h1

Avem un top model în biserică!

august 12, 2007

Vine Duminica! Venim şi noi spre ea! Orice săptămînă este o alunecare spre Duminică. Aşa.. ca pe tobogan. Toboganul nu are nici frîne şi nici direcţie. Nici marşarier.

Venim şi spre biserică. La biserică nu ne ducem, acolo venim.

Biserica noastră este ca o familie mai mare. De cele mai multe ori ne simţim mai bine ca acasă.

De fiecare dată cînd venim la biserică la final ne întîmpină „sora Dana”. Aşa o ştie toată lumea. Chiar şi cei care nu sînt din parohia noastră o ştiu „Dana cu copiii”. Are mai puţin de 40 de ani şi în foarte scurt timp a devenit un model pentru foarte multe mame şi soţii din biserică. În aşa fel încît ucenicele ei, atît timp cînd sînt în perioada de adolescenţă spirituală, o copie. Îi copie inflexiunile vocii, accentul, felul în care se îmbracă. Recunoşti imediat marca „Dana”.

Sora Dana este un model pentru foarte multă lume. Un „topmodel”.

Este suplă, aproape de măsurile unui topmodel anorexic. Din cauza posturilor lungite pînă la apusul soarelui de miercurea şi vinerea.

Calcă elegant, parcă se furişează rulînd talpa spre călcîie. Pentru că face curat în biserică şi se luptă cu o clădire de 12X30X8 m în fiecare săptămînă. Are conformaţie atletică şi braţe puternice. A purtat 8 copii în pîntece şi în braţe.

Ochii îi sînt tot timpul limpezi, pentru că nu e rugă pe care să n-o fi rostit cu lacrimi. Se îmbracă deseori în negru, pentru că nu este priveghi sau înmormîntare la care să lipsească. Este acolo cu toată familia. Nu e slujbă la care să nu ajungă la timp, cu toţi copiii după ea. La ora 9.00 cînd se face strigarea şi cîntarea de început.

Nu-s copii mai bine educaţi decît ai ei. Nu-s bolnavi care să n-o fi văzut lîngă patul lor de suferinţă. Nu-i problemă pe care să n-o ştie şi să nu mi-o pomenească pentru mijlocire şi rugăciune.

Nu-i vineri să nu ne trimită un SMS cu pricini de rugăciune şi post. Nu-i muribund care să intre în travaliul naşterii celei de-a treia şi să nu fi trecut pe acolo pentru încurajare şi împreună-plîngere. Nu-i musafir al bisericii care să nu fie întrebat cine este şi de unde vine. Nu-i persoană întristată care să nu fie cercetată cum se simte. Nu-i aleşdan care să n-o recunoască cu mica ei turmă după ea.

E celebritatea locului, toată lumea o ştie cu şirul de copii, bine îmbrăcaţi, frumoşi, cum se duc la biserică. Nu-i program în biserică sau ocazie la care grupul acesta de rugăciune să nu cînte.

N-au televizor. De invidiat! Serile lor, seri de citit Biblia, indiferent de program. Dimineţile lor, dimineţi de mijlocire în rugăciuni. Nu-i săptămînă să nu invite oaspeţi în casa ei. Nu-s tineri care să fi trecut prin încăperile casei ei şi care să nu fi fost vindecaţi de frustrarea şi imaginea rea a familiei.

Nu-s fete de măritat care să o fi privit şi apoi să nu fi spus: „Ca ea vrem să fim. Este un model pentru noi.” Un topmodel.

În biserica noastră avem un topmodel cu o frumuseţe total pe dos, dinspre lăuntru spre afară. Pînă şi fetele care au spus „acum ne machiem strident, ne punem tot ce putem pe noi şi ne ducem la biserică să vedem ce zică ăştia…” pînă şi ele o respectă.

Deseori îmi trimit studenţii şi studentele în casa ei pentru a locui acolo vreo două sau trei zile ca să vadă cum se raportează o soţie la soţ, un soţ la soţie. Un cuplu biblic normal. Casa lor a devenit un loc de pelerinaj spiritual.

Cînd este singură, este numai pentru că Ghiţă, soţul ei, este plecat în misiune prinTurcia, Albania, Bulgaria prin Oltenia profundă şi Dobrogea uitată de turişti.

Nu este întîlnire cu ei după care să nu te simţi mai bine, înviorat, încurajat.

De multe ori m-a ispitit gîndul să las parohia cînd mi-a fost greu. Azi vin la biserică pentru există oameni care te încurajează prin cuvinte sau prin simpla prezenţă.

Venim împreună la biserică. Sînt cu soţia mea. Am purtat multe săptămîna asta. Ştiu că, la sfîrşitul slujbei, sora Dana îi va lua mîinile în mîinile ei şi îi va spune: „Vă iubim şi ne rugăm pentru voi!”

familia-achim1.jpg

PS.

Ce bine! N-are internet. Să nu-i trimită nimeni acest text! Să n-o ispitim!

V-am promis un post în completarea postului despre cercei. Ăsta este!

Am spus atunci că n-am nici o problemă cu podoabele. Toate tinerele din biserica noastră să trăiască ca sora Dana şi pot să îşi pună pe ele sau să scoată de pe ele ce doresc. Toate au ştiut despre ce este vorba. S-a încheiat rapid discuţia. Să fie frumuseţe întoarsă pe dos şi n-am nici o problemă cu ce izbeşte ochiul. Aşa să fie!

Publicitate

45 comentarii

 1. intradevar, o familie foarte frumoasa!si, din cate o descrieti,doamna Dana e o femeie deosebita!Dumnezeu s-o ajute in toate !


 2. Multumim, a meritat asteptarea de la discutia cu cerceii incoace 🙂 Domnul sa ridice in fiecare biserica topmodele pentru fiicele Lui!


 3. Cred ca daca inima si mintea unei persoane sunt asupra Domnului Isus Cristos, acestea pot deveni o Lidia (din Noul Testament) pentru acest secol. Iar in privinta barbatilor, si acestia ar trebui sa aibe privirile spre Cristos si nu spre femei!

  Cu stima si repect,
  Un om imbracat cu Cristos


 4. Pana azi, credeam ca „sora dana” e doar un concept.. Ei bine m-am inselat, si ma bucur ca avem surori asa credincioase in trupul lui Cristos.

  P.S. Banuiesc ca sora Dana nu poarta cercei…


 5. Ce potrivire ar fi daca am primi o descriere si a fratelui Ghita!!!

  …asa, pentru baietii cu pretentii… 6. Sempereformanda,
  – Crezi ca daca ar purta cercei, faptul acesta ar infirma toate celelalte fapte pe care le face?
  – Crezi ca daca ar purta cercei NU ar mai face ceea ce face?


 7. daca nu ar face ce face, ar purta cercei;
  oare miorita purta cercei :)))))


 8. Ionut, fara gluma, acum cu Uniunea Europeana toate animalele din curtile romaniloor sint cu urechile gaurite. Mi-a fost mila de bietele vaci de prin Urvind cind am vazut cum erau trecute pe la veterinar pentru a fi insemnate, stampilate, arse, găurite etc.


 9. Ted Doru Pope:

  „- Crezi ca daca ar purta cercei, faptul acesta ar infirma toate celelalte fapte pe care le face?
  – Crezi ca daca ar purta cercei NU ar mai face ceea ce face?”

  Nu stiu cum s-ar comporta sora Dana daca ar fi prin Portland, New York sau Berlin, nici o problema, poate ca ar face aceleasi lucruri si nu ar fi nici un conflict intre ceea ce face si ceea ce pune pe ea.

  Nu diferentele culturale sint aici in discutie, ci modul in care o femeie a inteles, fara explicatii si presiuni textele din Scriptura care o indeamna la dragoste si fapte bune si la felul in care sa se arate in public ca sa fie o slava a sotului ei.

  Ce spun eu este ca asa a inteles Sora Dana textul din Petru care vorbeste despre podoabele sfintelor femei.
  Tin sa amintesc ca sora Dana este „venita din lume”.
  Are la purtator gaurile necesare pentru cercei. A purtat.
  Dupa ce s-a pocait a inteles ca da cercetii jos nu pentru ca „pocaitii sint batuti in cap” si pentru „baptistii sint niste ingusti din secolul trecut”, ci penru ca pe la un muribund de la Alesd este destul de greu sa pui mina pe frunte incarcata cu o gramada de ineluse si bratarele si ca sa te duci sa speli toate podelele la sora Covaci (neputincioasa, saraca, la 84 de ani) cerceii in pendulare ar fi o adevarata povara si ar intra in mare conflict cu atmosfera dimprejur.

  Prin felul in care dinsa a inteles chestia asta a impus un standard si pentru celelalte femei din biserica peste care s-a prabusit autoritatea ei.

  Eu, ca pastor a trebuit sa aleg pe cine incurajez:
  doua fetiscane care spun „ma duc sa ma machiez strident si imi pun cercetii pina pe umeri ca sa vad ce zic ĂŞTIA de la biserica”
  sau femei ca sora Dana.

  Asta mi-a fost dilema!
  Acum intelegeti ce am ales. Acum intelegeti ce am Ales(d)? 🙂


 10. Nemesis,
  pentru ce trebuie o descriere a fratelui Ghita?
  pentru ca Biblia spune ca femeia este slava barbatului, va imaginati acum ce fel de om este Ghita, nu? 🙂

  oh, chestia asta din biblie suna complet deplasat din punctul de vedere al political corectness-ului
  femeia inferioara, slava barbatului etc.

  Poate si de asta am scris postul asta, ca sa mai compensam putin, nu? 🙂


 11. Semper…, nu., sora Dana chiar există. Si altele ca ea.
  aseară nu numai că a venit la soţia mea să o încurajeze, ci ne-a invitat pe toţi, toţi musafirii bisericii acasă.
  Vreo 20, cu tot cu cei 10 ai casei.

  A pus pe masă tot ce-avea.
  I-am spus să nu se deranjeze, să stea liniştită.

  A spus: „Dacă vă pun masa, eu mă îmbogăţesc!”

  Precizez că habar nu are de această discuţie despre ea pe internet.


 12. Absolut corecta observatia ta, Cosmin Pascu.

  Ce e in minte se arata in afara.
  Iar ochiul barbatului trebuie domesticit.


 13. „Nu-s tineri care să fi trecut prin încăperile casei ei şi care să nu fi fost vindecaţi de frustrarea şi imaginea rea a familiei.”

  Multumesc, e exact ceea ce aveam nevoie.

  De unde-atata frumusete? Din izvor…


 14. da, e-adevarat. am simtit caldura din casa ei de cate ori am fost acolo. pur si simplu m-au facut sa ma simt parte din familie. Domnul sa o binecuvinteze pe ea si intreaga ei familie. si sa nu uit, de cate ori am fost acolo mi-am zis ca asa o familie-mi doresc si eu:)


 15. Aşa-i, Ali!

  situaţia asta arată că atunci cînd ai ceva din abundenţă nu mai umbli să te milogeşti după scursurile acestor vremuri.

  cînd frumuseţea lăuntrică abundă, n-ai ce să mai cauţi să mai dregi una alta.

  DAcă sora Dana s-ar rimela, ar fi toată slujba cu faţa neagră, că tot timpul aproape are inima străpunsă de lacrimi, plînge cînd se roagă, plînge cînd se predică, plînge cînd apar copiii în faţă să spună poezii sau să cînte.
  Ar arăta oribil cu toată scursura aia neagră din colţul ochilor.

  La fel ar păţi dacă şi-ar pune fondul de ten cu belşug pe faţă…

  Lacrimile de pocăinţă şi de milă nu fac casă bună cu rimelul abundent şi fondul de ten.

  La fel cum nu merg unghiile extralungi şi pictate în tot felul de culori şi lacuri cu schimbarea scutecelor unui copil.


 16. cand am fost prima data in casa lor a fost ca o revelatie, e adevarat ce spuneti despre „imaginea rea a familiei”, e intradevar o familie uimitoare,inainte sa ma casatoresc vreau sa imi duc viitoarea sotie sa vada familia aceasta,nu glumesc 🙂


 17. Am participat si eu la orele de citire a Bibliei si de mijlocire pentru altii. Intr-adevar sora Dana este un topmodel. Sunteti binecuvantati ca o aveti in biserica. Ma rog Dlui sa binecuvinteze fiecare biserica cu cate o „sora Dana”. Si mai mult decat atat ma rog ca Dl sa ma faca pe mine o „sora Dana” pentru biserica in care m-a asezat.
  Dl sa va binecuvinteze in continuare


 18. Deci, nu imi dau seama, postul asta e sarcastic? Cum e aia sa ii spui la calugarita top model? Deci, e sarcastic?


 19. Aici va fi uimirea multora si bine vor face daca se vor minuna. Multi isi imagineaza astfel de persoane (ca sora Dana) ca fiind constranse de predicatori ingusti la minte.

  Ei bine, nu e asa. Persoanele ca sora Dana, sunt coplesite de Cuvant si nu au nici un alt interes in afara trairii in Adevar si aplica Scriptura de care sunt patrunse si cred eu ca asta este motivul pentru care sunt topmodele 😀

  Ciudat este, ca unii se poarta de parca nu ar fi nevoie de astfel de topmodele, sau considera ca astfel de topmodele sunt o amenintare pentru „libertatea” ce altele si-o permit „in Cristos”.


 20. cu adevarat o familie exemplu, o sotie si un sot exemplu…ii cunosc, chiar daca foarte putin…Domnul sa ii binecuvinteze!!!


 21. Varianta americana a acestei familii: http://www.duggarfamily.com/


 22. M-am „imbucurat” de tot ce aud..Ce frumos e sa traiesti doar din Izvorul vesnic,pentru o cu totul alta lume.


 23. Sora Dana e o raritate..de ce?
  Cand ar trebui sa ne caracterizeze simplitatea.
  Si stralucirea interioara sa apara in afara.


 24. Da, Elisa, cam asta voiam să îi spun şi Rahelei, sper că citeşte comentariul meu de aici.

  Nu m-ar deranja deloc cerceii sorei Dana, absolut deloc… this is the point!


 25. […] virtuală care nouă ne este atât de la îndemână e inexistentă pentru ei. Am întâlnit-o pe femeia top model şi am schimbat câteva replici jucăuşe cu fetiţa cea mai mică, o blondină sprinţară, cu […]


 26. Sunt de 27 de ani in Australia, si nu am simtit nevoia sa pun cercei sau sa ma machez. Mediul din afara te influenteaza numai atunci cand esti gol pe dinlauntru si incerci sa umpli acel gol cu altceva. Pentru mine Hristos Domnul este destul, chiar daca sunt si eu, ca si altele, etichetata ca o persoana de „moda veche”. Calea ingusta este ingusta de aceea sunt multe limitari si lucruri dupa care firea suspina.
  Ceea ce iubesti se va vedea in vorba, in fapta si in purtarea ta. Felicitari sorei Dana si ne rugam pentru dansa acum ca are nevoie de rugaciunile noastre.


 27. As vrea sa fiu „o sora Dana” si ma rog ca Domnul sa ma ajute la lucrul acesta pe mine si pe multe alte surori.Iar pentru sora Dana ,Domnul sa o binecuvinteze si sa o intareasca.Pace voua.


 28. […] Probabil vă amintiți de sora Dana, https://patratosu.wordpress.com/2007/08/12/avem-un-top-model-in-biserica/ […]


 29. Da Lidia ,ma bucur ca faci o remarca de peste tari si mari….nu-i asa ca golul..ne da de gol…
  ma bucur sa aud de surori ca voi,care cu dragoste Il cauta pe Domnul..
  Sora Dana e o marturie vie a invierii Domnului Isus
  Hristos,Domnul sa o faca sanatosa pentru copilasii sai…Doamne Tu poti sa faci asta! Te rugam sa o faci!
  Si iti multumim!


 30. Foarte frumos şi înţelept mesaj… Nu vă cunosc, habar nu am de unde sunteţi, am înţels doar că aparţineţi Bisericii Baptiste de undeva, din ţara asta, şi mă bucur de fiecare dată când constat că moralitatea şi credinţa în Dumnezeu mai există vii, în oameni. Întreba cineva, poate chiar dumneavoastră, de ce sunt atât de puţine persoane ca „sora Dana,” chiar şi într-o biserică ce studiază regulat Biblia şi învaţă despre iubirea lui Dumnezeu. Cred că va veni o vreme pentru fiecare să se apropie definitiv de Isus sau să se depărteze total de El. Nu este timpul pierdut pentru nimeni. Şi mai cred că fetele care spun că îşi pun cercei şi se arată rebele au un mare potenţial de credinţă. Vor doar să atragă atenţia asupra lor. Un gest neporivit le poate îndepărta pentru totdeauna. Pe când blândeţea mustră mai mult decât orice şi este cel mai bun profesor.
  Dumnezeu să ne ajute şi să ne dea înţelepciune!


 31. Cel mai bun profesor este”sa-l ai pe Hristos in inima ta”,si atunci vei sti ce sa faci,in toate lucrurile.

  Am avut marea bucurie,sa asist la intalnirea fr Marius cu tinerii,la Caransebes de data asta,si cum Domnul nu da nimic cu masura,,,,toata saptamana de evanghelizare care a fost la inaltimea asteptarilor unui suflet dornic de bucurii duhovnicesti,a culminat cu aceasta mare bucurie…
  voam sa-l cunosc personal pe fratele Marius,care mi-a bucurat inima de multe ori…a fost o zi binecuvantata,,,,
  nu sunt studenta dansului cum zicea odata cineva pe aici,bine ca la Domnul toti suntem tineri…asa ca m-am putut bucura alaturi de tinerii din Caransebes.A fost o seara minunata de partasie,cu Harul Domnului,da un frate si un pastor minunat!
  A fost si mai este Har intr-adevar,Domnul are oamenii Lui,nu trebuie sa disperam ,crezandu-ne singuri.


 32. […] lui Dumnezeu Familia Achim. Iulia este cea mai mică. A opta. Pentru că n-au tembelizor în casă, citesc Biblia cu toţii […]


 33. Slavit sa fie El.. nu credeam ca mai pot fi astfel de femei si oameni. E o binecuvantare pentru voi acolo. si sper ca Domnul sa scoata cat mai multe familii ca acestea. Daca ma va pune cineva sa ii definesc iubirea si cum mi-as dori o familie, cred ca as putea spune..ca cea a sorei Dana din postul asta 🙂


 34. In zilele noastre sa mai vorbim de topmodel in biserica.nu mi ser pare biblic.nu televizorul te indeparte de a fi aproape de Domnul,ci fatarnicia vizibila si injosirea unora.Fiecare madular este important in trupul lui hristos.
  ADEVARATA SLUJIRE ESTE IN ASCUNS SI NU MEDIATIZATA.


 35. […] Despre mireasă! Asta-i convingerea ei: frumuseţea naturală este frumuseţea. Foarte tînără, mirele foarte tînăr, mireasa este prima care se căsătoreşte dintr-un şir de fete dintr-o familie de care am mai amintit. […]


 36. Ieri 27.06.10 mi-am odihnit duhul la Alesd. Fam Achim este speciala. Ma deranjaeaza filsofii care spun ca cerceii nu ar schimba-o pe sora Dana. Aici avem modele nu teorii seci de genul: „inima coneaza” Acesti oameni, de obicei, au bai tocmai cu inima.
  Sorin Aioanei


 37. Am fost invitat si eu la nunta pe 27 iunie 2010.
  Mirele este nepotul meu,fiul sorei mele,Magdalena.
  O declaratie incarcata de solemnitate a fost facuta de tatal miresei intr-un moment bine ales al ceremoniei;Onisim,astazi nu-ti daruiesc doar pe fica mea Abigail ci de astazi i-ti dau si autoritatea asupra ei.M-au trecut fiori de emotie si mi-am zis;Omul acesta chiar stie ce spune!Aleluia!


 38. I-ar schimba tocmai inima….ar insemna ca pune pret pe lucrurile lumesti care infrumnuseteaza, nu pe cele ceresti.
  Ce avem in inima da pe din afara; din adancul ei ies lucrurile pe care le iubeste cel mai mult.


 39. ma intreb ce are comentariul meu de nu ote fi afisat?


 40. Sa ma ierte Dumnezeu.. dar ceea ce faceti vboi aici e sa scoateti copii fara propria gandire si etc. Scoate-ti oameni inchisi in propriile lor chestii ( nu la cele pacatoase ma refer) si ii obligati sa copieze pe cineva/ceva. Ceea ce mi se pare o prostie.. d’asta nici nu imi plac crestiini din romania. Inca mai sunt comunisti. 🙂 anyways. sa va lumineze Dumnezeu.


 41. Sora Dana felicitari ,ma bucur ca mai exista asemenea persoane cu care Dumnezeu se poate mandri . Fiul meu cand a fost anul trecut in tara ,a fost gazduit de acesta familie unde a fost si fr.Marius cu fam.mi-a povestit de aceasta familie cit de primitoare si ce copii educati au .Cei din lume au comoara lor aici, dar partea celui credincios este cu totul alta .Eu fiinca nu am purtat cercei si nu m-am rujat am atras curiozitatea colegilor ,le-am marturisit pe Hristos si astazi sant membri in biserica si buni misionari .


 42. Toate framantarile, intrebarile in legatura cu rolul scriptural al femei in biserica, familie au cazut in momentul in care Scriptura urmata de modele de femei credincioase mi-au oferit raspunsul. E mare har sa fii inconjurata de astfel de femei. Sora Dana este un exemplu si pentru mine. Domnul sa o binecuvinteze!


 43. […] într-o situaţie foarte delicată şi ca biserică, dar şi ca familie. Vă mai amintiţi de Dana Achim? Am ezitat să pun istoria ei pe blog pentru a nu fi acuzat de discriminare faţă de alţi […]


 44. Plâng ! Plâng cu lacrimi in hohote si sufletul îmi plânge tot așa…Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: