h1

De-a v-aţi ascunselea…cu Esau

mai 7, 2007

„De-a v-aţi ascunselea” cu pocăinţa.

Ce bine că s-a dus valul cu dosariada! Am scăpat cu toţi cu feţele aproape curate. A fost şi s-a dus. E bine! Sîntem un popor iertător, chiar şi atunci cînd nimeni nu recunoaşte, cînd nimeni nu regretă, cînd nimeni nu îşi face mea culpa. Sîntem un popor îngăduitor: „Lasă că toţi sîntem cu bube-n cap…” sau „Numai fraierii se dau în stambă ca Nicolae Corneanu şi alţii ca el”.

Joaca de-a pocăinţa şi regretul este foarte periculoasă. Pocăinţa se poate ascunde de noi aşa de bine că nu mai poate fi găsită.

Iată cum s-ar putea traduce versetul 17 din Epistola către Evrei, capitoul 12.

„Evrei 12:17 Căci ştiţi că şi după aceea vrând să moştenească blagoslovenia, a fost neprimit; de vreme ce loc de pocăinţă nu a aflat, măcar că şi cu lăcrămi o căuta pre ea” NT ediţia 1857. Traducerea este corectă.

Expresia metanoias gar topon ouch euren kaiper meta dakruon ekzetesai auten sau cum spune Vulgata enim invenit paenitentiae locum quamquam cum lacrimis inquisisset eam

În ambele cazuri se poate traduce „nu a mai aflat locul pocăinţei deşi o căuta (pe aceasta) cu lacrimi”

Deci Esau nu binecuvîntarea o căuta cu lacrimi, ci pocăinţa şi nu a mai găsit locul în care aceasta s-a ascuns de el.

Ekzetesai este construit cu un preverb care are dublu rol, intensiv şi lexical. La fel ca la verbul kaio, care înseasmnă „a arde”, dar katakaio înseamnă „a mistui”. Esau căuta cu sîrg şi lacrimi un loc pentru pocăinţă în viaţa lui şi nu l-a mai găsit. Viaţa lui era prea aglomerată şi prea îngustă pentru generoasa pocăinţă. Căuta cu lacrimi locul în care pocăinţa s-a ascuns de el şi nici pe acela nu l-a mai găsit.

A dat peste el „orbul împietririi”. A rămas cu mintea blestemată şi în voia ei.

Nu ne putem juca „bîza” şi nici „de-a v-aţi ascunselea” cu pocăinţa. Pocăinţa prin definiţie înseamnă acordarea unei alte şanse din partea lui Dumnezeu. Cînd abuzezi şi de această concesie, atunci mînia lui se descoperă fără să mai poată fi ascunsă şi pocăinţa se ascunde fără a mai putea fi găsită.

Noi ne putem ascunde o vreme, Dumnezeu ne găseşte şi în gaură de şarpe, şi dacă vor cădea munţii peste noi şi la marginea mării şi în adîncul Hades-ului. Dumnezeu numără încet cînd stă cu spatele şi cînd se întoarce ne găseşte. Dacă se ascunde El, şi lumina cea mai strălucitoare este tot întuneric pentru noi. Şi nu Îl vom mai putea găsi.

Esau s-a jucat „de-ascunselea” şi s-a pierdut pe sine însuşi.

2 comentarii

  1. […] De-a v-aţi ascunselea…cu Esau […]


  2. […] De ce nu i-a ieşit Isus lui Iuda în faţă? (P) Posted on mai 13, 2010 by Marius David Zilele trecute am găsit locul în care se vorbeşte despre faptul că Esau nu a mai găsit locul pocăinţei în viaţa lui …. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: