h1

De ce în şcoli? De ce la Virginia Tech?

aprilie 17, 2007

M-am tot întrebat după masacrul de ieri de la Virginia Tech, masacru în care a murit unul dintre cei mai respectaţi profesori, român „de-al nostru” (evreu de origine):

De ce în şcoli?

De ce nu se duc în autogări, în gări, în aeropoarte? De ce astfel de evenimente se întîmplă mai ales în şcoli?

Două explicaţii îmi vin în minte, şi mi le permit, prima, pentru că lucrez într-o universitate. A doua o voi motiva la vreme. Vi le scriu acum, după o întîmplare recentă, una cu un student, alta cu un fost student.

1. Şcoala este o experienţă frustrantă. Orice experienţă educaţională serioasă are partea ei de durere, frustrare şi complex. „All education starts with forbidding” spunea Leo Baeck în Essence of Judaism. Orice proces educaţional începe cu interdicţii şi continuă cu umilinţă şi frustrare, vrei nu vrei. Numai că ucenicul postmodern nu mai doreşte să se lase ucenicit strîngînd din dinţi şi din pumni. Nu mai înjură profesorul printre dinţi, ci îşi ciupeşte profesoarele în clasă şi ameninţă profesorul cu dricul. Pe lîngă asta, invidia este la ea acasă în universităţi. Orgoliile rănite, mîndria zdrobită, ego-ul ferfeniţă.

gericault_invidia.jpg

Imagine: INVIDIA de Gerincault

Daţi-i o armă în mînă şi asta se întîmplă?

2. A doua explicaţie este de ordin mistic. Îmi veţi permite „deraierea”. Îmi este scuzabilă, de vreme ce sînt „faţă bisericească”.

Cred că Înşelătorul luptă împotriva Adevărului, tatăl minciunii, nenumitul şi de nenumit, ducă-s-ar pe pustii, luptă împotriva oricărui adevăr şi oricărei manifestări a acestuia. Legea lui Bernoulli sau legile fizicii newtoniene sînt parte din adevărurile lui Dumnezeu. Acestea ne arată felul în care Dumnezeu a întemeiat lumea. Universităţile ar trebui să se ocupă de găsirea căilor spre adevăr. Universităţile nu sînt decît nişte mari intersecţii semaforizate în drumul spre adevăr şi Adevăr. Nu sînt depozitarele adevărului. Atunci, cred eu, admit că s-ar putea să fie o prostie, Tatăl Minciunii are război deschis cu Adevărul şi cu toate manifestările adevărurilor. Din această pricină instituţiile sale preferate pentru atac sînt Biserica şi Universitatea.

Virginia Tech este o universitate bună. Deci foarte frustrantă.

Virginia Tech este o universitate, deci o intersecţie semaforizată spre adevărurile rostite de Dumnezeu la întemeierea lumii (mecanică generală, fizică, anatomie etc.).

Virginia Tech deci „merită” vendetta frustraţilor (în multe cazuri atacurile din liceele din statele unite au avut la rădăcină răzbunări asupra colegilor sau profesorilor), Virginia Tech trebuie să devină un loc nesigur pentru oricine este neliniştit în curiozitatea lui asupra lumii. Performanţa trebuie pedepsită de mediocru. Curiozitatea sănătoasă trebuie pedepsită de mincinos. Un motiv este pur sociologic, unul (dacă am dreptate) ţine de războiul nevăzut (deci, teologic). Probabil veţi fi de acord cu primul, veţi zîmbi pe sub mustăţi la al doilea. Pot să traiesc cu asta.

O universitate bună, un liceu bun, o instutiţie de cultură, un aşezămînt al adevărului vor fi atacate. Oare de aceea este atîta linişte în universităţile noastre?

mediocrity_quote-1.jpg

Sper să luăm seama pînă nu este prea tîrziu.

3 comentarii

  1. Cum ai intuit, la argumentul doi unii au obiectii. Sunt de acord ca Vrasmasul are printre tintele lui Universitatile, dar sugerez un alt fel in care deja a castigat batalia pe acel teren. Universitatile au devenit veritabile temple are rationalismului secular golit de orice „picior divin”. Acolo se preda stiinta materialista, unde orice exista se explica in termeni masurabili si observabili, mai mult sau mai putin, dar cu necesitate materiali, interni universului. Aatfel, Universitatea si Biserica nu sunt prieteni, in acest sens particular, ci adversari. Desigur, stiinta buna, observationala, repetabila, este aliata Bisericii si parte a totului creat de Dumnezeu, dar prin interpretarile materialiste (evolutioniste) ale oricaror origini ale fenomenelor, lucrurilor si fiintelor prezente, stiinta moderna este in opozitie permanenta cu Biserica. Deci ar fi anacronic ca sa existe aceasta dezbinare a vrasmasului impotriva lui insusi.


  2. Mare dreptate ai, frate Vasile. Da există mai multe tipuri de abordare a ştiinţei şi cunoaşterii, mai multe tipuri de world-view, în consecinţa, mai multe tipuri de universităţi. Şcoala în care lucrez tocmai asta îşi propune, să integreze cunoşterea teologic. S-ar putea să fie o aventură foarte naivă, dar merită încercarea. Crede-mă. Te distrezi de minune. Cred într-o posibilă împăcare între Academia şi Ekklesia, după războiul început de greci în Areopag cu Apostolul. Admit, repet, s-ar putea să fiu naiv, dar ce frumoasă a fost totuşi lupta lui Don Quijote cu morile de vînt. Măcar Sancho Panza a fost folosit. Nu?


  3. […] mă ocup de cauze. Două explicaţii interesante le veţi găsi în blogul lui Marius Cruceru aici https://patratosu.wordpress.com/2007/04/17/de-ce-in-scoli-de-ce-la-virginia-tech/. Pe mine m-a frapat cu totul altceva. Desigur că cu astfel de ocazii, toată lumea face „ceea ce […]



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: