h1

Un posibil răspuns către un „imbecil” volterian?

iunie 7, 2007

Un posibil răspuns ca la biliard, indirect şi cu lovitură la mantinelă? Nu la subiectul cu softurile, la problema predicării din Imnul Naţional? Ce bine ar fi să se împlinească ce se spune în primul minut de aici!!! Să vină trezirea şi pentru luni, marţi, miercuri, joi, vineri şi sîmbătă!

Iată răspunsul pe site-ul cireşarii. La Editorial! Care a dispărut, dar acum este în pdf.

Vă semnalează link-ul un păstor de oraş mic, „predicator de duzină” şi un „naşpet de predicator” care face parte din mărunţeala „plevuştii homiletice”, un „imbecil” după definiţia lui Voltaire, care ia în serios lucrurile „mărunte” (pentru unii), căruia îi place predica expozitivă, dar şi retorica şi gîndul înainte de a scrie, iar dintre toate cărţile citite îi place Biblia, şi dintre toţi profesorii pe care i-am avut, unchiul Florea cu cîteva clase :).

Sancho Panza, mic, gras, cu ochelari, pe măgar şi cu mintea simplă!

24 comentarii

 1. Oare Cuvîntul nu mai are ce sa ne spuna?

  Si asta trebuie urmarit.. sa storci lacrimile audientei, cu orice pret.. sacrificand chiar miezul hranei?

  2 Timotei 4:1 Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi ne la timp.

  De s-ar „destepta” Pavel, repede ar vrea inapoi in mormant.

  Incredibil editorial. Doamne, ai mila!


 2. Si inca ceva… asa-i de frumoasa modestia 🙂


 3. ‘Cine dintre voi este fara pacat, sa arunce cel dintai cu piatra in el.’ Ioan 8:7

  Abordati-l fata in fata…..vorbiti cu el….discutati…si nu postati cuvintele lui si il atacati aici pe un forum public….pentru ca ne lasati un gust amar…datorita atitudinii cu care ati abordat acest pacat! Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va dea intelepciune!


 4. Cu doua lucruri din videoclip sunt de acord:
  – nevasta-sa avea dreptate: e pe-o minte cu „ei”… ma gandesc ca se referea la copii/tineri
  – cand spune ca „predica” din Imnul National se aude o voce in fundal: „Domnu sa aiba mila”… Multa dreptate avea Vocea!

  … si inca o chestie: in cuvantare, VP spune ca voia sa dea 5 milioane de lei din partea Ciresarilor unei persoane care stie tot Imnul. Pai cu 5 milioane mai bine cumpara jumatate de licenta ca sa intre in legalitate, dar deh, e mai usor sa faci show.


 5. Da, filmuletul cu Patratosu e tocmai potrivit pentru a exprima vizual brutalitatea cu care Marius Cruceru intra in editorialul-zid al lui Vladimir Pustan. Mai exprima si brutalitatea cu care Alina executa pripit un stil editorialistic pe care, spun fara sa clipesc, si Marius Cruceru si eu l-am dori sa-l avem. Intr-adevar, incredibil. De excelent.


 6. Draga Ratusca,

  Din pacate este prea tirziu, dupa ce s-a aruncat piatra in lac.
  Daca ar fi fost intre mine si fratele Pustan, cred ca amindoi am fi avut maturitatea si cunoasterea scripturilor ca sa rezolvam intre noi orice fel de conflict.
  Repet pentru a nu stiu cita oara: acest conflict nu este intre mine si fratele Pustan, este vorba de o declaratie publica grava cu consecinte grave pentru tinara generatie de care pretindem ca amindoi ne ocupam.
  Da, intotdeauna luciditatea da un gust amar. Stiu ca este mai comod sa nu mai discutam astfel de lucruri dureroase, dar tocmai asta spunea intr-una din predici fratele Pustan, chiar si in unul dintre textele lui.
  Ii place sa fie sincer, sa spuna lucrurilor pe nume etc.
  Asta facem!
  Gustul amar nu vine de la discutie, gustul amar vine din pricina persistentei in compromis, cind spunem raului bine si binelui, rau. De acolo vine!
  Pentru mine gustul amar a venit azi nu din felul in care este scris editorialul, ci din continutul acestuia.
  Imi pare rau ca am avut dreptate!


 7. Da, Cornel, ai dreptate,
  acum softurile necesare sint un pic mai scumpe, dar 5 milioane este un inceput bun, nu?


 8. Da, Alin,
  ai dreptate, acolo unde exista pietrificare numai cu picamerul se mai poate rezolva.
  Se intimpla mai ales celor care sint pusi in autoritate, care nu au exercitiul de a fi din cind in cind trasi la socoteala sau la raspundere de altii.
  Din cind in cind o chestie din asta ne este de folos.

  Ceea ce doriti sa va faca oamenii, faceti-le voi mai intii! Asta este deviza cu care traiesc!

  Cind cineva la Iasi m-a intrebat de ce mi-am facut blog i-am raspuns:

  „Ca sa ma expun si ca sa fiu mustrat de voi! Am prea multe functii in care sint sef, trebuie sa stau sub pseudonim din cind in cind si sa ma ascund intre tineri care nu imi cunosc nici virsta, nici altete si care te pot trata ca pe orice alt blogger, adica la TU! intr-un dialog fara fandoseli „dumneavostresc”

  Despre stilul editorialistic, speak for yourself. Da, ai dreptate intr-un anume fel, amindurora ne place sa ne laudam, mai ales tie :), eu cind vreau sa ma laud nu scriu un editorial. Sint un pic mai subtil, zic eu!

  Am mai spus si alta data. Fratele Pustan are un condei care poate fi folosit in scopuri mai bune si pe softuri licentiate, are daruri de care biserica lui Cristos are nevoie.
  Poate de aceea zidul trebuie spart, nu?

  In rest „De gustibus… ”

  No offense!


 9. Mai bine cavaler ratacitor decat predicator ratacitor!!!!!!
  Mare ghinion sa fii predicator si sa nu-ti placa predicarea expozitiva. Insusi apostolul Pavel afirma „caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa….oamenii isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta inspre istorisiri inchipuite…dar tu fii treaz….!!!!” (2 Timotei 4:3-5). Mare ghinion sa ignori porunca lui Pavel catre Timotei: „propovaduieste Cuvantul…”
  Unii au invatat bine pe ce „butoane” sa apese ca sa ii faca pe oameni sa rada, sa planga, sa uite de pensia mica, sa uite de medicamente compensate, de ziua de luni. Acesta este scopul? Atunci mai bine Surprize Surprize. Calitatea e superioara. Dar chiar daca acesta ar fi scopul oare ce se intimpla dupa ce se spune „amin”? Oamenii se intorc pur si simplu la trista realitate a medicamentelor compensate, a pensiilor mici, etc? Am fi cei mai nenorociti dintre toti oamenii!!!
  Oare este Scriptura o carte chiar atit de „mica”? Oare Scriptura nu spune nimic despre „ispita internetului”, despre „obiceiurile proaste” despre „timiditate”. Nimic despre „trezire”. Oare de cand este „Desteapta-te romane” „viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri?” Poporul nu piere din pricina internetului, din pricina timiditatii din pricina obiceiurilor proaste. Piere din lipsa de cunostinta!!!! Daca am cunoaste Cuvantul am descoperi suficient de mult suport scriptural.
  Eu cred in Cuvantul lui Dumnezeu, in predicarea expozitiva, cred ca este relevant pentru orice situatie, cred ca este singurul care are puterea sa schimbe vieti. Nu imnul, sau mersul trenurilor, ci Cuvantul. Este viu si lucrator. Cred ca este relevant. Cred ca este singurul care poate sa aduca adevarata trezire.
  Mare ghinion sa predici oamenilor „tot felul de lucrari incredibile” Mare ghinion sa stai in banca si sa asculti „povesti”. Mare ghinion sa incepi predica de jos („de la nivelul auditoriului”) si nu de sus (sa pornesti de la Cuvant). Dar asta se intimpla cand Dumnezeu este mic si oamenii sunt mari.


 10. Cred pe Dumnezeu Îl intereseaza mai mult ce spunem (scriem) decît forma stilistica în care ne exprimam.


 11. Frate Marius,

  si mie imi pare rau ca aveti dreptate…si imi pare rau pentru ceea ce se intampla….si imi pare rau si pt ceea ce se intampla aici pe acest forum….faptul ca le dati voie oricui….ca vina si sa arunce cu pietre in acest om….chiar daca e vinovat de acest pacat….si oamenii acestia care scriu aici pe forum sunt la fel de vinovati ca vin si arunca cu pietre…..si faptul ca judecata…..suntem noi judecatori??? Daca aveti un mesaj din partea lui Dumnezeu pentru fratele Pustan, va rog mergeti si vorbiti cu dansul asa ca intre doi oameni maturi si spuneti ceea ce nu vi se pare corect. Nu este ca este bine nici ceea ce se intampla aici… aceste discutii….m-a lasat cu gust amar si faptul ca aveti dreptate, dar in acelasi timp atitudinea dumneavoastra fata de acest lucru stiind ca aveti dreptate…

  oricum….la fel spun…Domnul sa va calauzeasca in continuare!!!


 12. Nu cred ca este o problema a aruncarii cu piatra impotriva acestuia. O persoana care pretinde ca un este predicator (dar care doresete sa se alatureze predicatorilor cunosctuti) trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce spune.

  Imi pare rau sa observ lipsa principiilor omoletice si teologice in viata acestui om. Showman? Cred ca da!

  Nici odata nu vom reusi sa-i multumim, sau sa-i invioram pe oameni daca incercam sa ne asiguram ca le oferim acestora ceea ce le lipsete. Problema cu uitatul (pensie, etc) pentru cateva ore este o prostie , iar o astfel de gandire este abuziva.

  Intoarcerea la Cuvantul lui Dumnezeu nu este o obtiune, ci o necesitate. Lasa imnurile celor care le-au scris. Frate Pustan, dvs sunteti (daca asta cauti) un predicator al Cuvantului lui Dumnezeu, nu o marioneta post-modernista!

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu


 13. Draga Ratusca,

  Nu stiu daca ai citit textul din Galateni in care apostolul Pavel povesteşte confruntarea lui foarte dură cu apostolul Petru. Au fost lucrători ai Aceluiaşi Dumnezeu, dar cînd Petru a cochetat cu fariseismul ÎN PUBLIC, atunci Pavel l-a mustrat în public, fără a mai merge în cămăruţe ca în MAtei 18.
  Aşa cum spui tu, dezbaterea te-a ajutat.
  Poate că şi pe alţii.
  Cînd se creează un curent de opinie negativ, trebuie creat un alt curent, un contracurent.
  Oamenii sînt liberi să spună una alta ca să se lămurească, chiar şi împotriva mea. Mă atacă pe propriul site.
  Cei care cunosc adevărul vor reacţiona şi uite aşa se creează o nouă direcţie.

  Iată textul pomenit

  Gal 2:11 Dar când a venit Chifa în Antiohia, i-am stătut împotrivă în faţă, căci era de osîndit.
  12 În adevăr, înainte de venirea unora de la Iacov, el mânca împreună cu Neamurile; dar când au venit ei, s-a ferit şi a stat deoparte, de teama celor tăiaţi împrejur.
  13 Împreună cu el au început să se prefacă şi ceilalţi Iudei, aşa că până şi Barnaba a fost prins în laţul făţărniciei lor.
  4 Când i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în faţa tuturor: „Dacă tu, care eşti Iudeu, trăieşti ca Neamurile, şi nu ca Iudeii, cum sileşti pe Neamuri să trăiască în felul Iudeilor?”
  15 Noi Suntem Iudei din fire, iar nu păcătoşi dintre Neamuri.


 14. Deci: „i-am stătut împotrivă căci era de osîndit”
  De ce?
  că facea o chestie din aia, „dau 5 milioane dacă ştiţi imnul, dar sînt prea sărac ca să cumpăr un Microsoft Office ca lumea”
  Cum?
  „cînd am văzut că nu umblă drept după adevărul Evangheliei i-am spus lui Chifa ÎN FAŢA TUTUROR”
  de ce?
  pentru că noi ne considerăm POCĂIŢI! şi nu umblăm în felul lumii.
  şi unul şi altul


 15. Draga Ratusca,
  aici nu este un FORUM! este un blog personal!
  masa rotunda a fost un fel de forum, sint alte forumuri, dar aici nu este forum. Este un fel de „sufragerie”, vorba unui clasic in viata! 🙂


 16. Fratii mei dragi,

  e foarte bine ca atacati pacatul….e foarte bine ca incercati sa ne provocati la o viata de sfintenie bazata pe scriptura, pe invatatura Dlui Isus….
  Frate Marius, nu sunt de acord cu atitudinea d-voastra cu care ati abordat aceasta problema….nu inteleg de ce il atacati? …..de ce v-ati adunat la aceasta masa rotunda sa vorbiti despre el si el nu este de fata la masa?? si el nici macar nu stie ca ii cereti parerea….invitati-l la masa ca sa va raspunda….invitati-l ca sa rezolve aceasta problema….trebuie sa avem discutii care sa ne duca spre sfintenie…si nu sa ii dam prilej diavolului sa ne distruga relatiile…asta face el acuma!!!!….ne lasa sa aruncam cu vorbe cand intr-o parte cand in cealalta…si astfel ne facem pacate frate marius…daca sunteti un om integru…si daca chiar doriti sa il ajutati pe acest om al lui Dzeu, adica aveti ganduri bune pentru el ca Dl sa il ajute sa treaca peste acest pacat, sa ii dea o minte inteleapta (ca Dl sa se foloseasca de el la cel mai inalt nivel)….si daca ati incepul aceasta discutie la aceasta masa rotunda…ca sa ne ajutati…asteptam atitudine din partea d-voastre….asteptam sa luati masuri intelepte…si nu sa porniti o discutie…ca sa le permiti tuturor sa vb cum vrea despre oamenii lui DZeu…..luati initiati-va dreapta si corecta!!!!

  Va resptect frate Marius, dar m-a dezamagit cumplit aceasta atitudine…


 17. Draga Ratusca,
  pe cine atac eu personal?
  despre ce masa rotunda este vorba?
  crezi că fratele VP nu este de fata la ce discutam noi? Uita-te la ultimul editorial, uita-te si la urmatorul, te rog!
  L-am invitat „la masa”, cum spui tu, dar l-am invitat la o chestie foarte incomoda, desi spune ca o face tot timpul, adica sa spuna „pacatului pe nume”.
  N-a vrut! Nu cred ca sintem vinovati niciunul de singele dinsului.
  despre relaţii: Mi-e prieten Petru, dar mai prieten mi-este Domnul Isus, ar spune apostolul Pavel.
  Nu vreau sa salvez o relatie, daca asta se opune adevarului.
  Draga ratusca,
  Aceasta este atitudinea dreapta si corecta pe care eu o vad acum.
  ma gindesc la ce spui tu. MEditez la indemnurile tale, dar tot nu vad alt drum de corectare a cuiva care traieste intr-un compromis amendat de legile statului in care traim, in mod continuu, declarat, constient, „asumindu-şi păcatul”, nu vad alt drum decit confruntarea publica.
  Ai putea sa te gindesti si la alte solutii care sa fie si biblice?
  uita-te din nou in Galateni 2:13-15, te rog!
  Acela este modelul în astfel de cazuri.

  Cu respect si fara dezamagire fata de ce spui tu! 🙂


 18. Domnule patratzel,

  stiti ce ma gandesc? daca as fi la d-voastra in biserica si as comite un pacat (tinand cont ca sunt om si pacatuiesc), m-ati aborda asa in mod public? m-ati acuza asa in mod public? credeti ca aceasta metoda este cea mai utila, da cel mai bun randament! d-voastra ca si pastor, credeti ca aceasta este metoda de a discuta o problema, a-l aborda pe pacatos de fata cu toti si a-l acuza de fata cu toti?
  ma deranjeaza faptul ca pacatul acestui om l-ati abordat in mod public, dar alte pacate le-ati ascuns, pacate pentru care unii studenti de la emanuel au fost exmatriculati, dar altii au ramas in scoala pentru ca i-ati abordat in mod particular si nu public….!!! e trist!!!

  aceeasi ratusca trista


 19. Draga RAtusca,

  N-ai mai fi atit de trista daca ai citi posturile celelalte. Mai ales de la subiectul cu pricina. Impresia mea in dreptul tau ca si in dreptul altor vreo doi onorabili parteneri de dialog este ca nu prea citesti celelalte posturi ale celorlalti sau raspunsurile mele, de aceea trebuie sa ne repetam tot timpul.
  Dar uite cele trei situatii posibile.

  1. In 12 ani de pastorala si in 22 de ani de cind lucrez cu tinerii nu am mustrat pe nimeni in public pentru ceva ce s-a intimplat in privat si a putut fi rezolvat in privat, mai ales daca cercul de oameni afectat era foarte redus. Crede-ma ca tin in inima taine pe care numai eu si cel care s-a confesat le stim.

  2. Al doilea caz. Daca s-a intimplat ceva in privat, dar cercul de oameni este afectat. Doi tineri au trait impreuna si toti tinerii de la tineret birfesc si vorbesc despre asta, atunci mustrarea este publica. Nu ii iau de-o parte. Pe curvarul din Corint Pavel nu l-a mustrat intre patru ochi. Esti de acord cu mine, nu?

  3. al treilea caz. Daca cineva s-a intimplat sa greseasca in public, nu il mustru in privat. Sa presupunem ca esti membra in biserica noastra si in timpul unei intilniri publice ii jignesti pe toti fratii si pe toate surorile spunindu-le ca sint de fapt „niste ingusti si niste nemernici”. Atunci nu te voi lua in biroul pastoral ca sa aplicam Matei 18, ci la locul faptei si fara a incheia serviciul in care s-a intimplat boroboata iti voi cere sa te pocaiesti.

  Deci?
  Esti lamurita acum?
  Pacatul savirsit in public se mustra neaparat public.
  Pacatul savirsti in privat se mustra in privat, daca nu a afectat un cerc prea mare de oameni si cel vizat da dovada de pocainta.
  Pacatul savirsit in privat si al carui faptuitor nu da dovada nici de pocainta si continua sa persiste in pacat, nu va beneficia de intimitate in mustrare.

  1 Timotei 5:20 Pe cei ce păcătuiesc, mustră-i înaintea tuturor, ca şi ceilalţi să aibă frică.

  Tit 1:13 …De aceea mustră-i aspru, ca să fie sănătoşi în credinţă,

  Iată cazul pe care tu îl vrei realizat în cazul nostru, dar nu se poate, pentru că VP nu a păcătuit ÎMPOTRIVA MEA

  Matei 18:15 Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău.

  Luca 17:3 Dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta, mustră-l! Şi dacă-i pare rău, iartă-l!

  şi dacă nu-i pare rău???

  Daca ai fi la noi in biserica ai fi tratata in conformitate cu aceste texte si nu dupa cum ne vine la minte sau la gura. Nu dupa idei omenesti si dupa cit de simpatici ne sintem unii altora sau in ce fel de relatie esti cu pastorul.

  Unele pacate pentru care studenti de la Emanuel au fost exmatriculati au ramas secrete si vor ramine secrete pentru ca oamenii s-au pocait si acum sint in lucrare si Dumnezeu le-a binecuvintat pocainta.

  Vrei sa ii punem pe internet pe aceia care au venit la sfirsitul examenului la mine si mi-au cerut sa le anulez foaia pentru ca au copiat si le pare rau?
  Nu, a ramas intre mine si ei.
  Au venit data urmatoare la examen si l-au luat cu 9 sau cu 10.
  Acum sint lucratori in tara si sint la fel de neiertatori cu pacatul.
  cei care s-au strecurat ca gisca prin apa si s-au scaldat in compromis sint o rusine si pentru noi ca universitate si pentru biserici, dar mai ales pentru Domnul.
  Pe aceia ii gasesti si singura. Se dau singuri in stamba.

  Inca ceva.
  In orice manual de pastorala, dar mai ales in sCripturi gasim ca orice persoana si orice caz se abordeaza separat. Uita-te la lucrarea apostolului Pavel. Compara cum il trateaza pe Timotei, diferit fata de Tit.

  Si inca ceva, daca pentru tine folosesti expresii diminutivale, te rog sa lasi in dreptul meu pseudonimul asa cum este.
  nu sint patratel, sint patratos.
  Desi am ales voluntar sa ma las calcat pe bombeuri prin faptul ca mi-am facut blog si ma expun voit, nu gust prostul gust al unor ironii gratuite de genul „domnule patratel” si altele ca acestea.
  Intotdeauna voi gusta o ironie buna si o „luare peste picior a la carte”, chiar daca este indreptata impotriva mea.


 20. Draga Patratos…

  ma bucur asa demult ca Dumnezeu nu ne trateaza cum ne trateaza oamenii….ma bucur asa de mult ca atunci cand ne pedepseste El, nu o face asa cum o fac oamenii…ma bucur asa de mult ca atunci cand ne mustra Dumnezeu nu o face asa cum o fac oamenii, si atunci si Dumnezeu ne deschide ochii sa vedem calea drept pe care trebuie sa mergem, e mai bine sa fim pe mana Domnului decat pe mana oamenilor…of of

  imi doresc o viata sfanta….imi doresc o viata curata…nu vreau sa credeti ca tratez cu usurinta pacatul…sau ca suport pacatul…dar cred ca de multe ori nu tratam corect pe cel pacatos, in sensul ca daca vreti sa il ajutati pe fratele Vladimir Pustan in acest caz, daca chiar ii vreti binele, vreti sa il ajutati sa se ridice, nu cred ca prin ceea ce a-ti facut dumneavoastra, sau metoda folosita de dumneavoastra e cea mai utila, pentru ca fratele Vladimir habar n-are ca d-voastra il vorbiti in felul acesta, sau ca ii vorbiti lui pe acest blog, ca dumneavoastra ca si coleg de sluba il tratati asa. Da, invatam multe de la Pavel, felul cum i-a tratat pe ceilalti si i-a mustrat, dar de ce nu va faceti o programare la biroul fratelui Vladimir si sa mergeti sa ‘face him’ si sa aveti o dicutie matura, ca intre doi oameni maturi. DA, cred ca discutia d-voastra a ajutat pe multi sa isi puna in oranduiala viata, dar cred ca aceasta discutie a fost un pretext pentru multi sa atace in fratele Vladimir.

  oricum , daca doriti sa il urmati pe Pavel, sa mustrati in public asa cum a facut el, este o mare diferenta intre el si d-voastra pentru ca, atunci cand PAvel mustra, pacatosul era de fata, aici in schimb totul este facut pe un blog personal, iar dansul nici nu stie nimic despre asta.

  Permite-mi sa va mai pun o intrebare? Daca va pasa asa de mult ca viata lui sa se sfinteasca, de cate ori v-ati rugat pentru el ca Duhul Sfant sa il cerceteze si sa ii schimbe gandirea, ca Dommul sa il sfinteasca….hmmmm…ma indoiesc ca a-ti facut-o pentru ca atitudinea d-voastra mi-a spus multe…

  Da, e superb ca incercati sa fiti curat in toate planurile…incepand cu calculatorul….dar treceti si mai departe….la sfintirea inimii..si atitudinii dumnivoastre, ca se vede, si e evidenta!

  mai am o intrebare, atunci cand nu va convine ceva, spune-ti ca e ironie de proasta calitate. Imi cer iertare pentru afirmatia facuta, daca v-am jignit! Nu discut cu dumneavoastra aici ca sa va jignesc sau sa arunc cuvinte impotriva dumnivoastre, cred ca este o discutie ca intre doi copii ai lui Dumnezeu, care vom mosteni Imparatia Cerurilor!

  aceeasi ratusca, innotand prin blogg-ul dumneavoastra


 21. Draga Ratusca,
  nu am foarte mult timp acum pentru ca ma pregatesc de internare.
  voi da drumul la comments fara monitorizare cit timp voi fi plecat.
  Voi incerca totusi sa schizez pe scurt un raspuns.

  1. iti multumesc ca innoti prin blogul meu. asta este onorant pentru mine.
  2. te bucuri ca Dumnezeu nu te trateaza precum oamenii. Cred ca uneori ei ne trateaza cu prea mare blindete. Mai ales daca sintem pusi in pozitii inalte. eu ma bucur ca Dumnezeu nu ne trateaza dupa cum meritam, pentru că Dumnezeul pe care eu il stiu din biblie este foarte ferm si foarte dur cu pacatul. Greu lucru este sa cazi in miinile Dumnezeului celui viu.
  N-ai citit ceva de genul asta in Biblie? „lui Dumnezeu nu ii placea ce facea ….cutare … si l-a omorit” sau vrei un caz din Noul Testament, ca o sa zici ca ala este din Vechiul: Anania si Safira.
  3. Sinteti sigura ca fratele Vladimir nu stie de aceste lucruri, de ce se scrie pe blog? am mai precizat ca am incercat o intilnire cu dumnealui si intilnirea nu a avut loc nu din pricina mea. Am cerut o intermediere tocmai pentru ca aveam lucruri incomode de spus.
  4. Nu prea vad cine l-a atacat pe fratele. Daca numarati posturile, mai multe au fost in apararea dinsului decit impotriva lui.
  5. Blogosfera si publicatiile sint modalitati de a fi prezenti si unii si altii „fata de toti” sau „in fata tuturor”. Cred ca situatia este similara.
  6. In cazul de fata nu cred ca eu ar trebui sa imi fac o programare la fratele Vladimir. Repet, Ratusca, pentru a 9 sau a 10 oara. NU AM NIMIC CU FRATELE VLADIMIR PERSONAL! Am cu ce spune el! Şi inca o data repet, nu eu evit intilnirea! Fratele stie ce am spus, stie ce a spus, stie ce am scris. Daca este ofensat, ma poate cauta ca sa ii explic si personal. dar nu cred ca are de ce sa fie ofensat pentru ca nu am spus nimic ofensator la adresa dinsului personal. Am mustrat un tip de comportament si un tip de predicare pe care il promoveaza ca model. Daca este ofensat de sta, sigur ma poate gasi.
  7. Da, m-am rugat pentru fratele Vladimir! Poate ca eu ma rog altfel decit astepti tu. mai „pătrăţeşte” un pic, dar tot ma rog. 🙂
  8. Curatenia nu incepe de la calculator spre inimia, ci de la inima spre calculator. Intotdeauna si la oricine. Crede-ma! Nu inteleg ce vrei sa insinuezi sau sa imi reprosezi prin cuvintele „treceti si mai departe la sfintirea inimii si atitudinii dumneavoastra ca se vede si e evidenta”
  9. Nu, cind nu imi convine ceva si este adevarat recunosc, nu imi plac ironiile gratuite si luarile peste picior fara motiv. Imi explici si mie ce rost a avut „domnule patratel”? ESte ca si cum eu ti-as lua pseudonimul si sa incep sa iti fac tot felul de glumite cu ratusti si cu giscute. Cum m-ai interpreta? Eu te respect, tu ma respecti, discutam civilizat si totul este in regula. Cind cineva incearca, fie in biserica, fie la cursuri, fie in vreo conferinta sa sara gardul, atunci reactionez. Cum am facut si acum.
  10. Asta si doresc, o discutie ca intre copii ai lui Dumnezeu, chiar daca ne protejam prin pseudonime ca Ratusca sau porecle ca Patratosu 🙂

  Dumnezeu sa te binecuvinteze!
  Daca mai traiesc si dupa ziua de miine, dupa operatie, revin sa vad ce ati mai comentat.


 22. Draga Patratos,

  mi-ati dat un raspuns asemenea legii din vechime, 10 porunci, la d-voastra a fost 10 idei…a fost superb de data aceasta, chiar mi-a placut, mi se pare ca ati mai lasat din garda jos, si ati discutat mai altfel, mai uman.

  Poate ca acuma cand eu tastez, d-voastra sunteti pe masa de operatie, imi doresc ca Dumnezeu sa va dea sanatate si Dumnezeu sa va tina in viata, nu pentru ca Dumnezeu nu ar putea folosi alt om in lucrarea pe care o faceti, sau nu ar avea alti oameni, dar pentru ca nu cei morti il lauda pe Dumnezeu, ci cei vii, si Dumnezeu sa isi glorifice numele in si prin viata dumneavoastra.

  – da, shtiu ca Dumnezeul meu este un Dumnezeu drept si corect, si acest lucru imi produce o siguranta, pentru ca la el nu merge cu ‘mijmashuri’ si cu linguseli, si mi-ati dat exemple cand Dumnezeu a fost dur si corect (Anania si Safira, iar in VT doar pt ca a atins cu mana chivotul a fost distrus pe loc) si shtiu ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit, dar nu pot sa ma gandesc doar la partea asta, pentru ca sunt momente cand avem nevoie efectiv de dragostea lui neconditionata (modul cum a tratat-o pe femeia prinsa in preacurvie, dragostea manifestata ucenicilor imaturi spirituali), si cred ca la Dumnezeu se impletesc perfect dragostea cu dreptatea, iar daca nu gresesc pot sa ii spun o dragostea corecta, el stie cand sa arate dragoste si stie cand sa fie corect cu noi, de fapt si atunci cand isi arata dragostea el este tot drept.

  – in legatura cu fratele Vladimir, din ceea ce mi-ati scris dumneavoastra se pare ca nici dumneavoastra nu sunteti sigur ca el stie sau nu citeste aceste commenturi, si din moment ce nu sunteti sigur, nu putem sa facem o mustrare, pt ca mustrarea se face ca sa ajutam omul si sa il ridicam (Galateni 6:1). Daca ati primit un mesaj de la Duhul Sfant pentru el, si asa v-a vorbit Duhul Sfant ca trebuie sa il mustrati pentru aceasta fapta, dumneavoastra trebuie sa mergeti si sa ii duceti acest mesaj, nu puteti sa o faceti personal, trimiteti un mail si trasmiteti mesajul lui Dumnezeu ca El sa nu mai pacatuiasca si lucrarea lui Dumnezeu sa sporeasca si cel rau sa nu aiba nimic de castigat si impreuna sa castigam cat mai mult teren pentru Dumnezeu.

  – m-am adresat cu ‘patratel’ pentru ca asa sunt eu obisnuita sa vorbesc, pentru ca lucrez intr-un anturaj unde sunt nevoita sa vorbesc asa mai simpatic, si de-asta m-am adresat aici, nu a fost nimic ascuns si nimic care sa va jigneasca sau altceva.

  – m-a impresinat faptul ca va rugati pt fratele Vladimir, chiar daca o faceti mai patrateste, eu shtiu ca Pavel s-a rugat cu lacrimi pentru pacatele corintenilor (2 Corinteni 13:21)

  – Ati vorbit mult de autoritate, de putere, ca sunteti intr-o pozitie unde aveti putere – m-am gandit la Pavel, care era dorinta lui in ce priveste puterea pe care o avea – … potrivit cu puterea pe care mi-a dat-o Domnul spre zidire, iar nu spre daramare (2 Corinteni 13:10) – faceti mustrarea in asa fel ca sa ziditi si sa faceti sa cada la pamant doar pacatul, dar omul sa creasca in asemanare cu Domnul nostru Isus Cristos.

  Dumnezeu sa va binecuvinteze in tot ceea ce faceti, incepand la de acest blogg si pana la lucrarea din biserica si de la universitate.

  ratusca, mai voioasa astazi… 🙂


 23. Cum de mi-a scapat post-ul asta. Graiesc si eu pe un subiect deja „racit”. Da’ nu-i nimic.

  Sigur…nu-i bine sa folosesti softuri piratate.
  Nici sa asculti muzica crestina de pe CD-uri copiate sau pur si simplu descarcata de ne net. Faptul ca (aproape) toti o facem, transforma fenomenul intr-o chestie culturala – OK, nu tot ce tine de o anume cultura este prin definitie bun, nu asta am vrut sa spun. E vorba de un pacat – eu l-as cataloga drept minor dupa criterii pe care nu le discut din lipsa de timp – a carui raspandire ne-a afectat sistemul imunitar astfel incat nu mai reactionam. MAi este si principiul conform caruia condamnam pacate pe care nu le facem si suntem toleranti cu altele care ne bantuie, nu?
  Nu-s permise totusi nuantarile? Chiar sunt persoane care nu-si permit sa plateasca astfel de softuri – pe langa altele care n-o fac pt. ca n-are rost sa dai bani pe ceea ce poti obtine gratis, nu?

  Nu cred ca Pustan a predicat din imnul national desi el sustine asta. Mai degraba a pornit de la textul acestuia pt. a-l analiza in lumina scripturii – n-am ascultat respectiva predica dar l-am auzit predicand in alte ocazii, oarecum dupa acelasi principiu. E bine…e rau…hm. Poti predica din imnul national si sa fii extrem de biblic si de asemeni se poate sa predici extrem de expozitiv si totusi in afara spiritului scripturii.
  Am inghitit tone de predici fara viata de-a lungul timpului, desprinse de realitatea concreta, imbibate de clisee mentale si verbale. Predici corecte doctrinar dar „eretice” in ce priveste cantitatea de Spirit continuta. Am devenit alergic la ele iar indigestia tinde sa mi se cronicizeze.

  Vladimir Pustan este un predicator nonconformist. Il ascult intotdeauna cu placere chiar daca nu intotdeauna sunt de acord cu el. O parte din succesul pe care-l are intre tineri se datoreaza faptului ca nu vorbeste de pe soclu, nu-si da aere de la inaltimea pozitiei, amvonului, etc.
  Sunt indiscutabil adeptul predicarii expozitive, a exegezei riguroase si totodata a transparentei si ancorarii in viata reala. Imi place sa cred ca nu trebuie sa aleg intre acestea ci le pot avea deopotriva.
  Faptul ca atunci cand Vladimir Pustan predica, tinerii sunt in stare sa vina de la sute de KM ca sa-l asculte, aceeasi tineri care privesc in gol in timpul serviciilor din biserici este pe de alta parte un semn ca ceva e putred in Danemarca.
  Nu vreau sa justific ceea ce nu este prin ceea ce este. Cut sa inteleg, analizand, gandind…scriind.
  Si sa fiu un subiectiv onest.

  Dan H.


 24. draga Dan H.
  comentariul tau este consistent, sint in concediu, sint plecat si cred ca voi amina un pic raspunsul, cu voia ta,
  deocamdata: este de apreciat dorinta ta de a intelege, analiza, gindi, scrie, de a fi un „subiectiv onest”
  asta este calea cea buna, desi majoritatea lumii spune ca
  „luciditatea doare” si „gindirea raneste”



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: