h1

Mai bine mai tîrziu….

iulie 22, 2007

Mai bine mai tîrziu decît niciodată…

Iată un articol excelent al lui Teofil Stanciu…

Nu sînt toţi la fel şi, Doamne fereşte de generalizări de genul toţi sîrbii sînt la fel, toţi ortodocşii sînt la fel, toţi musulmanii sînt la fel, dar …. o „hermeneutică particulară” poate genera astfel de patologii sociale în numele ideologiei numită de unii „religie”.

4 comentarii

 1. Da..stiu despre asta.
  Si de asemeni violurile din Rwanda (1994); si 1915 – masacrul armenilor din Turcia si violarea sistematica a femeilor armene. Si violarea in masa a femeilor germane de catre rusi, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
  Sunt momente cand imi este pur si simplu rusine ca apartin speciei umane…
  Nu cred ca pot sa urasc mai mult aceste lucruri decat o face Dumnezeu si nu cred ca razbunarea omeneasca, oricat de cumplita ar fi ea, poate intrece mania lui Dumnezeu, asa cum se va arata ea in ziua socotelilor.
  Pana atunci va trebui sa suportam „insuportabilul har”.


 2. Ideologiile au nevoie de fani si fanatici. Da, ortodocsii nu sunt incuiati, sarbii nu sunt violatori, americanii nu sunt criminali. A matura un popor pe farasul istoriei tine tot de ideologie si de xenofobii, sovinisme, antisemitisme etc.
  Cat despre rautatea umana… cred ca cel mai tare o uram pentru ca o vedem si in noi. Harul n-are sens cu adevarat pana ai revelatia cutremuratoare a „micului Hitler” din sufletul propriu.


 3. Da, Teo, generalizările sînt periculoase, în orice lucru. Toată muzica e proastă, tot jazz-ul e periculos, toate fanfarele cîntă pentru înmormîntări, toate mandolinele sună prost, toate Pşi W sînt de ascultat etc. :). Sau „toţi baptiştii sînt proşti” :). GEneralizările pot fi un spaţiu foarte comod pentru minţile care doresc să se odihnească mai mult. Cu toţi ne vizităm unii pe alţii prin spaţiul electronic tocmai pentru a ne feri de boala gîndirii prescurtate, nu?


 4. […] Mai bine mai tîrziu…. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: