
Mîntuitorul trist şi zîmbind în acelaşi timp…
iulie 13, 2007Una dintre cele mai cunoscute în-chipuiri ale Mîntuitorului este aceasta:
este din secolul VI, mănăstirea Muntele Sinai, pictura care îl reprezintă pe Cristos Pantocratorul. Conţine o idee extradordinară. Spun asta deşi sînt un iconoclast convins. Ideea însă este mai importantă decît imaginea în sine şi ideea de a-L depicta pe Isus Cristos.
Este icoana preferată a prietenului meu preferat. Este obsedat de ea. Eu am descoperit-o în studenţie. Am primit-o de la un coleg de cămin, dar n-am descoperit atunci ce mi-a arătat prietenul meu. Dacă priviţi cu atenţie o jumătate de chip este foarte tristă şi o jumătate de chip zîmbeşte.
Iată jumătatea tristă,
din cauza păcatelor de purtat, din cauza relelor, din cauza veacului acesta.
Iată şi partea de faţă care zîmbeşte
din cauza bucuriei fără de început şi sfîrşit din Treime, din cauza Mîntuirii, din cauza veacului viitor.
Interesant, nu?
Genialissim!
Fratele Niculiţă Moldoveanu provine din Oastea Domnului. Nu mai era parte de o vreme din Oaste de motive în primul rînd de dînsul ştiute şi care nu merită comentate, dar cîntecele lui sînt împregnate de melosul autentic românesc, cu miresme de folclor şi expresii muzicale care reprezintă aproape toate zonele ţării. Din vers în vers apar cuvinte ca „icoanele mele cu salbe de crini”, „candela aprisă”, „altarul” care se potrivesc atît de natural în tabloul spiritual descris de cele cîteva zeci de mii de cîntece. Dacă n-a scris el versurile, le-a ilustrat pe cele ale lui Traian Dorz şi ale altor ostaşi numiţi sau anonimi. Nu l-au deranjat candelele, icoanele şi altarele. Le-a zidit în propriul suflet.
Cel mai puternic sunet al cîntecelor sale a fost acela dincolo de care am putut să „auzim” chipul Domnului, al TReimii Întregi.
Pe Isusul drag, mirele scump, l-a descris îndurerat sau iubind.
Fratele Niculiţă ne-a făcut să auzim oftatul Domnului, dar să întrevedem şi zîmbetul din colţul Gurii Sale Sfinte.
Domnul este trist. Domnul zîmbeşte.
Domnul se bucură. Domnul suferă.
Lăudat fie Domnul! Cu El ne lăudăm!
„Cu Tine mă laud mereu, cu Tine, Isuse, cu Tine, Isuse”
Ma gandesc ca am luat prea mult de la americani in ceea ce priveste muzica si cantam cu aceeasi nonsalanta cu care mestecam guma. Am trecut si eu printr-o perioada „Hillsongs” si altele de acelasi fel; m-am lecuit, probabil pentru totdeauna.
Poate-i si o chestie de varsta – asta inseamna c-am inceput sa imbatranesc, nu? Sau sa imbatranim pt. ca am varsta ta, Patratosule:-)
„Preacuratului Tau chip ne închinam, Bunule, cersind iertare gresalelor noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu Trupul pe cruce, ca sa scapi din robia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumire strigam Tie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mântuiesti lumea.”
aceasta rugaciune o poruncesc cartile noastre de rugaciuni sa o rostim cand sarutam icoana Mantuitorului.
Nu cred ca grija iconarului ce a zugravit aceasta icoana a fos sa produca o ‘opera de arta”, concept cvasi-necunoscut in cultura bisericeasca a vremii, ci aceea de a marturisi canonic credinta Bisericii si realitatea intruparii lui Dumnezeu care, facandu-se Om, devine reprezentabil precum si aceea de a spori evlavia crestinilor care vor cinsti aceasta icoana.
Draga CNI, da ideea de opera de arta precum si semnarea operelor este o chestiune care apare dupa sfirsitul Evului Mediu cind artistul devine personaj.
Toate bisericile erau pictate de anonimi, catedralele au fost construite de anonimi.
Trebuie sa recunostem ca au fost iconati mai talentati si mai putin talentati.
Unele icoane sint atit de dulcegi ca ne este greu sa il recunoastem pe Hristosul bucalat si rozaliu depictat acolo.
Asta este spiritul protestant, sorry, „ne permitem” sa rationalizam si sa alegem, sa criticam, daca este cazul.
Eu am ales ca acest tablou este mai bun decit altele.
Mindrie, veti spune….sint alte chestiuni mai importante la care nu trebuie sa ne permitem sa alegem in functie de gust.
Buna observatia ta, Flaviu, da, Mintuitorul ne priveste in ochi.
din orice directie ai privi aceasta imagine te urmareste cu privirea.
este o tehnica anume a pictorilor pentrua realiza acest efect.
Un verisor pictor mi l-a aratat o data.
Dan H. Cita dreptate ai, din nefericire.
Eu nu prea ascult praise and worship ca simt ca fac diabet pe loc. PRea dulce si prea aceleasi expresii si formule. Prea multa linguseala la adresa lui Dumnezeu, prea multe oftaturi si gifiieli evlavioase cu datu ochilor peste cap.
Nu stiu de ce nu ma regasesc in chestia aia. Patru, cinci fatuci in fata, vreo doi baietei care chinuie doua chitari si o tamburina (trupa de lauda si inchinare) sau atotprezenta baterie (de obicei prost batuta) care confisca toata sonosfera, boxe cit incape, nelipsitul video proiector cu imagini de un simt estetic discutabil, „autentice kitch-uri” 🙂 .
Noi stam si ne uitam la ei. Dispare tocmai esenta actului de lauda prin muzica la adresa lui Dumnezeu, aspectul comunitar. Ei si noi, noi si ei, si intre cele doua se creeaza o prapastie. Dar poate ca revin la subiectul asta ca prea m-am aprins.
Oricum ce se aude prin bisericile noastre acum si este „Lauda si inchinare” nu prea mai are multe nuante romanesti, este melos americanesc cu niste cuvinte prost traduse …
oricum ideea era … mult zgomot pentru nimic… muzica care seamana peste tot si cuvinte subtirele.
Spor la liturghisit cu aia, eu as dori altceva, daca se poate. S-ar putea sa fie o chestie de gust, ce sa-i faci… eu sînt de vină.
am ascultat ce nu trebe… si mi-e necaz ca praise and worship-ul suna atit de plat si mediocru.
ce ar fi sa zic:
„SARUTAREA SOTIEI ADUCE IDOLATRIA….AICI E PROBLEMA…”
hodoronc tronc….
Se poate şi asta CNI! 🙂
Azi împlinim 16 ani de căsnicie. M-a făcut să rîd comentariul tău.
Dilema pe care am avut-o: e vineri, zi de post, e 13 iulie, zi de bucurie. Ce să aleg?
Pot să îmi sărut soţia într-o zi de post?
Dar dacă nu ţin ziua de post?
Domnule Stir g. Flaviu,
Naiva conceptie trebuie sa aveti despre idolatrie daca credeti ca idolatria inseamna pur si simplu sarutarea unor obiecte:ideile, sistemele si ideologiile, si acestea pot deveni idoli. Daca Biblia ar trebui insa sa ne spuna EXPLICT daca trebuie sa cinstim icoanele asta este o alta discutie, mai larga decat subiectul icoanelor in sine.
[…] Mîntuitorul trist şi zîmbind în acelaşi timp… […]
“Cu Tine mă laud mere, cu Tine, Isuse, cu Tine, Isuse” – pop, sau rock……. 🙂
[…] al meu zîmbeşte într-un colţ al gurii şi este încruntat în colţul ochiului opus. Ca AICI. Dacă tot vorbim de imagini ASTA îmi este […]
[…] ortodox, etimologic vorbind, rîde, ca în Icoana din secolul VI de la Sfînta Ecaterina din Sinai, zîmbind şi trist în acelaşi timp, aşa este creştinismul. Nu poţi să nu plîngi la Euharistie, nu poţi să nu te veseleşti. Nu […]
[…] aici, aici , aici, aici şi […]
[…] al meu zîmbeşte într-un colţ al gurii şi este încruntat în colţul ochiului opus. Ca AICI. Dacă tot vorbim de imagini ASTA îmi este […]
[…] Că predicînd dragostea lui Dumnezeu, nu trebuie să îl transformăm pe Isus într-un Pink Jesus. Privind icoana (lăuntrică în cazul meu ca baptist) Pantocratorului nu trebuie să lăsăm un zîmbet de carton să inunde urgia ochilor înflăcăraţi. […]
[…] Prostul gust, proastele versuri şi cu Duhul Sfînt nu se potrivesc deloc. Acest fel de caricaturi, alăturate unor versuri care nici de urătură sau strigătură de horă nu se învrednicesc mă determină să contemplu cu o plăcere estetică greu de înfrînat Treimea Rublioviană sau Imaginea lui Isus de la Sinai. […]
[…] 2007 – Marius Cruceru: Mîntuitorul trist şi zîmbind în acelaşi timp… […]
[…] 2007 – Marius Cruceru: Mîntuitorul trist şi zîmbind în acelaşi timp… […]
[…] 2007 – Marius Cruceru: Mîntuitorul trist şi zîmbind în acelaşi timp… […]