h1

„un rebel care ne-a schimbat vieţile”

august 7, 2007

Florian Pittiş a murit. După Ralu Filip, după Patriarh, după Adrian Pintea…

Am învăţat la teleenciclopedie cu vocea lui în urechi. L-am ascultat cu Phoenix şi Celelalte cuvinte, recitînd.

A murit, dar moarte lui nu necesită nici un comunicat de presă din partea nimănui.

Ieri a apărut totuşi în presă un titlu care m-a aşezat pe gînduri, pe Hotnews.

Mi-e Florian Pittiş nu mi-a schimbat nimic, dar mi-am adus aminte că şi eu cunosc un rebel care mi-a schimbat viaţa.

Genul greu de pus într-un sertăraş cu etichetă, genul care parcă calcă tot timpul în străchini, stă de vorbă cu o femeie la fîntînă, pare că flirtează, cu un telectual la miezul nopţii, vorbindu-i parcă-n dodii, calcînd obiceiuri, strivind tradiţii, rostind cuvinte cu înţelesuri greu de priceput la vreme şi cu fapte care alunecă din locul comun. Merge pe ape, se schimbă la faţă, poartă plete, dar este poreclit Nazarinean… şi El a murit, dar trăieşte.

Este rebelul meu preferat!

14 comentarii

 1. Suna cunoscut… cred ca si mie mi-a schimbat viata acelasi Rebel viu 🙂 Si inca o mai face cu putere!


 2. mi-a placut afirmatia lui Florian Pittis despre rating: Barabas a avut rating mai mare decit Isus; ratingul nu spune absolut nimic


 3. Interesanta povestirea/intamplarea in care protagonist e marele Florian Pittis. De ce sa nu recunoastem? A fost peste/deasupra multora dintre noi. Ar mai trebui sa recunoastem – unii – ca ne traim vietile in mediocritate. Nu ne „dam viata” pentru ceva. Nu ne arde pe interior o pasiune. Un fragment din articolul remarcat de Patratosu:
  <>
  Remarcabil! Noi suntem bucurosi sa platim zeciuiala „lunara” si sa spunem: <>
  Asta este, pentru mine interesant de remarcat…el a trait cu pasiune pentru o glorie „perisabila”. Dar noi – unii – nu suntem nici „rece”, nici „clocot”.
  SI-ar mai fi ceva. Sa spune cineva, mai altfel decat a spus Patratosu, ceva despre REBELUL REBELILOR care sa ma atraga si pe mine.
  Din pacate nu avem harul acelora care stiu a preamari oameni. Ne-ar trebui si noua – mai ales mie – o „gura iscusita” sa prezint OMUL care sa ma lase cu gura cascata…
  Merita un exercitiu macar…


 4. din pacate nu mi-a luat citatele wordpress-ul…sau nu stiu eu…asta e….era vb de faptul ca Florian Pittis a platit pt un „concert” organizat in curtea liceului…noi nu suntem in stare sa spunem asa ceva…mergem la biserica plictisiti si nu consideram ca face macar un sfantz, tot „circul” acela plicticos…de zeciuiala ce sa mai spun?


 5. draga Pety, pentru cine este „circul acela plicticos”? Te referi la serviciile bisericesti?
  Da, este adevarat, s-ar putea ca pentru unii acela sa fie o chestie plicticoasa, depinde de om, depinde de inima etc.

  noroc ca putem alege intre discoteca, baptistoteca, biserica autentica, cluburi religioase etc. Evantaiul ofertei este foarte larg.

  Tocmai mi-a aratat cineva un filmulet de la o nunta in care, chiar in „biserica” dansau fete cu femei, femei cu femei, baieti cu barbatusi, toate combinatiile posibile, pe muzica de UB40. Great!

  dau adresa tuturor celor care se plictisesc la biserica, nici macar oficiantul nu era asa scrobit, la minecuta scurta, pantalonasi albi, adidasi… etc.

  Beah! Dati-mi emetiralul!


 6. daca-i adevarata afirmatia lui Pittis, este excelenta… s-ar putea insa sa fi fost facuta afirmatia despre Isus-ul masonilor, cine cunoaste stie despre ce vorbesc.


 7. era vorba de Isus din Evanghelii; in contextul in care a facut aceasta afirmatie nu era vorba nici de masonerie, nici de teologie; oricum, putem sa pocaim macar afirmatia, ca pe Pittis…


 8. 🙂


 9. Pentru replica cu ratingul lui Baraba si al lui Isus vizitati:
  http://www.fundatiaromanamontreal.org/nr_42-colinde.htm


 10. „circul acela plicticos” se refera la ATITUDINEA cu care mergem noi „pocaitii” la adunare/biserica de cele mai multeori. ideea era extrem de usor de prins… Pittis A ARS pentru pasiunea lui efemera si e de remarcat si invatat…pacat ca noi pocaitii NU ARDEM PENTRU CHRISTOS la cele mai inalte cote.
  a doua idee era ca despre Pittis s-a scris frumos, cu patos dar si cu creier…ce mai, te unge la „pipota”…
  parerea mea de rau e ca nu se scrie frumos, cu patos, inaltator si „contagios” despre REBELUL REBELILOR…
  pacat ca nu e spatiu suficient pt a ma face inteles…
  dar credeam ca e simplu…
  succes la „descifrat”…


 11. probabil ca „REBELUL” a schimbat mult prea multe vieti si acest fapt deranjeaza…un eveniment care poate incerca ridicarea de bariere in extinderea „rebeliunii” se desfasoara chiar in aceste zile la Toulouse:
  În mai anul trecut a debutat iniţiativa ecumenică creştină de reevaluare a doctrinei despre „facerea de ucenici”. Reprezentanţi ai cultelor şi denominaţiunilor creştine au demarat atunci prima etapă a proiectului, un studiu asupra înţelegerii convertirii. Începând de astăzi, pentru 4 zile, la Toulouse are loc întâlnirea reprezentanţilor bisericilor pentru cea de-a doua etapă (cf christiantoday). Ce îşi propune programul: rezolvarea tensiunii care rezultă din înţelegerea faptului că dreptul la propria convingere religioasă este un drept fundamental, nenegociabil, valabil pentru toţi oamenii, oriunde, dar, în acelaşi timp, stresul resimţit de fiecare practicant de a face convertiri la religia sau credinţa proprie, tensiune care ar trebui vindecată.Reprezentanţii denominaţiunilor (catolici, ortodocşi, penticostali, baptişti, reformaţi etc) lucrează sub egida consultărilor teologice la nivel înalt- Îndrumar etic al convertirii: mărturia creştină într-o lume multireligioasă. Cred că firesc, se nasc întrebări şi aşteptări de genul…Vor fi oare reprezentanţii cultelor evanghelice şi protestante suficient de puternici pentru apărarea libertăţii de propovăduire? Unde se va plasa linia toleranţei şi a compromisului? Poate fi această întâlnire pregătirea naşterii unui cod „creştin”- biblia noii religii europene?


 12. ha, interesant ce spui, Alex, deci fiecare putem să credem ce vrem, fără a încerca să convingem cumva pe alţii de faptul că, spre exemplu, creştinismul este suporior sorbirii de urină gen Bivolaru, nu, adică o formă de yoga degenerată, românizată.
  Deci n-avem voie să le spunem să nu îşi mai transfere ciupercile inghinale unii de la alţii?


 13. un alt eveniment ecumenic, de proportii!! (peste 2000 de meseriasi ai tuturor bisericilor europene) va avea loc in sept la Sibiu. Biserica armonios impletita cu politica (participa domnii Basescu si Tariceanu…). Ce-o iesi, om mai vedea…


 14. deci religia a devenit politică de stat, sau statul a devenit religie de politicieni? 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: