h1

Psalmul 8

iulie 3, 2007

ce-este-omul.jpg

Ce este omul ca să te gîndeşti la El?

Unghii şi mătreaţă,
Eczeme şi ciuperci,
Zoaie şi scursuri,
Coşuri şi putori…

(Să mai spun? Pot… şi mai şi…)

Aşa mă gîndesc eu,

Tu ne-ai făcut, ştii cum sîntem,

Dar cum te gîndeşti Tu, Doamne?
Şi de ce ţi-ai pus în gînd să faci pogorămînt la mine?

Ştiu acum!

Este ceva legat de El, Cel Desăvîrşit, pogorît la noi,
Ca să fie înălţat în sudoare amestecată cu sînge şi ţărînă.

Dumnezeule, Dumnezeul Tău este Omul!
Dacă Te gîndeşti tot timpul la El, atunci pot şi eu să mă ascund în El?
Ca să Te gîndeşti şi la mine?

9 comentarii

 1. Ce-ţi veni cu psalmodierea asta macabră… Păi ce treabă are Creatorul cu zoaiele şi cu scursurile?

  Pe bune, treaba asta mi se pare ca o parodie la Ps.139, citez:

  „14. Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!
  15. Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului.
  16. Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.”

  Păi chiar crezi că el ne-a făcut ‘zoaie şi scursuri?’ Hmm… nu ştiu ce să zic.


 2. Nu, nu asa ne-a facut, Mihai, asa ne-am facut noi.
  Daca citesti sfirsitul psalmului, acolo este solutia,
  In Cristos redevenim faptura minunata.

  Crede-mă, dupa citeva zile in spital cu perfuziile in tine, cu plosca sub fund, fara sa te poti spala trei sau patru zile, imbibat in propria transpiratie, sau dupa ce te pateaza asistenta de singe pe pijama si pina vine sotia sa iti aduca schimburi se incheaha pe tine, cind iti crste barba in neorinduiala si parul se slineste.

  Nu-i o parodie, este conditia umana pe care o descrie Pavel

  O, cine ma va izbavi de acest trup de moarte!!!
  Nu-ti doresc sa iti vezi curind singele si sa ai nevoie de ajutor ca cineva sa iti ia plosca de sub tine ca nu ai voie sa te duci la baie


 3. Si mai este ceva, Mihai. Uita-te ca ps 139 incepe cu uterul.
  Ai vazut vreo nastere? Vreo fatare? Macar vaca sau o iapa?
  Crede-ma ca acolo sint o gramada de zoaie si scursuri. Si totusi este un eveniment superb. Asta este viata.

  Ai vazut pe cineva care moare de cancer? Ca sa ne uitam si la capatul celalalt al vietii?
  Am impartasit un enorias care a murit de cancer la prostata, putrezea pe picioare. Studentul care era in practica cu mine n-a rezistat, a ramas afara ca sa nu vomite. Dar zimbetul lui, al muribundului, a fost extraordinar. Si acum mi-l amintesc. Mi-a spus „Asta este ultima Cina a Domnului, frate!” Amindoi am stiut ca este adevarat.

  Am asistat pe cineva care si-a vomitat singele din stomac (spargerea varicelor esofagine in caz de cancer la ficat), de asemenea, aceleasi materii ieseau din intestinul gros, si totusi am asistat la cea mai frumoasa moarte pe care am vazut-o. Pe 30 iulie este un post cu intimplarea asta cu cineva foarte foarte apropiat. Si acum imi dau lacrimile cind scriu despre asta.

  Mihai, viata are doua fete. Cea din Psalmul 139, dar si cea din Psalmul 116 sau cea din Psalmul 32 care vorbeşte despre topirea oaselor, despre durere, despre uscaciune.

  Fata urita a vietii sintem noi, omenitatea, fata frumoasa a vietii este insusi Viata, cel care vede Fata Tatalui pururi, Isus Cristos, Dumnezeu-Om.
  Daca este ceva frumos si rascumparabil in om este datorita Lui, Fiului.

  Care-i nădejdea?
  vom primi trupuri noi, de slava.
  Fara carii si subtiori care put,
  Fara picioare care transforma orice pantof intr-o bomba odorifica,
  Fara articulatii care inteapa si dor,

  Intreaba un batrin despre asta…


 4. Stiu ca ai in multe dreptate. Cunosc prea bine putreziciunea cărnii şi am trecut, nu doar prin câteva zile de imobilizare la pat ci prin două experienţe dureroase care au însumat peste 12 luni de dependenţă totală de alţii, ploscă, tot tacâmul, etc. Cumulez aproape 18 luni de spitalizare pentru fel şi chip de probleme, de-a lungul şi de-a latul vieţii şi, crede-mă, am văzut de toate la viaţa mea.

  Pe de altă parte am şi o rutină a poeziei, am citit mult, mai ales prin facultate. Poezie modernă cât cuprinde.

  Totuşi m-a şocat ceea ce ai inclus între cele două afirmaţii:
  (a)Ce este omul ca să te gîndeşti la El?
  (b)Tu ne-ai făcut, ştii cum sîntem,

  Mi se pare că pleci de la un punct OK, care nu e o noutate, dar ajungi să zici ceva de genul… „a, dar ştii prea bine mizeria asta, doar tu eşti proiectantul, tu ne-ai făcut şi ştii cum ne-ai făcut…”

  Am priceput din prima cum e cu finalul, totuşi începutul m-a şocat. Şi cu toate explicaţiile despre condiţia umană, cu care sunt perfect de acord, tot rămân cu un soi de ghimpe. Nu împotriva ta 🙂


 5. Draga Mihai, desi esti „duh intaritat” ma bucur ca nu ai ghimpele impotriva mea. 🙂

  Iata ca intelegi foarte bine despre ce vorbesti.
  Cele doua afirmatii sint aluzii la alti doi psalmi.
  a) chiar la psalmul original 8, si probabil ca ar fi trebuit sa incep cu „ce MAI este omul ca să te gîndeşti la el” „L-ai făcut cu puţin mai prejos decît Dumnezeu” şi el, după un chef bun se mişcă prin propria vomă. Am vrut sa subliniez unde am adus noi creatia si omul (esti de acord ca nu mai respiram aerul pe care l-a respirat Adam si nici merele nu mai arata ca atunci, Ap. Pavel ne spune ca toata creatia geme, asteptind rascumpararea),

  b) este referire la un alt psalm autentic. Ps 103:14. „Căci El ştie din ce suntem făcuţi; Îşi aduce aminte că suntem ţărână.” şi Ps 100:3 „Să ştiţi că Domnul este Dumnezeu! El ne-a făcut, ai Lui suntem: noi suntem poporul Lui şi turma păşunii Lui.”
  El ştie din ce sîntem făcuţi. Ştie ce am ajuns şi totuşi L-a trimis în carne şi sînge „sarx kai aima” pe Cristos.

  Asta este, noi de noi nu ne putem păstra demnitatea. El este şansa recuperării demnităţii umane.

  El ştie prea bine mizeria asta, nu aşa a proiectat-o El, dar noi „am stricat jucăria”. El vine s-o repare. Încă n-am văzut, la mintea omului nu s-a suit şi ochiul omului n-a văzut cît de frumoasă va fi noua creaţie re-făcută (din păcate, pentru cei care iubesc marea, „marea nu va mai fi”, eu iubesc muntele) şi noile trupuri de slavă („fără putori şi scursori”)

  Să ai o zi bine mirositoare! 🙂


 6. Păi eu încerc să las liber duhul spre întărâtare doar în situaţii permise de cel care a patentat sintagma. Din nefericire nu-mi iese întotdeauna şi spiritul critic moştenit genetic (ce scuză ieftină…) ‘taie’ de multe ori mai adânc şi mai dureros decât îmi propun.

  Cred că m-ar fi ajutat să înţeleg perspectiva ta mai uşor dacă începeai aşa cum zici cu ‘ce MAI este omul’… Da, ‘make sense’ asa, fara sa ma duca gandul la parodie…

  Legat de mere… ele nu mai arată nici măcar ca alea din copilăria mea 🙂 şi apoi, doar fructul oprit nu a fost măr, nu?

  Mulţumesc de urare! Asemenea îţi doresc şi ţie!

  PS Nu ştiu cum stau lucrurile pe wordpress.com Mă întreb dacă ceasul nu poate fi setat la ora noastră… Nu că ar fi cine ştie ce interesant dar uneori e derutant sa vezi la ce ore apar posturile sau comentariile. Eu folosesc wordpress instalat de sine statator si in control panel, la options / general, pot seta timpul…


 7. Inteleg, Mihai,
  E bine să ai duhul întărîtat atunci cînd vezi nemernicia, jegul sufletesc, prostia, păcatul. E bine.
  Cred că tocmai de asta se întîmplă ce se întîmplă în ţara asta. Pentru că avem din ce în ce mai puţini oameni cu toleranţă zero la mizerie.

  mă voi gîndi la Ce MAI este omul? mă voi gîndi, nu prea îmi vine să schimb,

  Da, n-a fost măr se pare, dar cei de la Apple aşa zic. 🙂

  Stiu ca ceasul poate fi setat, este undeva la mijloc, între SUA şi Europa pentru că sînt destui prieteni de pe partea cealaltă a lumii care citesc. Chiar şi din Australia.
  Aşa că mi-am pus ora în milocul oceanului 🙂
  E cel mai simplu şi drept faţă de toţi.
  Un spaţiu „între”


 8. Asta da oră astrală!
  PS Văd ca Mac-evangelismul băieţilor de la un post anterior începe să dea roade… Încet, încet, migrezi spre MacBook sau cum îi zice. 🙂 Şi eu care vroiam să îţi spun că în ultimul număr al revistei Chip, pe DVD au inclus PCLinux, un distro care arată bine, chiar foarte bine, se instalează mai uşor ca Windows şi, în plus, are un utilitar prin care poţi descărca de pe net şi instala automat sute de programe şi progrămele. Aşa am găsit un program fantastic: BibleTimes for KDE. Ştie şi greacă şi ebraică, are toate versiunile de Biblie care nu sunt sub copyright şi o grmadă de alte lucrări, comentarii, etc… Pentru un program free arat excelent şi oferă foarte multe.


 9. @ mihai „eu încerc să las liber duhul spre întărâtare doar în situaţii permise de cel care a patentat sintagma. Din nefericire nu-mi iese întotdeauna şi spiritul critic moştenit genetic (ce scuză ieftină…) ‘taie’ de multe ori mai adânc şi mai dureros decât îmi propun.”…si eu sufar de asa ceva.Egrav?Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: