h1

„E păcat să folosim softuri piratate?”

iunie 1, 2007

Răspunsul a căzut crunt, sec, laconic, de un firesc aiuritor

Vladimir Pustan: Din păcate softurile pentru computere sunt foarte scumpe şi majoritatea dintre noi nu ni le putem permite, datorită situaţiei financiare precare din România. Astfel, aproape toţi folosesc astfel de softuri.

Revista Paşi: Dumneavoastră folosiţi?

Vladimir Pustan: da… şi noi folosim softuri din astea la Cireşarii. Sunt mult prea scumpe ca să ni le piratăm cu licenţă (comentariul meu: exact aşa este scris). Dar, deşi nu este foarte bine, acesta este un păcat pe care mi-l asum.”

P. 21, interviu cu Vladimir Pustan, Revista Paşi, nr. 16, mai 2007.

Oare??? „Curat murdar!” Grav, pentru că îndemnul spre a trăi în continuare în compromis vine din partea unei persoane publice care se exprimă public. Nu orice fel de persoană publică, ci una investită cu rolul de călăuză spirituală, urmată de tineri care stau în faţa dînsului să vorbească ca „pe vremea lui Ceauşescu la coadă la lapte” (cum spune reporterul de la Paşi!)

Deci!

„Aproape toţi”, care toţi? Şi noi? Nu cred. Ce simplă este aruncarea vinei asupra tuturor pentru a ne scuti propriile alunecări!

„Situaţia financiară precară din România”? Vizitaţi parcarea unui supermarket, uitaţi-vă cam ce fel de telefoaane mobile folosesc adolescenţii noştri, faceţi o vizită pe la Lotus, Oradea, nu mai intru în parcările bisericilor noastre şi mă opresc aici cu enumerările…

Dacă toţi se îmbată, şi noi ne îmbătăm? dacă e greu, din cauza situaţiei financiare precare să mai creştem un copil, recomandăm avortul? dacă ne este foame şi nu avem ce mînca, furăm de pe tarabă, oare?Alţii ar putea duce acest îndemn spre relaxare morală pînă la ultimele consecinţe, cam acestea de mai sus ar fi. Nu?

De ce neapărat trebuie produs Cireşarii, dacă la mijloc stă un păcat, după cum prea bine recunoaşte coordonatorul grupului de acolo? Nu-i mai simplu să se folosească o asemenea pagină web care este gratuită sau softuri care sînt freeware?

Şi mai este o întrebare, de data asta teologică. Cam cîte păcate îşi mai poate asuma şi prin ce metodă V.P.? Păcatele revistei, ale colaboratorilor, ale dînsului, ale tuturor, putem şi noi încerca? Cu ce fel de teologie lucrează V.P. de îndrăzneşte să îşi asume păcate în acest fel?

Să fim serioşi!

Pînă la remedierea situaţiei propun revistei Cireşarii trecerea pe Web cu softuri nepiratate, gratuite, e mai simplu şi mai puţin costisitor şi chiar … curat… curat.

Cerem ajutorul lui V. Tomoiagă pentru a ne lămuri încă o dată cum stă problema cu softurile. Cred că dînsul sau altcineva ne-a mai lămurit pe „Masa Rotundă” asupra acestui aspect. S-ar putea ca dezbaterea să se încingă, ca şi pe Masa Rotundă asupra acestui subiect, s-ar putea ca Bill Gates să fie anatemizat şi demonizat că pune preţuri aşa de mari la produsele lui. DAcă aveţi nevoie de ele, cumpăraţi-le, fraţilor! Dacă nu, încercaţi să nu mai practicaţi descurcăreala specific românească! În ce ne vom deosebi de ceilalţi şi cum vom fi atunci Sare şi Lumină?

Aşteptăm o declaraţie publică din partea lui Vladimir Pustan asupra acestui subiect, dacă este posibil.

Pînă atunci să încercăm totuşi să „ieşim din ceaţă” sau „să risipim ceaţa” şi la acest capitol…că retorica-i frumoasă, cu faptele biruim mai greu.

Publicitate

150 comentarii

 1. Incalcarea copyrightului nu cred ca-i acelasi lucru cu furtul de pe taraba.
  Exemplele pot fi extinse si in alte domenii nu doar in cel al softului.
  De exemplu cei care termina medicina isi dau licenta din cartea lui Harrison, Principiile medicinei interne care costa aproximativ 550 RON. Xeroxatul costa cam 200 RON. Nu-i o diferenta prea mare… pentru cine-si permite. Sa le predicam acum studentilor ca-i pacat sa copieze cartea cand multi abia mai au bani de la o luna la alta?

  Sau nu mai putem copia o caseta sau o carte in engleza pe care nu le gasim in librarii? Oare xeroxarea chiar si a unei pagini dintr-o carte nu e o incalcare a copyrightului? Nu luam toata varza de pe taraba, dar una putem lua?

  Da, folosesc programe piratate si ma straduiesc sa introduc si sa folosesc cat mai multe freeware in locul celor cu licenta. E bine sa folosim doar programe cu licenta sau freeware dar cred ca exista si o perioada de tranzitie.


 2. Trist…dar pentru foarte multi …… chestiile de acest gen sunt mizilic. Ce sa mai vorbim de cei foarte multi care fac afaceri pretutindeni in lume? Deviza multora este din nefericire interpretarea ciudata a unui text biblic: “faceti-va prieteni cu ajutorul bogatiilor nedrepte” Ce inseamna pentru ei asta …?
  Scopul scuza mijloacele.


 3. Ei nu? Vasile, cum nu?
  Furtul intelectual de orice tip este tot furt. Nu ştiu cum este situaţia ta, dar eu sînt autor de carte şi de muzică şi nu cred ca aş fi vesel să îmi văd paginile xeroxate şi folosite. Publicarea, tipărirea presupun nişte costuri, publicitate etc. cine nu vrea să plătească preţul pentru Harrison să nu se facă medic.
  Acel medic care încalcă drepturile de copyright îmi va încălca şi mie drepturile de pacient, îmi va cere bani suplimentari etc.
  este cu totul altceva cu cărţile ieşite din uz sau out of print. Nu ştiu în ce lume îmi propui să trăiesc, dar în lumea civilizată aşa ceva nu se întîmplă.
  tranziţie spre moralitate nu există.
  atunci să le propunem tuturor celor care se întorc dela păcatele lor, curvarilor, beţivilor, o perioadă de tranziţie în care să se culce numai cu două curve pe lună şi să facă numai două beţii şi bătăi pe săptămînă?
  Cristos nu le-a propus celro ce L-au urmat perioade de tranziţie, ci a fost foarte ferm.


 4. frate Vasile, mi-am permis să editez un pic comentariuil dvs., am scos referirile la un anumit cult pentru că am cunoscut oameni din acel cult care îl iubesc pe Domnul, aşa cum am văzut şi de-ai noştri care fac faptele incriminate în postul meu.


 5. Problema software-ului piratat doar o parte din problema mult mai larga a folosirii unui produs protejat de dreptul de autor, fie acesta program informatic, muzica, carte, articol, pictura, poza, etc.

  Si nu e deloc o problema simpla, si asta din cel putin doua motive:

  1. In prezent, accestul la aceste produse este extrem de facil. In articolul pe care l-am scris pe aceasta tema (http://tomoiaga.ro/piratii.html) am comparat piratii contemporani cu mitolgicul Ghyghes. Inelul care ne protejeaza pe noi este infrastructura destul de necontrolata si usor accesibila a internetului, cd/dvd-writerele, xerox-urilor, etc. Aceste creatii nefiind in principal materiale, au un cost ce copiere extrem de redus fata de cosul original de producere. Din aceasta cauza nu se poate compara o paine sau un autoturism cu o piesa de muzica sau un program informatic. In cazul primelor e nevoie de aprox. acelasi efort pentru fiecare unitate, pe cand in cazul produselor electronice, costul urias e doar pentru producerea primei unitati. Aceasta (copierea usoara) ne face sa credem ca putem sa avem mai orice putem copia. Cel mai adesea insa nu ne pasa, nu ne gandim.

  2. Autorii de continut (informatie – soft, muzica, film, etc) nu specifica intotdeauna licentele sub care elibereaza respectivele produsctii, iar fortarea includerii protectiei in fiecare copie nu da rezultate foarte bune practic. Alteori licentele sunt extrem de restrictive, ba chiar nici nu stii ce ai dreputul sa faci cand citesti: „Toate drepturile rezervate”. Adica, am dreptul sa citesc (daca e ceva articol) ? Dar sa salvez pe calculatorul personal ? Dar sa pun pe share sa poata lua orice ? Dar … etc. In acest fel s-a ajuns la diferite paranoia, cum ar fi „puteti copia nu mai mult de 500 de caractere” de parca cineva sta sa le numere. Din acest motiv au aparut contra-culturi cum sunt cei de la CreativeCommons, care propun un set licente libere care sa incurejeze creativitatea (al caror adept sunt si eu), permitand copierea libera atata timp cat se „da ce e al cezarului”, adica sa specifici cine e autorul original. Pentru detalii vezi: http://creativecommons.org/

  Problema pe care o semnala Vasile (altul, nu eu) in primul comentariu cu xeroxatul cartilor este una foarte reala si nu rezolvarea lui Marius e utopica pragmatic, desi necesara moral. Daca s-ar fi respectat asta in romania probabil ca nu prea aveam programatori de exemplu, care au inceput (inclusiv eu) cu unelte piratate, care sunt extrem de scumpe. Microsoft ofera acuma din fericire licente gratuite studentilor de la UBB Cluj, si probabil si la alte universitatati. Nu spun ca nu se poate fara piratarea. O licente de Windows XP nu e foarte mult, cam cat un mobil mai acatarii. Si sunt unelete (chiar de la Microsoft) cu care poti sa inveti sa lucrezi, acasa, iar firma iti va oferi ea ce ai nevoie.

  Marea problema in Romania este ca suntem comozi. Prea comozi, ca nu ne doare. Din februarie folosesc acasa aproape exclusiv Ubuntu Linux, in cadrul unui proiect personal in care am vrut sa vad daca pot trai cu software gratuit. Nu zic, mi-am prins urechile de multe ori, si fara conexiune la internet esti ca mort. Dar, finalitatea merita. Pentru ca nu e vorba doar de software, ci e vorba de o intreaga filosofie de a privi domeniul vast al proprietatii intelectuale, licentierii, pirtateriei, etc. Din cauza unor licentieri extrem de restrictive ale Microsoft si alti companii sau indivizi am devenit un adept clar al miscarii Cultura Libera (http://freeculture.org/). Folosesc software liber (care e si gratuit), si mi-am propus ca daca voi produce candva ceva materiale, voi face in asa fel incat sa nu „pun pe grumazul oamenilor un jug pe care nici altii, nici noi nu l-am putut purta”. Pentru cei care scriitura sau muzica produsa este principala sursa de existenata, acest lucru ar fi mai greu. Totusi, tind sa cred ca cine doreste sa cumpere va cumpara, indiferent daca pe prima pagina din carte va scrie: „nu ai dreptul sa copiezi sau sa transmiti pe nici un mediu decat cu acordul scris …”, sau „ai dreptul sa copiezi cu conditia mentionarii autorului si pastrarea acestei note”.

  Ca si concluzii:

  * afirmatia pastorului Pustan mi se pare grava. Chiar daca n-ar fi persoana publica, datatoare de ton. Exista alternative libere/gratuite de construire a paginilor web. Dar costa elibereare de piraterie (ce e vechi) si reinvatarea. Si nu e fara frustrari mari uneori. Dar merita pentru finalitate, cum am mai spus, adica o constiinta mai impacata si mai curata.

  * oamenii merita sa fie rasplatiti pentru creatiile lor (la fel cum e drept ca tu sa iei salar pentru munca lunara), si nu e in dreptul nostru sa decidem altfel.

  * in cea mai mare parte, lumea ar fi mai buna si nu mai putin saraca daca licentele ar fi mai „normale”. Cred ca este poate un echilibru intre a fi platit si a permite totusi distribuirea ne-regulata si ne-restrictionata excesiv.

  * Ar fi bine sa ne gandim ca Biblia ne-a fost lasata fara sa fie protejata de licente, drepturi, etc, si ca am putea sa ne luam model si noi ca si crestini acest lucru. Daca ar fi fost restrictii la copiere, nu ar avea raspandirea de astazi. Fiti atenti la a nu limita pentru un ban marunt si efemer circularea informatiei valoroase.

  * crestinii au datoria imperativa de a analiza si a actiona conform princiipiilor generale ale Bibliei care spune ca „lucratorul e vrednic de plata” (daca el o cere) si „sa nu furi”. Dupa ce isi vor curati calculatoarele de filme, muzica si jocuri piratate vor vedea ce au de fapt al lor. Si se vor mira.

  * se pot construi lucruri foarte bune si cu alternativele libere/gratuite (ex: http://www.dexonline.ro) si asta va genera probabil un imbold in acea persoana de a face la fel cu creatia sa.

  Nota:
  – am scris la repezeala, poate putin incoerent pe alocuri si sigur insuficient de explicit.


 6. Multumim, Vasile, cred ca este destul de clar ce ai spus.
  S-ar putea ca soluţia mea să fie utopică acum la această vreme, dar legile ne aduc aminte că utopia mea va fi realitate că vrem noi că nu vrem, mai ales acum cu intrarea în UE.
  Nu-i aşa că este păcat să ne forţeze legea să fim morali, cînd putem noi să fim de bună-voie?
  În Republica lui Platon legile sînt impuse pentru a păstra o orînduire morală pe care în Împărăţia lui Dumnezeu o visăm instaurată dinlăuntru spre afară, nu dinspre Agora spre laos.


 7. Revenind.

  Parerea mea sustinuta de argumentele de mai sus dar mai ales de cele din http://www.tomoiaga.ro/piratii.html este ca suntem datori sa respectam copyright-ul.
  Vazand insa cat e de greu de respectat, asta va duce mai departe la adoptarea unor principii sanatoase pentru noi, adica ceea ce producem la randul nostru sa fie cat mai accesibil altora, fara restrictii ne-necesare care nici nu sunt bagate in seama de cele mai multe ori.

  Mi-au placut doua comentarii ale unui tanar convertit din Timisoara, de la biserica Vox, care reflecta „calatoria pelerinului”:

  * Feb 2006: „Am o problemă: cum să mă raportez la tot softul, muzica şi filmele ce le-am adunat de-a lungul anilor. Dacă renunţ la ele … calculatorul meu va fii remarcabil de … “goluţ”. Dacă le păstrez … nu e ok, deci păcătuiesc cu bună ştiinţă.” http://tolstoi13-spiritualjourney.blogspot.com/2006/02/start-cateheza.html

  * Mai 2007: „Aaa şi încă ceva: am reuşit să mă descotorosesc de 1/2 din filmele mele pirat de pe CD-uri şi DVD-uri, ieri le-am distrus şi nici măcar nu am suferit, poate că mai sunt şanse pentru România, cine ştie?” http://tolstoi13.blogspot.com/2007/05/ag-nefast.html

  Dumnezeu spune „astazi”, noua ne ia totusi ceva vreme, mai ales pana intelegem natura problemei ca sa avem motivatia dinlauntru.

  Si da, cred ca in aceasta privinta (ca si cu abstinenta de ex.) noi putem fi o uriasa marturie. Ce altceva striga mai tare decat refuzul nostru de a face ca toti ceilalti, cand ei fac rau, numindu-l bine conjunctural ? Imi imaginez adolescentii nostrii spunand: „Eu nu folosesc DC++, pentru ca pirateria nu e morala”.


 8. stai tu linistit … corporatiile care fac softuri au din ce sa traiasca … sa nu le ducem noi grija.
  Dar oare cei care fac softurile nu produc un pacat???? pentru ca sunt multe companii foarte bogate care tot produc versiuni noi foarte des doar ca sa castige bani bani si iar bani cand ar putea sa le ofere umanitati gratuit pentru ca oricum au multi bani in spate.


 9. Ba nu stau linistit deloc, domnu Alexandru Petraş. De unde mentalitatea asta de haiducie comunistă.
  „toţi să fim egali, să luăm de la bogaţi şi să dăm la săraci” – Doamne fereşte!
  Ne întoarcem înapoi în epoca de piatră unde îţi dau în cap că ai două bucăţi de carne.
  Dacă au fost băieţi deştepţi cei cu softurile şi s-au îmbogăţit, bravo lor, domle! Să fie sănătoşi şi să îşi ia 10.000 de yahturi. Nu asta este problema de „prinţip”.
  Le duc grija pentru că oameni care gîndesc în acest fel mîine se vor apuca să facă mineriade ca să le ia ce au produs prin rodul gîndirii lor.
  Da, banul este motorul lumii noastre din păcate. Trăiască competiţia, trăiască capitalismul.
  Eu sînt aici pentru a striga că nu doar banul contează, ci şi moralitatea şi principiile.
  Şi pentru că veni vorba, sînt companii care dau softuri gratuit umanităţii. De ce nu folosiţi mozzila, godzilla, ubuntu, alea alea…
  Eu vreau să îl sabotez pe Gates şi numai cu mozzila navighez şi numai cu thunderbird iau emailul, deşi le am cumpărate legal şi pe celelalte. Da, uite-aşa cred eu că pot descuraja excesele.
  Există şi programe de editare gratuite, tot ce vrei, numai că este puţin incomod, ştiu, cum spunea şi Vasile.

  Şi totuşi care este păcatul alora cu softurile?


 10. mai este ceva – refuz sa imi iau Vista!


 11. Am preluat de pe blogul lui Flavius Petrisor următorul citat excelent

  O viata fara compromis este tot ceea ce pretinde Evanghelia lui Isus Cristos. Nimeni nu va putea sluji la doi stapani! In zilele noastre, cand crestinii incearca sa multumeasca si lumea si pe Domnul (ceea ce e imposibil), si cand oamenii sunt mai ingrijorati sa nu isi ofenseze prietenii decat sa il asculte pe Dumnezeu, singurul raspuns pentru o viata fara compromis e sa renuntam la noi insine, sa ne luam crucea zi de zi, si sa-L urmam pe Cristos! Cred ca e timpul sa renuntam la vietile noastre comfortabile de crestini, si sa Il urmam pe Isus!

  Generatia actuala de credinciosi e responsabila pentru generatia actuala de suflete!

  – Keith Green (1953-1982)

  http://www.primeleraze.net/blog/?p=66


 12. apreciez pe fratele pustan ptr ca a fost sincer, altii nu prea au curajul sa spuna lucrurilor pe nume.
  il apreciez pentru asta..si eu folosesc softuri piratate..si nu imi e rusine sa o spun.

  cu respect soriun marinescu


 13. apreciez pe fratele pustan pentru are taria sa spuna lucrurilor pe nume ..si eu fac la fel ca el si nu-mi este rusine sa o spun. Spre deosebire de altii..este de apreciat sinceritatea lui.

  cu respect sorin


 14. „domnu Petras” ce rau suna … asa de personal, de rece, „de politicos” … sa sti ca vorbirea impersonala face bine la inima si nu denota deloc impolitete .
  e mare pacat sa te pozitionezi in felul asta … tu corect si cinstit – eu pacataos si comunist .
  in vara asta o sa dezvolt un soft si deja sunt pragmatic si am luat in calcul pirateria fara sa-i judec pe oameni … pentru ca nu-mi da dreptul nimeni sa-i judec.
  Nu uita ca sunt student si ar fi o prostie sa crezi ca as incepe o mineriada maine … cum sa fac asta ? oameni ca mine au fost alergati pe strazile Bucurestiului.


 15. Ei, tocmai de asta mă temeam, Sorin!
  Autoritatea celor puşi înaintea noastră orbeşte. este o poziţie de mare responsabilitate. Tocmai de aceea am reacţionat aşa de rapid.
  Dacă cineva dintre noi se aruncă în hău, ne veţi urma?

  Acum înţeleg de ce dînsul spune că este foarte popular printre tineri, dar nu încearcă deloc să le facă pe plac. 🙂
  Permisivitatea şi relaxarea în jurul unor chestiuni aparent minore ne fac simpatici.

  Sinceritatea este de apreciat. Da!
  Pocăinţa în urma mărturisirii este şi mai de apreciat.
  Sper că fratele V.P. se va pocăi de acest lucru.
  Eşti gata să îi urmezi exemplul sau dacă mîine face altceva mai rău, eşti gata să mărturiseşti la fel de senin că „nu ţi-e ruşine să o spui”?
  Mă întristează solidaritatea aceasta în jurul unei sincerităţi în privinţa unui lucru care merită retractări.
  Dar fiecare este dator să răspundă conştiinţei lui, nu?


 16. uite o intrebare tot din zona asta … daca te duci sa-ti cumperi un tricou din piata si dai pe 40 de lei sa zicem si pe el scrie Nike .. nu este pacat. Brandul Nike pierde bani din drepturile de marca … nu? parca asa am invatat la scoala… tricoul valoreaza mai mult, este piratata modelul si vandut la un pret mult mai mic. Sunt ferm convins ca si tu esti inconjurat de produse piratate pentru ca traiesti pe aceeasi planeta cu mine.


 17. Sandu? Alexandru? e mai bine? 🙂
  Nu este vorba de o poziţionare antagonică între mine şi tine. spre ruşinea mea nu pot deloc să fac pe cinstitul.

  Şi eu am folosit softuri piratate multă vreme. Am început să folosesc calculatorul cînd unii dintre voi nu eraţi născuţi, prin 1986, pe DOS, cu WordPerfect for DOS. He, he, ce vremuri !!!
  Am asistat la naşterea Windows-ului!

  Cele mai bune softuri profesionale erau piratate deja de alţii şi au ajuns la mine la a 13-a mînă.
  Cele mai multe mi le-a trimis un om pe care îl respect foarte mult.

  Dar am luat o decizie cu ceva vreme în urmă şi m-a durut sufletu…Tare de tot cînd am aruncat o grămadă de bunăciuni la coş. Şi pe acelea pe care mi le-a dat prietenul meu bun.

  De asemenea, am început să refuz politicos, dar nu impersonal ;), prietenii care îmi cereau softurile respective şi mai ales studenţii.

  Am început să îmi încurajez studenţii să nu mai folosească softuri piratate. Sînt sute de pagini web acum care ne ajută în profesia noastră cu mult mai mult decît softurile pe care le piratam prin 1994-2000.
  N-a fost numai faptul că a venit Legea, ci o incomoditate sufletească după ce am înţeles statutul de creator.

  Mărturisesc că a fost extrem de greu, mai ales că softul care îmi folosea cel mai mult era extrem de scump (3600 de lire sterline).
  atunci mi-a venit o idee, am făcut un contract de raportor cu producătorul de soft, să raportez bugs, utilizîndu-l gratuit pentru o perioadă. Aşa mi-am terminat teza de doctorat.

  Mai este ceva, Alexandru, eu eram student în 1990-1991, în anul acela universitar am început anul I şi am văzut cu ochii mei mineriadele şi Piaţa universităţii 🙂


 18. Alexandru dragă,
  la vîrsta mea nu mai îmbrac Nike din piaţă :).
  Profesia mă obligă să fiu tot timpul îmbrăcat la „bussines-casual”, Dockers, cămaşă albastră, cravată etc.
  Provocarea ta este interesantă şi chiar m-am uitat împrejurul meu, uite chiar acum mă uit.
  S-ar putea să ai dreptate, cineva să mă fi păcălit că e ceva de brand şi să nu fie, dar altceva este să iei tu un tricou alb, să îţi faci o matriţă în apartament, să dai cu vopsea şi apoi să mergi în piaţă, nu?

  hai să ne întoarcem la producerea unei reviste.
  Chiar crezi că nu se poate altfel?
  Ştiu, cel mai greu este la imagini, softurile de prelucrare de imagini sînt uriaş de scumpe. Eu am ales să îmi lucrez imaginile cu fotografi şi graficieni de firmă care îşi au softurile lor…
  Dacă le-au piratat, vine poliţia econimică peste ei, e treaba lor, dar nu mă mai joc cu Adobe Photoshop şi cu Quark Express (Ştiu să lucrez pe amîndouă, dar mă abţin 🙂 ), ci le dau lor fotografiile la prelucrat, coperţi etc.

  Puteam să îmi fac singur coperţile la cărţi. Îi mulţumesc unui foarte talentat grafician. Mi le-a făcut el mult mai bine. Am fost cîştigat pe toate părţile.
  Deci, să ne lăsăm de piratat băieţi, este mai ieftin!


 19. Fr. Marius, v-am promis daca tineti minte un cd cu Johnny Cash, „My Mother’s Hymn Book” – dar tot in graba ne-am intalnit si o data l-am avut cu mine dar nu v-am intalnit in ziua aceea. Dar sa stiti ca e original cd-ul 🙂 nu e copiat, asa ca data viitoare cand vin la Oradea, va fi, ca deja a trecut aproape un an! 🙂

  Eu in schimb tocmai am trecut acum o luna la Vista cu licenta. Mie imi place – m-a cucerit cu fluiditatea si efectele designului – ceea ce pe altii ii poate dispera din ce mai aud. Era si trial la office 2007 inclus dar nu merita! L-am dezactivat si am ramas la 2003. Asta dupa ce mi-am pierdut vreo 3 pagini de text pentru ca extensiile 2007 la Word sunt diferite observ de 2003, nu stiu cum, dar nu imi deschidea, plus probleme cu caracterele romanesti. Asa ca nu merita nici piratat! Eventual luat pe contract de raportor, excelent 🙂 E adevarat ca programele sunt extrem de scumpe pentru romani, chiar si in business, Adobe nota 10+ dar te omoara la pret, dar cu un imprumut in banca, ori cu un imprumut de la parinti se poate rezolva incetul cu incetul fara sa simti. Si e o investitie ce se intoarce. Cea mai mare prostie e sa folosesti computerul pentru jocuri, si ca sa nu pacatuiesti, sa cumperi jocurile. Asta ar fi chiar si culmea copilului de bani gata probabil.

  Dar nici eu nu pot sta chiar curat, folosesc multe imagini foto de pe gettyimages in webdesing indeosebi unde materialul clientului e cam abstract, si asta nu e bine… In ultima vreme incerc sa fac tranzitia la un stil de design mult mai simplu si curat, si foarte cerut, in CSS, fara bannere foto de care sunt chiar satul. Ma pocaiesc, si imi caut prieteni fotografi:) Am gasit cativa pe http://www.photosig.com pentru cine mai cauta.

  Vasile Tomoiaga (salutare!), mi-a trimis si mie articolul sau pentru a-l publica in Rezistenta, dar am preferat sa tac, sa nu publicam tocmai noi ceva atat de incomod… Mai tii minte titlul, Vasile, „batalia pentru eSfintenie”? Poate ca ar merita sa facem editia, dar sincer eu sunt cam descurajat in ce priveste raspunsul.


 20. Domnule sau frate „patratos”. Cred ca problema cea mai mare a dvs nu este faptul ca softurile piratate se folosesc cu o foarte mare usurinta si nu exista deloc mustrari de constiinta ci faptul ca fratele Vladimir Pustan le foloseste. Da este un om ce sta in fata, dar haideti sa ne uitam in farfuriile noastre, sa apasam butonul de start al pc-ului personal si sa incepem sa cautam softuri piratate pe acolo.


 21. „pentru ca sunt multe companii foarte bogate care tot produc versiuni noi foarte des doar ca sa castige bani bani si iar bani cand ar putea sa le ofere umanitati gratuit pentru ca oricum au multi bani in spate.”

  Citatul asta mi se pare cea mai grava afirmatie pe care am auzit-o, chiar de sorginte comunista! Numai ei vorbeau despre egalitatea absoluta si taiau tot ce iesea din sablonul patului lui Procust. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar este extrem de pagubos sa gandim asa… Asta e ca si cand seful tau de la lucru vine si zice ca jumatate din salariul tau l-a donat la saraci ca tu oricum castigi prea mult!?! Dar cine hotaraste limita? Ea trebuie sa fie in concordanta cu investitia pe care ai facut-o, cu riscurile pe care ti le-ai asumat, sa iti acopere costurile pentru produsele viitoare, etc. Ce fac ei mai departe cu banii lor, e treaba lor. Pe noi Dumnezeu ne-a pus ispravnici peste ce ne-a dat noua, nu a zis sa mergem sa luam de la cei bogati si sa fim ispravnici peste banii lor.


 22. Pana unde intindem limitele? Dupa primul an de facultate, Dumnezeu m-a cercetat, si din zecile de cd-uri cu muzica si softuri pe care le aveam plecand de la Autocad, la toate tipurile de MS Office, am renuntat la toate. A fost incredibil de mare presiunea venita din partea celor din jurul meu: „da ce, ai innebunit?, da nu le rupe! da-mi-le mie!!” etc. M-a durat, am mai ramas doar cu 2-3 CD-uri cu muzica clasica, dupa ce nu stiu cat timp am ascultat de la jazz pana la WOW, etc. Insa Dumnezeu m-a binecuvantat in decizia mea si am reusit sa mai strang un ban, si dupa luni sa-mi iau un CD de calitate, si apoi am muncit 3 luni de vara ca sa pot sa-mi iau un Office 2003, si pot continua cu provocarile pe care le-am avut ca si student care a muncit pentru ele. Dar nu as mai merge niciodata sa ma compromit pentru nimic, nici pentru un film, o melodie faina sau program aflat sub incidenta legii Copyright-ului. Adevarul ne invata sa ne supunem celor care ne conduc, si implicit legilor ce vin cu acestia (bineinteles, asta presupune sa nu ne compromitem principiile biblice dupa care ar trebui sa traim). Dumnezeu nu se lasa niciodata mai prejos la un sacrificiu pe care il faci de dragul de a-i fi pe plac lui. Aici nu e vorba de snobism, incapatanare sau apartenenta la un grup sau nu. Este vorba de a fi altfel, pentru El.


 23. Excelenta propunere, Costel. Aşa cum spuneam într-un comment anterior. Am făcut asta o dată şi doare foarte tare.
  Cel mai tare m-a durut la Adobe, Quark, Logos, BibleWorks etc.
  Curăţenia e incomodă şi dureroasă, dar merită.


 24. Da, Cornel Savu, eşti de-al meu 🙂
  Trăiască capitalismul care ne plăteşte în conformitate cu meritocraţia.
  Mă bucur că şi în învăţămîntul universitar s-a scos chestia aia cu „vechimea”. Dacă cineva este bun, să fie plătit şi ai un lector plătit mai bine ca un profesor plin. Dacă mai ia şi sarcini administrative, cu atît mai bine.
  Dacă mai şi ajută la implementarea unor soluţii noi, dacă mai şi inventează ceva, dacă este creativ, atunci îl plătesc dublu.
  Numai cine n-a avut angajaţi în subordine poate gîndi altfel decît gîndeşti tu. Bravo!


 25. Excelent, Bogdan, cred că Nelu Vâţ şi Cristi H. au fost pioneri în chestia asta dacă nu mă înşel.
  Şi spre ruşinea teologilor, mişcarea de eliberare de compromis a plecat de la management.
  Sper ca toţi să urmeze exemplul acesta şi nu al lui V.P.


 26. Flavius, abia aştept să „văd” Cd-ul.
  Ai dreptate. Sînt site-uri de imagini, bănci întregi, pentru care poţi cere copyrigh-ul şi lumea ţi-l da fără nici o problema, fără bani, cum a fost cu imaginea de pe prima mea carte.
  Omul a spus să precizez doar sursa, atît. Fără alte pretenţii.

  Pentru ceilalţi:

  Pe alocuri prin blogosferă sîntem acuzaţi de ipocrizie şi V.P. şi partida pro-piraterie de sinceritate. Asta-i culmea! Dacă alegi să trăieşti diferit, să nu înjuri, să nu te spurci, să nu trăieşti în compromis eşti imediat taxat ca ipocrit, că „lasă, tată, că ştim noi, şi tu faci la fel?”.
  Chiar? De unde? Proiectînd propria viaţă asupra altora?
  Am eu alte păcate şi prietenii mi le ştiu. Unele le-am spus şi în public, dacă veţi căuta bine pe blog :). Atîta cît să nu dau idei altora 🙂

  Nu avem nici o scuză să spunem „Asta-i viaţa, asta-i lumea, ce să-i facem? Altfel nu se poate!”.
  dacă aşa gîndim, mulţumesc, atunci creştinismul de felul asta nu este bun de nimic. Mai bine îl aruncăm la coş!
  Mai bine predicăm din „Deşteaptă-te române!”. E mai simplu, decît să ne legăm de o biblie şi de un Dumnezeu atît de pretenţios şi atît de îngust în vederi.
  Sau mai bine Yoga sau Budhism Zen. Nu? Dacă tot e vorba numai de morală…

  Pe vremea cînd făceam arte marţiale am întîlnit oameni mai sinceri şi mai curaţi decît mulţi farisei care una spun şi alta fac. Dacă nu L-aş cunoaşte pe Domnul personal şi m-aş uita numai la cele două comunităţi din perspectiva moralei… m-ar apuca din cînd în cînd dorul de Dojo.


 27. bai nene, eu injur, beau, fumez si multe alte nenorocenii.

  dar sa mor daca saracia e o scuza pt furt.
  sau ispita pt pacat.


 28. Vezi că aici ne-nţelegem, Comane?
  E-adevărat, sărăcia nu este o scuză pentru furt, oricît de geniali am fi noi românii!
  „Să ne dea ei softurili lor, că ştim noi ce să facem cu ele că noi e săraci! Da să vezi ce chestii faine am face dacă ne-ar da softurile pe gratis… ”
  Prostii!

  Ispita e ispita, ducă-s-ar pe pustii!


 29. In legatura cu softurile piratate, cred ca daca sunt oameni care se respecte gen o revista sau o companie ar tb sa aiba softuri legale, si sunt atatea pe net. Suntem crestini cu toti nu?? Eu am Windows Vista, e legal, noroc cu taica-miu ca l-a luat de la firma!!
  Aici in Franta, ceea ce m-a mirat este ca pe spatele tuturor cartilor, scrie clar ca fotocopiere


 30. Imi cer scuze dar.. Continuand cu asta in Franta fotocopierea cartilor este interzisa, si in curand este posibil ca sa se inchida si bibliotecile datorita faptului ca oamenii numai cumpara carti. M-i sa parut stupid, pt ca eu la Bucuresti trageam totul la xerox, dar intr-o lume moderna ca in Paris sunt anumite lucruri gen programe de software, si carti sau cd uri care sunt interzise de a le copia. Acum fiecare are constiinta si poate gandi si actiona dupa cum doreste. Dar cred ca daca esti crestin nu poti recomanda tuturor sa-si ia chestii piratate doar pt ca nu avem bani..asa ceva nu exista..cum zicea cineva, masini faine si mobile de ultima ora avem..dar nu exista bani pentru programe de calculator!!
  Va las pe toti cu gandul ca noi trebuie sa ne gandim, daca Isus ar fi in locul nostru, El ce ar face??
  Ilinca


 31. Ai dreptate, Ilinca!
  chiar, oare ce-ar face Isus Cristos în locul nostru… în faţa tastaturii şi a ecranului, ce s-ar găsi prin sertarele Lui şi prin suporturile de Cd şi DVD… Bună întrebare, mai ales pentru cei care poartă braţetu cu WWJD (în parafrază din Engleză „ce-ar face Isus în locul meu?”) …:)


 32. Deci un creştin adevărat trebuie sa folosească Linux şi software open-source ?
  😉


 33. Imi aduc acum aminte de o chestie tare interesanta: s-a tot spus despre hackerii romani care sunt capabili sa sparga cele mai securizate retele (FBI, NASA, banci, etc.) Sunt unii din connationalii nostri care spun: „asa le trebuie ca ne desconsidera pe noi romanii” sau „lasa ca bine le-a facut sa le arate lor ca banii nu sunt totul” sau si mai grav „vezi ce buni suntem noi romanii, dar ei nu ne recunosc valoarea”.

  De multe ori am impresia ca suntem un popor de „mitici” (fara aluzie la o anumita regiune): incercam sa ciupim de oriunde si oricat, dar sa avem si noi satisfactia ca am castigat ceva. Foarte putini din noi suntem gata sa realizam un concept (de produs, de serviciu, ORICE!), sa investim/riscam bani, timp si energie in ceva pentru ca mai tarziu sa ne recuperam banii cu varf si indesat. Atunci am avea cu ce sa ne mandrim!


 34. ,,Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintîi cu piatra în ea.„ – aka Patratosu


 35. De ce nu? Sau softuri cumpărate? Sau mai bine fără, cu creionul şi hîrtia 🙂


 36. Marius,am şi eu cîteva curiozităţi:
  1. Am văzut că ai inserat adesea în postările tale imagini; ai obţinut copyright la ele? Sunt din domeniul public? Daca da, care este sursa lor?
  2. Ce parere ai de softurile DSP (asemanatoare cu OEM, dar vindute legal pe internet, desi sursa din care le-a obtinut vinzatorul n-o cunoşti)? Poţi cumpăra XP sp-2 cu $30-40; Photoshop cu sub $100, etc.
  3. Ce părere ai despre site-uri care postează materiale pentru care nu au nici licenţă nici copyright? Le accesăm? Citim materialele de acolo? Sau, ca la întrebarea anterioară, dacă nu ştim sursa şi felul în care a fost obţinută informaţia, atunci nu suntem vinovaţi?

  Vezi tu, cînd începem „să facem curăţenie”, aprindem doar o lumînărică, sau aprindem ditamai reflectorul? Măturăm bine şi pe sub pat, sau doar „unde se vede” pentru a produce impresie şi o imagine corectă?

  Na, mulţam de atenţie!


 37. Draga Cornel, sint cu totul de acord cu tine în general, dar cred ca se ştie ca în România se dezvoltă firme foarte serioase de creaţie de software şi cred ca vor avea mare viitor şi mulţi bani în cel mai scurt timp. Să le ţinem pumnii. Deci se poate!

  the Truth – n-a aruncat nimeni cu piatra încă, am ridicat o problemă care mi se pare mai gravă decît problema softurilor piratate, faptul că o persoană publică cu rol de călăuză spirituală girează compromisul.


 38. Ted –
  1. cele mai multe dintre imaginile folosite sînt fotografiate de mine. Cele mai multe .celelalte sînt din domeniul public, fără revendicare de copyright.
  Cînd am avut nevoie de o imagine de autor, cu autor declarat, am cerut voie, chiar dacă îmi este prieten apropiat respectivul. Dar mă voi uita din nou peste toate imaginile, nu cumva să scap ceva. Mulţam de atenţionare! Te rog însă să verifici şi tu!
  2. Nu ştiu despre DSP. Habar nu am. Cred că este tot o formă de piraterie din cîte îmi descrii.
  3. Nu ştiu să îţi răspund la întrebarea asta. n-am cum verifica ce surse au site-urile. Pe Cireşari i-am luat pînă acum de bună credinţă. Am încredere în conştiinţa fiecăruia. Pot eu sau am dreptul sau aş putea afla ce fel de softuri folosesc alţii pentru producerea site-urilor lor? Fiecare va da socoteală pentru ce a făcut. Eu nu îmi pot asuma păcatele altora şi nici nu pot fi învinovăţit de cele ce fac alţii.


 39. Patratosu – nu am spus ca nu sunt firme extrem de serioase si mai ales profitabile: GeCAD si Softwin sunt extrem de respectate si recunoscute in tara cat si in strainatate. Sunt firme de care eu ca roman sunt mandru si mai ales carora le dau bani (Bitdefender e unul din cei mai buni antivirusi). Eu vreau doar sa trag un semnal de alarma despre o atitudine de „haiduc informatic” care nu poate decat sa dauneze…

  Mult har duminica!

  Ted – curiozitatile tale le-as incadra la „rautacisme”. In esenta sunt corecte, dar atitudinea este incorecta. Aici vorbim despre un principiu, pe care il poti aplica la cazuistica… In ritmul asta putem continua din curiozitati in curiozitati pana ne plictisim.


 40. Doar o intrebare: „cine nu vrea să plătească preţul pentru Harrison să nu se facă medic”. Nu vi se pare crud ce spuneti? Ma tem ca nu totdeauna problema se limiteaza la „nu vreau”. Extinzand, exista domenii de activitate care reclama un numar imens de lecturi, carti rare ori foarte scumpe etc. Exemplele nu-si au rostul aici, dar asta sa fie raspunsul: nu poti, problema ta?


 41. „Dacă le-au piratat, vine poliţia econimică peste ei, e treaba lor, dar nu mă mai joc cu Adobe Photoshop şi cu Quark Express (Ştiu să lucrez pe amîndouă, dar mă abţin 🙂 ), ci le dau lor fotografiile la prelucrat, coperţi etc.”

  Ceea ce spui tu aici e defapt o posibila incurajare a pirateriei ;).


 42. @mousike:
  pinocho a muncit din greu ca sa-si rascumpere abecedarul pe care il daduse aiurea…
  gepeto si-a vindut haina de pe el ca sa-i cumpere lui pinochio un abecedar.

  hai mai, nu mai fi aiurea, chiar sa nu-si poata permita un medic invatacel cartile ce-i deschid drumul catre lumina cunoasterii? 😉


 43. deci eu ce sa intelg…ca la Oradea plagiatul s-a facut cu soft legalizat, nu?

  no copyrighy just spred the light spune D. Brinzei….

  iar fratii baptisti din Ucraina…spun…copy? right!

  and so on…


 44. „Doar o intrebare: “cine nu vrea să plătească preţul pentru Harrison să nu se facă medic”. Nu vi se pare crud ce spuneti? Ma tem ca nu totdeauna problema se limiteaza la “nu vreau”. Extinzand, exista domenii de activitate care reclama un numar imens de lecturi, carti rare ori foarte scumpe etc. Exemplele nu-si au rostul aici, dar asta sa fie raspunsul: nu poti, problema ta?”

  Draga Mousike, da, aşa-i, dacă nu poţi treaba ta! Exact aşa. fiecare plăteşte preţul. Da! Este crud? Aşa ţi se pare ţie? Ia citeşte Evangheliile să vezi cam ce spune Cristos celor care nu îl urmează sau celor care nu şi-au pus talanţii în vînzare.
  Nu ştiu ce fel de Cristos aţi descoperit dvs. în Evanghelii, dar eu am descoperit un Cristos, ferm, radical, care nu lasă multe opţiuni, ori.. ori, nu un Cristos „dulceag, blîndoc şi roz-bombon, cu un zîmbet zaharisit pe faţă”.
  DAcă vrei, poţi. Depinde ce priorităţi ai. O spun ca unul care am pornit de jos, crescut de o mamă rămasă văduvă la 27 de ani, am muncit pe şantier, am mers la şcoală cu golanii de şcoală de corecţie, mi-am adunat bani, am dus şi bani acasă, am tras din greu, nu sînt unul dintre moftangii de bani gata care să dau lecţii de morală.
  Ştiu şi ce înseamnă să dai jumătate de salar pe cărţi, că în domeniu lucrez. Dar am aplicat pentru burse, granturi etc. Există soluţii, se poate, numai să vrei, Mousike!
  Welcome în the real life! si viaţa aşa cum este e crudă şi dură. Try it! Dar ai dreptul la o singură încercare 🙂


 45. Lui the truth,
  „Ceea ce spui tu aici e defapt o posibila incurajare a pirateriei ;).”

  Nu inteleg intrebarea ta. Dacă dau la prelucrat fotografiile facute de mine celor care au softuri licentiate şi nu le prelucrez eu pe softuri piratate, asta ti se pare o incurajare a pirateriei???


 46. Lui Arhip
  despre care plagiat vorbesti, Arhip?
  Este ceva ce nu stiu eu?
  Aha… poate te referi la acuzele cu scop electoral impotriva lui Paul Negrut? Unde sint acuzatorii acum?
  De ce s-a terminat discutia?
  Unde sint si acuzatorii lui Oti Bunaciu?
  Nu am pus pariu cu voi că totul se va incheia dupa Congres? Inca un pariu cistigat! 🙂
  Pentru stiinta ta: forurile competente (precizez că exterioare universitatii emanuel si nemanipulabile de Paul Negrut) s-au exprimat deja asupra acestui aspect.
  Citeste inca o data toata discutia la „Ringul Patrat”-
  Daca nu esti lamurit inca, materialele sint la dispozitie pe internet oricum. Si cele referitoare la Paul Negrut si cele referitoare la Otniel Bunaciu.
  Succes!
  Daca ai nevoie de ajutor, sint la dispozitie! 🙂


 47. Ok, am inteles ce vreti sa spuneti, va respect experienta si optiunea… Dar traiam si pana acum in lumea reala, multumesc: si cred ca mai este loc si de altceva decat de priviri darze in fata vietii celei crude :).


 48. Mousike, imi place blogul tau! A fost o revelatie! Bravos!

  ma voi uita mai des pe-acolo si vreau sa il pun in blogroll daca o tii tot asa 🙂

  da, mai este loc de romantism, de poezie, de muzica, eu insumi, cind sint satul de cruzime si vreau sa imi ascund privirile dirze ma uit pe griff-ul chitarii. Asta m-a salvat si pe santier, si in armata, intre mitici, intre „aşa mă, Dorele, dă-i mai tare…”.
  am făcut chitara clasică cu Mihai Babii la Iaşi, lucru pentru care îi sînt şi acum recunoscător este că m-a învăţat că şi muzica are preţul ei de disciplină, de strîns din dinţi şi de exerciţii nenumărate.
  Deci, întîi greul şi apoi uşorul.
  Întîi game şi apoi muzica,
  Întîi cromatice şi apoi glissando-ul
  sau vorba englezului
  Pay now and you will enjoy later,
  Enjoy now and you will pay later.
  It’s your choice.
  Eu am ales prima variantă şi acum, vorba Chiriţei, „zaharisitî viaţî” 🙂


 49. v-ati aflat si voi in treba sa-l criticati pe Vladimir.

  Acuma… sa nu va suparati pe mine, dar toti la un loc nu aveti nici 5% impactul lui Pustan. Eu nu zic ca-i perfect, dar la predicile lui se pocaiesc oameni cu zecile si sutele.

  Asa ca, mai bine v-ati vedea de treaba.

  hop si voi… „declaratie publica”… nu credeti ca cereti prea mult??
  vladimir, mai bine iti pregatesti o predica folosind softul ala piratat decat sa iti pierzi vremea cu declaratii publice ptr niste oameni cu impact in biroul lor si nimic mai mult.

  v-am salutat.


 50. si inca ceva…
  „care este fara pacat, sa ia piatra”


 51. Draga Florentin,
  am stabilit deja cum este cu „datul cu piatra”. Ştiu cum este cu softurile piratate, aşa cum ştiu cum este gustul compromisului în alte lucruri, dar sîntem într-un proces de sfinţire şi Domnul ne spune să nu mai păcătuim.

  Despre impact!
  Şi Arius, care spunea că Domnul Isus nu este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu El însuşi a avut impact, chiar foarte mare.
  În urmă cu ceva timp am reacţionat împotriva altcuiva care avea foarte mult impact şi chiar îmi era deosebit de simpatic, dar era în divorţ cu soţia. La predicile lui se predau oamenii…
  Domnul Isus spune … după roadele lor îi veţi cunoaşte. Nu poate pomul bun să facă roade rele. Da?
  Ok, tu te uiţi numai la roade. Ţi se par bune de mîncat şi de dorit.
  Eu mă uit şi la rădăcini. Asta este diferenţa dintre noi.
  Apreciez dorinţa ta de a-l apăra pe fratele Vladimir. Este bine că ţii la el. Însă nu este iubire aceea care este oarbă.
  Consideră că amîndoi îl iubim pe fratele Vladimir. Dar fiecare în felul lui. Eu cred că este un act de dragoste creştină să opreşti pe cineva din căile lui rele. Nu crezi la fel?


 52. cuvatul „rating” iti spune ceva??

  eu cred ca ai scris doar de dragul popularitatii. nu cred ca-ti pasa de Vladimir nici cat negru sub unghie… dar hop, te-ai aflat sa scrii si dupa ce-l faci in toate formele sa zici ca-l iubesti.

  Comparatia cu Arius e penibila, asemeni articolului. Ce legatura este intre ereticul ala si Vladimir? Ce erezii predica Pustan? La acest punct cred ca ar trebui sa scrii o „declaratie publica” in care sa ii ceri scuze lui Vladimir ptr ca l-ai comparat cu Arius si cu cel care a divortat. Nu ti se pare corect??

  Eu zic sa o lasi balta. Si daca vrei sa vezi cum arata un aricol citit care se citeste, intra pe ciredarii.ro la rubrica editorial.

  Ce zici?


 53. Si daca vrei sa vezi cum arata un aricol* care se citeste, intra pe ciredarii.ro la rubrica editorial. – scuze eroarea…


 54. Draga Florentin,
  nu am chef sa ma cert cu tine. Daca ai ceva de spus cu argumente si mai ales cu texte din Scripturi care sa probeze contrariul principiului pe care eu il sustin, te rog? Dacă nu, violenta si minia ta exprimate in cuvinte, nu folosesc nimanui, dar mai ales tie!

  Eu zic ca fratele Vladimir se poate apara singur, daca are ceva de aparat. Mai ales ca are un condei foarte bun!

  Nu am comparat pe nimeni cu nimeni. Ti-am argumentat doar ca popularitatea nu este si dovada ca cineva are dreptate, iar majoritatea nu este o garantie a adevarului (turma mica, cale ingusta, acesta iti spun ceva)

  Fratele Pustan nu predica erezii. Problema pe care eu o vad la predicile dinsului este ca nu prea foloseste Scriptura. Dar asta este o alta poveste si nu o deschidem acum. Are marturii, istorioare, glume, naratiuni moralizatoare, exemple foarte multe. Aceste sint toate de folos. TE rog sa asculti inca o data cu atentie predicile dinsului si te rog sa identifici explicarea textelor din Biblie acolo.

  Dumnezeu nu ne-a trimis in lume să predicăm din alte texte, fie acestea si Desteaptă-te romane!, ci din Biblie.
  Inca o data te rog sa cauti sa identifici fondul problemei si principiul pe care eu incerc sa il propun spre discutie si nu personajele.

  Incearca sa te linistesti un pic si sa analizezi rational problema. S-ar putea sa vezi altfel.

  Gluma cu ratingul a fost buna! Nu ma cunosti, prietene (da-mi voie sa te numesc asa)de aceea vorbesti astfel.
  Ca sa exist, draga Florentin, nu am nevoie de ratingul de la wordpress.
  Poate ca intr-o zi Domnul va ingadui sa ne cunoastem.
  Dumnezeu sa ne ajute sa vedem PRIN LUMINA LUI lumina!


 55. Multumesc de raspuns,
  La fr. Bunaciu stiu ca totul e o fabulatie dar dincolo nu bag mina in foc…oricum nu asta e subiectul…

  n-ai zis nimc de motto-ul fr. Brinzei sau de fratii din Ucraina…

  inainte sa postezi ceva pe blog-ul matale ai vorbit cu fr. Pustan…nu crezi ca asa s-ar fi cuvenit…?
  daca chiar te doare de ilegalitatea sa, ai incercat sa-i dai solutii cum se poate indrepta? ai vorbit cu cei de la departamentul IT al Universitatii Baptiste cum au facut ei de au totul legat si cum il pot ajuta pe un frate ca Pustan si lucrarea lui?

  ma tem ca nu…si stii dece pentru ca asta inseamana colaborare (nu colaborationism)…ai preferat sa „infierezi” un pacat marturisit, decit sa indrepti un frate in nevoie…

  ai dat cu batul in balta si te-ai stropit de ridicol…pacat, daca urmai ce spune Biblia(indiferent de traducere) poate era mai bine…dar vrei sa-ti arati superioritatea si nu umilinta…pacat…

  de ce nu ai pornit o campanie de stringere de fonduri pentru cumpararea softului necesar fratelui Pustan?…nu crezi ca era un gest mai frumos decit tot ce-ai scris pina acum?

  pardon, dumnealui e penticosltal si…

  ai o placere nesfinta de a arata superioritatea baptista…

  m-antorc la ale mele…

  Dumnezeu sa se milostiveasca de sufletele noastre fariseice…

  Arhip


 56. Ce energii nebanuite naste acest subiect, as spune extrem de simplu… Nu inteleg de ce trebuie, de fiecare data cand apare o „problema dscutabila”, sa ne coalizam in pro si contra persoanei. Aici am atacat problema nu persoana…

  Apropos de acest verset scos total din context „cine este fara pacat, sa ia piatra”: va recomand o carte extrem de utila despre ce inseamna a judeca si cand judecam. Cartea se numeste „Cine esti tu ca sa judeci?” de Erwin W. Lutzer, aparuta la editura Carmel Print.


 57. Am uitat

  Florentin a lansat o teza interesnta, dar periculoasa… Impactul, deci influenta, unei persoane se masoara in numarul de adepti, sau as spune mai dur, de aplaudaci pe care reusesti sa-i aduni. Nu stiu in ce Bibilie a citit el, dar in Biblia mea gasesc un Dumnezeu nu prea popular si, culmea culmilor, care nici nu vrea sa fie popular. Dumnezeu nu isi negociaza standardele dupa vremuri si cazuistica; Domnul n-a fugit nici chiar dupa tanarul bogat care putea sa-i sponsorizeze cruciade crestine la greu (adica mii si zeci de mii de Penieluri 🙂

  Aici nu suntem Institut de masurare al opiniei publice sa masuram cat aduce fiecare in Imparatie; impactul a ceea ce facem s-ar putea sa nu-l putem masura niciodata, sau chiar sa nu apara nici un rod in timpul vietii noastre… Important e sa ramai drept intr-o lume stramba (curbilinie).


 58. S-au vehiculuat multe idei, multe bune, multe nebune. Am doar 25 de ani, multi zic ca-s batran altii zic ca is tzanc (din principiu nu scriu cu sh tz, dar am vrut sa accentuez). In acesti 25 de ani m-au atras foarte multe, printre care si calculatorul.
  1. Cei care nu stiti, exista licenta [URL=http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html]GPL[/URL] .. exact asta si face ea, general public licence.
  2. Tot pentru cei care nu stiu si pentru cei care stiu, dar fac pe … incapatanatii, exista coduri si soft-uri Open Source, care sunt sub licenta GPL.
  exemplu: pentru Adobe Acrobat .. nu reader(A.A.Reader este free), ci generatorul de PDF-uri, exista (nu ma acuzati de reclama, este sub licenta GPL) [URL=http://www.pdf995.com/]PDF995[/URL].
  in loc de mp3, format sub copyright, exista formate graturite.
  3. Studentii au acces liber la majoritatea softurilor de larg consum din cadrul companiei Microsoft: licenta academica. Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei Oradea din cadrul Univ. din Oradea este si ea in acest program. Studentii doritori de softuri CU LICENTA 🙂 pentru mai multe detalii click [URL=http://msdn62.e-academy.com/elms/Storefront/Home.aspx?campus=udo_calc]aici[/URL]
  4. Fotografiile din domeniul public, cu specificatie de licenta GPL sau nu, necesita publicata sursa lor DOAR cand autorul o cere specific in publicatia oficiala si in licenta GPL (Ted Doru Pope va vizeaza direct raspunsul, va rog sa va documentati, mai ales cand atacati prin raspunsul dvs.)

  la final vreau sa mai adaug inca ceva. Doi oameni puternici la vremea lor, influenti si publici, care au fost in biserica prima Pavel si Petru.
  Petru a mancat la masa cu neamurile, iar in prezenta evreilor s-a ridicat de la ei si a mers la evrei. Pavel l-a acuzat public de prefacatorie si i-a zis ca nu face bine. Ce na facut corect Pavel? … dar Petru? cred ca e un exemplu prea bun de iubire intre frati. Si ca sa fie o invatatura si mai puternica, Petru accepta mustrarea, se caieste si nu se cearta cu Pavel (2 Petru 3:15 zice prea bine intentia lui Petru).


 59. 1. Decat sa se dea atatia cu parerea, mai bine ar crea o lista de software free (nu open source), si ar propune-o autorului nostru spre a o expedia victimei criticii dmv. (cu tot respectul bineinteles). De ex. un subiect foarte aprins a fost dezbatut pe edu.ro, devenea patologie la un moment dat.

  2.Ce are de-a face reporterul cu situatia tarii in care locuieste?! Deci lasati-l in pace pe cea nea autor si bineinteles pe nea V.P. Ei sunt doar victimele raiului actual!


 60. Da, cineva mi-a si trimis deja un link cu open office.
  Iata ca sintem cistigati.

  http://www.openoffice.org/
  „Nea V.P.” dupa cum va exprimati dvs. este lasat in pace. Nu el este problema, ci principiul este problema. Principiul este clar. V.P. s-a exprimat in dreptul lui public intr-un fel care il contrazice.
  Daca isi mentine opinia este o tara libera, dar si cu legi mai bune sau mai proaste, dar destul de clare, daca Biblia nu ne este destul de clara.


 61. Ei, multumesc pentru cuvintele frumoase: tot asa o s-o tin! Considera-te deci invitatul meu, inclusiv la critica (fertila, zic eu)! Si da, ai stil 😉


 62. Draga Mousike,
  cred ca apare in blogroll blogul tau! Tinem aproape!


 63. Multumesc! Numele blogului e teoretic „Ballet des Nations”, dar n-are importanta, in final… La buna citire, cum se spune 😛


 64. AM o propunere care pare a fi radicala dar mi se pare corecta. Orice castiguri obtinute prin folosirea softurilor piratate sa fie donate sau pur si simplu sa se renunte la ele. E imoral sa faci cateva miliarde „descurcandu-te romaneste” si apoi sa renunti la ce este ilegal si sa continui cu banii castigati afacerea.


 65. in interviul luat dl v.pustan de revista pasti si postat de dvs pe blog,eu una nu vad prin ce anume fratele v.p a indemnat spre o traire in compromis asa cum ati afirmat dvs..i s-au pus niste intrebari la care fratele pustan a raspuns f sincer si si-a asumat pacatul,subliniez pacatul..nu se facea ca nu stie ce face..nici nu a ales sa inchida ochii la subiect..si-a recunoscut public pacatul…putem pune si altfel problema..ce ar fi dc la toti fratii cu impact li s=ar lua un interviu si ar fi intrebati de ex…dc mai mint vreodata…sau dc mai judeca vreodata..sau dc fac alte pacate care nu ar trebui sa existe in viata unui crestin?dc ar raspunde sincer si acele pacate ar exista in viata lor asta ar insemna ca prin raspunsul lor ne indeamna la o viata de compromis?nu cred…fiecare are luptele lui…ma indoiesc sincer ca exista cineva care nu se lupta cu ceva in viata lui..fie cat de mic..sau dc exista cineva sa ma anunte..o sa il pun sa se roage si pt mine..si pt fr pustan si pt toti cei care suntem mai slabi..


 66. scuze…am gresit grabita fiind numele revistei..pasi..


 67. Mousike, voi incerca sa corectez. Sper sa nu imi iasa din spatiu.


 68. Liviu, propunerea ta mi se pare interesanta, nu neaparat cea mai buna! Deci putem sa facem un compromis pina la un moment dat, dupa care sa donam pntru orfani? Cind stabilim ca ne-am oprit? Cind avem iahtul?
  Compromisul trebuie incheiat ex abrupto! Gata!

  Cineva a ris de mine ca am baut multa cafea!
  de ambitie, din ziua aia, n-am mai baut!
  M-a intrebat apoi, si cum te simti, nu te doare capul, nu ai nevoie de o perioada de tranzitie sau ceva?
  Nu, am raspuns. Ma las de cafea „cu capul”, de-aia nu ma doare capul.
  In creier mi-am oprit mecanismul care cere cafea si gata!
  M-am lasat. Nici sevraj, nimic.
  Nu cred ca pentru a te lasa de ceva ce este rau trebuie o perioada de tranzitie si nici nu cred ca trebuie sa compensezi cumva.
  In Biblie Dumnezeu refuza aducerea la templu unor bani care sint obtinuti necinstit sau necurat (expresia este prea dura ca s-o reproduc aici).


 69. Draga Hatshepsut,

  Ai inteles cumva din interviu ca fratele ar dori sa inceteze? Ca este rau si s-a lasat? Ca ii pare rau?
  Nu, intelege ce face, va continua si isi asuma acest pacat.
  Te rog sa imi spui daca eu am inteles gresit!
  Sinceritatea in recunoasterea unui compromis si perseveranta in compromis nu fac casa buna impreuna si atunci sinceritatea nu mai este o virtute!
  este ca sotul nervos care vine acasa, tipa la copii si la sotie. Ii spui ca este rau ce face!
  El spune „da, recunosc, dar asa sint eu, ce sa-i faci! Altu mama nu mai face!”
  Ti se pare corect? Omul este sincer, dar nu tebuie sa continue asa, nu?
  Recunoasterea trebuie urmata de pocainta, de intoarcere. Fratele poate preciza clar pe site-ul lui ce are de gind sa faca. Sa asteptam si sa vedem!
  Poate discutia asta il ajuta!

  Eu am fost un bataus de cartier! Daca cineva ma intreaba la citi am spart dintii (si ei mie!) nu ma apuc sa ma intorc la cele ce sint vechi si s-au dus si toate lucrurile s-au facut noi! Acestea sint intrebari la care refuz sa raspund! Pentru ca m-am pocait de acele fapte! Eu spun „am facut multe prostii, nu imi cereti detalii, nu vreau sa va dau idei”

  Daca problema era incheiata, fratele Pustan putea folosi trecutul ca timp verbal.

  Si acum am lupte in viata mea. Biruinta este grea! am oameni la care dau socoteala si care ma mustra. Nu imi convine, dar asta este parte din frumusetea bisericii!


 70. de acord cu dvs,din interviu nu se intelege ce urmeaza sa faca fratele pustan,sau poate ne-am putea lua dupa fapte si am putea crede ca se conplace in pacat..nu cred totusi ca trebuie sa dam noi verdictul”nu,intelege ce face,va continua si isi asuma acest pacat” mai bine o pocainta din inima decat una de pe buze..si atunci exact cum ati spus dvs,sa asteptam si sa vedem.
  cred ca si dvs si eu si altii am experimentat o realitate ,desi uneori stim ce avem de facut se intampla sa ne fie greu sa si facem,nu degeaba se cheama lupta..lupta cu trupul,cu firea..nu sunt eu deloc in masura sa imi dau cu parerea ref la faptele fr pustan..sper doar ca sa aiba puterea de a nu persista in pacat si de a-l inlatura si prin reactia lui la tot ce s-a intamplat sa aduca pacea si intelegerea in inima fratilor si baptisi si penti,nu cred ca ati ales sa postati acest interviu din alte motive decat cele subliniate de dvs si bine ar fi ca toti sa arate dragoste si intelegere si fata de cei care mustra,asa cum ati facut-o dvs cu fr pustan.
  sincer,fr pustan imi este f drag,avem nevoie de el in gradina Domnului asa ca cel mai bine ar fi poate sa il sustinem in aceasta etapa si sa il ajutam sa scape de pacat nu sa il ingropam mai tare prin atitudini gresite.da,cu pacatul trebuie sa fim fermi dar pe pacatos trebuie sa il ajutam!!sa ne ajute Dumnezeu sa luam aminte la vs din matei 12:36,37.mai bine zgarciti la vorbe decat prea multe si nefolositoare..
  cu tot respectul,hatshepsut


 71. Draga Hatshepsut,

  cred ca problema este foarte simpla. Asteptam sa vedem ce va face fratele Pustan. Speram ca va da un exemplu bun.
  Tocmai pentru ca gradina Domnului are nevoie de el, de aceea este necesara o astfel de discutie.
  Sa il sustinem, cum spui, in aceasta etapa.
  Cineva mi-a spus o data „Te iubesc prea mult ca sa nu te mustru, ca sa nu iti dau un ciocan in piedestalul pe care ti l-ai facut si ca sa nu iti spun adevarul!”
  Cred ca intre iubire si ura, cea mai rea este nepasarea.
  Ti-ar fi convenit mai mult sa nu imi pese de ce spune fratele Pustan.
  Faptul ca am dat atentie spuselor lui dovedeste ceva, nu?
  Amin la celelalte lucruri!


 72. mie personal imi convine ca aceasta chestiune se discuta,suntem poate multi in sit fr pustan care trebuie sa spunem pacatului pe nume si sa nu ii gasim tot felul de scuze sau circumstante atenuante,spun asta gandindu-ma la mine personal si apoi la ceilalti.printre tineri..adolescenti e ceva f comun,mai mult de atat ceva f normal sa folosesti pr piratate.recunosc,poate par naiva dar nici nu am realizat ca ar fi un pacat.acum trebuie sa ma lupt cu mine ca sa pot lua si eu o atitudine.
  legat de faptul ca dvs ati luat atitudine fata de acest lucru tot ce va pot spune este ca admir dragostea frateasca de care ati dat dovada,cred sincer ca aceasta v-a determinat sa luati atitudine si nu dorinta de a critica sau invidia sau dorinta de a va face „audienta” .uneori ducem lipsa de frati care sa ne mustre cu dragoste,poate ca din cauza asta uneori ne indreptam direct in rapa sau alegem sa ignoram.bineinteles ca nu se poate generaliza,vina si pacatele le purtam noi fiecare..doar intr-o masura suntem influentati de ce am spus mai sus.
  Dumnezeu sa va calauzeasca in tot ce faceti si sa va dea biruinta in luptele dvs.
  la fel si pt fr pustan,astept sa ne atinga inimile cu predicile lui,de ce nu..una chiar pe acest subiect:)


 73. Hatshepsut, aici se potriveste zicala „mare este gradina lui Dumnezeu…”!


 74. Draga Hatshepsut,
  nu pot decit sa spun AMin la ce spui tu!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu.
  Ma bucur ca discutia ti-a fost de folos.
  sper ca si altora, chiar si celor care nu au fost de acord cu aceste lucruri.
  Ma bucur ca acum ai realizat unele lucruri si sper ca si in continuare initiativele de aici sa te ajute!
  fiecare sa ne facem lucrarea cu responsabilitate!
  De ce nu? Astept cu nerabdare una din predicile fratelui Pustan pe acest subiect, mai ales ca am ascultat foarte multe din predicile lui pentru lucrarea de la Radio.


 75. propunerea mea avea in vedere principiul general: nu poti fura pana la un moment dat si apoi cu banii furati sa iti construiesti o „afacere curata”. Eventual aplicand dictonul: nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari ca pe restul ti le pot justifica exact.


 76. Discutia care s-a purtat pe marginea acestui articol cred ca ne-a adus mai multe foloase celor care ne-am dat cu parerea sau am citit ce s-a scris, decat lui Vladimir Pustan. Cei cu inima si mintea deschise la soapta Duhului cu siguranta au invatat ceva din tot ce s-a scris aici. Hatshepsut felicitari pentru sinceritate si pocainta. 🙂
  Pe VP l-ar fi slujit poate mai mult o abordare care sa urmeze indemnurile pe care le primim in Matei 18:15-20. Nu am intentia sa critic in vreun fel demersul celui care a initiat discutia, inteleg si respect rationamentul pe care l-a facut, dar ma intrebam daca pe blog se aplica textul din Matei. 🙂

  Intr-o discutie, niste frati batrani, dintr-o biserica, asa numita traditionala, imi ziceau ca orice gresala sau pacat face unul dintre noi in public sau in ascuns, cand am aflat este datoria noastra sa actionam in baza acestui text. De ce? Pentru ca implicit greseste impotriva noastra avand in vedere ca toti suntem madulare in Trupul lui Cristos. E corecta aceasta interpretare? Daca, da, atunci ce e de facut? 🙂

  Consider ca sunt necesare astfel de discutii publice pe teme care in definitiv „ating” marturia pe care o are Biserica, ca si Trup al lui Cristos, inaintea oamenilor. Trebuie sa fim gata sa ni le asumam ca si crestini evnaghelici, sa nu-i denigram pe cei care au curajul sa-si asume public pacatele si nici pe cei care au curaj sa initieze discutii pe astfel de teme. Nu e usor pentru nici unul. Domnul sa ne lumineze pe toti cum sa ne slujim unii pe altii in Cristos… nadajduiesc sa nu continuam in „ciocniri” de editoriale 🙂


 77. „Dar inaltimile tot n-au fost indepartate din Israel, macar ca inima lui Asa a fost in totul a Domnului in tot timpul vietii lui.” 2 Cronici 14:17

  „In al treizeci si noualea an al domniei sale, Asa s-a imbolnavit de picioare asa incit avea mari dureri; chiar in timpul boalei lui, n-a cautat pe Domnul, ci a intrebat pe doftori.” 2 Cronici 15:12


 78. frate patratosu’ din cate am citit eu pe aici imi dau seama ca nu va deranjeaza atat de mult problema softurilor piratate ci predicatorul V.P. faptul ca aduna o groaza de tineri la predicile lui, faptul ca influenteaza foarte mult, ca este ascultat, ca Ciresarii are totusi un ecou, etc, etc. Ciresarii au o pagina web, ba chiar doua cu radio cu tot, si tin sa va informez ca nici una din pagini nu este tinuta in viata cu softuri piratate, spun asta pentru ca afirmati la un moment dat urmatoarele ” (patratosu) Nu-i mai simplu să se folosească o asemenea pagină web care este gratuită sau softuri care sînt freeware? ” Ambele pagini sunt concepute si traiesc prin softuri absolut cu licenta. Daca doriti se poate demonstra nu este nici o problema. Inca o data spun, nu cred ca va deranjat atat de mult softurile ca sunt piratate ci persoana V.P.. Eu zic totusi sa priviti in ograda dumneavoastra si sa puneti mai serios problema furtului, tineti mai multe prelegeri acolo despre furt poate ca asa vor fi mai putini cei care vor plange disperati ca nu-si mai gasesc laptopurile si telefoanele mobile, sa nu mai vb despre celelalte lucruri mai minore dar care tot pacat se cheama. Ce usor scoatem pe altii in piata sa-i improscam cu pietre….Daca tot va pasa atat de mult de sufletul pastorului V.P. care pacatuieste intruna piratand softuri 24 din 24, atunci nu deschideati discutia sa citeasca tot mapamondu’ ci il abordati direct daca tot sunteti pastor si va pasa de sufletele care se pierd….sau nu?… Totusi inainte sa deschideti o astfel de discutie ar trebui sa va documentati mult mai mult despre „subiect” dar pentru ca sunteti „urechist” de profesie pescuiti si spicuiti doar ce va prieste. Aveti grija ca acuzand un „pacat” in felul acesta s-ar prea putea sa fi inceput deja sa pacatuiti…seninatate va doresc si la cat mai putine colturi(patratosu’)


 79. Draga Danyc,

  Iti multumesc ca ti-ai luat atit de mult timp sa scrii pentru o problema atit de importanta.
  Am si eu citeva intrebari:

  Cind am dat eu senzatia ca ma intereseaza mai mult fratele VP decit declaratiile lui care stirnesc un curent de opinie?
  Cind am afirmat ca ma intereseaza mai mult ce face, decit modelul pe care il da (prost, dupa umila mea parere)?
  De cind se masoara succesul cuiva prin numere si statistici, prin multimi şi gloate?
  De cind nu mai este valabil Cuvintul Scripturii care spune „îngustă este calea şi PUŢINI sînt cei ce o află” şi că „turma este MICĂ”?
  De cînd s-a anulat textul care vorbeşte despre majorităţi care îşi vor alege învăţători care să le gîdile urechile?

  Ma bucur ca Ciresarii există deja, iată, cu licenţă, daca tu spui, deşi VP spunea altceva (poate între timp, cu furtuna asta şi-au cumpărat şi softurile, cu cele 5 milioane economisite la alba-iulia), mă bucur că radioul lor există, că sînt tot mai multe alternative pe linga RVE, competitia intotdeauna ridica calitatea (că nu împărtăşesc gusturile lor pentru anumite muzici este altă treabă)

  Dacă tu spui, te cred pe cuvînt! Se pare că eşti din proximitatea cireşarilor şi a lui VP. Domnul sa te binecuvinteze şi pe tine şi pe ei, numai ca ar trebui sa mai deschizi şi biblia din cind in cind. Poate chiar impreuna cu ei.

  Cum bine spunea un prieten bun cîteva zile în urmă, dorinţa noastră după adevăr este mai degrabă determinată de proximitatea georgrafică decît de compatibilitatea ideatică. Adică, în traducere liberă, ne dăm după cine ne este mai aproape, trăim ca vecinul de pe scara blocului, nu pentru că sîntem de acord cu el, ci pentru că ne este mai aproape! Geografic!

  Asta schimbă cu ceva declaraţiile fratelui Pustan?
  Dacă s-au pus în ordine, să ştim şi noi! Îi felicităm la scenă deschisă! Numai să ne spună! Să o facă în Editorialul lui!

  Despre furt: da, tocmai am luat măsuri, dar de ce vă supăraţi cînd vi se cere buletinul la poartă şi cînd sînt opriţi afara, la poarta campusului persoanele necunoscute?
  Iţi mulţumesc ca ai ridicat problema ca să te lămureşti: concluziile poliţiei au fost următoarele: „persoane din afara campsului care au ajuns înauntru cu permisiunea studenţilor…”
  Pînă una alta de la laptop la telefon mobil şi soft, totul se cheamă furt, indiferent de cine îl înfăptuieşte şi unde.

  Danyc, se pare că nu ai citit posturile de mai înainte şi te-ai băgat ex abrupto în discuţie. Citeşte posturile către Ratusca si altii şi vei vedea de ce l-am luat pe fratele Pustan pe tot „mapamondu”. Dar se pare că vă rătăciţi pentru că nu cunoaşteţi scripturile. Fiind un fan VP, nici nu mă mir. Disputa dintre Petru şi Pavel legată de aplecările fariseice ale lui Petru îţi spune ceva? Dacă nu, la citit Biblia, şi încă urgent de tot. 🙂

  Subiectul meu este Dumnezeu şi standardele Lui. Nu fac cercetări asupra lui VP şi nici asupra Cireşarilor. Pe lista mea de cercetare sînt alte lucruri pînă la poziţia la care apar VP şi Cireşarii. Mărturia clară şi curată a Evangheliei şi predicarea unor standarde de viaţă clare, asta este pe unul dinte primele locuri.

  Profesia mea este alta decît cea de „urechist”. DAcă eu sînt urechist atunci şi Domnul Isus este urechist. Dar iarăşi ieşi în decor pentru că vorbeşti foarte uşuratec fără să ai cadrul biblic foarte bine întemeiat.

  Uite cum l-ai făcut pe Domnul Isus urechist: „Ioan 5:30 Eu nu pot face nimic de la Mine însumi: judec după cum aud; şi judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut să fac voia Mea, ci voia Tatălui, care M-a trimis.”

  Eu şi la muzică sînt „notist” 🙂 şi pînă acum am dovedit cred, şi nu pe blog, am dovedit că atunci cînd vorbesc despre ceva, pot aduce şi argumentele de rigoare şi cu rigurozitate.

  Te rog să îmi aduci şi tu argumentele legate de acuzaţia că aş fi „urechist de profesie”. Sau şi asta este doar vorbă în vînt ca multe altele pe care le auzim de la unii predicatori care pretind că rostesc Cuvîntul, dar de fapt vorbesc cuvinte?

  Din cîte se vede cel care este fără pace şi destul de colţuros eşti tu, nu eu! 🙂
  Răspunde-mi cu Scriptura şi ne înţelegem, dar nu mai veni cu pseudo-apărări şi cu vorbe în vînt, cu acuze fără fundament şi cu tot felul de laudatii pentru un om care întîrzie, ca şi pr Picioruş cu afirmatiile lui despre Wurbrand sa recunoasca ca a facut „bubu” si sa se pocaiasca frumos.

  Grea şi umilitoare este pocainta, e adevarat, dar merita, chiar si pentru noi, pastorii, evanghelistii, presbiterii, lucratorii etc. Incearca numai o data si sa vezi ce gust bun are!!!


 80. Dragi frati, cunosc discutia aceasta despre piraterie de oarecata vreme, dar eu inca folosesc programe fara licenta. Am auzit o afirmatie interesanta a lui Bill Gates; el spunea ca ii convine ca oamenii acasa sa foloseasca Windows fara licenta pentru ca atunci cand vor merge la serviciu vor cere firmei sa cumpere Windows deoarece nu vor sti sa foloseasca alt sistem, iar lui ii ajunge daca toate firmele vor folosi Windows-ul.

  Parerea mea personala este ca atata timp cat nu castig bani din folosirea programelor nu e atat de grav.

  In domeniul muzicii am un obicei putin diferit. Din cauza ca in ziua de azi apar pe piata sute si poate chiar mii de volume cu muzica crestina in fiecare an, imi copiez muzica fie de la prieteni fie de pe internet fara copywright, o ascult o data, iar volumele care imi plac si consider ca merita sa fie ascultate le cumpar.

  Ideea e ca la ora actuala am ajuns la nivelul financiar in care sa imi permit sa cumpar volumele de muzica, dar pentru programe inca e cu neputinta… m-am interesat si o licenta pentru Adobe de ex incepe de la 800 900 de euro in sus. E un lucru interesant insa ca in SUA sunt proiecte speciale pentru tineri si mai ales pentru studenti in care se fac reduceri de pana la 80-90% din pretul programelor pentru a putea fi achizitionate; asta insemnand ca si acolo sunt probleme cu preturile prea mari pentru tineri.

  Sper ca in curand sa vina ziua in care sa pot sa imi permit sa cumpar programele, si poate ca nu e chiar asa de departe… pana atunci… va scriu de pe un Windows piratat!

  Cu dragoste frateasca,

  Amihur.


 81. Ce să-ţi spun, Amihur!
  Tu eşti sub pseudonim şi nu faci declaraţii publice prin reviste. Deci n-am cum să mă iau de tine 🙂

  Părerea mea este că şi dacă Bill Gates spune chestii din astea, asta nu înseamnă că dă drumu la robinetul de libertate.

  Da, ştiu de programele cu Adobe Photoshop şi cu discounturile pentru studenţi. Eu am avut parte de cîteva astfel de „întîmplări”, dar trebuie să alergi mult, să scrii mult, să ceri, să completezi aplicaţii… complicat şi ştii vorba „Românul s-a născut poet, neamţul s-a născut harnic.”

  Sper sa ne scrii cît mai curînd de pe un soft în regulă! 🙂


 82. treceti fratilor la treaba si faceti fapte vrednice de pocainta si nu mai pierdeti vremea pe-aci, povestind chestii care nu ajuta pe nimeni. Patratosu, poti spune tu cat vrei ca folosind windows fara licenta inseamna ca fur ca eu tot asa o sa-l folosesc atat timp cat salariul meu este de 380 de ron. cand voi avea 2500 ron pe luna atunci il cumpar. Lansez intrebarea catre toti cei care au scris pe acest blog: CATI FOLOSITI PROGRAME PIRATATE?????? Asteapta raspunsul patratorule si apuca-te de mustrat…daca nu ar scrie pe acest blog cei care folosesc programe piratate cred ca ai ramane singur patratosu. Apropo’ tu de unde ai toate programele cu licenta???? da-mi si mie sursa te rog:)


 83. Ultimea, furtul e tot furt si daca ai bani si daca nu ai bani; principiul nu se negociaza in functie de venit. Daca nu ai bani de benzina nu iti cumperi masina; poate o bicicleta… ajuta la sanatate… inclusiv psihica 🙂


 84. Am urmărit cu de-amănuntul această conversaţie şi ce am observat este că lipseşte chiar elementul cheie: dragostea. Mă refer la felul în care decurge discuţia… sarcasm, ironie şi iar sarcasm… Parafrazând din 1 Cor. 13: putem să avem cel mai curat calculator, putem să avem numai muzică cumpărată… dacă nu avem dragoste, suntem „o alamă sunătoare, sau un chimval zângănitor”. Ceea ce am văzut aici este exact ce descrie în pasaj: multă gălăgie fără rezultat… circ fără bani.
  Mie îmi place şi cred că lucrarea fratelui Pustan este autentică, ar fi prea mult şi impropriu să spun că sunt fan Vladimir Pustan, dar îmi place, şi cu toate acestea e foarte adevărat că a făcut o gafă mare de tot. E adevărat, e un om cu influenţă şi afirmaţia lui ar putea cauza mult rău, dar asta nu înseamnă că acum îl împroşcăm cu pietre. Frate pătrăţos: vă sugerez să faceţi următorul lucru, ca să vă verificaţi dacă îl iubiţi pe fratele Pustan cu adevărat: să îi cumpăraţi dv. licenţă pentru soft-urile pe care le foloseşte în mod curent fără licenţă. Vă rog mult să o luaţi ca pe o provocare din partea lui Dumnezeu. Nu ştiu ce să zic… dragostea de la Dumnezeu se manifesată într-un mod diferit faţă de ceea ce am făzut eu aici… „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.” Aş vrea să vă puneţi în faţă fiecare din aceste caracteristici ale dragostei adevărate şi să vedeţi dacă se pot vedea în atitudinea dv sau nu. Chiar aş vrea să văd că vă bucuraţi de lucrarea fratelui Pustanm şi că sunteţi gata să îl ajutaţi şi să îi sprijiniţi lucrarea. Vorbiţi cu el… şi alţii v-au sugerat asta. E o sugestie bună. Mult mai tare l-aţi ajuta.
  Sper ca intervenţia mea să fi fost benefică. Pacea Domnului să vă însoţească!


 85. Am urmărit cu de-amănuntul această conversaţie şi ce am observat este că lipseşte chiar elementul cheie: dragostea. Mă refer la felul în care decurge discuţia… sarcasm, ironie şi iar sarcasm… Parafrazând din 1 Cor. 13: putem să avem cel mai curat calculator, putem să avem numai muzică cumpărată… dacă nu avem dragoste, suntem „o alamă sunătoare, sau un chimval zângănitor”. Ceea ce am văzut aici este exact ce se descrie în pasaj: multă gălăgie fără rezultat… circ fără bani.
  Mie îmi place şi cred că lucrarea fratelui Pustan este importantă şi roditoare, ar fi impropriu să spun că sunt fan Vladimir Pustan, dar îmi place, şi cu toate acestea e foarte adevărat că a făcut o gafă mare de tot. E adevărat şi că e un om cu influenţă şi afirmaţia lui ar putea cauza mult rău, dar asta nu înseamnă că acum îl împroşcăm cu pietre. Frate pătrăţos: vă sugerez să faceţi următorul lucru, ca să vă verificaţi dacă îl iubiţi pe fratele Pustan cu adevărat: să îi cumpăraţi dv. licenţă pentru soft-urile pe care le foloseşte în mod curent fără licenţă. Vă rog mult să o luaţi ca pe o provocare din partea lui Dumnezeu. Nu ştiu ce să zic… dragostea de la Dumnezeu se manifesată într-un mod diferit faţă de ceea ce am făzut eu aici… „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.” Aş vrea să vă puneţi în faţă fiecare din aceste caracteristici ale dragostei adevărate şi să vedeţi dacă se pot vedea în atitudinea dv sau nu. Chiar aş vrea să văd că vă bucuraţi de lucrarea fratelui Pustanm şi că sunteţi gata să îl ajutaţi şi să îi sprijiniţi lucrarea. Vorbiţi cu el… şi alţii v-au sugerat asta. E o sugestie bună. Mult mai tare l-aţi ajuta.
  Sper ca intervenţia mea să fi fost benefică. Pacea Domnului să vă însoţească!

  P.S.: Eu de scurt timp am descoperit adevărul cu privire la problema pratării şi am făcut rost imediat de Ubuntu… îmi distrug creierii cu el… mi se pare groaznic de greoi… nu ştiţi cumva un manual pentru începători pt ubuntu cumva? mulţumesc


 86. Mai Cornel Savu cate softuri ai piratate la tine in calculator, marturisiti-va fratilor nu mai vb de principii ca sunt de mult incalcate:)
  recunoasteti doiar:)) pa pa


 87. frumoasa jucaria , dar jucativa frumos !
  e interesant sa citesti totul de la inceput , la sfirsit…intrigant , ca intrun best seller…
  sau ca in povestea aceea cu batrinica care mai intai avea in maini o sacosica care se facea tot mai grea si mai mare mergind povestea din om in om….si nimeni nu o ajuta .
  dar e placuta jucaria , cineva scrie , altcineva raspunde , fiecare asi spune parerea , cine ma judeca ? ma simt judecat ? fiecare cuvint pe care il scrii aici poate fi depicat si talmacit de catre fiecare din cititori , fiecare sa raspunda la ceea ce scriu …
  mai ales ca pentru moment lipseste MC , moderatorul.
  si hai sa spunem ,,mai fratilor sa ne pocaim si sa ne curatam calculatoarele de softuri,, eu spun ca e bine sa mai curatim inima de ceva ,,mofturi,, daca sintem tari….
  sint eu in stare sa ami pun un soft piratat ? ma lasa inima ? sincer vorbin pe mine nu ( sint slab de inger ).
  sau poate veti spune ca daca pot sa ami permit sa mil cumpar de ce nu o fac…
  in computerul meu cred e totul cumparat , chiar si antivirusul il cumpar nou in fiecare an…
  si daca vad o masina frumoasa o ,,piratez,, ginditiva de unde vine cuvintul ….daca nu mi-o pot permite nu o cumpar…asa cum nu pot cumpara un soft , e acelasi lucru…
  si nu e nevoie sa mergi la biserica in fiecare dumineca , ca sa poti discuta liber despre un principiu fara sa ,,dai in cap,, la cineva care spune ca sa folosesti un lucru ,,piratat,, (in traducere ,,de furat,, ) este pacat .Iarta-l daca ai dragoste.
  si sa nu stricam jucaria!
  va salut pe toti
  gigi


 88. nu inteleg de ce nu acceptam realitatea, neplacuta pentru multi… fratilor e furt pirateria(s-au adus destul de multe, poate prea multe argumete ca sa ne dam seama)… nu mai rastalmaciti nimic, fiti sinceri… de ce deviem de multe ori in aceste discutii spre alte probleme… despre furt (piraterie) se discuta acum…
  nimeni nu il ataca pe fr V.P., aici se vorbeste de un pacat, nu de o persoana… poate ca unii au nevoi ca cineva „sa le vorbeasca in limbi” ca sa inteleaga… sau haide-ti sa ne rugam ca Duhul Sfant sa mai cerceteze odata fiintele noastre, „chiar acolo in fata calculatorului.”
  pt miculbob: interesanta „revelatie” ai primit… i-a vezi daca nu pentru tine era :).
  apropo, cate „pietre ai vazut ca s-au aruncat asupra lui V.P.? discutam despre piraterie, nu despre V.P. …fa diferenta intre „ceva” si „cineva”.
  iar daca tot apreciezi mult lucrarea „ciresarilor” si daca il iubesti atat de mult pe V.P., da-te pe tine exemplu in ceea ce spui. „verifica” in felul asta cat de mult il iubesti tu pe fr. V.P. (vezi ca scade pretul pentru Windows XP). 🙂


 89. Draga Claudiu, cred ca ai pus punctul pe I. Pe I de la Isus Cristos care, daca ar fi in locul nostru, asa cum unii dintre noi poartă pe la miini tot felul de braţari cu WWJD, nu cred ca şi-ar asuma acest păcat numai pentru că strugurii sînt scumpi.
  Da, aici discutăm despre o faptă, nu despre făptaş, discutăm despre felul în care această faptă este încurajată de lideri spirituali.
  Da, am cumpărat săptămîna trecuta un XP Home, a fost 230 Ron. Jumatate din preţul anuntat pentru memorarea imnului national.


 90. Daca tot am inceput sa mai si inchei… folosind exemple despre copyright din domenii adiacente informaticii.
  Tot ma bate gandul sa cumpar o caseta audio cu o predica a unui frate din USA. Fratele desigur nu mai e printre noi, insa ma intereseaza subiectul…
  Bun, dar dupa ce o cumpar si consider ca mesajul e unul ziditor, voi dori ca si altii sa-l asculte, bunica, soacra, prietenii… care nu inteleg limba engleza.
  Ce-i de facut? Nu pot sa traduc direct acest mesaj tuturor persoanelor interesate insa il voi scrie la calculator si-l voi trimite fie prin email, fie tiparit la imprimanta.
  E o incalcare a copyrightului? Cred ca Este!
  Dar vorba ceea devenita celebra: E un „pacat” pe care mi-l asum!

  P.S. Daca aveti solutii pozitive sunt dispus sa le ascult!!! 🙂


 91. draga Vasile,
  fratele care nu mai este printre noi a inregistrat la un studio. Studio-ul nu s-a desfiintat, daca este o inregistrare personala, are rude, are sotie, are copiii etc.

  eu am patit-o cu colpportare unor inregistrari de la cursuri care au fost raspindite cu cea mai buna intentie, dar apoi au fost decupate, scoase din context si folosite impotriva mea,
  cred ca trebuie sa ceri acordul, daca ti se da, nu este o incalcare a copyright-ului,

  nu iti poti asuma preluarea si distribuirea pe cont propriu,
  sint sigur ca vei gasi o solutie fara nici un compromis
  mc


 92. […] Posted by turnul on August 26th, 2007 “E păcat să folosim softuri piratate?” […]


 93. […] să tragem “confuzia”! September 15th, 2007 În urmă cu ceva timp am scris un post care a dat tuturor multă bătaie de cap. Era vorba despre un interviu al revistei Paşi. La acea vreme remarcam faptul că Vladimir Pustan, […]


 94. doresc sa-l citez pe „miculbob”, DOmnul sa te binecuvinteze frate ! il cunosc si pot sa va spun ca e un baiat exceptional:

  „Mie îmi place şi cred că lucrarea fratelui Pustan este importantă şi roditoare, ar fi impropriu să spun că sunt fan Vladimir Pustan, dar îmi place, şi cu toate acestea e foarte adevărat că a făcut o gafă mare de tot. E adevărat şi că e un om cu influenţă şi afirmaţia lui ar putea cauza mult rău, dar asta nu înseamnă că acum îl împroşcăm cu pietre. Frate pătrăţos: vă sugerez să faceţi următorul lucru, ca să vă verificaţi dacă îl iubiţi pe fratele Pustan cu adevărat: să îi cumpăraţi dv. licenţă pentru soft-urile pe care le foloseşte în mod curent fără licenţă. Vă rog mult să o luaţi ca pe o provocare din partea lui Dumnezeu.”
  ….Fratele Pustan a fost si este unealta lui Dumnezeu,… prin predicile lui sute si mii de tineri s-au intors la Dumnezeu !!! Un om sincer, Frate Pustan vreau sa va spun ca va iubesc si va respect!


 95. Domnu să îi binecuvinteze şi pe unul şi pe altul şi să îi ajute, ca şi pe noi, să scăpăm de năravurile proaste…


 96. I-mi pare foarte rau ca trebuie sa nu fiu de acord cu majoritatea dintre voi ,dar lucrarea pe care o face D Vladimir Pustan este f importanta ,la fel de importanta incit intoarce tineri la Cristos,si nu trebuie sa fi fan de VP terbuie sa fi: fan ,serv ,fiu de Dumnezeu care este desavirsit in toate ,noi nu suntem desi trebuie sa ne sfintim cit mai mult. Dar lucrara pe care o fac alti e usur de criticat ,cine nu foloseste software pe care nu la cumparat ( Org Ciresarii nu se imbogatesc cu cea ce fac, ce faci tu??? ,sau cine nu greseste ,este cineva ? .De multe ori facind o fapta buna ,nu se savirseste intrun mod perfec ,se putea si mai bine.Este mai bine nefacind nimic ? criticind .Fiecare sa se judece dar pe el si asa ne vom sfinti mai mult . Dumnezeu ne va judeca de fiecare cuvint nelalocul lui


 97. Draga Vasile,
  si de unde ai tras tu concluzia ca noi ceilalti nu facem nimic?
  Ca stam numai si criticam.
  Ti se pare ca stau doar si fac blogging? Cu siguranta Domnul ne va judeca pe fiecare, asta nu ne scuteste de a confrunta pe frati.

  am scris aceste lucruri ca unul care nu staiu degeaba pe ogorul Domnului si care am simtit durerile nasterii spirituale pentru oameni, dar si durerile uceniciei pentru aceiasi si pentru altii.
  Stiu ce inseamna misiunea, stiu ce inseamna evanghelizarea, stiu ce inseamna pastorirea.
  se intimpla sa stiu ce inseamna si bloggingul, probabil asta te-a indus „in oroare” 🙂


 98. Parerile sunt diferite, precum si noi suntem diferiti ,cea ce vroiam sa expun este faptul ca Dumnezeu ma cunoaste pe mine ,te cunoaste pe tine (si daca lucrezi Dumnezeu o sa-ti rasplateasca ) Nu va cunosc ,si departe de mine sa va judec ,sunt plecat din tara de 11 ani si personal nu cunosc pe fratele Pustan ,dar am simtit Cuvintul Lui Dumnezeu de atitea ori prin predicile acestui frate .Oare cea ce se dezbate aici zideste cu adevarat? Crezi ca zideste? Sensul acestui Blogg se intelege ,mediatizinduse greselile mele ale tale si al fratelui Pustan zidim? E clar se gresete ,se pacatuieste dar dezbatind aceste pacate ,greseli suntem placuti cu adevarat lui Dumnezeu? Ni se spune in BIBLIE cind ne intilnim (in acest caz pe internet )si sa ne criticam inaltimea pacatelor noastre ,sau ni se spune sa ne vorbim cu psalmi si sa ne zidim uni pe alti ?In acelasi timp am putea vorbi despre victorii despre cum am reusit sa infringem pe satan astazi ,despre cum am reusit sa ne deslegam legaturi ascunse ale celui rau. Ar fi o zidire cel putin pentru mine . Presupune.Daca cineva citeste pareri gresite ale noastre si ar gindi rau (fara ca eu sa am aceasta intentie ,si sa nu urmaresc acest lucru , si sa nu urmarim acest lucru )si i s-ar parea logice , ca asa ar fi ,am zidi ? Il iubesc pe fratele Pustan pentru ca lucreaza.Sa lucram dupa Cuvintul lui Dumnezeu .Pace si Binecuvintari.


 99. Sa ne folosim deci de mijloacele moderne si sa scoatem gunoaiele din viata noastra , sa punem umarul si sa sprijinim org care fac o lucrare buna, spiritual, material ,ca sa nu fie nevoie de software pirateado, asa vom fi de ajutor cu adevarat .Cine vorbeste mult greseste mult (eu niciodata nu as gresi planurile unei constructi pentru ca nu le fac ,si nu sunt arhitect ,Dar arhitecti ar fi ar putea gresi si asta nu inseamna ca nu sunt profesionali in cea ce fac)Respect argumentele altui arhitect dar Dumnezeu nu ne cheama sa demolam ci sa construim ,sa ne iertam uni pe alti cum ne-a iertat Dumnezeu.


 100. amin!


 101. Frate ,,moderator,, si toti ceilalti care vreti sa participati .Daca suntem 5 frati va fi o suma / la 5 ,daca suntem 10 frati va fi aceiasi suma / la 10 frati. Haideti sa aportam fiecare cit poate si sa cumparam xp profesional pt org ,,Ciresarri,, si eu sunt dispus sa va trimit ,propun fratelui ,,Patratosu,, (folosesc acest nume ) si cit de putin este bine venit .Multa pace si Binecuvintari.


 102. Am spus xp ,improbabil ,pt ca nu stiu daca e nevoie de xp acelasi lucru pt oricare soft. Putem contacta si ni se va spune.


 103. Frate Vasile, de ce vreţi să împliniţi o nevoie care nu există?
  Ştiţi cumva că Cireşarii au nevoie de un XP?
  Daca da, atunci sărim?
  Dar să nu păţim ca donaţiile cu scaune cu rotile către biserici.
  Noi am primit vreo cîteva prin anii 90 şi multe cîrje, nimeni n-avea nevoie de ele, dar ni s-au dat.

  Le-am dat mai departe, dar nu vă imaginaţi cîtă birocraţie a presupus.

  Dacă există o nevoie să o împilnim!


 104. Cu toata umilitatea si nu vreau sa te supar dar , (,,de ce vreti sa impliniti o nevoie care nu exista ?,,) mi se pare ca ma contrazici fara sa te gindesti. Cauza si nevoia ai expuso tu mai sus de citeva ori ,cel putin asta se intelege , ori nu trebuie sa ne ajutam uni pe alti in trupul lui Hristos (citesteti cu atentie rindurile pe care leai scris) . In fine se poate face pe cont propriu o lucrare buna ,totusi iti multumesc pentru ca am invatat ceva de aici si de la tine in special.Daca suntem :mina , picior , ochi , ureche …in trupul lui Isus atunci trebuie sa ne slujim unul celuilat .Totusi daca cineva da un indemn bun sau face o lucrare buna ,dupa Cuvintul Lui Dumnezeu ,sa nu cautam cu orice pret sa-l dam peste cap pentru ca ni sa parut ceva nelalocul lui . I-mi spun mie in primul rind si apoi voua. Multa pace si Binecuvintari .


 105. Pai hai sa-i ajutam, Vasile.
  Patratosu n-a fost impotriva.

  Eu as astepta o cerere din partea lor, cat de cat oficiala.

  Asta ar inseamna sa se smereasca un pic, ceea ce nu cred ca ii convine lui Pustan.


 106. Sunt sigur ca da, de ce sa nu fie de acord. Trimite-mi un mail si o sa colaboram.


 107. pe cine intrebi, pe juristu sau pe mine,
  adresa mea este david@emanuel.ro

  il contactez si pe jurist, punem mina de la mina si cumparatm ciresarilor soft , daca au nevoie,
  dar sa stim sigur ca au nevoie.


 108. […] că dezbaterea despre softurile piratate a folosit cuiva. Cred că în primul rînd lui Vladimir Pustan, dar şi […]


 109. Ce ziceti de youtube ? Daca eu imi uploadez toate mp3-urile pe youtube, si apoi le sterg din calculator, nu e acelasi lucru ca si cand le-as pirata ?? Sau daca le ascult direct de pe youtube.com si/sau le salvez in calculator de pe youtube.com in format .flv si le ascult apoi cu mplayer, nu tot piraterie se numeste ??


 110. Unixlust, am văzut că şi youtube a pus ceva timid de genul.. dacă nu vă aparţine nu puneţi, dar nimeni nu se prea ţine de chestia aia…


 111. Sunt de acord cu semnalul de alarma declansat de articolul tau. Comitem la greu acest tip de pacat[1] in Romania. Sigur sunt de acord ca traim intr-o tara subdezvoltata unde domina anarhia si saracia. Sunt de acord ca fara softuri piratate numarul de programatori ar fi fost f redus la noi in tara. Programatorii talentati provin din familii saraca care nu le-ar fi putut cumpara programele necesare, de abia si-au permis cumpararea unor unitati hardware second. Probabil ca cei care provin din familii cu potential financiar bun sunt mai putini motivati(si in general mai putin talentati) pentru meserii care cer un sacrificiu total ca si programarea.

  Dpdv al Lui Dumnezeu – nu exista scuze, nu exista nici un accept pentru pacat, compromis. Tragic pentru o tara saraca, f tragic.

  Rezolutia problemei probabil este lenta, dar as propune fiecare sa gasim alternative freeware pt macar un program pe care il avem pe calculator. E o strategie a pasilor marunti dar acest fapt denota constientizarea pacatului si dorinta de a-l elimina.

  Nu e chiar atat de simplu cu solutiile web cum se vehiculeaza. Lucrez exclusiv web de cativa ani, dupa o perioada lunga de creare a diverse tipuri de programe desktop. Webul nu poate concura cu capacitatea programelor desktop datorita incapacitatii acestuia. Uneltele heavy sunt cele desktop. Exista o campanie de echilibrare a raportului dintre web si desktop dar programele performante desigur nu vor fi free, in alte cuvinte pt Romania nu este o veste incurajatoare.

  Oricum trebuie sa facem pasi si sa incercam sa gasim solutii, sunt convins ca daca fiecare vom incerca sa ne trezim din somnul letargic al compromisului, vom avansa – incet dar sigur.

  Cat despre cei cu potential financiar cred ca Dumnezeu nu le accepta nici o argumentatie.

  Este excelenta initiativa lui Vasile T. vizavi de creerea unui catalog de aplicatii freeware. Probabil ca fiecare putem contribui cu cate o idee in acest sens in functie de aplicatiile pe care le-am intalnit.
  ______________________
  [1] – toate pacatele sunt delicte de acelasi nivel de gravitate in fata lui Dumnezeu pentru ca sunt atitudine complementare Lui.


 112. Astept si parerea autorului articolului despre youtube 🙂


 113. Cred ca problema youtube.com – este extrem de simpla si totodata la fel de clara si evidenta.

  In primul rand copyrightul este strans legat de copierea oricarui document de pe suportul original(CD, DVD, siteuri platite), interzicand actul in sine de multiplicare si distribuire, sharing. Orice actiune care incalca normativele specificate de autor acelui material (software, muzica, film, etc.) este infractiune, deci clar este pacat.

  Youtube are un material care prezinta clar problema uploadului de materiale care se afla sub restrictia copyrightului, astfel materialele de acest fel nu pot fi postate pe site, acest tip de actiuni aducand inchiderea contului creat si chiar mai mult persoanele pot fi amendate (exista suficiente modalita de depistare a celui care comite infractiuni).

  Este adevarat ca exista f mult material postat pe youtube care incalca drepturile de autor, in schimb atata timp cat autorul si alte autoritati nu iau masuri lucrurile se tolereaza, dar asta nu inseamna ca dpdv crestin nu este un pacat.


 114. Spuneti cum va saturati voi setea de muzica evitand pirateria – eu folosesc last.fm, si inca caut si alte alternative legale 🙂


 115. Draga Romuluss,

  nu înţeleg, la Dumnezeu e păcat, dar noi avem scuze.. sărăcia, anarhia etc. E păcat ori nu? care-i confuzia pînă la urmă?

  problema e foarte simplă, atît timp cît un puştan îmi vîntură în faţă ultimul gadget de vreo 6-7 milioane să nu îmi spnă că nu are bani să îşi cumpere windows-ul.

  Unixlust, am văzut pagina ta, foarte interesantă. Bravo!
  DEspre youtube chiar nu ştiu ce să spun, trebuie să studiez mai bine politica lor.

  Sete de muzică??? Cînd mă apucă mi-o creez singur! Cînt la vreo 7 sau 8 instrumente. Copiii mei la vreo trei fiecare. FAcem muzică de-i săturăm pe vecini. Şi nu-ţi dai seama cît de mult ne distrăm.

  uite că Romuluss a dat un răspuns inteligibil legat de youtube.


 116. Nu, Marius – scuzele ni le confectionam noi. Omenirea nu are scuze – eu, tu – toti suntem condamnati de la primul la ultimul – e ABC ul crestin. Daca am lasat sa se inteleaga altceva am corectat acum 🙂 .

  Uite cei bogati,[ si nu ma intere sursa lor de bani poate e fair poate e scoasa din inselaciuni, si alte chestiuni de nimic de acest fel], pot sa apara sa se bata in piept ca au bani de cumparat.

  Sincer nu ii am la suflet pe crestinii care vin in bise isi flutura banii si arata ca ei sunt tari dar daca ii iei la bani marunti banii provin din coruptie, inselaciune, si alte mizerii de acest fel. Nu cred ca daca sursa de bani e compromisa te scoti cu fata curata ca ai licente cumparate de 200 000 euro. E fals.

  OK hai sa ne dam jos toate softurile 100% si patram ce e cu licenta – cati vor mai discuta pe bloguri? facem un cerc de 4 persoane ?! 🙂 . Mi-ar conveni 😀

  Nici mie nu imi convine sa imi copieze cineva softul pe care am lucrat ani, si el e de meserie […](am o lipsa nu le pot spune pe nume asa cum sunt in realitate ) 🙂 .


 117. Mersi ca ai corectat – nu sesizasem ca am lasat un alt meaning sa se deduca.


 118. draga Romuluss, dacă ai un windows amărît nu poţi discuta pe blog???

  Nu-ţi trebuie cine ştie ce softuri… totul este la îndemînă.

  acum ca să te dotezi cu tot ce îţi trebuie la second hand îţi ajung maxim 200 de euro. Atît.

  O hardughie care să suporte XP-ul, conecţie la internet şi gata.


 119. Da asa e(scuza-ma te rog – dar uneori sunt vorbaret 😀 ) – mai exista o smecherie, daca iei un second brand care cum zici nu e mai mult de 200, si daca esti atent ele au fost aduse din occident cu licenta lipita pe ele, pentru ca acolo cele mai multe se vand cu licenta OEM(Original Equipment Manufacturer).

  Am vazut oameni extrem de saraci(nu stiu daca multi dintre noi au imaginatie si sensibilitate sa stie ce inseamna saracia lucie), care din nimic au facut ceva, au absolvit universitati, au muncit si au ajuns sa arunce blestemul saraciei din viata lor si a familiei din care provin.

  Cred ca ar fi mai uman sa ne gandim si la Dumnezeu care ajuta in situatii de sinceritate, de nevoie, Dumnezeul lui Elisei nu s-a schimbat si noi ne inchinam tot Lui. In alte cuvinte sa nu para tot tratatul ca si unul de criminalistica, exista intotdeauna solutie la El daca noi suntem gata sa facem voia Sa. Uneori binecuvantarea lui e sub forma de belsug alteori sub forma de saracie, am vazut ambele si ambele au fost binecuvantari.


 120. „uite că Romuluss a dat un răspuns inteligibil legat de youtube.” – inteligibil ??!! 😀

  Marius asta a fost un mawashi gery ?! 🙂 .

  Ei mai scriu si eu cate odata inteligibil, ce sa fac, fiecare cu cele 3 clase ale lui- vb aceea de unde nu e nici Dumnezeu nu cere 🙂

  Cu drag Romulus


 121. Sau daca intr-adevar nu ai bani, sau nu vrei cu nici un chip sa dai bani pe Windows, ai la indemana sisteme de operare opensource (distributiile Linux, *BSD, OpenSolaris, etc.) pe care le poti folosi impreuna cu browsere opensource, editoare de text opensource, playere audio si video opensource, clienti de mesagerie instant opensource, aproape-tot-ce-ti-poate-trece-prin-cap opensource. Nimeni nu depinde de Gates si Ballmer si a lor companie din Redmond. Ca sa nu se poata nimeni dezvinovati 🙂


 122. Nu, Romuluss, comparaţia a fost cu răspunsul meu, n-a fost nici un fel de ironie la adresa ta!


 123. unixlust – e corect ceea ce spui, viabila solutia. Am instalat de cateva ori linux mai multe versiuni, totul a fost ok, doar ca la anumite deviceuri[avem un coleg care se stia f bine la linux] a scris un driver pentru o placa de retea. Cum sa iti spun omul a tras tare cateva ore bune de teste si de nervi pt o amarata de placa de retea care mai era si un brand 3com. Linuxul e f bun dar daca vrei sa omori pe cineva cu instalatul e perfect. Daca nu te pricepi cauti un specialist in ziar si iti ia un tarif de zici mai bine cumperi un windows de banii aia.

  Am instalat recent, de ex un notebook dell nou, puternica piesa, ce sa iti spun de abia am gasit drivere pe net pe windows vista, pe linux banuiesc ca vor exista peste cativa ani. Oricum mai aveam o varianta FreeDOS 😀 .


 124. Romulus, nu am intentionat sa spun ca la instalarea unei distributii Linux nu e posibil sa intampini probleme. Dar daca n-ai bani, mai bine aloci timp ca sa inveti si sa rezolvi problemele, in loc sa te scuzi si sa folosesti software pirat. Software-ul e un lux care costa (ori timp, ori bani). Daca lipsesc amandoua, cel mai bun lucru pe care il poate face cineva e sa inceteze sa mai foloseasca un calculator.

  Apropo de drivere, de obicei baietii care se ocupa cu kernelul Linux includ o multitudine de noi drivere pentru ultimele device-uri de pe piata cu fiecare versiune majora (2.6.x), si oricand ai posibilitatea sa le trimiti un mail si sa-i rogi frumos sa scrie un driver si pentru componenta ta, in cazul in care nu stii sa-l scrii singur 🙂

  Dar in general, distributiile pentru incepatori sunt mai usor de instalat decat un Windows (vezi Ubuntu, OpenSUSE, Mandriva, PCLinuxOS) si devin tot mai usoare cu fiecare an care trece. Au fost extrem de rare cazurile in care am instalat o distributie Linux cuiva, si nu i-a recunoscut o anumita componenta.


 125. draga Romuluss, acest post nu este legat in primul rînd de piratare, ci de faptul că o autoritate spirituală încurajează fenomenul, cam asta-i.

  Corect, unixlust, corect, există posiblităţi, dacă eşti sărac, nu stai în faţă, iei softuri free sau trial, dar noi românaşii vrem şi în faţă şi fără să plătim preţul.

  Da,dacă nu sînt bani, faci şcoala, la fel ca DAciile vechi, cumperi una şi te faci mecanic de făcut şi desfăcut.


 126. Da sunt de acord Marius, e o greseala sa incurajezi asa ceva, sincer chiar am fost surprins pt ca tine de ABC ul crestinismului.

  Am trecut prin cateva mii de instalari de windows, si stiu ce inseamna intratul sub capota computerului, uneori e bine sa ai acasa diazepam si si emetiral 🙂

  E buna concluzia finala, e cazul intr-adevar sa terminam cu acest pacat. Cel mai interesant e ca am intalnit la oamenii cu potential financiar mare – acest gen de utilizare ilicita. In rest cel mai saracuti isi luau cate un brand second cu licenta OEM pe el.


 127. asta se intampla fratzilor cand predici din imnul national si predici pentru a fi pe placul oamenilor. La Bistrita un prieten mi-a spus ca a fost scarbit de circul facut.

  Un pastor penticostal a plecat acasa si a spus ca ii este rushine ca este penticostal.

  Da tipul este popular dar nu cred ca asta este garantzia faptului ca Domnul este cu el in tot ce spune. Am vazut cu ochii mei multzimi adunate tineri strigand chiuind fete aproape leshinate ca la Michael Jackson etc.

  Nu cred ca asta este evanghelia curata.


 128. Povestitorule, s-a discutat despre asta, uită-te în urmă.
  Nu ştiu ce a fost la Bistriţa, nu cred că aşa rezolvăm problema, atacîndu-l pe fratele Pustan.

  Domnul să îi dea înţelepciuena de sus şi lui şi nouă.
  Uită-te la esenţa problemei, dincolo de persoane.

  Şi eu sînt destul de popular, asta nu înseamnă că am dreptate, cu asta sînt de acord. Umplerea unei săli, ca aseară la Cluj, nu este garanţie a faptului că voi fi fost cu totul drept. Aşa a fost pe vremea lui Arius. Majoritatea biseriici era ariană şi … adevărul era al minorităţii.

  De aceea Evanghelia trebuie vestită cu frică şi cutremur, prea multă siguranţă şi prea multă relaxare strică.

  Romuluss, de cele mai multe ori rezolvarea unei probleme mari este foarte simplă, pentru că de cele mai multe ori cauza unei probleme mari este una foarte mică… uite ce a făcut o muşcătură de măr.


 129. Petru a doua zi .,Petru a treia zi ,dupa ce s-a lepadat de Isus era probabil cel mai criticat intre crestinii din Jerusalem . Totusi ca urmare a acesti fapt Domnul la folosit . Nu i-a imputat ,,Vezi ce-ai facut? Hai Tomo ca Petru o facut un circ la Bistrita,,….
  Dumnezeu sa ne lumineze pe toti.
  Cel ce se pune la dispozitia lui Dumnezeu de cele mai multe ori nu va placea lumii ,.Dar oricum Dumnezeu da nota nu eu sau tu. Ma bucur sa stiu asta.


 130. „Din păcate softurile pentru computere sunt foarte scumpe şi majoritatea dintre noi nu ni le putem permite, datorită situaţiei financiare precare din România. Astfel, aproape toţi folosesc astfel de softuri.”
  „E păcat să folosim softuri piratate?”

  Aproape toti folosesc softuri piratate ? Nu ii deloc asa, in strainatate aproape toti au licenta si cei care nu au licenta sunt priviti cu inferioritate.Da, nu avem bani sa cumparat softuri,dar tot asa putem spune ca nu avem bani nici sa cumparam un porsche,ii o solutie daca il furam?Probabil nu ii pacat ca doar nu ni-l permitem si in plus noi nici nu incercam sa le cumparam softuri ca se poate si „asa”.Daca ne gandim ca Bill Gates plateste cu milioane de euro pe an toti salariatii lui si noi ii folosim produsele fara sa contribuim deloc eu as putea spune ca ii pacat.


 131. Vestirea Evangheliei cu frica si cutremur…nu relaxat si cu siguranta,,,
  Nici sfantul apostol Pavel ,n-a facut-o relaxat,,nu ar mai fi avut Putere…ea vine din acea frica de Dumnezeu,frica sfanta,care infioara inima si mustra cugetul la nevoie,ca ele sa devina curate.


 132. Citeam la acest post,din iunie anul trecut…eu am intrat in nov ,
  e interesant sa reiei postarile fir cu fir,,mai ales ca
  nu le-am citit,,
  Imi place cum se discuta despre piratare…fiecare arata ce are el in suflet..fiecare prezinta argumente,,
  Simti lupta pentru adevar,,frumos,,si”constructiv”. 🙂


 133. N-am citit toate comentariile, dar… un fapt e foarte interesant. Avortul e-n acelasi paragraf cu furtul de pe tarabe pentru a minca. Si omorul si furtul sunt pedepsite numai ca, probabil Dumnezeu o fi avut vreo logica anume de n-a lasat sa fie pedepsite amindoua cu moartea…. Hai sa-i taiem o mina lui Pustan!!!


 134. Poate-i trece de-a mai predica asa. Am vazut c-a mai pus ceva predici despre cer. Pe Ciresari.


 135. …Nu stiu,parca m-am saturat de predici:vreau marturii!
  Am auzit ca intr-o biserica din Arad,pastorul numeste fratii si surorile sa spuna despre experienta lor,intr-o anumita ultima perioada cu Domnul,
  este un lucru bun,,nu e rigiditate,,e o interactiune benefica,cred eu,,te intareste,te cerceteaza e ceva”viu”
  Nu prea ma „amestec” in problema Pustan,da,se intampla sa te dezamageasca”adevarul unor pastori”


 136. Marioara drga,nu-mi prea place teatrul,tonul teatral,,,imitatia..
  Ai ascultat predicile fr Marius?


 137. Marioara,imi pare rau ca trebuie sa revin,,, ca sa nu fiu inteleasa gresit ,ma refeream la tonul fr Pustan,,e prea teatral,,Domnul cu mila.


 138. Unde pot gasi predicile fratelui Marius??? La Pustan imi place invatatura. Nu prea ma intereseaza pe mine cu arata sau ce ton foloseste. As mentiona dansul lui David. Ce teatru mai mare vrei?? Si totusi a fost omul ‘dupa inima lui Dumnezeu’. Nu-l aseman pe Pustan cu David, dar uneori un anumit comportament este cerut de ‘auditoriu’. Sau impus de ‘situatie’. Care poate fi ‘in clocot’, si-atunci nimic nu mai corespunde pamantului.


 139. Draga Marioara,nu mai stiu de unde le-am luat,poate de la „predici org2″sau resurse crestine,scrie direct,,ca dai de ele..
  Ce sa-ti spun de dansul lui David,,hai sa si curvim ,,atunci,,e bine sa nu amestecam lucrurile,,
  de ce a dansat David?
  Unde a dansat David?
  Domnul vrea ca spatiul destinat inchinarii sa fie un loc sfant(descalta te caci locul pe care calci e un loc sfant)? este locul destinat inchinarii,un loc unde trebuie sa conduca doar Duhul? Duhul Sfant..nu iluzia…
  Trebuie sa te descalti,cum spunea fr Marius intr-o predica,de tot ce-ti cuprindea mintea cand ai intrat in biserica.
  Nu pot sa te fac sa privesti la fel..dar nu eu ci Scriptura,te invata ce sa alegi,,eu sunt in faza in care „sunt multumita sa stiu ca fratele care vorbeste cauta sa fie sfant si cu temere de Domnul” altfel,nu ma interesaza!
  Fiecare este liber in alegeri.
  Domnului nu-i place teatrul,prefacatoria,simularea,,
  Apoi nu uita ca omul care predixca,daca te invata sa piratezi,din motive de saracie,,,face multe altele din acelasa motiv,,
  Nu-mi vine sa cred ca in acest caz,te mai intereseaza predicile lui,inainte de a discuta cu el,sa vezi daca s-a pocait de invatatura care nu venea de la Duhul Sfant.


 140. Mda… vechiul „pai” din ochiul vecinului.
  Fratilor, majoritatea dintre voi care postati comenturi aici, dupa lege, ar trebui sa va stingeti calculatoarele si sa va predati politiei, pt incalcarea acesteia. Fratele Pustan a ales sa-si marturiseasca pacatul, in locul ascunderii acestuia print-un alt pacat. Voi ce faceti?
  99% din pocaitii din Romania. la ora actuala folosesc softuri piratate…


 141. Thank’s Liviu. Dar n-o sa stingem calculatoarele ca aici, ideea e sa mai invatam cite ceva in plus. Elisa, ca fiecare dintre noi, are tot dreptul sa se-ndoiasca de ‘veridicitatea’ lucrarii Duhului in cazul fratelui Pustan. Numai ca am fi foarte ‘pagubiti’ daca cumva prin acest om ar vorbi chiar Domnul si depasind ‘poticnirea’, care ar putea fi prezenta si-n cazul lui Petru (s-a lepadat chiar in fata Mantuitorului),am lua de sincere ‘iesirile’ lui Pustan. Ca altfel cred ca Dumnezeu nu i-ar ingadui sa tot ‘umble’ atata. Partea care ma face pe mine sa tac, visavis de Pustan, e ca si are adepti, ii si conduce spre cer, ii si consiliaza.
  O intrebare: citi pastori se implica in lucrul cu tinerii, asa cum o face el? Si-apoi, vorba lui Liviu, daca n-ar fi spus-o cu gura lui am fi cazut in gresala de-al considera fara pacat.


 142. credeti ca windows-ul avea atat succes daca nu avea reclama gen coca-cola (cautati pe google strategia) si.. variantele piratate? windows-ul este cel mai prost sistem existent la ora actuala, mai instabil si mai vulnerabil decat mac si nu mai zic ca nici nu se compara cu linux la capitolul stabilitate si securitate. dar este aratos si foarte raspandit, mai ales prin ideea generala ca ‘windows-ul este sistemul de operare de baza’ – asta au reusit e adevarat nu numai prin reclama agresiva ci si printr-un serviciu de asistenta si investitii in reteaua de fidelizare. stiti cat castigati daca va faceti parteneri MS? 90%.

  in alta ordine de idei: voi nu ati auzit ca 20% din economia oficiala a SUA este neagra/gri/tolerata. e vorba desigur de mizilicuri: bacsisuri la chelneri, taxi sau vanzatori de inghetata. mici da` multi.


 143. Eu nu cred că este păcat. Este păcat să închizi oameni pe nedrept pe o insulă în mijlocul apelor internaţionale, şi să începi să-i torturezi. Cred că este păcat să minţi votanţii şi să zburzi în banii lor pe când ei mor de foame. Cred că este păcat să omori oameni fiindcă crezi că Dumnezeul tău este mai nepăgân decât a lor.

  Dar în nici un caz nu are cum să fie păcat să redistribui informaţie, fiindcă lipsa acestui lucru, timp spre care vor să ne îndrepte multe state, duce la prostie şi neinformare. Şi cele din urmă sunt deasemenea păcate de neiertat şi cu mult peste „piratare”.


 144. Mă bucur că s-a abordat acest subiect, dar este trist cu câtă subiectivitate se tratează.
  Nu doresc să spun multe, ci doar atât: dacă Dumnezeu vrea să faci un lucru nu crezi că îţi va da şi banii necesari ? (fie soft, etc.) Nu faptul că ai banii să-l cumperi este o confirmare directă a faptului că în primă fază este o direcţie de sus. Îmi place să confirm voia lui Dumnezeu în felul acesta. Uitaţi-vă în Biblie şi o să vedeţi că dacă a vrut Dumnezeu pe un om într-un loc l-a dus El acolo…. şi puteţi să vă gândiţi şi la modul cum s-a îngrijit El de Ilie… puteţi găsi mult mai multe ilustraţii.
  Îmi place mult versetul din Proverbe 14:12 Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte.
  Putem avea păreri bune dar cu sfinţenia nu-i de glumit dacă vrei să fii lumină în lume.
  Pe scurt: dacă folosim un soft piratat (oricare ar fi acel mod) nu cumva este o indicaţie a faptului că te aflii în afara faptelor care le-a planificat Dumnezeu să le trăieşti ?
  Este greu să trăieşti fără softuri piratate, filme şi jocuri copiate, etc… dar Dumnezeu se va bucura să te vadă că îţi pasă părerea Lui şi vrei să te îndrepţi şi să continui până la exterminarea lucrurilor lumeşti din viaţa ta.
  Pe mine Dumnezeu m-a convins să fac o curăţenie în casă cu privire la filme (şi altele) luate de peste tot (torente, fraţi, prieteni, hub-uri) prin două versete: unul din Apocalipsa în care se spune clar că hoţii nu vor intra în cer şi celălalt din Proverbe un spune (aici a fost vorba de torente şi huburi, etc.) că o pungă vom avea cu toţii.
  Mă interesează să merg mai degrabă în cer decât să nu vreau să mă pocăiesc la porunca Domnului de toate aceste gunoaie.
  Aici trebuie să ne încurajăm la fapte bune nu la scuze ieftine pentru furt indiferent care este preţul lucrului respectiv (soft, film, etc.)
  Cei care folosesc un soft scump (piratat) să se gândescă mai degrabă să schimbe meseria sau să cumpere softul dacă tot merită să-l folosescă.
  Discuţiile pot continua, dar închei cu versetul din Apocalipsa 22:11 Cine este nedrept, să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat, să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. ŞI CINE ESTE SFÂNT , SĂ SE SFINŢEASCĂ ŞI MAI DEPARTE!
  PS: sunt om ca voi la greşeli dar nu îmi doresc să mai văd în mine dorinţa de a stărui în lucrurile care mă duc la moarte spirituală …


 145. […] cu furăciuni creştineşti Am mai scris despre piratare AICI şi AICI. Să se facă, dar să ştim şi noi! Eu unul am dat liber la piratare la Cd-ul meu, dar EU […]


 146. […] că dezbaterea despre softurile piratate a folosit cuiva. Cred că în primul rînd lui Vladimir […]


 147. deci piratate sau freeware, e tot una! sa fie clara aceasta treaba.Eu unul nu cred ca se apuca Pustan de hackerit programe si asa, clar ca le ia simplu de pe net.
  dar exista multe ocoluri ca sa „ne scoatem” ca nu folosim pirateria.unul ar fi ca ele sunt freeware.


 148. Dragii mei, un SINGUR lucru trebuie sa retineti indiferent ce si cum si cat si unde folosti, vorbiti, ganditi,in aceasta viata: TREBUIE sa fiti gasiti FARA VINA la final . Atat.

  Ceea ce este cu NEPUTINTA , dragii mei, fiindca daca ati putea ajunge fara vina si fara pata inaintea Dumnezeirii, atunci NU ATI MAI AVEA NEVOIE DE HRISTOS! Ati fi ca El. Din nou, cu neputinta.

  Deci, ce ne mai ramane?

  Sa credem in Hristos, in jertfa Lui pentru pacatele si neputintele noastre ,sa credem ca El este Fiul lui Dumnezeu care ne spala de pacate pe cruce. Cu siguranta ca acest lucru ne va da putere sa renuntam la extrem de multe pacate ,stiute, nestiute , faptuite sau doar gandite, dar sa nu va amagiti ca veti deveni perfecti ca El, in decursul acestei vieti, fiindca in acel moment veti fi egalii Lui, ceea ce este cu neputinta.

  ORICAT de mare este stiinta , priceperea si slava voastra, in sfintirea pe care o practicati zilnic, INTOTDEAUNA veti fi gasiti cu minim o mica vina, o mica pata pentru care plata este moartea(prima) .

  ORICE vine din neincredintare, este pacat. Feriti-va de orice va indoiti, feriti-va sa faceti orice va mustra constiinta.

  Dar, credinta in Hristos va va face FARA PATA in ochii Dumnezeirii ! El, Dumnezeu, va considera ca , asa cum a promis, ca sunteti NEPRIHANITI numai si numai si numai in virtutea faptului ca voi credeti pe Hristos, Fiul Lui , si faptele va urmeaza.


 149. Mă numesc Ion, sunt din Republica Moldova.
  Mulțumesc mult pentru acest articol!
  – De mult timp am încercat să-mi amăgesc conștiința cu diferite scuze, dar la un moment dat Domnul m-a luminat prin diferite ocazii, așa că am renunțat la tot. (toate softurile nelicențiate, muzică, filme…)
  – Am fost un împătimit în domeniul computerelor (începând cu suita Adobe, Office….etc și finisând cu BibleWorks and Logos)
  – Mai ales că sunt predicator și slujitor, m-am întrebat ce fel de model sunt pentru ceilalți? Am ocazia să fiu cel puțin 3,4 pe săptămână în mijlocul tinerilor din diferite biserici și dacă s-ar fi întâmplat să mă întrebe cineva ce fel de softuri folosesc ar fi trebuit să roșesc.
  – Da, trăiesc într-o țară săracă, cu o economie joasă, însă sărăcia nu este o scuză pentru furt.
  – Chiar dacă va trebui să folosesc pe viitor suita Adobe pentru diferite comenzi (lucrez cîteodată ca și freelancer) mă voi abona pe atâta timp cât voi lucra.
  – Cât despre OpenOffice… aș spune că e foarte util și ușor de folosit.
  Cei care nu au folosit OneNote (tot de la Microsoft) – încercați-l, este foarte util, poți structura studiile tale (indiferent în ce domeniu activezi) pe diferite compartimente….

  Spun și eu NU PIRATERIEI!
  – Nu doresc să-mi asum așa păcat! Nicidecum!
  Domnul să vă binecuvânteze.


 150. În măsura posibilității și nu numai trebuie să punem la dispoziția oamenilor ceea ce ar putea să-i ajute, mai ales în sfera spiritualului (cîntări, predici, mărturii) și cei care au dreptul să facă aceasta sunt autorii creațiilor și celor care li s-a dat permisiune de a face aceasta.

  R. C. Trench spunea: „Trebuie să împărtăşim, dacă dorim să păstrăm bunurile primite de sus.Încetând să dăruim, vom înceta să primim — Aceasta este legea iubirii.”Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: