Timpul trece. Şi nu în favoarea noastră. Dacă vrei să ajungi „mare operator” pe teatrul istoriei trebuie să înţelegi că viitorul poate fi determinat şi de lucrăturile tale. Deci, la treabă. Fii harnic!

2015p11-namb-screwtapeimage.jpg

Aşadar, dragul meu şăgîrt, urmează următoarele 13 sfaturi. El, Adversarul, are 10 porunci, noi avem 13, aşa ca să creadă lumea că are vreo importanţă:

1. Nu te grăbi! Aceasta este prima regulă. Dă senzaţia Adversarului că mai ai în traistă ceva de scos, dar păstrezi tu pentru alte dăţi cînd „va sosi momentul potrivit”. El cunoaşte totul, da, dar oamenii Lui, nu. Aşa că poţi înşela. Nu-ţi irosi toate gloanţele. Răbdarea şi persistenţa sunt caracteristicile unui artist al diversiunii. Dacă adversarul clientului tău nu are slăbiciuni prea multe, nu contează, aşteaptă, îţi va veni rîndul. Trebuie să găseşti o fisură undeva. Şi atunci cînd o găseşti fii sigur că o prezinţi ca pe o mare gaură. Pentru asta trebuie să foloseşti exagerarea.

2. Exagerarea! Ia-te cu mîinile de cap, clatină un pic, fă să pară că este o mare grozăvie tot ce s-a întîmplat. Învaţă-ţi clienţii arta exagerării. Fă-te că suferi cumplit, supradimensionează consecinţele. Fă ca totul să pară extrem de complex şi complicat. Dacă îi înveţi să folosească bine exagerarea, curînd vei putea să îi înveţi să folosească fără prea multe mustrări de conştiinţă şi minciuna.

3. Minciuna! Aha! Aici este măiestria noastră. Nu te învăţa să fii un mincinos mediocru. Asta este boală grea pentru cei care îl au ca tartor pe tatăl miunciunii. Oamenii au o predispoziţie ciudată spre autoînşelare. Vîntul îţi bate în pînze. Foloseşte această aplecare a lor spre ficţiune şi imaginaţie. Perverteşte-le şi transformă totul în minciună şi invenţiune. Nu îţi învăţa clientul să fie ca un copil de grădiniţă care ascunde mamei că el a spart cana. O minciună desăvîrşită trebuie să conţină o mică cantitate de adevăr. Învaţă-i combinaţiile. Alfel o minciună cu totul pură nu este credibilă. Dar mai întîi trebuie să ticluieşti exagerarea atît de măiestrit încît să ajungă şi clientul tău să creadă o parte din ceea ce spune. Altfel nu vei fi destul de convingător. Fii rafinat. După ce ai obţinut produsul, pune-l în circulaţie. Răspîndeşte zvonul. Poate fi despre orice şi despre oricine. Chiar dacă nu pare credibil, toată lumea va spune „Ehe, fără foc nu iese fum!”. Împinge-i pe topoganul autoînşelării. N-ai observat că topoganele nu au frîne şi volan? Lovitura este la sigur.

4. Zvonul. Zvonul este instrumentul nostru de lucru principal, ca dalta pentru sculptor. Cu zvonul rafinăm şi modelăm minciuna grosolană. Foloseşte-l din plin. Prin zvon minciuna capătă amploare. Expresii ca „ai auzit că”, „am ceva să îţi spun, dar să nu spui la nimeni… ”, „dacă îţi voi spune ceea ce urmează, ai să crezi că am înnebunit….”. Nici nu îţi imaginezi cît de mulţi vei găsi gata să îţi poarte zvonul. Înainte de a da vreo lovitură mediatică, răspîndeşte zvonul ca să fie credibile vorbele tale.

5. Tinţeşte bine! Fixează-ţi bine ţinta. De obicei ţintele noastre sunt performanţa, probitatea morală, loialitatea, onestitatea, integritatea, cam tot ce este dincolo de mediocritate oricum. Parte din programul nostru este să facem să pară totul înghiţit de mediocritate şi obscuritate. „Nimeni nu este bun, nimeni nu este curat, toţi sunt corupţi oricum, doar aţi văzut…” acestea sunt vorbe de aur. Foloseşte-le!

6. Urăşte! Asigură-te că ai destulă energie. Cum crezi că armele noastre, exagerarea, minciuna, odată instrumentate de un vehicul atît de eficient precum zvonul, îşi vor atinge ţintele? Ne trebuie energie. Energia noastră este generată de un combustibil pe care îl vei găsi oricînd: ura. Nu te înmuia. Urăşte! Dar cu forţă, cu putere. Asta este lucrarea noastră, pe lîngă minciună, ura este parte din lucrătura diabolic măestrită. Relaxarea, liniştea, pacea sufletească îţi sunt cei mai mari duşmani.

7. Nu uita! Nu te lăsa pe tînjală! Seninătatea este semn de slăbiciune şi decrepitudine. Nu poţi fi senin decît dacă uiţi. Ce, te-ai prostit! Cum să uiţi? Tine minte. Fă dosare, încondeiază ca să te poţi hrăni cu lăstarii de amărăciune şi apoi otrăveşte cît mai mulţi ca nu cumva, dacă tu te înmoi să te ajute ceilalţi. Trebuie creată o comunitate a urii ca energia să se prezerve. Vei găsi destui de mulţi să îi urască pe cei competenţi şi pe cei care atrag atenţia publică. Ajută-te de energia pe care o reprezintă. Adun-o. E păcat să se piardă pentru că nu sînt organizaţi.

8. Organizează-te! Şi organizează-i şi pe ceilalţi. Dacă este nevoie întîlneşte-te personal, mergi din poartă în poartă pentru a cîştiga simpatii. Fii sistematic. Vei găsi destui care să se îndrepte în aceeaşi direcţie cu tine. Nu uita: omul este stricat. Deci, fii optimist!

9. Încăpăţînează-te! Pe lîngă ură, dragul meu, nu vei putea să biruieşti totuşi fără încăpăţînare. Loveşte în acelaşi loc şi mult timp. Apa, uite, poate sparge stînca. Ia exemplu. Urmează-ţi drumul. Nu te abate. Prietenii vor încerca să te facă să te îndoieşti de calea strîmbă pe care noi am ales-o. Atîta timp cît persistă zvonul, minciuna, exagerările, eşti pe drumul cel bun. Nu te lăsa impresionat de aparentele slăbiciuni ale adversarului cum ar fi scuze, cereri de iertare sau altele înrudite cu acestea. Fii tare! Dă-i eventual impresia că totul s-a rezolvat pentru a-i adormi vigilenţa. Vei putea lovi din nou.

10. Verifică! Nu uita să verifici rezultatele! Foarte important. Dacă este tulburare, lipsă de pace, agitaţie, fierbere, dacă se dau telefoane, dacă se strică prietenii, dacă reputaţia cuiva este ştirbită, dacă, în general comunitatea în care lucrezi suferă, atunci, dă-i bătaie. Ai viitor. Eşti pe calea cea bună, largă şi strîmbă. E rău, deci pentru noi e bine!

11. Distruge! Aici este măsura artei unui aghiuţă care devine meseriaş. Voi începătorii faceţi numai chestii mici, tot felul de mici încurcături. Învaţă-te să distrugi. Încercă să distrugi credibilitatea oricărei surse alternative. Nu te da înapoi de la atacul pe orice cale.

12. Foloseşte comunicarea! Ce fel de minciună este aceea care nu este răspîndită. Fii isteţ, dragul meu. Acum ai la dispoziţie internet, presă scrisă, presă audio, presă vizuală. Ehehe! Lux, băiete. Dacă aveam la dispoziţie acum 100 de ani aşa ceva, acum aveam pensie mai mare. Este o ruşine că poţi doar atît cu astfel de posibilităţi. Vezi că sunt unii care ne descoperă lucrăturile! Atacă-i şi pe ei. Nu ne putem permite luxul de a fi neatenţi acum cînd suntem atît de aproape de reuşită.

13. Tupeul! Tupeul este un condiment fără de care nu vei reuşi. Trebuie să ai destulă tărie, recunosc, să te uiţi în ochii oricui, trebuie să poţi spune absolut orice grozăvie senin, fără să clipeşti, fără să ai nici un tremur în barbă. Nu cumva să trădezi vreo emoţie! Stăpîneşte-te că altfel dai totul peste cap.

Mult succes, piticule,

Al tău maestru, josnicul Scaraotchi

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: