h1

De ce fac de toate? Pen’că’s egoist!

iulie 11, 2007

De ce fac de toate şi nu mă ţin numai de un lucru? Un prieten m-a luat la rost. Ce-i cu amestecul ăstaîn viaţa mea? De toate!!!

„N-o sa devii specialist în nimic, n-o să fii în top 10 ai celor mai cunoscuţi specialişti din România în (pastristică?, literatură religioasă veche?, hermenutică?, exegeză? etc.)…. Nu-ţi dai seama? Ţi se duce viaţa! S-a dus epoca poligloţilor! Este trecută perioada lui homo universalis, ce te crezi ca Aristotel să scrii şi despre natură şi despre logos sau ca Augustin să scrii şi De musica şi Confessiones? Bagă-ţi minţile…într-un singur lucru şi gata!”

Pentru că sînt egoist. De-aia. Eu zic că egoist în sensul cel bun al cuvîntului. Domnul a spu: „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. Adică îmi place de mine şi nu vreau să mă sacrific pentru ceea ce nu îmi place să fac. Le spuneam studenţilor: „Norocul meu este că fac ce-mi place şi mai sînt şi plătit bine pentru asta!” Dacă nu mă pot accepta pe mine şi dacă nu sînt împăcat cu mine, cum îi voi putea iubi pe alţii şi cum mă voi fi în pace cu ei?

Fac de toate tocmai pentru că mi se duce viaţa. De aia şi nu vreau să mi-o petrec doar între tastatură şi cărţi, doar între greacă şi latină şi şcoli de vară şi cursuri.

Fac de toate pentru că nu prea am cunoscut hiperspecialişti foarte fericiţi. Au cărţi, dar n-au copii. Au titlu, dar n-au familie. Vorbesc într-o limbă pe care nu o mai înţelege nimeni şi devin mizantropi.

Mă bag în toate pentru că nu sînt generos. Nu vreau să ofer lumii marea contribuţie, fenomenală, pentru care să primesc Premiul Nobel, marele savant în… (spun şi eu că „nu vreau” ca vulpea cu strugurii 🙂 )

Vreau să mă bucur de viaţă cît mai mult şi adînc posibil, dar şi cît mai larg posibil. Sînt un degustător înrăit. Vreau de toate şi cît mai mult!

Dumnezeu, familie, biserică, chitară clasică, psalmi, chitară bass, exegeza în Greacă, clarinet, limba latină clasică, saxofon alto, parapante, Augustin, arme de tir, retorica clasică, călărie, kendo, hermenutică, shotokan-fudokan, teologie, katana, maşini, istoria literaturii creştine, fotografie artistică, politică eclesială, călătorii lungi, scris beletristică, drumeţii, citit de toate, ceaiuri, blog, …. şi altele, uitaţi-vă pe blog. O împrăştiere cît toate zilele (ale mele zile!)

La ce sînt cel mai bun? Cel mai specialist? La a fi profesor sau păstor sau vice sau conf. sau mai ştiu eu ce?

Nu, cred că aş dori să devin cel mai mare specilalist la A FI… la a fi pur şi simplu.

Nu este greu să im-personezi o funcţie (nu-i rău la 36 ani conf. nu?). E greu să fiinţezi aşa cum trebuie să fiinţezi. Asta-i greu.

Funcţiile şi rolurile sociale vin de la sine, vin pe deasupra, ca un fel de bonus. tot ce trebuie să faci este să munceşti. Dar munca, chiar munca perseverentă şi pasionată nu îţi aduce mari satisfacţii în sine.   Mai trebuie să fie şi altceva peste.
La bătrîneţe m-am pus ca obiectiv să mă pensionez ca sfînt. Nici mai mult nici mai puţin decît SFÎNT.

Nu ştiu dacă o să-mi crească aura în jurul capului, dar ştiinţa care mă interesează cel mai tare este ştiinţa de a deveni SFÎNT. În asta nu vreau să devin doar conf. sau prof. sau docent., academician vreau.

Luaţi-mă cu răbdare, sînt începător!

sursa-fifa-romania.jpg

17 comentarii

 1. multe…de toate, interesante. este totusi o prioritate. si asta conteaza in primul rand.


 2. da, prioritatea numarul 1 este Dumnezeu, restul sînt bigudiuri, se poate şi fără casă şi fără masă, chiar şi fără meserie şi fără hobbyuri…. eu nu ştiu dacă aş putea, dar unor sfinţi le-au pierit şi familiile, dar fără Dumnezeu…. fără Dumnezeu toate devin un fel de bigudiuri pentru chelie.


 3. Am o întrebare, vă rog. Cum ar fi corect să se numească ai noştri conducători de biserici, pastori sau păstori?
  Mulţumesc.


 4. ambele forme sînt valide,
  1. păstori este forma împămîntenită, mai populară, mai uzitată şi trimite la funcţia pe care o descrie Ap. Petru, păstorirea turmei Domnului.
  2. pastor este forma latinizată, mai pretenţioasă, vine pe filieră reformată.

  Cum prefer eu? Păstor. Are cele mai multe atestări.


 5. Există un mare risc de superficialitate făcând de toate. Uite că iese şi rima. 🙂 Dar, înţeleg că ţi l-ai asumat…


 6. da, aşa este, Rob, este un mare pericol să fii un fel de baltă, dar dacă eşti destul de intins, devii lac, mai ales dacă te hrăneşti tot timpul din izvoare noi,

  cert este că pierzi adîncurile.
  Unii oameni sînt fîntîni,adînci,cu apa bună, dar nevăzută, rece şi curată.
  Alţii sînt spectaculoşi ca o cascadă.
  Alţii frumoşi tocmai din cauza întinderii ca un lac de munte.
  Alţii sînt un fel de bălţi puturoase.
  Alţii mititei şi mizeri cam cît un stuchit.

  Generozitatea îşi are atribut şi în spaţiu. Trebuie să ai lărgime de lac ca să dizolvi stupelile şi să nu te contamineze.
  lărgime să înghiţi cascadele.
  ţărm destul să laşi bălţile în retragere.

  Scuze pentru luatu în bălării, dar chestia cu apa este o tema la care tot revin

  https://patratosu.wordpress.com/2007/04/11/a-lasa-balta/


 7. V-am citit CV-ul. Impresionanta „imprastierea” 🙂
  reusiti sa le faceti pe toate „ca pentru Domnul”?:)
  experienta prin care ati trecut in luna mai dovedeste cel putin ca v-ati dat silinta si v-ati asumat riscuri mari.
  daca ati primit daruri si chemare pentru functiile si activitatile pe care le faceti si Biserica este zidita atunci Slava Domnului. daca reusiti sa pastrati prioritatile in ordine corecta si puteti faceti toate lucrurile „ca pentru Domnul” atunci va felicit. 🙂

  fara sa-i judec pe cei care sunt altfel, eu vad un pic altfel lucrurile si ma lupt sa nu fac prea multe, desi am tendinta sa ma „arunc” cu capul inainte uneori. Domnul m-a ajutat tare mult in ultimii ani sa imi ingustez cercul de actiune. Nu intodeauna sunt incantat, dar daca e musai cu placere. 🙂

  in contextul in care majoritatea liderilor din cultul baptist detin foarte multe functii si pozitii de conducere, ma tot intreb: de ce Neemia nu si-a pastrat functia de paharnic la curtea imparatului cand a fost numit guvernator in Ierusalim si a primit de la Domnul o chemare si o misiune clara? 🙂


 8. nu, nu reusesc sa fac toate ca pentru Domnul.
  Unele le fac numai pentru mine. Am spus. Sint un egoist.
  Sint chestii pe care le fac strict si exact numai pentru mine sau numai pentru sotie si numai pentru copii.
  Sint sigur ca Dumnezeu ma asteapta si are un pic de rabdare cu mine pina termin cu mine.. 🙂
  ma intorc tot timpul la El, dar spre exemplu călăria, parapantele, tir-ul etc. Este PURA PLACERE!
  Si, daca ai citit scrisorile lui Zgindarila, tocmai asta l-a chinuit pe Zgindarila, ca cititul unei carti si plimbarea prin padure i-a facut placere „clientului”

  incerc sa pastrez prioritatile, dar realmente cind fac toate acele lucruri insirate acolo am o bucurie launtrica imensa.

  Si eu ma chinui sa nu fac prea multe si la o gramada am renuntat. La altele voi renunta. am renuntat la a deveni profesionist in chitara clasica, a fost una dintre cele mai mari ispite, Dumnezeu m-a impiedicat sa ajung in locuri si in pozitii care m-ar fi ispitit fara cale de intoarcere.

  Acum nu fac decit acele lucruri care imi produc bucurie si sint o binecuvintare pentru familie, pentru mine si pentru altii.

  Slujba de paharnic a lui Neemia era in robie, draga Mircea :). Noi sintem oameni liberi. Nimeni nu ne mai obligă să turnăm în pahar şi să fim şi cu faţa veselă (citeşte textul).
  Apostolul PAvel a făcut şi corturi, a scris, a predicat, a citit, a călători., David a cîntat, a compus, a tras cu praştia, a tăiat capete, a păscut oi, a mai făcut şi altele de care n-a fost mîndru…:)

  Vechea conducere a uniunii la care faci aluzie a încercat să împace şi una şi alta, să vedem de la noua conducere, spre exemplu, dacă noul secretar general va părăsi cariera politica pentru a se dedica complet cultului. Păstor şi profesor poate că le mai poţi înjuga la acelaşi jug, dar politica şi viata cultică… este ca şi cum ai înjuga la acelaşi jug un cal şi un bivol.

  Să vedem, să vedem 😉


 9. Sunt de acord cu remarca pe care o faceti cu privire la slujba lui Neemia din robie.:)
  Si totusi problema cred ca ramane reala pentru liderii nostrii. Din cate stiu eu, cand a ajuns imparat David nu a mai fost cioban si nic capitan de osti.:) Sigur ca din pozitia lui de imparat avea si datoria sa judece poporul, sa administreze bunurile imparatiei, conducă armata in lupta (dupa ce a fost cioban a fost capitan de osti si avea experienta), avea hobby-uri (scria psalmi, canta, dansa, etc) si vicii.:) Dar el era imparat şi trebuia să conducă poporul. Nu mai era nici cioban, nici capitan. J Mi imi este clar ca nu se mai ocupa el de dusul oilor pe pasune, dar in mod sigur manca branza. Nu isi instruia el in mod direct soldatii dar avea o armata disciplinata si bien pregatita. Cum reusea? Conducand. 🙂 In mod sigur delegand la altii, dar din slujba de imparat nu de capitan sau de cioban. 🙂 A avut si el perioadele lui de tranzitie in care i-a dat o piatra in cap la Goliat si iar s-a intors la oi; conducea osti dar ii canta si la Saul, etc.

  Acum sa revenim in zilele noastre. Nu am facut aluzie la vechea conducere, desi as fi putut face. 🙂 Nu am facut aluzie nici la MDC avand in vedere impresionanta „imprastiere” din CV. J
  Nu am facut aluzie nici macar la actuala conducere a Uniunii desi aici ar trebui sa ne uitam in primul rand. Putem lua aproape orice membru din consiliul uniunii si sa vedem ca „aluzia” ar fi pertinenta. In afara de membrii comitetului executiv nu mai cunosc alti membrii din consiliul uniunii si deci nu stiu ce slujbe au. 🙂

  Haideti acum sa vedem la concret persoanele cheie din conducerea actuala a uniunii, Ei sunt cei care si-au asumat responsabilitatea principala in fata Congresului. Nu ne mai uitam la trecut, prezentul conteaza.:)
  Presedintele: Pastor la biserica Providenta, Decan la facultatea de Teologie din Bucureşti, Prodecan la Institutul Biblic din Bucureşti (a renuntat la functie), Profesor la institut si la facultate, Profesor in Chisinau , profesor in SUA, membru in bordul catorva organizatii de misiune, scrie cărţi.

  Secretarul general: Pastor la biserica Harul, redactor şef revista Harul, consilier local PSD (probabil va renunta), Preşedintele comunităţii baptiste de Timiş, doctorand in SUA, scrie cărţi.

  Am adunat aceste slujbe si activitati doar din ceea ce am auzit şi citit la congres si din ce am gasit pe internet. Sunt sigur insa ca fiecare mai are ceva activitati in care e implicat direct, fie ca si coordonator de proiecte, fie ca profesori pe la liceele crestine, etc.

  Uitati-va ce larga este plaja pe care amandoi detin slujbe de conducere si desfasoara activitati. Habar nu am cate din ele le fac pe baza unei fise de post, dau socoteala in fata cuiva, pentru cate sunt sunt remunerati si cate le fac ca voluntari. Ce pot observa insa, in spiritul rationamentului pe care l-am facut mai sus cu privire la David, este ca liderii nostrii, cand ii cheama Domnul sa fie „capitani de osti” isi pastreaza si slujba de „cioban” si cand ii cheama sa fie „imparati” isi pastreaza si functia de „capitan”.:)

  Puteti lua un membru din cosiliul uniunii la intamplare si sa incercati sa aplicati rationamentul meu sa vedem daca se verifica. Asta, daca nu cumva m-am inselat si asupra lui David cum m-am inselat asupra lui Neemia. 🙂 Sigur imi puteti spune daca gresesc in rationamentul meu.

  Daca eu as fi avut vreun cuvant de spus la Cogres atunci nu as fi lasat sa treaca neobservata afirmatia fratelui Bunaciu care a zis ca „daca Congresul i-o cere el poate fi si un presedinte de 5 zile”. Prin asta mie mi-a dovedit ca e gata sa renunte la multe din functiile sale si sa se dedice slujbei la care l-a chemat Domnul in urmatorii 4 ani. J Nu stiu cum ar fi reactionat daca congresul i-ar fi cerut acest lucru. J Ce va urma vom vedea. Si toti suntem responsabili, nu numai cei care au primit responsabilitati de conducere.


 10. „Unele le fac numai pentru mine. Am spus. Sint un egoist.”
  va apreciez sinceritatea. spuneti astea si de la amvon?:)
  eu nu am auzit prea multi pastori declarand asa ceva. poate ar trebui indrumati toti pastorii sa-si faca blog:)


 11. draga Mircea.
  Nu cred că toţi pastorii ar trebui să îşi facă blog. Fiecare este chemat la o altă slujbă. Eu sînt chemat la scris. în toate felurile posibile, dacă slujeşte cuiva.
  Despre DAvid,
  poate că trebuia să îşi păstreze la cumul de funcţii şi funcţia de căpitan de oşti: cînd a stat acasă s-a culcat cu BAtşeba că n-a avut ce face. Mai bine un cumul de funcţii decît să păcătuieşti din lene.

  La delegare nu mă întrece multă lume. Întreabă-i pe cei care lucrează cu mine. Sînt un şef imposibil 🙂

  Nu comentez nimic acum de cumulul de funcţii al celor din actuala conducere. Dacă vor putea sluji eficient nu am nimic împotrivă.

  După părerea mea, dacă un preşedinte de uniune este eficient, nu are nevoie să stea 5 zile acolo. Eu cred că se poate conduce uniunea baptistă cu numai două zile pe săptămîna, dar, adevărat, cu mai puţine călătorii în afară şi mai multe în ţară.

  Dumnezeu să îi ajute!
  Hai să le dăm credit celor care au fost aleşi acum.


 12. nici eu nu cred asta……….. incercam sa fac o gluma:) se pare nu prea reusita…….:)


 13. adica „sa-si faca pastorii blog” 🙂


 14. subscriu la ideea ac David mai bine „cumula ceva functii” decat sa aiba timp sa se uite la batseba. 🙂 de aceea cred ca liderii nostrii nu ar trebui sa renunte neaparat la toate functiile pe care le aveau inainte de a fi chemati sa fie „imparati”:)

  daca stiti sa delegati in adevaratul sens al cuvantului, asumandu-va toate reponsabilitatile care va revin din aceasta, atunci eu zic ca sunteti seful ideal:)
  sper ca nu e genul de „delegare” pe care l-am intalnit eu prin unele locuri.:)

  eu cred ca ar avea ce face 5 zile, „cu varf si indesat”, un presedinte, mai ales in contextul actual. sa fii generator si facilitator de dialog, sa fii catalizator pentru unitate si pentru a „inflacara miscarea baptista din Romanai”, nu e de loc „floare al ureche”. si atunci ar trebui sa predice si sa predea, numai ca ar face-o dintr-o alta perspectiva. conteaza mult perspectiva pe care o avem asupra lucrurilor. 🙂


 15. da, unii renunţă şi sacrifică multe pentru a sluji bisericile.

  a fi generator şi facilitatori de dialog şi catalizator de unitate pentru a înflăcăra mişcrarea baptistă nu cere doar timp, ci şi talent, vocaţie, etc.

  Sperăm că noua echipă are toate acestea împreună cu timpul cerut.


 16. punct ochit, punct lovit 🙂
  Toate au timpul lor.


 17. […] Posted by turnul on August 26th, 2007 De ce fac de toate? Pen’că’s egoist! […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: