h1

„A căzut curentul!”

iunie 22, 2007

Cea mai mare tragedie care ar putea lovi omenirea acum nu este o ciumă, nici SIDA, nici gripa aviară, nici încălzirea globală, nici epuizarea resurselor energetice, ci întreruperea curentului deodată, peste tot. Adică să cadă curentul.

Ar muri milioane de oameni! Vă gîndiţi la echipamentele electronice din spitale, nu?

Nu acolo ar fi cea mai gravă problemă: căderea reţelelor de comunicaţii (gîndiţi-vă la cele militare), faptul că toată economia este fundamentată pe transport şi electricitate, conservarea hranei depinde de curent, „capodoperele” noastre, ale celor care am renunţat la creion şi hîrtie, s-ar pierde toate…. 🙂
Dacă s-ar întîmpla să cadă curentul peste tot şi dintr-o dată şi ar sta jos, acolo căzut, vreo cinci sau şase luni, am fi aruncaţi în plină sălbăticie, am fugi unii după alţii pe stradă să ne luăm pîinea de sub braţ… Majoritatea oamenilor nu ar muri pentru că li s-ar opri monitorizarea medicală, ci pentru că s-ar ucide unii pe alţii… altele ar înnebuni fără telenovele, alţii ar intra în panică, fără ştiri, eurosport, filme etc. Ce-am face toată ziua fără curent?

Poate că totuşi nu este aşa de rău să cadă curentul din cînd în cînd!

Azi a căzut curentul!

De ce curentul cade? El nu se opreşte? Apa se opreşte, dar curentul cade! Iar cînd vin, amîndouă vin la loc. Apa nu se porneşte, curentul nu se ridică.

Nu, curentul nu se ridică, dacă a căzut. Curentul „vine„!

Pe vremea lui Ceauşescu, cînd se făcea economie la apă, curent, tinereţe şi viaţă, creativitate şi imaginaţie, cîte o vecină ieşea pe scară şi striga cît o ţineau rărunchii: „A venit curentul, apa, lumina etc.!” Toată suflarea sufla uşurată. Apa, curentul, veneau ca nişte musafiri dragi şi stăteau puţin.

Toate vin! Dar cînd se duc, nu se duc; curentul cade, apa se opreşte, lumina se întrerupe!

Dacă a căzut, atunci cineva trebuie să se ducă să îl ia de jos, să îl ridice să îl pună la loc.

Cît de mare este zgomotul cînd cade curentul, cum face el cînd cade? Tocmai asta este: cînd „cade curentul” se face linişte, o linişte foarte mare. O linişte nu numai mare, ci şi frumoasă!

Dar cînd cade curentul de sus? Cum face? Furtunile cu tunete şi fulgere sînt momentele mele preferate. Atunci, aşa cum spuneam zilele trecute, opresc Windows-ul şi mă uit pe ferestre.

fulger-ion-bezercheanu-sursa-bad-or-good.jpg

Cînd făceam compuneri prin clasa a II-a învăţătoarea ne spunea să scriem concluzia! Întotdeauna! Cînd făceam o compunere despre primăvară trebuia să spunem: „Ce bine este că a venit primăvara! Totul revine la viaţă! Totul revine la normal!”

Acum: Ce bine este cînd cade curentul! El cade fără zgomot! Nici pîs sau fîş nu face! Uneori scoate doar fum, dar apoi…Totul revine la linişte! Totul revine la normal, rămînem cu noi înşine şi se face o linişte mare şi frumoasă! Iar cînd cade curentul de sus, de la El, atunci se aude zgomotul celei mai spectaculoase rostogoliri care ne este dată spre auzire.

Publicitate

15 comentarii

 1. fotografia aparţine unui cunoscut fotograf român, Ion Berezgheanu.


 2. Ce chestie. Aceaşi problemă mi-o pun şi eu de ceva vreme, aseară fiind reînviată oarecum în mintea mea datorită unei pene de curent. Am ajuns la concluzia, aşa cum am notat în trecere şi pe blog, că am tendinţa de a mă simţi oarecum handicapat de… ceva. Nu ştiu încă de ce anume. Cred că sângele nu mai deţine singur privilegiul pentru întreţinerea vieţii ci va trebui să-şi împartă titlul carecumva şi cu „râul” electronilor. Aştept manualele de anatomie să elucideze misterul totuşi.

  Apropo, că veni vorba de reacţiile ciudate ale oamenilor în cazuri din astea extreme: nici nu trebuie să ne uităm mult în trecut. E suficient un flash-back către revoltele sălbatice ale locuitorilor din New-Orleans din perioada post-Katrina. Sau mai puţin mediatizatele incidente din Sud-Estul Asiei de după tsunami.


 3. :))))
  Tare de tot!
  Si foarte asemanator, un fragment de Seinfeld, despre limbajul copiilor si parintilor:


 4. In zona din care provin eu, nici curentul nu cade, nici apa nu se opreste. Amandoua „se iau” sau „sunt luate”. Oricum, chestie de nuanta, in esenta subscriu la toate aspectele surprinse de post. Oricum, m-am gandit si eu de multe ori la asa ceva, si am ajuns de multe ori la concluzia ca nu are nici un rost sa mai caute altii materializari sau ipostaze ale semnului fiarei din apocalipsa (cei care inca sunt de parere ca semnul ala e de natura fizica), pentru ca cel putin un lucru de care suntem toti dependenti, si nu singurul, e curentul electric.


 5. Eu CAD de acord ca SE IA curentul, dar imi place ca Patratosu (ne) TINE LA CURENT:) si nu se lasa TRAS de curenti in deriva. Sanatate si curent inspirational continuu!


 6. Pentru mine, unul care foloseste computerul multe ore pe zi (si in diferite moduri: editare documente si newslettere, comunicare pe email si Messenger, Internet, scrabble), momentul cind se ia curentul e un moment foarte neplacut. E o cadere de tensiune, de ritm. Mai mult, e o cadere libera (Falling Down). E… panica. E momentul cind apare cu intensitate intrebarea: Ce as putea face altceva? (Doar nu ne putem permite, in epoca noastra agitata, sa pierdem… timpul.) Dar nu se intimpla de multe ori sa se ia curentul. In ultimele luni mi s-a intimplat de 2 ori. Prima data a fost intr-o joi dimineata, cind am citit aproape tot volumul de poezii Ferestrele Imparatiei. A fost o revelatie, nu ma mai saturam de citit. A doua oara am citit, in doua ore, cartea lui Philip Yancey, Biserica – frustrare si implinire. Excelenta. Asadar, as zice ca avem nevoie de ruperi de ritm, de momente de panica pentru intilniri providentiale. Un alt nivel de panica ar fi daca nu as mai putea citi…


 7. Se pare ca nu apar copy-paste-urile. Deci fragmentu:

  „Jerry: ‘Wait up!’ That’s what kids say. They don’t say ‘wait’, they say ‘Wait up! Hey, wait up!’ Cause when you’re little, your life is up. The future is up. Everything you want is up. ‘Wait up! Hold up! Shut up! Mom, I’ll clean up! Let me stay up!’ Parents, of course, are just the opposite. Everything is down. ‘Just calm down. Slow down. Come down here. Sit down. Put that down.'”


 8. Deci semnam impreuna scrisoarea catre Electrica SA? 🙂


 9. cataclismice viziuni ai inceput sa ai 🙂


 10. draga Explozie solara!
  tu vorbesti, draga? 🙂
  Ce te faci daca se face asa cum spun astronomii, ca soarele se va termina in cam un miliard de ani.
  Eu cred ca mult mai devreme. Oricum, om trai si-om vedea 🙂


 11. Alin, ce te faci daca ne pun toate cartile pe CD-uri, pe internet, audio-books si de buna voie si nesiliti de nimeni ne aruncam bibliotecile pe foc?

  Sint sigur ca ai vazut filmul ala cu ? grade Fahrenheit, in care toate cartile trebuiau arse si oamenii memorau cite o carte fiecare…

  Mi-am facut un obicei sa citesc si cind este curent,
  pentru asta mi-am adus un scaun diferit in birou, un fel de fotoliu, pe ala nu se pune tastatura si mouse, ca sa nu se spurce, numai carte de citit, cu foi si coperti.

  Ai dreptate, luatu, cazutu, plecatul curentului ne panicheaza pentru tot mai multe bucati din viata noastra sint legate la curent,
  de fapt sintem generatia „bagata in priza”.
  Frigiderul cu hrana, televizorul „cu cultura”, uscatorul de par, masina de spalat, mixerul, cuptorul cu microunde etc.
  nici un ou prajit nu o sa mai putem face fara curent.

  De asta cind unplugged. Prietenii stiu de ce!


 12. Cita dreptate ai Bovanne, din pacate, cita dreptate ai!


 13. „Sint sigur ca ai vazut filmul ala cu ? grade Fahrenheit, in care toate cartile trebuiau arse si oamenii memorau cite o carte fiecare…”

  415, dacă bine mă ţine memoria. 🙂 Personajul principal era un „pompier” [cei care au citit cartea sau au văzut filmul înţeleg de ce am pus pompier între ghilimele] care începuse să devină ezitant în meseria pe care-o practica, lucru de neaceptat. Ray Montag, sau aşa ceva-l chema.


 14. Rectific, 451. 😛


 15. … şi nu era Ray Montag, ci Guy Montag. 😆 Autorul în schimb purta numele de Ray Bradbury. 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: