h1

Mitropolitul Daniel – locotenent patriarhal

iulie 31, 2007

Acum e sigur. Mitropolitul Daniel Ciobotea al Moldovei asigură locotenenţa patriarhală. Deci, de acestă dată s-a respectat una dintre tradiţii. Ca să se asigure elasticitatea, mai era o altă tradiţie respectabilă în conformitatea căreia s-ar fi putut numi locotenentul patriarhal: mitropolitul cu cea mai mare vechime a hirotonisirii. Dar a fost aleasă cealaltă tradiţie. Ori una, ori alta, după cum dictează vremurile.

Pentru 40 de zile, cel puţin, IPS DAniel asigură pregătirile pentru alegeri.

daniel-ciobotea-sursa-wikipedia.jpg

Mai multe despre domnia sa Aici : http://ro.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ciobotea

Ce înseamnă asta?

Deocamdată mai nimic. Şi totuşi înseamnă ceva. În buna tradiţie balcanică, înseamnă că avem un arbitru-jucător. Sintagma n-a fost inventată de Traian Băsescu, iar concepţia, modelul, este foarte vechi, încă de pe vremea lui Constantin, cînd, împărat fiind, s-a declarat episcop din afară pentru biserică, un fel de arbitru-jucător. Aşa s-a născut ideea Simfoniei Bizantine. Ce rol vor avea politicienii şi partidele în lupta pentru noul patriarh, asta se va vedea curînd. Cert este că nu a fost cîntat încă postludiul Simfoniei Bizantine.

Mitropolitul Daniel trebuie să asigure pregătirea alegerii noului patriarh. Din punct de vedere teoretic şi din punctul de vedere al fair-play-ului, această poziţie ar trebui să îl elimine din rîndul candidaţilor la conducerea BOR. La noi nu este aşa. Regulamentele, prevederile, regulile unui joc democratic care să filtreze cît mai bine influenţele şi să subţieze sforile care se pot trage, nu prea contează.

În Balcani totul este elastic şi pnevmatic, scris aşa cum se vede. Gonflabil sau uşor de strivit.

Lupta s-a declanşat deja şi majoritatea preoţimii şi a cunoscătorilor politicii BOR înţelege că în felul acesta mitropolitul de la Iaşi porneşte în pole position în cursa pentru Scaunul de la Bucureşti.

Va fi o privelişte pentru toată ţara şi pentru întreaga lume. Sper ca măcar să nu ne facem prea tare de rîs, după ce va trece parastasul de 40 de zile şi va începe războiul declaraţilor şi mişcările de putere.

Biserica Ortodoxă Română are mult şi multe, de aceea miza este mare.

Dacă ne ţine Dumnezeu, om trăi şi om vedea!

Ce ne doare pe noi? Legea Cultelor şi altele ca acestea…

Multe vor rămîne la fel sau se vor schimba în funcţie de alegerea noului patriarh.

Ce reacţie va avea UBR faţă de acest eveniment? Deocamdată nici una, pînă astăzi.

Ar trebui să dea un comunicat de presă? Probabil că da.

40 comentarii

 1. cine stie, poate BOR va da si comunicat, ca au si pagina web 🙂


 2. In 1986 nu exista in regulament prevederea ca „locum tenens” nu poate candida la scaunul patriarhal. Aceasta prevedere a fost adaugata in 2006, din cate stiu.


 3. eu zic că om trăi şi-om vedea.
  De ce oare sînt destul de sceptic că prevederea va fi respectata.
  Oricum, trebuie să admitem că patriahul-locotenent are putere foarte mare în influenţarea mersului alegerilor.
  Dumnezeu cu mila!


 4. Si inca ceva:cred ca se supraestimeaza autoritatea reala a unui patriarh. Pentru ortodocsi un patriarh nu este echivalentul unui papa care poate interveni in absolut toate afacerile bisericesti. In eparhie adevarata autoritate o detine episcopul locului, nu patriarhul sau mitropolitul. Aceste functii, desi au cateva atributii precise, au, in cele din urma, in BO, un caracter in mare parte decorativ, ca monarhiile moderne, de exemplu.


 5. Hm, nu prea cred. Istoria ne spune cu totul altceva. Este foarte romantica perspectiva dvs., dar nu cred. Patriarhul impune direcţia aministrativă şi teologică în Biserică.

  Atunci înseamnă că afirmaţii ca „PF Teoctist a fost un bun gospodar, a lăsat o Biserică bine gospodărită ca moştenire” sau „este principalul responsabil pentru aducerea Papei Ioan Paul al II-lea în România etc.”, acestea reprezintă decizii administrative şi teologice.

  Din păcate numele PF rămâne mai mult, în ceea ce privesşte moştenirea şi contribuţiile sale, de o altă persoană, de Papa… din cite se reflectă în presă, aceasta pare să fie cea mai vizibilă şi promovată contribuţie a dînsului…


 6. Nu stiu, la nivel administrativ autoritatea patriarhului este mai mare; la nivel teologic insa aceasta autoritate ii este restransa foarte mult de diversi factori precum caracterul sinodal si „federatist” al Bisericii ortodoxe.
  Decizii dogmatice, in BO nu se iau decat in sinod ecumenic sau, cel putin, un sinod mai larg decat acela al unei singure biserici ortodoxe, ale carui hotarari trebuie validate apoi de catre sinoadele tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale sau autonome. Paradoxal, dar organizarea si procesul ‘legislativ” in BO este destul de democratic.


 7. Iata, s/a intimplat.
  Azi a fost anulata prevederea prin care Daniel nu poate candida la patriarhie.
  Deci?
  ce a fost pus in 2006 a fost ridicat in 2007. e de bine.
  Nu ma indoiesc asupra democratiei, problema este democratia originala balcanica…


 8. Daca un lucru incepe bine are sanse sa termine prost…Daca un lucru incepe prost…Iata a inceput in cel mai prost mod


 9. Inca o pricina de tensiune,

  Constantinopol sau Moscova,
  Bartolomeu sau Alexei,
  Si acesta este un mesaj faorte clar care va fi transmis intregii lumi, in functie de cine va conduce inmormintarea, adica cine va accepta invitatia etc.


 10. Alte nume?

  Teofan,
  Andrei Andreicuţ,
  Bartolomeu Anania?
  HMMM!
  asa cum spuneam, dezbaterea va fi interesanta.


 11. Prost pentru cine, DAn? Pentru cine a inceput prost? Depinde.
  Mitropolitul Daniel are sprijinul lui Streza care a fost sprijinit, la rindul sau, sa rupa Mitropolia ardealului.

  Oponentul lui Daniel este Teodosie, cu mari ambitii, declarate.


 12. Sint sincer dezamagit de felul in care ierarhii nostri modifica regulile „ad hoc”. Pacat.
  Referitor la dilema Constantinopol/Moscova:
  Cred ca este o falsa dilema: loc este pentru amandoi patriarhii. Daca amandoi ar fi prezenti la slujba inmormantarii, potrivit canoanelor, Patriatrhului Tarigradului, Bartolomeu, in calitatea sa de „primus inter pares” ii va reveni cinstea de a prezida Liturghia.
  In rest, nu pot decat sa sper ca relatiile bisericesti dintre Romania si Rusia, considerabil racite dupa ’89, se vor reincalzi.
  Din observatiile mele de pe teren, evlavia ortodocsilor romani se apropie destul de mult de modelul slav-acceptarea necazurilor, ca venind de la Dumnezeu, neimpotrivirea in fata sortii etc.


 13. a inceput prost pentru adevar. S-au facut niste reguli pentru transparenta si insanatosire si rezultatul e cel contrar. Dar poate vom avea o surpiza ca si la referendum, rezultatul poate sa-i surprinda pe organizatori…Oricum cu un precedent ca asta deja orice regula poate fi intoarsa…”ca sa iasa cine trebuie”


 14. aveti dreptate si cred, nu numai eu, sint studii stiitifince pe aceasta tema, nu este nici un fel de ironie, ca tipul de ortodoxie slav a fost principala cauza pentru care comunismul a prins mai ale in tarile ortodoxe de limba slava.
  Cele catolice au scapat mai usor, vezi Polonia

  uitati-va si la alte cazuri unde religia ortodoxa n-a fost majoritara, parca nu s-a inradacinat asa de tare comunismul
  de ce oare refacerea granitelor comuniste aproape calca pe teritoriul descris ca PAnortodox?

  treaba sociologilor, dar nu putem sa nu notam coincidentele


 15. alea da traditii, in functie de cine trebuie sa iasa


 16. tocmai asta este, ca nu s-a hotarit inca cine trebuie sa iasa. 40 de zile este timp destul sa se limpezeasca apele tulburi


 17. probabil e nevoie de „etica ortodoxa si spiritul comunismului” o carte in oglinda dupa contestata teza a lui Max Weber.
  Normalitatea ar fi fost ca loctiitorul sa fie Mitropolitul Banatului, s-ar fi respectat si traditia (cel mai in vista), si persoana (nu cred ca Mitropolitul Corneanu are ambitii carieristice), si adevarul (este singurul care a dovedit caare respect pentru adevar). Eu chiar daca din afara BOR nu pot sa privesc evenimentele ca pe un pur joc politic cred ca e mai degraba o lupta spirituala. In acest moment (primul asalt) Tatal Minciunii rinjeste cu toti dintii . Noi ar rebui sa ne facem partea „pentru toti oamenii…pentru toti cei ce sunt inaltati in dregatorii” nu stiu de ce intelegem aici: presedintele si primarul?


 18. Comunismul, desi a fost experimentat in cea mai mare parte, in tarile Europei de est-daca exceptam tarile asiatice, africane si sud-americane-este totusi un proiect fabricat in Occident, inspirat de catre filozofia lui Hegel.
  Ratiunile pentru care ranile comunismului sint mai adanci in tarile de traditie ortodoxa nu se explica doar prin eu stiu ce presupuse sau reale compatibilitati ale acestuia cu ortodoxia, ci se explica mult mai rational prin faptul ca in tarile ortodoxe din Est comunismul s-a impus peste o societate preponderent agrara si mult mai saraca decat societatile tarilor ne-ortodoxe est/central-europene vecine:Cehoslovacia, Polonia RDG etc.
  Plus ca, spre deosebire de geneza capitalismului pe care Weber o plaseaza in spatiul calvinist, geneza comunismului nu poate fi atribuita nicidecum BO, intrucat bazele teoretice ale lui nu s-au nascut in mediul ortodox, ci comunismul este produsul idealismului german.


 19. o idiotenie nascuta in Occident a dat roade in Orient


 20. a dat roade pentru 40-70 de ani. acum, cel putin in tarile ortodoxe, a disparut, in mare…


 21. dati-mi voie sa nu va cred…comunismul nu a disparut, doar s-a deghizat


 22. si pentru ceilalti ortodocsi nimic?


 23. ca tot veni vorba de libertate:
  „[…]crestinii reprezinta grupul cel mai persecutat din lume. Supusi discriminarii legalizate, deportarii si convertirii fortate, soarta acestor oameni ramine un secret bine ferit de atenita opiniei publice globale. Tema nu face prima pagina niciodata. magnitudinea fenomenului ar cere-o. Prioritatile ramin insa altele. In ultimele sase luni s-a scris mai mult despre soarta ursilor polari decit despre soarta acestor oameni.”
  Este un foarte scurt extras din articolul lui Dragos Paul Aligica din revista 22, numarul aparut azi; articolul este lung si infiorator


 24. In privinta comunicatului de presa al UBR, cum ar trebui sa sune? …UBR deplange disparitia dintre noi a preasfintitului PF Teoctist…etc, etc?
  Suna cam a fatarnicie!


 25. şi pentru baptiştii sinceri, Turnule? Ce ai? dar pentru cei nesinceri? 🙂


 26. Da, ai dreptate, Ionut, ne maninca grija pentru veverite si pentru incalzirea globala mai mult decit petnru semenii nostri.


 27. Ce-ar fi, chestiuni, sa incerci si un comunicat de presa virtual? 🙂
  Cred ca un comunicat de presa in aceasta situatie nu trebuie sa prezinte doar lacrimute si oftaturi,
  pot fi tot felul de comunicate de presa, „se ia la cunostinta ca” atit


 28. virtual sa fie, dar ce sens ar avea un comunicat de presa care nu comunica nimic?
  poate ar fi fost bine sa spuna: ne rugam pentru intelepciune si calauzire din partea Lui Dumnezeu in alegerea noului Patriarh?


 29. draga Chestiuni,
  ma tem ca alegerea noului patriarh este mai mult calauzita si influentata de alte chestiuni decit de rugaciunile unor baptisti,

  nu putem sa ne dorim acum, cind se discuta de alegerea unui patriarh care sa fie apropiat valorilor francmasone, decit de alegerea unui patriarh care sa fie cit de cit in vecinatatea valorilor Evangheliei..

  ….
  iertati-ma ca sint asa de sceptic.
  tot patitu-i priceput…


 30. Banuind ca penultimul paragraf, cel cu „valorile francmasone” face aluzie la IPS Daniel, as comenta:
  1. Este discutabil daca aceasta caracterizare a IPS Daniel reflecta cu adevarat ceea ce el crede.
  2.Si chiar daca ar fi adevarat, multe dintre acele valori „francmasone” sint, oricum, cit de cit, „in vecinatatea valorilor evangheliei”, fiind un crestinism laicizat si diluat.


 31. nu stiu la cine face aluzie,
  va rog sa va uitati pe site-ul realitatea TV, ieri, pe acest site era urmatorul titlu mare
  PErsoane din cadrul Adunarii Nationale Bisericesti propun un patriarh cu simpatie fata de valorile francmasone,
  atit.
  nu stiu daca este aluzie la IPS sau nu, daca este aluzie la dinsul, nu mie imi apartine „alunecarea”

  legat de punctul 2, nici o minciuna nue ste mai periculoasa decit aceea care are 90 % adevar.

  O minciuna care seamana cu adevarul va otravi mult mai puternic si mai eficient ….


 32. Presa romaneasca se prezinta jenant-si asta au demonstrat-o inca o data, de parca mai era nevoie acum la moartea patriarhului-la capitolul teologie, politica bisericeasca etc.
  Nu cred ca Realitatea este un izvor vrednic de incredere.


 33. Da aveti dreptate, presa romaneasca infloreste pe cadavre, din pacate. Abia asteapta o moarte celebra, o sinucidere spectaculoasa si stirile curg girla…

  Presa a fost principalul sponsor al isteriei nationale in acest caz…


 34. asta cu valorile francmasonice nu suna deloc bine. cu toate astea, rugaciunile unor baptisti n-au cum sa strice in cazul asta.


 35. de acord, Chestiuni, mai bine la rugaciune dreapta decit la comunicate strimbe


 36. Iată un articol iiiiiinteresant!
  http://www.hotnews.ro/articol_80422-Secretul-lui-Daniel-fratele-cel-mare.htm

  Deci, dacă ar fi să îl credem pe autorul articolului, „la vremuri noi, tot noi”

  Să le trăiască!


 37. Singura acuzatie substantiata cat de cat este aceea ca IPS daniel este sfadit cu fratele sau, sau viceversa. In rest…


 38. da? biine! Într-adevăr, nimic obiectiv şi dovedit. Pînă la proba contrarie şi Mitropolitul Daniel va fi „înţelept, dedicat, jertfelnic” etc.

  Să fim serioşi, draga CNI, trăim într-o lume greu de înţeles şi în biserici greu de priceput, dar nici unul dintre noi nu ne-am născut curînd.

  Eu m-am născut într-o noapte, dar nu chiar noaptea trecută.

  Da, presa este rea, blogării sînt răutăcioşi, oamenii bîrfesc, şi totuşi…
  cine pleca pe vremea aceea la studii,
  cine se însoţeşte cu cine se însoţeşte….
  cine face foc, trebuie să aştepte şi fumul… etc.

  SE întîmplă să fi trăit în Iaşi şi acolo am învăţat să citesc şi despre vremuri şi despre oameni….

  Om trăi şi om vedea, nu-i aşa?


 39. […] Posted by turnul on August 26th, 2007 Mitropolitul Daniel – locotenent patriarhal […]


 40. frumoasa pozaLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: