h1

Ea este Naghi Floare sau Mariut Floarea sau Nagy Virag

aprilie 6, 2007

Naghi Floare (fostă Mariuţ Floare, devenită Nagy Virag) din Mărtihaz la 93 de ani recita psalmi.

A fost o femeie mică de statură, plină de viaţă, cu o minte ageră şi foarte cuminte, dar care a făcut o faptă demnă de memoria noastră, gest de iubire şi credincioşie care nu trebuie să scape amintirilor colective.

nagy-virag-mariut-floare.jpg

Prin 1944 află că soţul i-a fost împuşcat. Se suie în căruţă, se duce în Ungaria, la groapa comună. Dezgroapă, munceşte să scoată cadavrele dintre care să îşi recunoască bărbatul. Îl vede „Era încă mîndru roziu”, numai în jurul împuşcăturii din frunte începuse să se strice. Îşi aşează mortul în căruţă, îl aduce acasă, îl plînge aşa cum trebuie plîns iubitul şi îl îngroapă aşa cum trebuie îngropaţi cei dragi. Nu s-a mai căsătorit şi a crescut copiii pentru Domnul.

Aştia sunt oamenii pe care merită să ni-i amintim.

Îi mulţumesc lui Liviu Naghi, nepotul ei, care mi-a spus această frumoasă istorie care merită transformată într-un film.

12 comentarii

 1. […] martie 29, 2008 in Marius Cruceru (De la Marius Cruceru) […]


 2. Daniele Branzai ma bucur ca ai redescoperit postul asta.

  Tipul asta scrie minunat. El ar trebui sa faca scenariul de film.

  Uneori ma enerveaza de nu mai pot (mai ales cand ma ameninta cu spam-ul 🙂 ) dar trebuie sa recunosc ca asa cum spunea Alin Cristea este fascinant.

  Pacat ca la astfel de posturi nimeni nu prea comenteaza.


 3. Na, asta da femeie. In ziua de azi se spune ca unele femei nu isi fac datoria pentru ca nu au educatia necesara si nu stiu. Nu se scrie nimic daca sora asta a facut ceva studii (ceea ce nu cred), totusi si-a stiut rolul ca sotie si ca mama. Altele de mult s-ar fi recasatorit.

  Acesti sfinti trebuiesc amintiti. Multumim.


 4. Mama ,ne-a crescut pe toti 6 ,dupa ce a murit tata,tot in 44,
  lasand casa si tot ceea ce aveam in alta tara,
  nu a dorit niciodata sa se recasatoreasca,desi unii din frati o sfatuiau,a trait smerita,fara cercei ,fara bratari,in umilinta si smerenie.
  Am vazut in viata ei,multa, multa suferinta si lacrimi.Dumnezeu stie de ce a fost asa.


 5. Cam asa arata o femeie, restul trebuie sa faca eforturi sa redevina femei.
  Iti vine sa stai in pozitie de onor.


 6. Ma tot uit cat de simpla este poza si cate se pot vedea in chipul acesta, ma gandesc ca este aproape o fresca, o pictura a vietii in a care poti deslusi prin simplitatea-i, semetia celui ce biruie viata cu toata mizerile ei.
  Numai de pe chip si poti invata.


 7. Cand citesti o asemenea „poveste” de viaţă, parca revezi paginile Baltagului cu o Vitorie Lipan gata să mearga pana la capatul pamantului după „omul ei”. Este atat de bine ca sa nu se piarda astefl de istorii personale. Ele trebuie scrise, dar mai ales stiute si pretuite. Sfintii lui Dumnezeu nu sunt doar cei care au ramas intr-un calendar. Ei sunt si din oamenii de langa noi, de printre noi.
  Felicitari Marius ca ne-ai facut cunoscuta o asemenea persoana deosebita. Oare cate nu vor mai fi fiind necunoscute de nimeni? Pierdute in negura uitarii…


 8. Gandindu-ma la ceea ce spunea Vlad, mi-am amintit ca am citit undeva ca marele Michelangelo si-a luat modele pentru picturile sale devenite celebre, dintre oamenii simpli, dar in care a regasit acele trasaturi fizice si de caracter, pe care le cauta pt operele sale. Avea acea „vedere” a sufletului uman, dincolo de aparentele inselatoare la acre ne limitam adesea. Mi-am amintit de pozele bunicilor mei. Chipuri dragi. „Sfinte”…


 9. Cu adevărat, Povestitorule, bine a făcut Daniel că ne-a amintit de femeia asta. Merită statuie!

  Aşa cum spui, Cristina, uite ăsta este monunmentul pe care eu pot să îl fac, din condei… din tastatură, pardon.

  Şi atît este ceva! Dar cred că merită mai mult!

  Elisa, mama a rămas văduvă la 27 de ani, era în floarea vîrstei, o frumuseţe de femeie. A fost curtată de mulţi, dar s-a sacrificat pentru noi. A fost foarte greu, ne-a crescut pe vremea lui Ceauşescu, de aceea îi rămîn recunoscător pentru tot ce a făcut pentru noi, dar de cele mai multe ori nu ştiu cum să îmi manifest recunoştinţa.

  Dă-mi o idee, tu, ca mamă cu un fiu de vîrsta mea.

  Vlad, da, postul ăsta trebuie citit în picioare.

  De asta ma pus poza. este impresionant chipul. Un prieten regizor îmi spunea: „sînt oameni care au FAŢĂ, nu treuie să facă nimic, doar să apară, au FAŢĂ atît de expresivă, pot să arate toate bucuriile şi durerile”

  Draga Alex, materialul din care a fost făcută Vitoria şi Floarea şi Elisabeta Rizea s-a terminat deja.

  Nu ştiu, s-ar putea ca Domnul să mai aibe pe undeva rezerve.

  Sau a „greşit” materialul… trebuia să facă nişte „bărbaţi” şi uite ce a ieşit. A folosit material de erou. Ulise şi Ahile şi Hector sînt ruşinabili de asemenea femei.

  Adevărate bărbate!

  Chipurile bunicilor??? … Ehe. Alt subiect! Dureros!
  Dulce dureros!


 10. Ce sa spun si eu un tanar nesecat de dorinta de schimbare de realitatea comuna,ma lupt si unde nu se poate, las pe Domnul dar sigur El poate orice prin mine,,

  ce sa spun ma uimit cum toti spuneau numai despre poza,,eu am crescut la casa de orfani si chiar daca am deza 4 scolii terminate farmacie si theologie,la o varsta de 35 de ani ,,necasatorit si dornic sa mai invata imi aduc aminte si de bunica mea care ma ingrijea pe brate plangand si ruganduse de 3-4 ori oe zi si noaptea se ruga Tatalui din cer ca eu sa ma pocaiesc,,acum vazand aceasta poza chiar mi-a tintit pe bunica Ioana care nimeni nu o putea opri,,era frig rau ploaie ger,,era nelipsita de la Adunarea Domnului de la marginea Bucurestiului,,ramasa vaduva cu 5copii a crescut si alti copii o gramada ptr.Domnul,,in terminare cum spune sfanta Biblie sa pretuim pei albi iar daca nu sunt macar ani batrani care merita sa-i pretuim,,toata stima in Domnul sa avem si ptr.ei


 11. Ce-a facut cu ceilalti aflati in groapa comuna?I-a aruncat inapoi?Sau le-a lasat corpurile neinsufletite imprastiate pe pamant care cum?


 12. Ce-a facut cu ceilalti aflati in groapa comuna?I-a aruncat inapoi?Sau le-a lasat corpurile neinsufletite imprastiate pe pamant care cum?
  Aruncati ca niste caini de doua ori- odata la ingropare si pe urma iarasi dezgropati si iarasi aruncati ?
  Si ma intreb – pentru ca nu cunosc continuarea- daca aceasta femeie sau cineva din urmasii ei s-au gandit in anii urmatori la ceilalti din groapa comuna – in sensul : parca nu am liniste si pace sufleteasca pana nu-i stiu si pe ceilalti exhumati si identificati pentru ca familiile lor sa-i poata ingropa crestineste si sa le dea ultima onoare- pentru ca stiau de existenta acestei gropi comune.
  Barem daca i-a aruncat pe ceilalti inapoi in groapa mai exista sansa sa fie candva exhumati si identificati.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: