h1

„Să fim mai buni!” Măcar acum…

aprilie 5, 2007

Să fim mai buni!

Pastorala de Paşti

La fiecare dintre sărbătorile de Crăciun sau de Paşti auzim peste tot, din partea politicienilor, „să nu facem declaraţii războinice”, să treacă Paştele, de la crainicii televiziunilor auzim „în această perioadă să fim mai buni”, „să facem bine” spunem şi noi, oamenii Bisericii.

„Să fim mai buni!” este oare posibil?

„Să fim mai buni acum!” şi apoi ce se va întîmpla? După ce trec sărbătorile, ce vom face? Ne întoarcem din nou la răutatea noastră cea de toate zilele?

„Să facem bine!”. Poate cineva care nu este bun să facă binele?

Acestea sunt întrebări pe care merită să ni le punem acum cînd auzim din ce în ce mai multe îndemnuri care par lozinci deşarte şi retorică fără acoperire în fapte.

Paştele par un fel de Jocuri Olimpice pentru păgîni. Încetăm ostilităţile pentru o vreme ca să le reluăm mai vajnic după ce trece intervalul.

Paştele şi Crăciunul au devenit un simplu Interval, un spaţiu de refugiu, un adăpost în mijlocul furtunii. Asta este probabil explicaţia pentru care unii vin la biserică doar la Paşti şi la Crăciun. Da, şi acesta este bun, dacă în acest acest interval şi spaţiu prilejuieşte o întîlnire personală ca în Micul Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery: „Un prieten este ca o fîntînă în mijlocul deşertului”. Aceasta era ideea. Nu poţi petrece intervalul fără să te întîlneşti în acest spaţiu şi timp al sărbătorii cu Cineva, cu Dumnezeu însuşi, întrupat pentru noi şi pentru a noastră mîntuire mort şi înviat.

Dragi credincioşi,

Orice alcoolic îşi promite „de luni nu mai beau”. Şi acest „luni” devine o fata morgana după care aleargă fără să atingă. Cîtă nefericire este în mijlocul unui zîmbet falst!!! Cîtă durere în mijlocul „distracţiei”!

drunk-man-dogan-art-1.jpg

 

Omul nu poate fi mai bun decît dacă este locuit pe dinlăuntru de Isus Cristos. Soluţia pentru a deveni mai buni nu este la nivelul hortaţiilor, ci la un nivel al înfăptuirilor care nu se pot vedea, este o atitudine a inimii.

Să spunem aşadar: „Să îl primim în inimile noastre” ca să fie El bunul cel mai bun faţă de cei care merită bunătatea noastră. Să îl primim în inimi. Astfel în sufletul nostru va fi tot timpul Crăciun, nu numai cînd este Crăciun. Naşterea Lui în noi va genera naşterea noastră din nou şi o fiinţă nouă care poate iubi aşa cum noi, în firea noastră căzută nu putem iubi. Apostolul Pavel ne spune în Galateni 2:20 „Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi s-a dat pe Sine însuşi pentru mine.”, iar în 2 Corinteni 5:17 ne spune „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură (Sau: zidire) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” Nu putem fi mai buni decît prin răul care i s-a făcut Lui. Isaia 53:4 ” Totuşi, El suferinţele noastre le-a purtat şi durerile noastre le-a luat asupra Lui şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit.”

william-adolphe-bouguereau-the_flagellation_of_our_lord_jesus_christ_1880.jpg

Să fim mai buni? Da, este posibil, în Cristos, cu Cristos, prin Cristos.

Să fim mai buni acum? De ce numai acum? Dacă cele vechi s-au dus, atunci în viaţa cea nouă se permanentizează puterea lui Cristos, energia care izvorăşte pururea bunătatea din cel care este fără de sfîrşit şi fără de început, dar începător a toate. Cum se va putea face acest lucru? Prin puterea Învierii Lui.

Puterea învierii Lui este cea care ne ajută să ieşim cu bine şi să rămînem buni şi după ce trece intervalul. Apostolul Pavel doreşte să cunoască pe El, dar şi Puterea Învierii Lui care ne ajută să ne facem asemenea cu moartea Lui, pentru a putea apoi să trăim viaţa Lui. Filipeni 3:10 „Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui şi să mă fac asemenea cu moartea Lui”.

Să facem bine! Cine, noi? Binele nu poate fi realizat decît de Cel bun. Noi, credincioşii neoprotestanţi vorbim de „locuirea lui Cristos în inima noastră”. Credem că aceasta este singura şansă la a muri ca răi şi a ne naşte ca oameni buni.

Fiinţa umană nu se poate „îmbunătăţi”. Nu putem instala un updates ca la Microsoft, nu putem lua pack-uri de revizie. Fiinţa umană nu poate face bine decît printr-o metamorfoză pornită din interior spre exterior. O transformare radicală pe care o numim „naştere din nou” după o moarte împreună cu Cristos. 2 Timotei 2:11 Adevărat este cuvântul acesta: dacă am murit împreună cu El, vom şi trăi împreună cu El.

Să fim mai buni? Nu, ci să devenim buni!

Să fim mai buni acum? Nu, să rămînem buni!

Să facem fapte bune acum? Nu, să înfăptuim binele la timp şi ne-la-timp! Tot timpul.

Să petrecem Paştele într-un mod sfînt? Da, să petrecem Paştele tot timpul şi în afara intervalului de sărbătoare.

Vă dorim tuturor să Îl întîlniţi pe Cristosul înviat în această poposire în spaţiul şi timpul sărbătorii. Vă sfătuim pe toţi cu dragoste pastorală să Îl invitaţi pe Isus în inimile dumneavoastră. Vă dorim să experimentaţi Puterea Învierii Lui şi bunătatea Lui inepuizabilă să se manifeste în noi, prin noi şi printre noi. Vă dorim tuturor să nu mai ieşiţi niciodată din bucuria intervalului de sărbătoare, chiar dacă vom fi ieşit din sărbătoare.

Prin vedere ne vom înşela. Să ne întîlnim cu Isus cel nevăzut în nevedere şi să credem! Toma a pus degetul în rana Lui şi a devenit altul. Noi să Îl lăsăm pe El să pună degetul în ranele noastre ca să ne vindecăm.

toma.jpg

 

Cristos e Sfîntul! (în ciuda lui Dan Brown şi a Codului lui DaVinci)

Cristos e Acelaşi! (în ciuda interpretărilor cu program ideologic ale Evangheliei lui Iuda)

Cristos e Viu! (în ciuda aşa zisei „descoperiri” a mormîntului şi osemintelor lui)

Să ne întîlnim deci cu El de acest Paşti! Fîntîna noastră din deşert.


Săptămîna Patimilor, Joia Mare, 2007.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: