h1

INRI

iunie 26, 2007

Ce înseamnă INRI?

sursa-nazarene-way.jpg

Mai simplu. Orice wikipedie vă spune că este vorba de iniţialele de la IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM, adică Isus Nazarineanul, Regele Iudeilor.

VULGATA Joan 19:19 „Scripsit autem et titulum Pilatus et posuit super crucem erat autem scriptum Iesus Nazarenus rex Iudaeorum”
E curios cum foarte multe cruci bizantine nu poartă prescurtarea de la inscripţia în greacă, cum ne-am fi aşteptat, ci de la cea în latină. Nu-i aşa? De ce?

Publicitate

9 comentarii

 1. O poarta si pe cea greceasca (INBI) sau chiar slavoneasca .
  In Romania esteprobabil mai frecventa prescurtarea inscriptiei latnesti din pricini evidente:vorbim o limba neolatina.


 2. nu prea am văzut cu INBI, dar sint interesat, imi puteti trimite una?
  Mă tem că nu este adevărat că numai în Romania este INRI, încercaţi să vă uitaţi puţin la unele icoane din perioada realismului rusesc (perioadă din care datează upsss, icoana Sfintei TReimi cu reprezentarea TAtălui, lucru interzis, de altfel de erminii, icoana care nu reprezintă pe cei trei ingeri la stejarul lui Mamre,gen Rubliov). Majoritatea icoanelor poartă INRI, curios lucru.. admit că s-ar putea să greşesc, nu sînt specialist, dar am o vagă senzaţie că este aşa.


 3. Nu pe internet am vazut inscriptia INBI, ci in biserici; in bisericile grecilor aceasta este predominanta. In ce priveste pictura academica ruseasca va dau dreptate, aceasta avandu-si modelele in Apus si fara prea multe legatiri cu erminiile bizantine fiind.


 4. 1. e iisus, cu 2 de i 😀
  2. noi fol inri pt ca suna bine shi in romana, aceleashi initziale!
  oricum religia noastra e un haos shi un amalgam de ce am apucat, cu o galagie de influentze…
  ortodoxismul in general e o corcitura rezultata dintr-o imperechere bolnava intre catolicism shi otomanii. ma mir ca nu folosim semiluna! preotzii noshtrii seamana cu un pasha otoman plin de aur.


 5. E Iesus, z8us, uita-te bine!


 6. Zeus, esti dus cu pluta omule. Spui niste blasfemii de crapa norii, prietene. Religia ortodoxa este mai veche decat originea ta filogenetica, cu siguranta. Corcitura esti tu. Catolicismul a aparut la multe secole dupa ortodoxism. Primii crestini care au imbratisat credinta Domnului aveau o religie bazata mult pe ortodoxismul de azi. In Israel baiete sunt mozaici, musulmani si ortodocsi (fara shi dupa cum vezi). La fel si in Grecia, Rusia etc. Influentele asiatice se datoreaza probabil cuceririi Constantinopolului de catre turci dar n-au nici intinderea nici semnificatia de care spui tu. Iar preotii se imbraca in sutane acoperite cu vesminte cu fir de aur pt ca sunt slujitorii Domnului, reprezentantii Imparatiei Lui pe pamant. Si cei trei magi l-au inconjurat pe Iisus cu aur, prietene, dar pt ca era imparat … nu ca un pasa otoman. Mai documenteaza-te, baiete. Sau ramai la religia ta politeista si crede-te Zeus in continuare in lumea aia a ta imaginara.


 7. Dragii mei,cum sa nu puteti crede in religia ortodoxa?Poate fiecare religie are un adevar,insa doar la ordodocsi se aprinde lumina de la Ierusalim!Cum puteti explica asta?Se pot intampla minuni fara credinta adevarata?Eu nu cred…


 8. Am cautat INRI pt. ca Samuel Aun Weor in ‘CEI TREI MUNTI” afirma la pagina 22 ca INRI este Lucifer. Personal cred ca este o farsa ca si 666. E uimitor cum un apartinator dintr-un popor fara religie este etalat in mass media cu asemenea afirmatii! QUI PRODEST ?


 9. Daca n-aveti suficiente dureri de cap intrebati-va de ce-a fost ucis TEOCLIST ? Ce ”mare” realizare a facut DANIEL dupa numire? Ca sa stiiti de unde bate vantul,si sa va feriti.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: