h1

Wurmbrand a ramas „orto-dox” pina la moarte

mai 7, 2007

De curînd pe un blog pentru care am avut respect pina de curind, a fost reiterata o prostie care s-a mai vehiculat în timpul programului „Mari Romani” şi anume că Richard Wurbrandt, pe patul de moarte, şi-ar fi schimbat confesiunea.

Cine l-a cunoscut personal ştie că pastorul era imprevizibil, dar, ca orice mistic avea un comportament şi o structură de gîndire coerentă cu sine. Cu mare respect pentru toţi oamenii şi toate credinţele creştine, pastorul lutheran, a fost atît de repede adoptat de toţi românii tocmai datorită faptului că s-a înfrăţit în lanţuri şi chinurile închisorii cu pastori penticostali, baptişti, preoţi catolici, greco-catolici, ortodocşi, răspîndind mesajul iubirii pentru toţi.

O asemenea încercare ieftină de confiscare după trecerea prin testul popularităţii unui program atît de discutabil ca MAri Români (unde au locul lor de „cinste” şi Nicolae Ceauşescu şi Gigi Becali), nu aduce nici un serviciu bisericii ortodoxe, cu atît mai puţin colportorilor de zvonuri de acest fel. Sa-l lăsăm pe „fratele Richard” ceea ce a fost un creştin sui generis, a făcut parte dintr-o categorie pe care a umplut-o singur.

Wurbrand a fost un „drept-credincios”, în acest sens, a rămas ortodox pînă la moarte, fără a avea nevoie de botezări şi rebotezări.

Cineva care l-a vegheat la căpătîi pînă în ultimele momente (şi există probe mai tari decît zvonistica) spunea ieri (daca voi avea acordul îi voi da numele şi întreaga scrisoare):

„Ca unul care am fost la capataiul dansului in ultimele zile (la un spital de aici) deplang aceste fantasmagorii elucubrante si sunt intristat de moralitatea indoielnica a unor asemenea demersuri …Fratele Richard a murit asa cum a si trait: „Ca un crestin adevarat”. Prin aceasta, el apartine tuturor celor ce fac parte din aceiasi categorie. Cred ca aceasta ar trebui sa fie suficient pentru ca si biserica Ortodoxa sa-l valideze. Nu este nevoie de inventarea unor evenimente care nu s-au petrecut si nici de minciunile sfinte ale celor ce vor neaparat sa-l incartiruiasca intr-un anumit regiment al oastei lui Dumnezeu de pe pamant.”

6 comentarii

 1. […] Comments veres otniel on Richard Wurmbrand s-a botezat ortodox pe patul morţii Wurbrandt a ramas „orto-dox” pina la moarte « La patratosu on Richard Wurmbrand s-a botezat ortodox pe patul morţii patratosu on Richard Wurmbrand s-a […]


 2. In biserica pastorita de mine este membra sora (o sa-i zic sora „X”) care a ingrijit pe sotii Wurmbrand in ultimii 3 ani ai vietii lor. Dupa moartea sorei Sabina (in August 2000) sora „X” a mai stat cam o luna cu fratele Richard. Dinsul devenise foarte slab si a inceput sa aiba nevoie de ingrijire din partea unui cadru medical de specialitate. Mihai (fiul) a angajat o asistenta care l-a ingrijit pe Wurmbrand restul de 2-3 luni pina la moartea din Februarie 2001. Nu a fost dus nicaieri, si a fost foarte slab in perioada aceasta. Sora „X” infirma povestile ortodocsilor.


 3. […] amintit de povestea asta zilele trecute, urmărind discuțiile de pe net dintre Marius Cruceru și preotul Dorin. Acesta din urmă îl revendica ortodoxiei pe marele român și om al lui […]


 4. R. Wurbrandt nu poate sa fie revendicat de cineva anume, fie si o autoritate ecleziastica. E rusinos si dezgustator sa vezi ca diferite confesiuni revendica identitatea unui om in scopul si uzul lor personal. R. Wurbrandt nu poate sa fie identificat cu o anume confesiune, credinta sa in D-zeu recomanda cu totul altceva decat „razboiul nimicului” dintre nenumaratele confesiuni care ii revendica identitatea religioasa. E o mare eroare sa spui ca R.Wurbrandt a fost ortodox, baptist ori penticostal, R. Wurbrandt a fost doar crestin si acest lucru conteaza. Chiar daca sunt ateu, nu pot sa nu recunosc valoarea umana, morala si spirituala lui R. Wurbrandt, e putin ciudat sa descopar acum ca unii oameni se lupta sa-l anexeze pe R. Wurbrandt unor interese meschine si derizorii.


 5. lasa-ti morti s-a se odihneasca , el apartine acum
  creatotului .
  certati-va pentru ceva mai material , spre folosul biserici voastre ……
  ps. de ce nu va certati si pentru isus hristos , si dansul a fos un evreu botezat , in apa iordanului , de ion botezatorul?
  ps. 2 si iosef si mari au fost evrei .


 6. Marius, tizule, nu este vorba de morti aici. Este vorba de cei vii.
  Spui sa ne certam pe ceva mai material, spre folosul bisericiii noastre.
  eu as spune sa discutam ceva mai spiritual, spre folosul tuturor.
  Alegerea unui patriarh cu respect minimal fata de valorile Evangheliei ar fi de folos tuturor.
  nu crezi?

  Da, ai dreptate cu Isus Cristos, vorba lui PEtre Tutea, a fost evreu, ghinion pentru toti legionarii,
  „ca doar nu s-a născut la Falticeni…” superba vorba.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: