h1

Papa nu ne recunoaşte…cum procedăm?

iulie 17, 2007

Extraordinar, şi chiar de asta ar trebui să suferim acum?

Acum n-avem de ce suferi pentru că este cunoscut de destul de multă vreme conţinutul documentului care, la această oră, nu prezintă decît reformulări ale unor chestiuni demult afirmate de Biserica Catolică. Nu înţelegem unde este surpriza.

De asta vor suferi însă unii prieteni de-ai noştri care au crezut în declaraţiile ecumenice de conferinţă de presă. Sancta simplicitas! Preacurată naivitate, dar şi multă ignoranţă. Eu zic ca cei care se miră prea tare să mai citească încă o dată documentul Dominus Jesus, care este şi în engleză şi care datează din anul 2000, august. Nimic nou. În ultimul document se explică puţin şi se reiterează dogma Extra ecclesiam nulla salus. Care este Ecclesia? Este evident care!
Ghiciţi cine conducea Congregaţia la vremea editării documentului. Nimeni altul decît cardinalul Ratzinger.

Ca protestanţi n-am simţit prea greu aceste „cuvinte care ne doare” (cine ştie istoria înţelege), dar au căzut „cu greutate de grindă” peste toate capetele luminate şi în-mitrate ale conducătorilor tuturor celorlalte „culte şi secte” creştine majoritare sau minoritare care au neglijat studiul şi interpretarea documentului mai sus amintit.

De ce am spus culte şi secte? Păi nu în oala asta ne-a pus papa pe toţi acum? Avem Biserica Una şi celelalte „entităţi”. Problema pe care o are acum BC este că în Brazilia pierde credincioşi masiv în favoarea cultelor neoprotestante, la fel în Africa, la fel în Asia.

Deci, toţi sîntem cultuleţe şi secte. Inclusiv Biserica Ortodoxă. Dacă nici aceasta nu mai este altceva decît o „biserică particulară” atunci ce este?

Deci, să recapitulăm, papa Benedict al XIV-lea a emis un document de 16 pagini în care spune că Biserica Catolică este singura biserică valabilă de pe Pămînt. Motivul, interpretările greşite ale Conciliului Vatican II spune respectabilul teolog. Conciliul dînşilor desigur, pe care nici noi nu îl recunoaştem şi nici interpretările bune sau rele nu ne intră în manualele de teologie.

Ce înseamnă asta pentru mine?

Că mă voi certa pentru asta cu prietenii, cu doamna F.B., extraordinară întruchipare a bunului simţ şi rafinamentului spiritual? Ba!

Ce înseamna asta în general, aşa pentru noi, baptiştii?

Mai nimic în afara de un act de consecvenţă şi sinceritate. Admirabil. Cel puţin papa a fost sincer şi nu ne duce cu zăhărelul pe la tot felul de simpozioane ecumenice, pe la Bosei, dusu-ntorsu. Acum ştim şi noi o socoteală rotundă. Ştim cum stau lucrurile şi dînşii nu ne recunosc pe noi, noi protestăm ca de obicei şi nu ne facem bezele peste stal.

O astfel de atitudine este mai liniştitoare şi mai bună decît o recunoaştere de formă, în faţă, şi o încercare de compromis în numele ecumenismului, cu poticniri şi împiedicări pe la spate.
Bravo, Papa! Aşa da! Ce bine e cu nemţii! Ce-i în gusă şi-n căpusă!

pope-benedict-xvi-foto-ap-sursa-the-age-com.jpg

Noi ştiam cum stăm. N-am avut niciodată o relaţie foarte caldă cu BC, interesant va fi cum reacţionează Biserica Ortodoxă, considerată soră pînă mai ieri la anunţul acesta. Asta este de urmărit!

Cum te simţi cînd dintr-o dată sora îţi spune că de fapt eşti un fel de verişoară de-a doua, dar nici asta nu-i aşa sigur că este numai de tată?

Pe cînd o atitudine la fel de deschisă şi din partea BOR, care atunci cînd ne vin vizitatori de la UE ne îmbrăţişează şi fac poze cu noi, ca nu cumva să apară ca discriminanţi? După ce pleacă domnii şi doamnele de la Bruxelles de la Bucureşti, vin din nou cu ciumege şi ameninţări.

Aceste cuvinte „ne doare” 🙂 ! Ce bine că sînt numai cuvinte, lexeme. Nimeni nu îl poate confisca pe Cuvîntul, Logos-ul.

pope-ioan-paul-ii-sursa-ndr-spaces-live-com.jpg

Sînt sigur că de dincolo de moarte se vede un pic altfel, nu-i aşa? Perspectivele se schimbă. Sînt sigur. Sînt aşa de sigur că Raiul nu are etichete şi inscripţii! Sînt la fel de sigur că la uşa raiului nu stă Sfîntu Petru! Oricum, om muri şi-om vedea 🙂 !

9 comentarii

 1. „Problema pe care o are acum BC este că în Brazilia pierde credincioşi masiv în favoarea cultelor neoprotestante, la fel în Africa, la fel în Asia.”
  Si lucrul acesta in sine nu invalideaza pretentiile Bisericii Romei. dupa cum nici nu (in)valideaza pretentiile cultelor neoprotestante…

  „Deci, toţi sîntem cultuleţe şi secte. Inclusiv Biserica Ortodoxă. Dacă nici aceasta nu mai este altceva decît o “biserică particulară” atunci ce este?”
  Potrivit categoriilor ecleziologiei catolice BO este o federatie de biserici locale cu taine valide si succesiune apostolica valida aflate insa in schisma fata de episcopul Romei. vident ca noi ortodocsii avem o parere putin diferita despre acestea…
  Potrivit categoriilor aceleiasi ecleziologii, bisericile protestante nu sint cu adevatrat biserici, nici macar ‘particulare”, ca bisericile rasaritene, calcedoniene si necalcedoniene, ci „comunitati ecleziale”, adica avand unele caracteristici ale bisericii, insa nu indeajuns de multe pentru a putea fi numite biserici, intrucat, potrivit BR, bisericile protestante au renuntat de buna voie in sec. XVI la succesiunea apostolica-fie renuntand la episcopat, fie oficiind hirotonii episcopale socotite invalide de catre BR- si la o intelegere adecvata a sacramentelor.

  „Ştim cum stau lucrurile şi dînşii nu ne recunosc pe noi, ”
  Dimpotriva, dansii va recunosc, insa nu neaparat in felul in care va percepeti dvs, sau ne percepem noi. Ceea ce este natural si consecvent. Acelasi document afirma cu o generozitate, de obicei nereciproca din partea neoprotestantilor care vad in BR „desfranata cea mare”, „Babilonul” etc, ca si comunitatile protestante sint folosite de catre Dumnezeu drept mijloace ale mantuirii. Cred ca acest lucru este o recunosstere importanta. ce altceva sa recunoasca? Ca baptistii au si ei tot 7 taine, atunci cand acestia nu recunosc nici macar doua? Sau ca pernticostalii au o tripla ierarhie, atunci cand pentru acestia acesta este un lucru, in cel ma bun caz irelevant? Ce sa facem? Ecleziologii diferite determina diferit felul in care ii vedem pe altii.

  „interesant va fi cum reacţionează Biserica Ortodoxă, considerată soră pînă mai ieri la anunţul acesta.”

  BO nu a fost socotita in niciun document oficial drept „sora plina” a BR, fara alte calificari: da, din perspectiva istorica Biserica apusului si Bisericile rasaritului se pot numi biserici surori. Aceasta denumire insa, nu descrie intocmai realitatea prezenta, intrucat de cateva sute de ani aceste doua surori s-au instrainat destul una de alta. Deci, nici o surpriza pentru BO. Poate totusi, intr-o zi, un papa va readuce Patriarhia Romei in impartasirea celorlalte [patriarhii, refacand astfel, vechea pentarhie, dupa ce va fi lepadat adaosul filioque din credeu precum si ptetentiile de infailibilitate si jurisdictie universala si alte cateva adaosuri.
  pana atunci slujim fiecare liturghiile noastre si nu ne impartasim unii la altarele altora.

  „Pe cînd o atitudine la fel de deschisă şi din partea BOR, care atunci cînd ne vin vizitatori de la UE ne îmbrăţişează şi fac poze cu noi, ca nu cumva să apară ca discriminanţi? După ce pleacă domnii şi doamnele de la Bruxelles de la Bucureşti, vin din nou cu ciumege şi ameninţări.”

  din cate stiu, Romania este un stat laic, fara o religie de stat, cu o constitutie socotita acceptabila pana si de UE, UE este, la fel, o organizatie politico-economica, pe care nu o intereseaza catusi de putin perspectiva TEOLOGICA a BO asupra celorlalte biserici, culte etc.

  Imi cer scuze pentru lungimea comentariului.


 2. Da. iar ati dat copy-paste aceleiasi liste pline de ineptii care nu raspunde nimanui nimic; un seminarist din anul intai ar putea demola destul de usor toate pretinsele „date” ale acestei listea;
  Anul 394-institirea impartasaniei?!?!
  Credeam ca-i un pic mai veche….


 3. da, trebuie sa recunosc, Flaviu, ca lista de mai sus este un amestec cumplit de dogma, theologumene, obiceiuri, practici etc.
  cine a facut lista este depasit si de teologie si de istorie, pe rind si de amindoua odata.
  Nu cred ca astfel de liste facute la improvizatie, chiar daca sint luate din carti (stiti ca exista si carti proaste, chiar daca sint publicate???) nu pot face parte din instrumentele nici ale dialogului, nici ale dezbaterii.


 4. sint impotriva listelor, Flaviu, de orice fel. 🙂
  Isus nu ne-a adus liste, listele produc farisei. Isus ne-a adus Cuvîntul.
  DAcă rămînem în Cuvînt nu avem nevoie de astfel de liste.
  Dacă prietenul nostru CNI ar accepta să citească Biblia şi prin intermediul acesteia să interpreteze tradiţia şi nu invers, atunci lucrurile s-ar schimba un pic.
  toate disputele teologice pornesc nu de la istorie, ci de la hermenutică.
  Uitati-va la marile Concilii.


 5. Da, un articol la fel de serios ca lista dinainte si la fel de bine intors pe romaneste:”sacrificiul MASELOR” samd. Asa-i, Domnule Stir Flaviu, intotdeauna masele (largi) au fost sacrificate. Si acesta este, in adevar, cel mai satanic lucru…
  Acum, devenind mai serios, chiar ca nu stiu ce exact vreti sa demonstrati cu articolasul respectiv.Alt merit decat acela ca repeta in mod alarmist si banal vechile lozinci protestante cu privire la catolicism (dogme satanice, Dumnezeu de faina etc), nu-i gasesc. asi poate ar mai fi violarea copipoasa a limbii romane, dar meritul acesta ii revine talmaciului.
  In comparatie cu epitetele pe care le atasati dvs. Bisericii romei, faptul ca aceasta va numeste „frati despartiti” sau „comunitati ecleziale” este culmea bunei cuviinte si a dragostei crestine.


 6. Din partea domnului Stir Flaviu inca astept un comentariu propriu, nu decupat din carti, sau inregistrat fara criterii de selectie de la amvoane.


 7. Stir, nu trebuia sa mentionezi ca studiezi teologia. E evident. De cativa ani incoace, cei care studiaza teologia se intampla sa fie dintre cei cu personalitatea mai putin dezvoltata, care atunci cand zic ceva, zice de la altii.
  Ai citat biblia de cele mai multe ori pe blog? Ai numarat cumva citarile fiecarei persoane care a lasat mesaj? Consideri ca ai vreun merit in asta?
  Iar versetul ala nu stiu de ce mi-e adresat. Adevarul nu e adevar atata vreme cat iti spun altii ca citesti carti proaste, pe care le folosesti ca argumentatii.


 8. ups, amarij, dur de tot! Nu cred că ai dreptate, te-ai supărat pentru ceva, nu-i aşa?
  nu toţi care studiază teologia au handicap de personalitate, unii sînt copilandri, imită pe unul pe altul, dar sînt cumsecade şi căutători de Dumnezeu.
  Nu fă şi tu acelaşi lucru pe care îl condamni la Flaviu, generalizări făcute cu prea mare uşurinţă.


 9. […] Posted by turnul on August 26th, 2007 Papa nu ne recunoaşte…cum procedăm? […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: