h1

Dorin Dobrincu la Arhivele Naţionale

iulie 30, 2007

N-am prea mare simpatie pentru liberali. Pentru politicieni, in general…. pentru că politica n-a fost niciodată „fată mare”, dar actualul ministru al Administraţiei şi Internelor a făcut un lucru cu adevărat de „Doamne-ajută!”. L-a numit la direcţia Arhivelor Naţionale pe tînărul şi entuziastul cercetător, Dorin Dobrincu, parte dintr-o echipă extraordinară de tineri istorici cercetători din Iaşi. A fost contestat, atacat, demolat: „cine este acesta? Nu-l cunoaştem, dar nu-i bun!”, cam în genul ăsta suna discursul „vechilor”.

Este cunoscut scandalul de la Iaşi în care „vechii” s-au luptat cu „noii”. Vechea mafie a informaţiilor loveşte din nou. De data asta şi la Bucureşti. Personajul Răzvan Theodorescu făcea în urmă cu ceva săptămîni nişte declaraţii războinice vis-a-vis de numirea lui Dorin Dobrincu la conducerea Arhivelor Naţionale, declaraţii care, sînt sigur, vor fi urmate de acte şi fapte, după cum îi cunoaştem şi le cunoaştem obiceiurile „celor vechi”.

5 km de dosare, dintre care mai mult de jumătate în dezordine (ce pretenţii să mai ai la alte instituţiuni care au arhivele varză?) sau „dez-ordonate”. Grea muncă. Urîtă luptă! VEzi articolul din România Liberă On Line.

Eu zic să ne rugăm pentru Dorin, deşi prevăd şi profeţesc iar cu „ochiul de bufniţă”că Dorin nu va îmbătrîni acolo. Cît să-i dăm, un an? Doi?

Vechii sînt prea tari! „Diavolii, cît casa!”, vorba unui prieten. Îmi stă pe limbă un psalm de imprecaţie pentru cei vechi şi ticăloşiţi de vremuri.

Să ne rugăm pentru Dorin, „un nou”, poate face ordine măcar în 500 de m de dosare cît stă acolo, dacă nu reuşeşte pentru toată lungimea de 5 km.

Ehehe! Problemă veche asta cu „ordonarea trecutului”.

În greacă kosmos înseamnă ce este pus în ordine, vine de la un verb. De aici vine şi verbul românesc a „cosmetiza”, dar acum, în limba noastră, are cel puţin două sensuri, unul mai tare decît celălalt. Nu mai înseamnă doar să îţi pui în ordine părul, faţa etc. A cosmetiza are şi un sens periculos. „A cosmetiza” poate presupune şi „a ascunde” sau a modifica ce se vede pentru a fi arătat numai ce este convenabil.

Ce se va întîmpla oare cu Arhivele naţionale, vor fi ordonate sau cosmetizate?

13 comentarii

 1. Daca o sa reuseasca, personal o sa trec asta in randul minunilor care inca se mai intampla. Pentru ca daca au ceva in comun fortele politice in tara noastra asta nu e cresterea pensiilor cat ascunderea trecutului sau, si mai bine deformarea lui.
  Din cate vad Dorin Dobrincu este un colaborator al lui Vladimir Tismaneanu, sustinut de presedinte care, se pare ca si’a asigurat cumva viitorul d.p.d.v al dosarelor si e printre putinele personaje care vor lumina in dosare dar care nu dispune de putere politica suficienta in prezent pentru a schimba prea multe.
  Asa ca, daca se intampla o schimbare la Arhive, stiu de unde vine… de sus! Cel mai de sus.


 2. l-am vazut pe Dorin Dobrincu la mai multe emisiuni televizate, cercetator la institutul de istorie „A.D.Xenopol” in mod deosebit la dezbaterile despre icoane in scoli dar si am participat in februarie la o dezbatere in iasi la invitatia fundatiei Proeuropa cu privire la ora de religie.Mi-a placut punctul lui de vedere si trebuie sa va marturisesc ca nu a aceptat punctele de vedere al inspectorului de religie preot ortodox care prin interventiile sale doere sa-si impuna punctul de vedere ca de drept biserica ortodoxa are anumite drepturi in scolile publice.aici am avut si eu o interventie reclamind abuzurile care se fac atunci cind in incinta scolilor publice la inceput de an dar si cu alte ocazii se oficiaza o slujba ortodoxa.nu este corect ca mama (de exemplu neoprotestanta) isi trimite copilul la scoala si el trebuie sa stea obligatoriu, desi in orar de exemplu are geografia,sa asiste la o slujba ortodoxa.Intr-un asemenea context domnul Dobrincu a luat cuvintul aducind aminte ca traim intr-un stat secular si nici o biserica nu trebuie sa aiba autoritate peste scolile publice.
  Ma bucura ca un asemenea om are ocazia sa scoata la iveala anumite aspecte din istorie.este celebra expresia” cine nu invata din istorie este condamnat sa o repete…” Doamne fereste-ne de comnunism..!


 3. Nu mi-a venit sa cred cand l-am vazut pe Dorin la stiri, in calitate de director la Arhivele Nationale!
  Sa-i „tinem pumnii”, ca are nevoie!
  Daniel


 4. da, Daniel, să-i tinem pumnii, ca s-au prins deja ca nu e „de-al nostru”…


 5. Macar viata sa i-o lase. Si RAdos Leonidas, prieten din adolescenta lucreaza alaturi de Dorin la Iasi, alt istoiric despre care vom mai auzi. Este specialist in bizantinologie, grec-grec, vorbitor nativ de neo-greaca…
  amindoi sint parte a unui colectiv extradorinar de tineri care vor sa faca ceva pentru istoria noastra, dar nu sint lasati de „cei invechiti” in rele si nemernicii.


 6. s-ar putea ca Dorin sa-i deranjeze si pe unii „dintre-ai nostri”;
  sa ne rugam si ca Dorin sa nu uite de biserica in timpul asta
  sa ne rugam si pentru Radu Bandol, pastorul lui (fost coleg)


 7. Io zic ca-i totusi foarte de bine ca s-a putut sparge monopolul securistic de la Arhive. Credeti-ma, stiu din proprie experienta cum stau lucrurile. Faptul ca s-a acceptat pe-acolo, pe sus, o schimbare e deja un mare progres. Oricum, lucrurile ajunsesera intr-un punct din care nu mai puteau evolua decat fie catre o deschidere cat de mica, fie catre desfiintarea de facto a institutiei Arhivelor. Am fi fost primul stat din lumea moderna aflat in „faliment arhivistic”.
  Pentru Dobrincu, s-ar putea ca Arhivele sa fie o mare pacoste. Pentru Arhive, Dobrincu nu prea are de ales, trebuie sa fie o sansa.


 8. Nu stiu altii cum sunt, dar mie parca imi vine sa strig din toti rarunchii: „Pe ei, Dorine, pe ei, pe mama lor!”. Si totusi, ceva ma opreste; ma uit in oglinda si constat cat m-au animalizat ultimii ani din epoca lungiana a existentei mele. Ei bine, Dorine, fa-o, dar fa-o legal si ai grija de toate chichitele pe care ti le mai arunca „baietii” peste umerii lor doldora de epoleti! Suna aiurea si totodata cat se poate de real: ei au calcat in picioare toata viata lor orice drept la libera exprimare, iar acum tot ei vin si-ti vor asterne cu seninatate la picioare, in Sala Tronului, ceea ce au urat cel mai mult: „Da’ cu drepturile omului cum ramane? Ziceti voi, astia care va pretindeti democrati!” [citatul este autentic]
  Si din aceasta dilema nu putem iesi! Am zis! (sau mai putem?)…


 9. Draga Alinka, te cred, dar mă tem că vechii sînt mult mai puternici decît noii.

  Draga Serban, ai dreptate, da, trebuie să strigăm cu reţinere, să îl încurajăm cu reţinere pe Dorin, şi totuşi…”fă-o odată, Dorine!” că ne-am săturat de minciună, ajung 17 ani, şi mai ziceam că Brucan este pesimist cu cei 20 de ani ai lui, cred că a fost unul dintre cei mai optimişti politicieni români. De-asta a trăit şi atît de mult 🙂

  Drepturile omului? A spune adevărul este un drept pe care ar trebui să îl folosească toată lumea, nu crezi?


 10. Ma uit cu tristete cum oameni inteligenti au aceasi abordare a fenomenului ca in timpul lui ceasca: UN singur om face totul. Nu e asa. Asa cum ala dinainte nu era singur vinovat pentru tot, la fel nici ,,dorin” nu va putea face totul de unul singur. Aia care lucreaza in arhive nu sunt niste vite care au nevoie de un cioban, ci sunt si ei oameni, care gandesc si actioneaza.


 11. Nu-i vorba de asta, Tristule, dar este importnat totusi omul cxare este la conducere. Ti-l imaginezi pe Plesita la conducerea Arhivelor?

  Fa un exercitiu de imaginatie, te rog!


 12. Of, Tristule, simt ca devin Preatristu’ cand citesc postarea de mai sus. Aia din cocina Arhivelor nu sunt „oameni, care gandesc si actioneaza”. Pana mai deunazi gandeam ca sunt cyborgi, pana cand am gasit un termen si mai potrivit, pe cand revedeam „Stapanul inelelor-III”: sunt orci, fratilor.
  E adevarat insa ca din exterior se vede altfel, iar luptele intestine din prezent, lasate mostenire de odiosu’, sunt doar una din formele de manifestare ale animalului calcat pe coada.
  Acei „oameni” de care zici nu au exercitiul democratiei si pana sa mai invete nu numai ca dureaza, dar trebuie sa lupte si cu inertia lor proprie. Si nu o fac! Asa ca nu ramane ca solutie decat aducerea de oameni din afara…
  Si asta o spun eu, care ma aflu in interiorul „sistemului” cu indaratnicie de aproape 7 ani (de fapt, 11, insa mi-am permis evadari in lumea libera, care m-au taxat rau de tot, fireste, la vechime, incadrare etc.).
  Nu sunt prea departe de concluzia usor patetica si rusinoasa ca pana la urma democratia nu-si poate croi cale decat cu biciul! Mi-e rusine sa spun asta… Dar sper sa o inteleaga si Dorin…
  Cu bine,
  Serban


 13. […] un tânăr cercetător din Iaşi, susţinut şi de Marius Oprea. Despre Dobrincu s-au spus şi bune dar  şi […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: