h1

s-a intimplat pina la urma…

august 6, 2007

Multumesc lui Cristian Botezatu care ne-a trimis comunicatul UBR.

Dacă asta este ce trebuia scris, asta-i altă treabă. Părerea mea, la prima vedere, este ca s-a cam exagerat, dar nu vreau să mă exprimez prea repede. Nici măcar n-am citit cu atenţie pînă la capăt.

Iată ce ne scrie Cristian:

„Am auzit ca si baptistii romani au dat un comunicat de presa cu ocazia mortii patriarhului si au transmis condoleante BOR. N-am vazut pe aici  postat nimic despre acest fapt. L-am cautat si l-am gasit, si vi-l postez si voua sa-l puteti comenta. Ca baptist, mi se pare ca acest comunicat nu ma reprezinta. Voi ce parere aveti?
1. Scrisoarea de condoleante

„Către Patriarhia Bisericii Ortodoxe din România,

Primind vestea morţii Preafericitului Patriarh Teoctist, credincioşii creştini baptişti din România se alătură regretului credincioşilor creştini ortodocşi. Slujirea pentru o perioadă de 21 de ani a Patriarhului Teoctist ca păstor al credincioşilor ortodocşi, precum şi în calitate de cârmuitor al Bisericii Ortodoxe reperezintă un exemplu de dedicare şi de jerfă personală.

Am avut oportunitatea să îl cunosc personal în mai multe rânduri pe Preafericitul Patriarh Teoctist şi am fost mereu mişcat de cordialitatea şi căldura cu care m-a întâmpinat. Deschiderea şi înţelepciunea Patriarhului Teoctist constituie o mărturie a exemplului pe care l-a dat prin viaţa sa precum şi a contribuţiei pe care a adus-o în cadrul Bisericii Ordotoxe şi în afara acesteia.

În numele credincioşilor baptişti din România, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste exprimă condoleanţele acestora pentru pierderea suferită. Ca şi credincioşi creştini suntem convinşi că Dumnezeu este cel care conduce atât istoria cât şi vieţile copiilor săi. Chiar şi în aceste momente de durere ne rugăm ca Dumnezeu să îşi arate slava sa şi numele lui Isus Hristos să fie înălţat în mijlocul poporului Român.

Bucureşti, 30 iulie 2007
Otniel Ioan Bunaciu, Preşedintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România”

si 2. Comunicatul de presa care-i cam acelasi lucru:

„COMUNICAT AL CULTULUI CREŞTIN BAPTIST CU PRIVIRE LA MOARTEA PREAFERICITULUI PATRIARH TEOCTIST

Vestea morţii Preafericitului Patriarh Teoctist a fost primită cu regret de către credincioşii creştini baptişti din România. Slujirea Patriarului Teoctist care a cârmuit Biserica Ortodoxă timp de 21 de ani, dedicarea şi înţelepciunea sa consituie o mărturile a contribuţiei pe care a adus-o în cadrul Bisericii Ortodoxe din România şi în afara acesteia.

În numele credincioşilor creştini baptişti din România, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste exprimă condoleanţele acestora pentru această pierdere. Ca şi credincioşi creştini suntem convinşi că Dumnezeu este cel care conduce atât istoria cât şi vieţile copiilor săi. Chiar şi în aceste momente de durere ne rugăm ca Dumnezeu să îşi arate slava sa şi numele lui Isus Hristos să fie înălţat în mijlocul poporului Român.

Bucureşti, 30 iulie 2007

Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România”

31 comentarii

 1. ..dedicarea si intelepciunea?
  Poate nici nu stie despre cine e vorba cel care a scris comunicatul. Oricum e limbaj de lemn dar nu stiu cu cat regret a fost primita vestea de catre credinciosii baptisti.


 2. treaba asta pe care au facut-o reprezentantii Dvs., luati-o ca pe un gest civilizat si atat. si este stiut si acceptat ca civilizatia presupune un anume grad de ipocrizie, care nu deranjeaza defel, insa.


 3. de obicei am avut ocazia sa fiu in dezcord cu Dl C.N.I., dar cred ca de data aceasta are dreptate.

  Gestul de a trimite comunicatul mi se pare normal si binevenit. Alegerea cuvintelor este o alta problema., dar , cate condeie… atatea stiluri…


 4. am citit, tot ce pot sa va spun deocamdata este ca acest comunicat nu ma reprezinta absolut deloc.
  De ce?

  daca am timp, cum sint in santier prin casa, voi si motiva de ce, dar vorba cuiva „cite condeie, atitea obiceie…”, …. eu cred ca este mai mult decit o chestiune de stilistica si de condei totusi….

  comunicatul este mult mult mult prea mieros si prea rozaliu pentru involutia relatiilor din ultima vreme intre BOR si UBR…

  n-are rost sa fim prea civilizati (in traducere libera, ipocriti) in astfel de situatii,

  Oare chiar nu putem da un comunicat de presa drept, rece, fara fite, fara lacramioare, fara torsiuni retorice, clar etc.

  Daca o luam pe calea asta…. Vai de gura si condeiele noastre…

  Se va gasi un tip ca REbengiuc, mai cu tupeu, si asa cum a facut dupa „rebeliutie” ne va arunca simbolic un sul de hirtie igienica…


 5. Stimate CNI, s-ar putea ca pe dvs. sa nu va deranjeze acest gen de ipocrizie, pe mine, da.
  Oare chiar nu putem sa ne exprimam fara sa trebuiasca sa facem tot felul de flick-flackuri de felul asta.

  Continui sa spun cu toata gura. Comunicatul de fata este mai dezastruos fata de situatia in care nu s-ar fi dat nici un fel de comunicat.

  Noi ori o facem lata, ori deloc, acum era mai bine deloc decit asa.


 6. Chestiuni, dedicarea si intelepciunea? atunci era bun si de presedinte UBR.
  Dupa cum suna comunicatul, inlocuim titlurile si numele si poate fi refolosit.
  Doamne apara-ne!


 7. Asta se numeste diplomatie, nu?
  Si presupune sa spui lucruri pe care nu le crezi si ceilalti stiu de asemeni ca nu le crezi, dar o faci pentru ca asa se cuvine.
  Ce se pierdea daca acest comunicat n-ar fi fost facut? Si ce s-a castigat acum? Este permis sa minti de dragul politetii? Poti fi politicos fara sa minti? Ceea ce-i de inteles in politica, n-ar terbui sa fie tinut dincolo de portile bisericii? N-ar trebui sa ne asumam riscuri de dragul adevarului? Din cate-mi amintesc, Pavel vorbeste ceva despre pricina de poticnire a crucii – se poate asta aplica, fie si partial, cazului de fata?
  Nici pe mine nu ma reprezinta comunicatul asta dar eu nu sunt baptist. Sunt doar evanghelic. Adica rubedenie. Atunci poate ca ma intereseaza comunicatul asta…asa…un pic…

  Dan H.


 8. Dan H. cred ca ai mare dreptate,
  nu trebuie sa spun unei doamne neaparat ca arata bine, daca arata ca o matura, asta nu se numeste politete,
  Cred ca poti fi politicos si fara sa te transformi intr-un ipocrit.
  Politetea si convenientele nu presupun neaparat declaratii dincolo de care nu exista simtire.
  ca baptist am luat cunostinta de moartea patriarhului,
  pentru mine nu este „prea fericirea sa” etc. asa cum nici Vasile cel Mare nu este Sfintul VAsile cel Mare, asa cum Stefan nu este decit Stefan cel Mare, nu este si Sfint etc.

  In declaratii din astea trebuie sa fim consecventi teologic si politic etc.

  Daca MArele Preot de la Ierusalim ar fi murit in timpul apostolului Pavel, sint sigur ca nu s-ar fi dat de ceasul mortii sa gaseasca cuvintele cele mai mieroase ca sa isi exprime regretele.

  Dumnezeu cu mila peste noi toti


 9. Subscriu si eu la directia generala a acestui post… un astfel de comunicat nu ma reprezinta ca si Baptist. Parca nu ma mai simt asa de vinovat ca biserica din care vin nu prea plateste darile catre UBR. Prea multa politete da in ipocrizie, iar aceasta este minciuna curata. Se puteau gasi alte formule, mult mai apropiate de adevar. Sa speram ca atentionarile acestea ajung unde trebuie, si este luata in seama!


 10. … si sunt luate in seama… scuze.


 11. Mergea si „este” ca e sub 50… momentan. 🙂


 12. Nici pe mine nu ma reprezinta. Nu stiu daca se poate vorbi in termeni chiar atat de elogiosi despre patriarh. Si „Am avut oportunitatea sa il cunosc personal in mai multe randuri” suna cam rau: e o nuanta personala intr-o scrisoare oficiala si nici nu prea suna corect ca exprimare.


 13. Ce sa mai zic? 🙂

  dupa congres nu a aparut nici un comunicat si acum cu moartea patriarhului apare si un comunicat si o scrisoare.

  chiar nu este in tara asta un baptist, jurnalist, care sa conceapa niste comunicate de presa adevarate? 🙂
  daca este unul macar, atunci conducerea uniunii ar trebui sa-l gaseasca si sa-i dea ocazia sa-si puna darul si abilitatile in slujirea celorlalti care au alte daruri. 🙂
  nu putem fi toti buni la toate.

  pana una alta eu o sa continui sa scriu stiri si comunicate de „atitudine”, asa cum pricep eu ca baptist muritor de rand si poate pana la urma s-a oftica atat de tare un jurnalist, baptist, care sa inceapa sa scrie „stiri baptiste”, adevarate, ca sa-mi satisfaca si mie dorinta de informare. 🙂

  nici eu nu consider ca ma reprezinta acest comunicat. cred totusi ca Uniunea BAptista, ca institutie cultica reglementata de legile statului, avea datoria de a da un comunicat in care sa exprime condoleante; fara atacuri, ca nu era cazul, dar consecvent cu mesajul general pe care il au baptistii din romania. altfel una spunem si alta facem… 😦


 14. Cum adică „să îl cunosc personal în mai multe rînduri”, îl cunoşti pe om o dată şi gata, după aia îl recunoşti, dacă vrei,
  „l-am întîlnit în mai multe rînduri”… sună altfel. Eşti sigur că aşa scrie, mă uit şi eu încă o dată..
  SE pare că comunicatul (cacofonie greu de evitat) se profilează ca un posibil „dezăstrucel” (are oare diminutiv cuvîntul dezastru sau „catastrofuţă”) mediatic.


 15. Sigur, si eu cred ca erau necesare niste condoleante exprimate adecvat, dar astea parca sunt intr-adevar prea mieroase.


 16. Cu cunoscutul in mai multe randuri, asa scrie, din pacate.


 17. Moartea nu ne face mai buni decat am fost in timpul vietii si nici nu ne absolva pacatele. Fostul Patriarh n-o sa mearga in cer pentru simplul fapt c-a murit si nici pentru ca a ocupat respectiva functie. Doamna cu coasa ne dezbraca de prerogative, diplome, functii, ne smulge soclul de sub picioare si devenim cei care am fost dintotdeauna – ascunsi poate de ochii altora si uneori chiar si de-ai nostrii, dar goi si descoperiti inaintea lui Dumnezeu.
  Daca ar fi sa luam in serios aceasta declaratie a UBR, nu vad de ce ar trebui sa mai facem evanghelizare; sau probabil ca ar trebui sa o facem printre cei 2-3% atei sau musulmani, cati avem in tara. Restul sunt in tarlaua ortodoxiei si in virtutea relatiilor fratesti dintre cele doua biserici (!?), nu avem ce cauta pe acolo. Or stim cu totii cum stau lucrurile si in ce masura ne-am paganizat ca si natiune; cat de disperata nevoie avem de mesajul mantuirii!
  Gresesc, exagerez?

  Dan H.


 18. una peste alta eu zic ca trebuie sa vedem partea buna a lucrurilor. Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania incepe sa transmita comunicate de presa oficiale. 🙂
  In mod sigur nu ne putem multumi cu atat. Uniunea Baptista are nevoie de un purtator de cuvant bine pregatit si responsabil care sa „filtreze” toate mesajele care ies de la membrii conducerii uniunii si care angajeaza in mod public toate bisericile baptiste din Romania. Uniunea are un purtator de cuvant la acest moment?

  Rog fratii membrii in consiliul uniunii, care citesc acest comentariu, sa faca propuneri la consiliul uniunii din 25 septembrie 2007, in directia reglementari acestui gen de situatii. Sau daca nu se poate solutiona asa atunci propun ca blogul „la patratosu” sa gazduiasca un concurs: „Comunicat de presa (ne)mieros” cu scopul gasirii unui purtator de cuvant potrivit pentru Uniune. 🙂

  Toti gresim intr-un fel sau altul, dar daca nu invatam din greseli si nu ne corectam atunci ne meritam soarta. 🙂


 19. Draga Dan H.
  din pacate ai mare dreptate, ai spus mai mult decit am vrut eu sa spun,
  daca lucrurile stau asa de bine intre noi si BOR, intre patriarhie si conducerea UBR, atunci sa facem o mare hora a pacii, sa ne bucuram si sa ne jubilam.

  asa cum spuneam, cu putina ingaduinta, l-am fi putut alege presedinte UBR pe cel descris de actualul presedintele UBR.


 20. draga Mircea,
  da, este un lucru bun ca UBR a iesit in tirg.
  Este un lucru rau ca a iesit numai sa iasa.
  Ar fi trebuit sa isi schimbe halatul si papucii de casa.

  eu nu ma inscriu la concursul de purtator de cuvint. 🙂
  Mi-am facut deja foarte multi dusmani cu ajutorul acestui spatiu.

  Nu cred ca ma mai iau la concursuri…

  S-ar putea ca reactiile de pe acest blog sa ii ajute pe cei din conducerea operativa UBR sa fie putin mai atenti cu vorbele, mai putini generosi cind nu trebuie sa cadelnitam aiurea.


 21. Mircea, sint curios daca va aparea si in urmatoarea editie a „Stirilor baptiste”, a newsletterului, acest comunicat in forma asta.

  Parerea mea este ca ar trebui ascuns bine.


 22. Dar nu ai explicat de ce nu te reprezinta?


 23. Si cum credeti Dvs., ca baptisti romani, ca reprezentantii dvs. trebuie sa se raporteze la BOR, in lumina ecleziologiei dvs.?
  Este BOR o biserica crestina potrivit standardelor baptiste?
  Aveti sa zic asa „frati” si intre ortodocsi, sau nu?


 24. dadatroll, tocmai am explicat,


 25. Stimate CNI,
  deocamdata BOR nu ne recunoaste ca Biserica, cum credeti ca ar trebui sa ne raportam?
  Nu cred ca trebuie foarte multa teologie, doar putina imaginatie…

  Dvs. ati auzit cumva oficialmente pe vreun ierarh ortodox sa numeasca vreun evanghelic „frate”?

  Cred ca la nivel interpersonal fiecare dintre noi facem ceea ce ierarhiile nu reusesc pentru dialogul in vederea adevarului.

  Deocamdata relatiile BOR-UBR sint (au fost) de la reci spre glaciale. Probabil astfel de comunicate vor putea topi din crusta… Cu ce preţ, pentru cît timp?
  Aş fi preferat altă cale decît elasticitatea pur balcanică.


 26. cum s-a iesit am vazut cu totii, daca cele doua texte sunt reale. asta nu s emai poate schimba. 🙂
  nici eu nu ma bag la un astfel de concurs, ca nu sunt calificat. 🙂 dar cu siguranta sunt cativa baptisti calificati in astfel de probleme.
  curiozitatile mele fata de „stiri baptiste ” de septembrie sunt altele. cand aveti timp mai faceti o vizita pe blogul meu si vedeti. m-am cam ofticat zilele astea pe stirile astea baptiste. 🙂


 27. Poate ecleziologia BO (R) nu-i ingaduie sa fie foarte elastica in relatiile cu celelalte Bisetici. Avand in vedere ca ecleziologia evanghelica este mult mai elastica-din cate stiu, cel putin- cred ca este posibil pentru evanghelici sa recunoasca in ortodocsi poate putin mai mult decat ortodocsii recunosc in evanghelici. sau gresesc? Poate avem ecleziologii identice, singura deosebire fiind subiectul lor?


 28. ce intelegeti prin „elastica”, domnule CNI, cum adica eclesiologia evanghelica este elastica?
  cred ca aceasta este tocmai problema: „elasticitatea” specific balcanica prin care ne pupam cu toti la nevoie si la parada, apare atunci cind avem probleme serioase de identitate.

  Batrinii nostri ne-au invatat foarte clar cine sintem si ce credem si ce marturisim. Erau foarte radicali in privinta eclesiologiei lor. Asta le-a adus bataie, puscarie, bite si flegme.

  Daca eclesiologiei BOR nu-i este permis sa fie foarte elastica in relatiile cu celelealte biserici, de ce anume asteptati din partea baptistilor un raspuns mai relaxat?

  Pentru noi, baptistii, patriarhul este conducatorul unui cult care a murit. Full Stop. Nu este nici preafericirea, nici pastorul sufletesc al romanilor (articulat) etc. Este o persoana publica, de asta tinem seama, si din punct de vedere eclesial si soteriologic este o persoana care a avut nevoie de mîntuirea lui Dumnezeu în termenii lui Dumnezeu.
  „Dedicarea, jertfa, înţelepciunea, etc” aceste lucruri nu le pot eu sau altcineva aprecia. Numai Bunul Dumnezeu.
  DEci sa il lasam pe El sa judece.

  Ultima parte a comentariului dvs. imi este neclar.
  Cum adica avem eclesiologii identice, dar deosebirea sta in subiect?


 29. „Ultima parte a comentariului dvs. imi este neclar.
  Cum adica avem eclesiologii identice, dar deosebirea sta in subiect?”
  Adica subiectul eclesiologiei ortodoxe este BO, iar subiectul ecleziologiei baptiste este Biserica baptista, in rest, avem ecleziologii identice, fiecare socotindu-se pe sine singura si adevarata Biserica a lui Hristos „una, sfanta, catoliceasca si apostoleasca”.
  Sau nu?


 30. „Pentru noi, baptistii, patriarhul este conducatorul unui cult care a murit.”

  A murit si „cultul” odata cu „conducatorul? Sau poate inainte:)?


 31. da, aveti dreptate, conducatorul mort al unui cult 🙂
  referitor la eclesiologii,
  problema pentru fiecare dintre noi si unii fata de altii este
  cine-i, de fapt si drept, Sfinta, Apostoliceasca, Sobrniceasca?

  Fiecare aşează în dreptul său şi numai acolo expresia, sau n-am dreptate?
  deci avem două eclesiologii, cîte una pentru fiecare Sobornicească.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: