h1

A murit Octavian Paler. Cearta peste sicrie.

mai 7, 2007

Cu Viata pe un peron ne-am terminat adolescenta.

A murit de citeva ore si disparitia lui a atras atentia tuturor de la penibila batalie politica din Romania. Comentariile au inceput sa curga. Parea la inceput a fi un bocet colectiv care implica intreaga natiune. Un mesaj transpare dincolo de citeva „Dumnezeu sa-l odihneasca”: „se duc mintile lucide cind tara se cufunda tot mai mult in confuzie.”

Celălalt zgomot care se aude este un rîu de imprecaţii. „călău comunist, lingău, etc.”. La ora asta nici măcar „despre morţi numai de bine” nu mai rezoneaza pentru un popor fracturat pe orizontală.

Aştia e românii! Dă-le o viaţă şi se vor împărţi în jurul ei, dă-le o moarte şi se vor scuipa peste sicriu, indiferent de mort. La ora asta sîntem o naţiune împărţită. Credeam că avem un şir de motive pentru care să ne confruntăm. Nuuu!

Românului nu îi trebuie motiv, dă-i un preşedinte, ia-i un preşedinte, dă-i o viaţă, dă-i o moarte, ia-i totul şi atunci se va certa pe NIMIC!

3 comentarii

 1. Ortodocsii ce fac? Acum e rost de salvare a cuiva care poate are nevoie de ea! Acum cineva trebuie trimis la loc de verdeata! Oricum, ei fac mai mult pentru o persoana „post-mortem” decit in viata! Pina oamenii traiesc, ii numara la gramada! „Suntem multi” zic ei!


 2. Stiu exact, azi, la 80 de ani, ce valoare au toate vanitatile. Totul e desertaciune. Eu nu mai am azi nici o certitudine. Certitudinile mele de azi sint ca hainele ciuruite de molii. Nu mai cred in aproape nimic, afara de valorile care stau la temelia fiintei mele. Din nefericire, nu cred nici in viata de apoi.

  Dumnezeu e falimentul ratiunii mele. Eu nu ma tem de Dumnezeu, ci ma tem de absenta lui. Din clipa in care-mi pun problema, nu mai sint in stare sa inteleg nimic din ordinea sau dezordinea vietii actuale.”

  Octavian Paler,
  cu putin inainte de a muri, intr-un interviu
  Cat tragism…


 3. […] televizoarele, vă rog, avem încă un motiv de ceartă peste sicriu. Cred că domnul Pleşu a scris un text, dacă nu mă înşel, despre modul în care polonezii […]



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: