h1

Ştire

iulie 20, 2007

Aşa cum am promis, dacă cineva reuşeşte să realizeze o ştire cît mai aproape de standardele jurnalismului de calitate, publicăm.

Iată, Mircea, după lupte îndelungate care au durat cîteva săptămîni a reuşit. Apreciem faptul că este singurul şi unicul care a şi încercat şi reuşit să scrie ştirea.

Cine ştie, poate aşa se formează o alternativă la Santinela, Garda, sau alt nume dacă doriţi ca să nu trimită cumva la „cămăşile negre la guler.”

Ştirea de mai jos este obiectivă, dar reflectă opiniile şi punctul de vedere al autorului: 🙂

„uite stirea refacuta. sper ca de data aceasta mai obiectiva, mai bine facuta si mai reprezentativa pentru opiniile autorului 🙂 .

**************************************

Premise:
Mediul de publicare: revistă electronică cu apariţie lunară
Dimensiunea: 500 de cuvinte

Baptiştii români au decis

În perioada 17-18 mai 2007, la Cluj-Napoca, a avut loc al 34-lea Congres al Cultului Creştin Baptist din România. Delegaţii bisericilor baptiste au adoptat statutul de organizare şi funcţionare şi au ales conducerea Uniunii pentru următorii 4 ani.

Adoptarea noului statut reprezintă un moment de răcruce pentru baptiştii din România. Statutul devine lege specială, opozabilă terţilor şi reglementează inclusiv relaţiile cultului cu statul român. Statutul a fost adoptat pentru prima dată în 1950, în timpul regimului comunist. După 1990, liderii baptişti au avut câteva iniţiative de modificare a statutului. Nu au ajuns la o poziţie comună. În 2006, Iosif Ţon, printr-o scrisoare deschisă, semnala public nevoia de reformă în viaţa cultului baptist. Presiunea exercitată de votarea legii cultelor, de către Parlamentul României, i-a determinat pe liderii baptişti să se mobilizeze pentru elaborarea şi votarea proiectului de statut.

În ciuda dezbaterilor vii şi a momentelor tensionate, delegaţii au adoptat statutul cu doar două voturi împotrivă. Vasile Taloş, preşedintele Congresului, declara că acest rezultat „reprezintă biruinţa Duhului Sfânt şi dovada de maturitate a slujitorilor şi reprezentanţilor bisericilor baptiste”.

Pentru prima dată, în istoria cultului, preşedintele Uniunii a fost ales pe baza unui program. Comunitatea Baptistă de Cluj a solicitat ca fiecare candidat la preşedinţie să prezinte un program. Cei doi candidaţi au avut abordări diferite. Unul a propus o „viziune”, celălalt o „strategie”. Este greu de spus dacă delegaţii au votat punând în balanţă cele două propuneri sau au dat un vot subiectiv raportat la persoane şi circumstanţe. Decizia luată de Congres a fost de 238 în favoarea lui Otniel Bunaciu şi de 172 în favoarea lui Onisim Mladin care declarase că va continua ce a început fostul preşedinte, Paul Negruţ. Baptiştii au ales schimbarea, dar votul lor nu a fost unul care să confirme semnalul de unitate transmis de noul preşedinte conducerii Federaţiei Baptiste Europene, care era în relaţii tensionate cu vechea conducere.

Componenţa Comitetului Executiv, decisă de Congres, prin vot secret, este: preşedinte – Otniel Bunaciu; secretar general – Ionel Tuţac; vicepreşedinte cu educaţia – Paul Negruţ; vicepreşedinte cu misiunea – Viorel Candrianu; vicepreşedinte cu pastorala – Ilie Tinco; secretar general adjunct – Timotei Rusu; vicepreşedinte din partea Convenţiei Maghiare – Jozsef Kovacs. Delegaţii au ratificat şi membrii Consiliului Uniunii.

Congresul a adoptat câteva rezoluţii speciale privitoare la statutul pastorilor care au colaborat cu securitatea sau care sunt implicaţi în activităţi incompatibile cu poziţia lor (politică, servicii secrete, etc.); s-a cerut retragerea Uniunii din Consiliul Ecumenic al Bisericilor, unde este membru din 1977, printr-o hotărâre ilegală a conducerii. Au fost adoptate şi câteva moţiuni care urmează a fi duse la îndeplinire de către conducere. S-au discutat şi adoptat o serie de măsuri administrativ – organizatorice care ţin de buna funcţionare a instituţiilor Cultului.

Bisericile baptiste din România au decis în ce direcţie merg. Statutul defineşte cadrul necesar pentru iniţierea reformelor. Liderii au responsabilitatea să găsească calea de dialog pentru a implementa schimbările necesare în unitate. Deciziile luate la Congres trebuie confirmate printr-o analiză obiectivă, o viziune motivantă şi o strategie de lucru coerentă.

Semnat: Mircea "

8 comentarii

 1. 1. Ar fi trebuit menţionat (de la început) numărul delegaţilor (mai ales că la un moment dat se menţionează că statutul s-a adoptat cu doar 2 voturi împotrivă). Din însumarea voturilor menţionate la candidaţii pentru preşedinţie rezultă că au votat 410 persoane.

  2. Ar fi trebuit menţionat numărul bisericilor (măcar aproximativ) pe care le reprezintă delegaţii.

  3. Ar fi trebuit indicat numărul membrilor Consiliului.

  4. Ar fi trebuit să se înţeleagă cine a propus o “viziune” şi cine o “strategie”.

  5. Rămîn destule chestiuni care ridică semne de întrebare:

  – dacă în 17 ani liderii baptişti nu au ajuns la o poziţie comună în ceea ce priveşte modificarea statutului, cum de au fost doar două voturi împotrivă? (să tragem concluzia, pornind de la afirmaţia lui Vasile Taloş, că în 17 ani nu a fost “biruinţa Duhului Sfînt şi dovada de maturitate a slujitorilor şi reprezentanţilor bisericilor baptiste”?)

  – nu se înţelege care ar fi presiunea exercitată de Parlamentul României (probabil e vorba de o exprimare nereuşită referitoare la oportunitatea creată de adoptarea Legii Cultelor)

  – nu se înţelege ce a început Paul Negruţ (care a avut două mandate, deci şi posibilitatea de a termina), probabil e vorba de continuare direcţiei inaugurată de el

  – faptul că se menţionează o hotărîre ilegală din 1977 conferă şi mai multă neclaritate

  – tot la neclaritate intră şi menţionarea moţiunilor, despre care nu se spune nimic

  – expresia “lege specială, opozabilă terţilor” e ethnică, nu înlesneşte comunicarea în această formă

  6. Ultimul paragraf mă nemulţumeşte cel mai mult:

  “Bisericile baptiste din România au decis în ce direcţie merg. Statutul defineşte cadrul necesar pentru iniţierea reformelor. Liderii au responsabilitatea să găsească calea de dialog pentru a implementa schimbările necesare în unitate. Deciziile luate la Congres trebuie confirmate printr-o analiză obiectivă, o viziune motivantă şi o strategie de lucru coerentă.”

  Gargară.


 2. eu am dat toate detaliile cit mai exact cu putinta,
  omul a incercat macar. Acest lucru este de apreciat. cine poate mai bine, mai exact, mai obiectiv, mai rece, mai „stireste” sa incerce…


 3. Multumesc Alin de comentarii. Consider ca sunt pertinente majoritatea. Cu exceptia celui cu „gargara” 🙂

  Cauzele principale pentru care sunt prezente toate acele aspecte neclare sau inexacte semnalate de tine sunt:
  1. lipsa mea de cunostinte si experienta in domeniu. intentia mea principala a fost sa iau atitudine fata de o problema care ma „doare ci nu doar sa ma plang. 🙂
  2. lipsa de timp de calitate pentru a ma documenta cu privire la cum se scrie o stire si cu privire la datele concrete primite de la congres. am fost nevoit sa fac totul „in miscare” in timp ce imi indeplineam responsabilitatile zilnice.
  3. limita stricta de 500 de cuvinte in conditiile in care am incercat sa surprind cam tot ce era important. 🙂 va trebui sa micsorez probabil aria de cuprindere a subiectului, altfel e imposibil sa il redau clar si coerent.

  o sa incerc in continuare sa imbunatatesc tinand cont de comentariile tale. merita sa continui acest exercitiu daca sunt oameni care-si sacrifica timp ca sa ia atitudine. 🙂

  multumesc si proprietarului blogului pentru aprecieri si incurajari. se vede ca e profesor:)

  cred ca o sa incerc ca in fiecare luna sa scriu cate o stire pe o tema de interes pentru baptisti. pana cand o sa incepem sa avem stiri adevarate scrise de jurnalisti, ca slava Domnului este potential. 🙂


 4. E rezonabil textul. Felicitari. putin mai concentrat si era si mai bun. evita limbajul „forestier.”

  La fjsc obtinei o nota buna. Si, crede-ma, stiu ce zic doar am trecut pe acolo


 5. De acord cu Ruben. Va doresc o duminica buna de acilea din oltenia profunda. Scornicesti,Bircii,VAlea Merilor, Potcoava, Bals etc.
  Cald, 42 de grade, fara aer conditiona, pepeni, mere, piine, rosii, brinza si atit.


 6. Draga Mircea, ai fost elegant…;)
  Asta este bine.


 7. ruben, multumesc. m-ai facut sa rad copios cu limbajul „forestier”. o sa tin cont.:)


 8. […] by Ştire « La patratosu July 20th, 2007 at 8:15 […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: