h1

De ce aş vrea să trăiesc pînă la 72 de ani…

iunie 13, 2007

Pentru că ar fi frumos.

Ar fi ca o săptămînă.

Imediat ce am împlinit 36 de ani mi-a venit o idee trăznită.

Dacă am asemăna viaţa unui bărbat cu o săptămînă?

7 „zile” de cîte 12 ani. De ce 7 şi 12? Trebuie să citim Biblia ca să înţelegem. Numerele preferate ale lui Dumnezeu!

Lunea de la 0 la 12 ani. Vîrsta la care Cristos a fost dus la Templu. Perioada copilăriei. Să îmi spună mie cineva că după 12 ani un băiat mai este băieţel! Atunci îl trimit la doctor! La endocrinolog. La 12 ani se încheie copilăria. La 12 ani toţi băieţii ar trebui să aibe cei 12 ani de-acasă. La 12 ani băieţii se desprind de mame şi se apropie de taţi ca prieteni.

Marţeade la 13 la 24 de ani. Este ziua formării secunde. Şcoala, meseria. Ucenicia la alţi meşteri. La noi, liceul, facultatea, etc. La 24 de ani ar fi timpul ca un bărbat să îşi întemeieze o familie. Este gata din punct de vedere social, poate să îşi cîştige singur pîinea.

Miercuri de la 25 la 36 de ani. Este timpul perfecţionării în cele ce faci. Un bărbat care ajunge la 36 de ani ar fi trebuit să acumuleze destul ca să poată dărui altora. Probabil că la 36 de ani ar trebui scrisă prima carte, poate şi a doua (eu aşa am făcut, dar nu îmi dăduse prin cap teoria asta 🙂 , trebuie să îmi apăr cumva sistemul…). Pînă la 36 de ani omul este încă tînăr şi ar trebui să facă ce spune Ieremia în Plângerile 3:27 „Este bine pentru om să poarte un jug în tinereţea lui. 28 Să stea singur şi să tacă, pentru că Domnul i l-a pus pe grumaz; 29 să-şi umple gura cu ţărână şi să nu-şi piardă nădejdea; 30 să dea obrazul celui ce-l loveşte şi să se sature de ocări.”
Joi de la 37 la 48 de ani. Este perioada maturităţii depline. Atunci societatea este îndreptăţită să aştepte rodirea completă. Un bărbat la 48 de ani ar trebui să fie ca un pom aplecat de rod. Cu ucenici, cu un început de şcoală în urma lui. Este perioada marilor realizări şi marilor răsplătiri.

Vineri de la 49 la 60 de ani. Ultima perioadă de activitate. Senioratul. Presbiteriatul. Pregătirea pentru a deveni patriarh. este vîrsta la care bărbaţii ori devin cu adevărat înţelepţi pentru prima dată în viaţă, ori dau în mintea copiilor. Îşi vopsesc părul, îşi lasă nevasta, se culcă cu secretara şi îşi cumpără o maşină sport roşie, ca pierde vară de italienii de pe la noi, care-şi toacă banii cu (autocenzurat) …… noastre. Între 50 şi 60 de ani te scoli în fiecare dimineaţă şi te doare cîte ceva. „Asta înseamnă că nu eşti mort”, vorba unui medic român. Spre deosebire de sportivi, oamenii din profesia mea, devin tot mai buni spre bătrîneţe, ca vinul. Cu cît sînt mai aproape de senectute, cu atît sînt mai buni, dacă nu şi-au trăit viaţa degeaba.

Sîmbăta – de la 61 la 72 se ani. Apropierea de odihă. Pensia. Senectutea. Patriarhatul. Atunci se scriu memoriile. Este timpul bătrîneţii. Am văzut două feluri de bătrîni. Unii care nu îşi acceptă îmbătrînirea şi sînt tot timpul acri şi puşi pe ceartă „pe vremea noatră, eh, bă, tată, ce ştiţi voi….” şi unii care au ştiut să devină patriarhi înţelepţi, care au căpătat pacea şi serenitatea. Au feţe calde, zîmbitoare, satisfăcute. N-au albit degeaba.

Duminica – de la 73 la 84 de ani. Asta este bonus. „Adînci bătrîneţe”. Duminica niciodată nu m-am odihit. Am avut slujbe tot timpul. De asta zic eu că nu mai prind bonusul. Cu chiu şi vai poate mă întind pînă sîmbătă, atît cît să prind o săptămînăzi întreagă de lucru…. Prefer să las ziua de Duminică, dacă vreţi, a şaptea, dacă vreţi, prima zi… pentru eternitate. Prefer să las aştia 12 ani ca primii petrecuţi dincolo de partea asta a istoriei. E mai eficient şi mai simplu. Dacă Dumnezeu mă ţine pînă la 84 de ani este ca să plătesc toate greşelile din celelalte zile. Presbitism, reumatism, înţepeniri, uitări. Bătrîneţe, haine grele!

Cine ştie, s-ar putea să nu mai prind ziua de joi!

Cînd apare postul asta deja voi fi fost internat în spital. L-am programat de duminică!
Azi sînt în operaţie, e miercuri, sper să prind joi şi vineri! Poate şi sîmbătă.

Dacă nu mă trezesc din anestezie… oricum a fost foarte frumos! O jumătate de săptămînă foarte frumoasă! Mie mi-a plăcut! 🙂
Să-i spuneţi Nataliei că m-a făcut fericit! Am tot încercat să îi spun de 20 de ani şi tot nu mă crede!

Şi mamei c-am iubit-o mult mai mult decît a ştiut ea! N-am apucat să îi spun prea multe! am plecat pe la 13 ani de-acasă să mă fac „vîntură-lume”

Copiilor nu trebuie să le spuneţi nimic, că le-am spus deja!

23 comentarii

 1. Cred ca „societatea” tine foarte mult sa prinda ziua dumneavoastra de joi si vineri, ca sa aiba parte acum din plin de roade nu doar de „umbra tinuta pamantului din tinerete”. Dar in special ucenicii, cei de aproape si cei de departe, ar vrea sa vada chiar si ziua de Sambata ca sa se uite „cu bagare de seama la sfarsitul felului de vietuire”, sa fie martori la sfarsitul „trudei” calatoriei in care si ei s-au angajat.

  De aceea cred ca multe rugaciuni vor fi aduse astazi la masa Judecatorului, sa nu priveasca nici „societatea” dar in special pe ucenici de ultima parte si cea mai importanta a acestei calatorii.

  Nu sunt multi patriarhi astazi printre noi, nu prea avem dupa cine sa privim. „Domnul Dumnezeul tau” sa va aduca inapoi cu putere, si sa va ajute sa va impliniti aceasta chemare pana la capat.


 2. Pot să vă întreb cum a decurs ziua de Marţi în Săptămâna dumneavoastră încă neîncheiată? De fapt, pot să vă întreb, pentru că altfel n-o făceam, dar… pot primi şi un răspuns? E într-adevăr perioada marii răzvrătiri, a marii căinţe şi aşa mai departe?


 3. Draga Patratosule,
  Te iubim si ne rugam pentru tine.


 4. Cine nu ar vrea sa apuce „bonusul”? Probabil aceia care si-au pierdut viata fara nici un scop… Dar ce frumos este sa tinzi mai mult decat lumea in care traiesti, sa vezi dincolo de lumea materiala cu ochii spirituali, si sa fi un ghid, sau macar un punct de referinta pentru cei care, sa speram, te vor urma… spre Cel care este mai presus de ceruri si pamant, Domnul Isus Cristos.


 5. Un poem de David L. Weatherford

  Slow dance

  Have you ever watched kids on a merry-go-round,
  or listened to rain slapping the ground?

  Ever followed a butterfly’s erratic flight,
  or gazed at the sun fading into the night?

  You better slow down, don’t dance so fast,
  time is short, the music won’t last.

  Do you run through each day on the fly,
  when you ask „How are you?”, do you hear the reply?

  When the day is done, do you lie in your bed,
  with the next hundred chores running through your head?

  You better slow down, don’t dance so fast,
  time is short, the music won’t last.

  Ever told your child, we’ll do it tomorrow,
  and in your haste, not see his sorrow?

  Ever lost touch, let a friendship die,
  ‘cause you never had time to call and say hi?

  You better slow down, don’t dance so fast,
  time is short, the music won’t last.

  When you run so fast to get somewhere,
  you miss half the fun of getting there.

  When you worry and hurry through your day,
  it’s like an unopened gift thrown away.

  Life isn’t a race, so take it slower,
  hear the music before your song is over.


 6. Pentru Marius David Cruceru:

  Psalmul 139

  1. (Către mai marele cîntăreţilor. Un psalm al lui David.) Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti,

  2. ştii cînd stau jos şi cînd mă scol, şi de departe îmi pătrunzi gîndul.

  3. Ştii cînd umblu şi cînd mă culc, şi cunoşti toate căile mele.

  4. Căci nu-mi ajunge cuvîntul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul.

  5. Tu mă înconjori pe dinapoi şi pe dinainte, şi-Ţi pui mîna peste mine.

  6. O ştiinţă atît de minunată este mai pe sus de puterile mele: este prea înaltă ca s’o pot prinde.

  7. Unde mă voi duce departe de Duhul Tău, şi unde voi fugi departe de Faţa Ta?

  8. Dacă mă voi sui în cer, Tu eşti acolo; dacă mă voi culca în locuinţa morţilor, iată-Te şi acolo;

  9. Dacă voi lua aripile zorilor, şi mă voi duce să locuiesc la marginea mării,

  10. şi acolo mîna Ta mă va călăuzi, şi dreapta Ta mă va apuca.

  11. Dacă voi zice: ,,Cel puţin întunerecul mă va acoperi, -şi se va face noapte lumina dimprejurul meu!„

  12. Iată că nici chiar întunerecul nu este întunecos pentru Tine; ci noaptea străluceşte ca ziua, şi întunerecul ca lumina.

  13. Tu mi-ai întocmit rărunchii, Tu m’ai ţesut în pîntecele mamei mele:

  14. Te laud că sînt o făptură aşa de minunată. Minunate sînt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!

  15. Trupul meu nu era ascuns de Tine, cînd am fost făcut într’un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adîncimile pămîntului.

  16. Cînd nu eram decît un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rînduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.

  17. Cît de nepătrunse mi se par gîndurile Tale, Dumnezeule, şi cît de mare este numărul lor!

  18. Dacă le număr, sînt mai multe decît boabele de nisip. Cînd mă trezesc, sînt tot cu Tine.

  19. O, Dumnezeule, de ai ucide pe cel rău! Depărtaţi-vă dela mine, oameni setoşi de sînge!

  20Ei vorbesc despre Tine în chip nelegiuit, Îţi iau Numele ca să mintă, ei, vrăjmaşii Tăi!

  21. Să nu urăsc eu, Doamne, pe cei ce Te urăsc, şi să nu-mi fie scîrbă de cei ce se ridică împotriva Ta?

  22. Da, îi urăsc cu o ură desăvîrşită; îi privesc ca pe vrăjmaşi ai mei.

  23. Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă, şi cunoaşte-mi gîndurile!

  24. Vezi dacă sînt pe o cale rea, şi du-mă pe calea veciniciei!


 7. Dumnezeu are planuri marete pentru copii Sai. Saptamana nici pe departe sa fie pe sfarsit, abia a inceput. Sunteti pe lista mea de ragaciune. GBU!


 8. Patratosule,

  Esti in rugile mele. EL sa te ocroteasca !!!!


 9. Stie cineva despre cum a decurs operatia si despre starea in care este acum fratele nostru?


 10. Marius iti doresc multe binecuvantari, si Domnul sa fie cu tine si dupa aceasta operatie, si sa te vedem cat mai repede iarasi in lucrarea Domnului.


 11. Bine ai venit, zi de joi! 🙂
  Bun revenit printre „pamanteni”. Sedere „duminicala”. 😉


 12. Te reasteptam printre noi !Domnul cu tine !


 13. Marius,

  Ca de fiecare data in tabara sau in biserica, felul tau de comunicare ma unge la inima. Ooooooh de-as putea comunica pe jumatate (de fapt un sfert mi-ar ajunge) viata ar fi mult mai usoara. 🙂 Frumoase ginduri….. Multumesc ca le impartasesti cu noi!

  Dan, Naomi, Annie si Andrew


 14. Slava Domnului! Patratosul traieste! Pentru cei care nu stiu despre rezultatul operatiei, totul a decurs bine. Deci, ne vom intalni din nou cu el pe blog pana „sambata” (poate si duminica”)


 15. Ce bine!
  Vestile bune sunt ca apa rece la temperaturi de 40 de grade! Ca aerul in atmosfera. Ca postul in blogosfera, ar urma, nu? 🙂


 16. Multumim de veste. Ne bucuram. Sa ne traiasca sapte zile pline. 🙂


 17. Un post de care nu te saturi de citit şi iar citit


 18. […] Chiar şi mie mi se făcuse milă de mine, dar în zilele acelea am avut timp să meditez la tot felul de lucruri, moartea a fost printre favorite. Bătrîneţea, pe locul doi. Dacă tot am scăpat, m-am întrebat dacă voi termina săptămîna vieţii. […]


 19. […] vieţii. La 36 de ani mi-am încheiat tinereţea, acum îmi pregătesc apusul, îmi încep sfîrşitul, finisarea. Moartea lui Contreras de ieri m-a marcat mai mult decît m-aş fi aşteptat. Mi-am pus […]


 20. […] Apoi mi-am încheiat tinereţea. Brusc şi dintr-o dată, fără pregătire şi tam-tam. Am prins ziua de joi. […]


 21. […] de util şi terapeutic să ne reamintim că mai mult ca sigur (cel puţin în cazul meu) deja vom fi trecut probabil de jumătatea vieţii şi viaţa merge întotdeauna înainte şi în […]


 22. […] Marius Cruceru (https://patratosu.wordpress.com/2007/06/13/de-ce-as-vrea-sa-traiesc-pina-la-72-de-ani/) are un articol excelent despre viaţă, preluat cu permisiunea […]


 23. […] curios ce se va întîmpla cu Iris, dar mai curios sînt ce se va întîmpla cu mine, dacă îmi vor fi date toate cele șapte zile pînă la 72 de ani… după ce am privit la lecția lor atît de […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: