h1

Ce este un „telectual”?

aprilie 17, 2007

Cineva m-a întrebat, după ce a citit postul despre „bre”, ce este un „telectual”?

Foarte simplu.

Un „telectual” este o persoană care a terminat o facultate. O persoană care a terminat o facultate şi care citea. Asta este doar „genul proxim” – un telectual poate fi un fost intelectual o vreme, dar nu neapărat. Care-i „diferenţa specifică”? Încă un pic să zăbovim asupra istoriei şi exemplificărilor.

Dacă „telectualu” este mai în vîrstă de 40 de ani, pe vremea lui Ceauşescu cumpăra „cărţi la pachet”, că aşa era moda. Cumpăra Shogun la pachet cu Raportul la cel de-al XII-lea Congres, pentru „că colegele vorbesc în cancelarie despre Shogun şi trebuie să o am şi eu”. Nu prea a citit. Mama a trimis-o la facultate să se facă „intelectuală” ca să nu „muncească ca ea, de-aiurea! să stea ca o cucoană!” A cumpărat şi Dicţionarul Latin-Român al lui Guţu, „ca să aibe copiii” sau pentru că se potriveşe bine pe raftul de sus în bibliotecă. Din această cauză telectualii au cărţi pe care nu le-au deschis niciodată.

Acum diferenţa specifică: un „telectual” este o persoană care a terminat o facultate, dar nu mai citeşte. Poate, ziare. Toată cultura i se strînge între „9595” „Hotnews” şi „National Geographic”. Se uită la televizor sau citeşte ziarul electronic. Nu mai comentează cărţi în cancelarie, ci filme sau sport, televizat, se înţelege. De aceea se numeşte TELE-ctual. Dacă în cancelarie comentează telenovele, se numeşte TELE-ctuală.

sursa-metropotam.jpg

Se mai numeşte TELE-ctual şi intelectualul celebru „făcut” de televiziuni şi talk-show-uri, nu de cărţile scrise. El se numeşte tele-CTUAL, pentru că nu este altceva decît un OM ACTUAL, nici măcar „recent”. Este la modă, în actualitate. Participă la toate dezbaterile, indiferent de subiect, la toate prezentările de carte, de pictură, la vernisaje, la premiile UNITER, este un homo multiversalis. Poliglotul postmodern.

Telectual este şi cel care joacă rolul de intelectual în public, dar este un prefăcut. Dă sfaturi cu generozitate la toată naţiunea, este psihologul nostru de serviciu, este „dialoghistul” spilcuit care-i năşeşte pe toţi şi, mare mirare că nu şi-a găsit naşu pînă acu, este Liviu Mihaiu sau Andrei Gheorghe (ei formează două categorii pe care le umplu singuri). Vorbesc despre Eminescu, Wurbtrand, Bine, Rău sau Goethe cu aceeaşi uşurinţă ca despre cauciucuri. „E isteţi”, au charm, prezenţă scenică. Se descurcă. Iar cînd nu se mai descurcă vor prezenta Vremea sau vor vorbi singuri în faţa camerelor de luat vederi într-un fel de „Revista presei” pentru un „cuib de cuci”.

Telectualitaea este molipsitoare prin comparaţie cu autentica ştiinţă de carte, se molipseşte ca gripa. Telectualii formează telectuali. Se exprimă unii ca alţii. Se multiplică prin parazitaj. Gazda este virusată pentru cîţiva ani, după care, are impresia că ştie, că mai bine „vede filmu decît să citească cartea…”. E gata. Vindecarea este grea şi complicată. Prespune luciditatea şi, vorba unui scriior român „luciditatea este dureroasă”. Problema cu un telectual este că devine surd şi orb, nu mai recepţionează nimic. Nu-şi mai ascultă prietenii, nu îi mai intră nimic în minte. Rămîne doar cu nişte urme, cu nişte reflexe de gîndire care imită gîndirea adevărată, la fel ca la broasca căreia i se mişcă indepdent piciorul secţionat de corp pentru o vreme. Devine surd şi orb, dar nu mut. Este gălăgios. Trebuie să spună la toată lumea ceea ce oricum a văzut toată lumea, este o vistierie plină de „ştiaţi că… „. Ştie multe despre puţine lucruri, că „aşa a arătat la TV-u”.

Spuneţi-i, vă rog, că diazepanele şi extraveralele nu se mai dau în România decît cu reţetă. Vreţi să adoarmă repede? Daţi-i o carte în mînă!

PS.

Am mai găsit o explicaţie interesantă. ESte dată de Tuddan, pe forumul Realităţii TV,

„Potrivit principiului antonimiei, care e la moda acum in lumea politicii, de exemplu:
– incult – cult
– incapabil – capabil
rezulta urmatoarele:
intelectual – telectual
deci cetateanul Dan Voiculescu nefiind intelectual e un TELECTUAL q.e.d.”

Deci, cele două sînt antonime. Bravo, Tuddan. Eşti un intelectual.

4 comentarii

  1. telectualul pe care-l prezentati mai sus se potriveste foarte bine portretului pe care-l face Radu Paraschivescu unui personaj la fel de prezent in tara asta


  2. Mircea Badea e intelectual sau telectual ?


  3. […] Telectuali? […]


  4. […] Telectuali? […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: