h1

Punem şi „P X”-ul pe Biblie?

iunie 27, 2007

Eram la o legătorie cu mulţi ani în urmă. Am dus o biblie veche la legat. Legătorul m-a întrebat:

„Doriţi să vă punem numele pe Biblie?”

„Nu, de ce? Sînt eu autorul? Puneţi numele lui Dumnezeu pe ea, dacă doriţi, El este autorul”

„Atunci să vă punem crucea pe ea?”

„Nu, lasaţi-o aşa, sînt baptist, noi nu prea punem cruce peste tot…”

„Aha, pocăit nu? Şi de ce nu puneţi cruce, de ce nu vă faceţi cruce? La biserică aveţi cruce?”

„Da, avem cruce la biserici, dar nu ne facem cruce şi ne gîndim mai mult la „Cristos cel răstignit”, cum spune apostolul, „noi predicăm PE CRISTOS cel răstiginit” nu obiectul pe care a fost răstignit…”

„Bun, da PX-ul îl punem? La pocăiţi am mai pus asta…”

Omul mi-a explicat că fiecare inscripţionare cu litere aurite costă şi voia cu orice preţ să-mi ia banii…

„Ce-i ăla PX?”

„Ei, uite…. asta”

Şi mi l-a desenat

voxdeibaptist.jpg

„Oh, domnu… vă rog, nu-mi puneţi nimic pe Biblie, lasaţi… Asta nu este PX, este monograma Domnului Isus Cristos. La ce spuneţi dumneavoastră P este de fapt Iota grecesc, de la Isus, dar cu ornamentaţie, o ornamentaţie care s-a pierdut şi a fost amplificată, de aceea Iota seamănă cu un P, este prelungit prea mult spre dreapta ornamentul de sus.. iar la ce spuneţi X este litera Chi, din alfabetul grecesc, care vine de la Hristos, deci este monograma lui Isus Hristos

„Da domnu şi de unde ştiţi?”

„Am învăţat la şcoală”

„Biine, vă fac biblia aşa cum doriţi. Piele sau vinil? Hai, daţi-o-ncolo de treabă, să fie piele, că-i carte sfîntă…”

„Piele să fie!”

………………………………..

Un eveniment recent mi-a adus aminte de acestă întîmplare. Trecem atît de adesea pe lîngă inscripţii şi simboluri care stau pe lîngă noi ca dintotdeauna şi nu ne întrebăm ce înseamnă…Au fost acolo tot timpul, le-am văzut în icoane, în mijlocul drumului, la răscruci, dar n-am fost la fel de curioşi cum e neamu la Irinel Columbeanu sau la „Stupize, Stupize!”

PS.

pentru cei interesaţi de evoluţia simbolului, iată o monogramă destul de veche. Cred că este prea mică bucla pentru a fi Rho, dar mai este o dovadă în această imagine. Uitaţi-vă în josul aşa zisului Rho, nu cumva este un Sigma? Deci ar putea fi un Iota sigma, vezi explicaţiile pentru ce înseamnă IC XC NI KA, grafiat altfel. Nu sînt specialist în epigrafie, dar mie aşa mi se pare din ce îmi aduc aminte de la orele de epigrafie de la Clasice din Bucureşti.

romanicoaragones-sursa.jpg

Prescurtarea despre care este vorba în comments arată cam aşa

ic-hr.jpg

Publicitate

12 comentarii

 1. apreciez ca ne explicati simbolurile, de mic tot vroiam sa stiu ce inseamna. azi, am aflat 🙂

  va multumesc.


 2. I(ota) X(ristos)

  sau

  X(chi) P(rho) prescurtare fie de la CHRistos fie de la Christos soteR?

  Marius,
  Nu crezi ca a varianta ChiRho este mai plauzibila? Inca nu am vazut in epigrafie „Iota” stilizat in felul acesta.

  Radu


 3. Draga Radu,
  m-am gîndit la varianta P ca Rho, am mai întrebat în stînga în dreapta, nu cred!
  1. Problema este cu suprapunerea. Suprapunerea presupune suprapunerea unor iniţiale şi nicidecum a unor litere din acelaşi cuvînt. Deci, trebuie să fie două cuvinte diferite ca să se respecte principiile monogramării.

  2. Ce se suprapune peste ce? Dacă X se suprapune peste P sau invers? Este o întreagă discuţie.

  3. Una dintre cele mai vechi inscripţii descoperite cu aceasă monogramă păstrează Iota simplu şi este o dovadă că iniţial de la Iota s-a plecat

  4. Cred că, aşa cum am învăţat de la Traian Costa, cunoscut clasicist, respectabil om, trebuie să aplicăm principiul „ce anume este mai la îndemînă şi mai uşor de întrevăzut”, adică regula „bunului simţ” (chiar aşa o numea dînsul). Spre ce te îndreaptă gîndul prima dată. Părerea mea este că mergem prea pe ocolite mai ales cu a doua ta variantă Chrsitos soteR? Nu ţi se pare că este prea greu de decriptat. Ia, spre exemplu inscripţia IXTYS..

  5. Avem de-a face cu o evoluţie a graficii, după părerea mea. Mai ales din perioada Evului mediu timpulriu, de aceea cred ca nu este relevantă o căutare insistentă la dovezile epigrafice prea vechi. (Cele mai vechi atestări merg pe I X, cum am precizat) Nu crezi că avem de-a face o cu o ornamentare grafică, în stilul medieval atît de bine cunoscut, piezîndu-se cu timpul sensul monogramei?

  Fapt dovedit de legătorul meu.
  Fapt dovedit de slujitori bisericeşti care au monograma în altarele lor, desupra baptisteriilor, dar habar n-au ce înseamnă…

  Cred că aceasă monogramă este cea mai bună dovadă de pierdere a conţinutului în timp ce continuăm să improvizăm asupra formei!


 4. Încercaţi o căutare pe Google la Chi Rho! Veţi găsi o gramadă de explicaţii de toate soiurile.
  Daţi o căutare şi pe „labarum Constantine the great”. e mai uşor.
  Una dintre ele este că este ChR o monograma construită de la Christos. XC parcă mai merge, după cum vedem şi la IC XC NI KA, dar XR?

  Prefer cealaltă variantă, pînă la dovezi beton că ar trebui să ne mişcăm spre Chi Rho. 🙂

  Este ca în etimologiile populare. Avem un fapt de limbă sau grafic şi căutăm explicaţiile, sensul primar fiind pierdut.
  Dacă obţinem dovezi, mărturii ale contemporanilor, săpături timpurii în piatră, etc. Atunci, da, mă las convins. 🙂


 5. „IHS” este explicat fie ca reprezentand iota, eta si sigma, deci o prescurtare a grecescului ‘IESOUS’, fie ca o anagrama a propozitiilor ‘Iesus hominum salvator” sau „Iesum habemus socium’.
  Aceasta anagrama este insa de sorginte apuseana si necunoscuta in Rasarit.


 6. da, aveţi dreptate, este din Apus şi reprezintă, ca la orice prescurtare de acest fel, INIŢIALELE. Foarte bine aţi intuit.

  Să presupunem totuşi că ar fi o prescurtare a lui Iesous, asta poate părea în favoarea chi-rho ca prescutare a lui Christos, insa, dupa cum vedeti, anagramarea ar trebui să conţină şi ultima literă, în acest caz.

  Dacă interpretăm Chi-rho-sigma, HRS, şi, din acea inscripţie veche pe care am afişat-o Rho este urmat de Sigma (presupunînd că acela nu este un ornament care să trimită la metafora şarpelui din pustie sau altceva, sarpe care se urcă pe stîlpul reprezentat de Iota), atunci, avem cel puţin consecvenţă, şi varianta propusă de Radu, ar sta şi ea în picioare:
  – IHS
  – XRS

  În cel mai fericit caz, mulţumind pe toată lumea am avea, două variante de interepretare, HR versus IH, adică prescurtarea de la „Christos” versus monograma de la „Iesous Christos”. O prefer pe cea din urmă. Mi se pare drumul cel mai scurt de la mîna stîngă la urechea stîngă. 🙂


 7. Draga Marius,

  scuze pt. interventia mea tardiva insa abia acum am gasit postarea ta foarte interesanta. Eu cred ca in fotografia de mai sus se pot citi cateva ‘nomina sacra’ uzuale in primele secole crestine. In primul rand, XRY este ceea ce literatura de specialitate numeste o „conflated form” a numelui XRICTOC. Apoi, ceea ce tu te indoiesti ca ar fi un rho, este staurograma: un rho suprapus peste tau (bratele orizontale ale lui tau sunt evidente in centrul imaginii).
  In ceea ce priveste comentariul lui C.N.I., forma IHC este comuna in crestinismele rasaritene: am vazut numeroase manuscrise copte si grecesti care contin aceasta combinatie.


 8. Alin Suciu, bine ai venit aici!
  tu eşti specialistul.
  La comentariul tău nu pot comenta nimic. Alin este un cercetător extrem de talentat pe care, cei care veţi veni la şcoala de vară îl veţi putea cunoaşte.


 9. […] nu PX-urile, nici ChiRho-urile, nici IC XC (că oricum nu prea ştim ce înseamnă deşi sînt pe crucile de pe […]


 10. […] Posted by turnul on August 26th, 2007 Punem şi “P X”-ul pe Biblie? […]


 11. P si X-ul semnifica 660 iar cercul inseamna 6 sau 9 pt ca are 360 de grade, 3+6+0=9, iar 9 e 6 intors.. deci acest simbol e prezent pe multe altare si inseamna 666! Asta inseamna fie ca ne place sau nu! va aduceti aminte de porunca in care nu ai voie sa-ti faci chip cioplit sau orice alta asemanare? deci sa nu ajungem sa veneram lucrurile care sunt materiale in locul Creatorului.


 12. ihs este o prescurtare de la zeitatile egiptene isis horus seb. o contrafacere trinitara a lui Dumnezeu si daca mi-aduc bine aminte px-ul era prezent acolo ca bastonul lui horus.cautati sa vedeti asemanarile oculte de ex. intre islam si catolicism si veti vedea ca defapt una se trage din cealalta si amandoua din vechile religii pagane, care il venerau pe lucifer intr-un sistem foarte complex de inchinare in care numai cei initiati stiau cui se adreseaza defapt. indemnul meu e sa cautati ca sigur veti afla destule simboluri.. Dumnezeu e mare si trebuie doar sa ne lasam in voia lui. paziti Legea si restul vine de la sine, cautati mai intai pe Dumnezeu este indemnul biblic. Tot adevarul se descopera in masura primirii darului credintei citind biblia care contine cuvantul lui Dumnezeu. Dare aveti grija pe ce traducere puneti mana ca a fost deja compromisa in cele mai recente..Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: