h1

Ce-ar trebui să facă un baptist la Adormirea Maicii Domnului?

august 15, 2007

S-ar putea să se creadă că baptiştii nu o cinstesc pe Maria Fecioara, Maica Mîntuitorului nostru.

Deşi sîntem iconoclaşti, este o chestiune de bun simţ să îi arătăm respect celei care L-a alăptat, L-a învăţat pe Isus Domnul să meargă, să vorbească, I-a schimbat scutecele şi a pus la inimă toate cuvintele de înţelepciune şi profeţie.

Da, este adevărat, în calendarele noastre figurează numai acele sărbători legate de Mîntuitorul şi Duhul Sfînt, Persoanele Treimii manifestate oikonomic, Buna-Vestire, Naştere, Crucificare, Înviere, Proslăvire la Cer,  Coborîrea Duhului Sfînt.

Şi totuşi, ce ar trebui să facă un baptist la sărbătorile trecute cu roşu în calendarul ortodox? Nu mare lucru, cum nici un ortodox nu face prea mare lucru cînd sînt sărbători ale altor culte, dar cîteva lucruri, din nou, sînt de bun simţ:

1. În primul rînd ar trebui să fie informat. Să ştie ce se întîmplă. De ce bat clopotele, de ce oamenii nu muncesc, de ce nu se fac nunţi în perioada posturilor şi care sînt acele perioade. Sînt destui de mulţi ortodocşi nominali, nu numai baptişti, care nu prea ştiu de ce nu se lucrează la ţară. Cineva care este bine informat ar putea să le spună cam cum stau lucrurile cu propria credinţă.

2. În al doilea rînd ar fi bine să nu se dea în stambă, în spectacol, dacă tot a aflat, muncind în văzul tuturor, provocînd. N-ar fi bine să se joace la betonieră de Sfîntul Ilie, spre exemplu, ca să demonstrăm că nu ne trăzneşte. Ce tristă coincidenţă să te electrocutezi chiar în ziua respectivă. Nu-i aşa? Cui foloseşte?

3. În al treilea rînd, chiar dacă în calendarele noastre sînt mai multe zile lucrătoare decît în calendarul ortodox, dacă un baptist este convins că trebuie să Îl onoreze mai degrabă prin sudoarea frunţii şi munca mîinilor pe Dumnezeu , să o facă, dar în casă, în discreţie. Cui foloseşte fronda? Am asistat cu tristeţe la o confruntare între nişte cetăţeni de altă credinţă care munceau într-una dintre sărbătorile creştine mari. Oamenii care au trecut pe drum au bombănit şi înjurat. Cui foloseşte?

4. Dacă este convins că trebuie să îşi înmulţească zilele de odihnă, sărbătorile sînt un prilej extraordinar pentru cultivarea relaţiilor, pentru discuţii. Ce frumos ar fi astăzi oamenii să vorbească despre Mama Mîntuitorului, la fiecare poartă la care se stă pe laviţă! Ce frumos ar fi! Deopotrivă, baptişti, cu penticostali, cu ortodocşi. Asta ar folosi!
Duminicile sînt la fel de bune pentru astfel de exerciţii spirituale.

Problema pe care o văd însă, deşi noi sîntem condamnaţi că nu ne oprim din lucru atunci cînd majoritatea sărbătoreşte,  este că duminica, în Ziua Domnului, Sabatul nostru, tractoarele ies la arat. Astă-duminică am trecut dincolo de Craiva şi pe drum la trei case oamenii lucrau de zor la zidit, la tencuiala, amestecau nisip. Din cîte ştiu eu în sat nu este biserică adventistă. Lucrau Duminica, dar sigur, azi nu vor pune mîna pe nimic ca nu cumva să fie pedepsiţi.

Acest lucru mi se pare o întoarcere a priorităţilor. Domnul este mai mare ca Mama Sa. Mama a fost mîntuită prin acelaşi sînge sfînt, al Fiului ei, „nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni”.

Dacă dorim să fim consecvenţi atunci trebuie păzită Duminica şi restul, fiecare după credinţa sa.

Azi, ca baptişti, ne amintim şi noi cu drag de Mama Mîntuitorului. Ne amintim cu drag de viaţa şi credinţa ei şi de faptul că ne-a spus la nunta din Cana, uitîndu-se pieziş la Fiul ei: „Să faceţi tot ce vă va spune!”. Ne-a aşezat în raport de ascultare cu Fiul.

Este o sărbătoare dulce-amară. Cu bucurie amestecată cu tristeţe. Despărţirea mamei de apostolul care a primit-o în grijă şi apropierea de Fiul în slavă.

Prin lumina Sa, să vedem Lumina!

14 comentarii

 1. Cantati Domnului tot pamantul, laudati si va bucurati si cantati.
  Pripeala: Cantare de iesire aducem tie, Marie, ca de la cele pamantesti la vesnicele lacasuri te-ai mutat.
  In cetatea Domnului Puterilor, in cetatea Dumnezeului nostru.
  Cortul sau in Salim si locuinta sa este in Sion.
  Prea marite lucruri s-au grait despre tine, cetatea lui Dumnezeu.
  Locuinta ce sfanta a celui Preainalt este plina de sfintenie si mare cuviinta.
  De aceea cu pace ma voi culca si voi adormi.
  Intoarce-te suflete la odihna ta, ca domnul mult bine a facut tie.
  in mainile Tale voi pune duhul meu.
  Iara eu intru dreptate ma voi arata fetei tale, satura-ma-voi cand mi se va arata slava Ta.
  Scoala-Te, Doamne, si vino la odihna Ta, Tu si arca slavei Tale.
  Casei Tale se cuvine sfintenie Doamne, intru lungime de zile.
  Pomeni-voi numele tau, in tot neamul si neamul.
  ***
  Aceastea sint stihuri alese din psalmi (numite si „marimuri’) care se canta la utrenia praznicului, despartite de un refren.
  Tipologic, referintele la „cetatea lui Dumnezeu”, „cortul lui dumnezeu”, „chivotul slavei” etc, pot fi apliocate Maicii domnului, in pantecele careia s-a savarsit unirea cea ipostatica si neamestecata dintre cele doua firi, dumnezeiasca si omeneasca, cum zicea, aseara, una din stihirile vecerniei.


 2. biblia spune ca nicio zi nu e deosebita de celelalte, binenteles exceptand ziua Domnului,este o zi ca oricare alta, conteaza foarte mult atitudinea ta , fata de Dzeu si nicidecum de Maica Maria, adevarat a fost cea care ghidat pe ISUS pe acest pamant dar a fost un om ca oricare altul.Singurul care mijloceste ptr. noi in fata lui Dzeu este ISUS HRISTOS. Laudat sa fie ca merita toata cinstea si gloria.iar ptr. maica maria……


 3. Interpretarea Dv. o gasesc mai degraba alegorica decat tipologica. De asemeni cu siguranta „Cantare de iesire aducem tie, Marie, ca de la cele pamantesti la vesnicele lacasuri te-ai mutat.” nu face parte din psalmi.

  Dan H.


 4. Miki36, o singură observaţie, poate chiar două.
  Ne arătăm cinstea faţă de o persoană şi în felul în care îi scriem numele.

  Cred că, dacă numele altora le scrii cu litera mare, poate am scrie şi numele maicii Domnului aşa … maica MAria, nu?

  Apoi, dacă ai respect pentru Domnul Dumnezeu, cred că ar merita să nu îi mai prescurtăm numele aşa de caraghios Dzeu.
  bine că putem să scriem numele firmelor de maşini, numele şcolilor noastre, numele instituţiilor guvernabmentale în întregime, dar nu putem să îi scriem Numele vrednic de cinste în întregime
  Deci
  Lăudat fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos!


 5. Tot atata alegorie cata in preinchipuirea lui Hristos prin Mielul pascal etc


 6. „N-ar fi bine să se joace la betonieră de Sfîntul Ilie, spre exemplu, ca să demonstrăm că nu ne trăzneşte. Ce tristă coincidenţă să te electrocutezi chiar în ziua respectivă. Nu-i aşa? Cui foloseşte?”

  :)) :))


 7. hm, tocmai asta e: fara sfinti, nu poate exista Crestinism.


 8. by miky36 „iar ptr. maica maria……”
  De 36 de ori mic: la minte, la suflet, la credinta…
  Eu de „Maica Domnului meu” nu ma las!… Imi place toaca, imi plac clopotele, imi place Sfanta Cruce, imi plac sarbatorile… Eu de „Maica Domnului meu” nu ma las!… „Sezut-a Imparateasa de-a dreapta Ta, in haine aurite imbracata si preainfrumusetata!…
  Unii au ochi dar n-o vad….


 9. frumos si adevarat spus! sunt de acord cu dvs.


 10. Ce să vă zic… Dacă îngerul din cer a strigat: „Binecuvântată eşti tu între femei!”, şi dacă Maria însăşi a spus că o vor ferici toate neamurile, nu cred că e mare păcat să sărbătoriţi voi, baptiştii, şi această sărbătoare.

  Credeţi-mă că cei ce înjurau de după gard – nu erau ortodocşi adevăraţi, ci nişte umflaţi.


 11. „Da, este adevărat, în calendarele noastre figurează numai acele sărbători legate de Mîntuitorul şi Duhul Sfînt, Persoanele Treimii manifestate oikonomic, Buna-Vestire, Naştere, Crucificare, Înviere, Proslăvire la Cer, Coborîrea Duhului Sfînt.

  Şi totuşi, ce ar trebui să facă un baptist la sărbătorile trecute cu roşu în calendarul ortodox? Nu mare lucru, cum nici un ortodox nu face prea mare lucru cînd sînt sărbători ale altor culte, dar cîteva lucruri, din nou, sînt de bun simţ”

  Gresit, gresit, gresit….cum adica un ortodox nu face prea mare lucru cand sunt sarbatorile altor culte????!!!! din cate stiu eu…asa zisele sarbatori ale voastre sunt tinute, in primul rand, de ortodoxi…
  Nu stiu, mai bine va informati mai bine, maine poimaine o sa o venerati si voi pe Maica Domnului, cine stie…am vazut ca „functioneaza” pusul crucilor pe casele de rugaciune…ce sa zic…


 12. […] 2007 – Marius Cruceru: Ce-ar trebui să facă un baptist la Adormirea Maicii Domnului? […]


 13. […] 2007 – Marius Cruceru: Ce-ar trebui să facă un baptist la Adormirea Maicii Domnului? […]


 14. […] 2007 – Marius Cruceru: Ce-ar trebui să facă un baptist la Adormirea Maicii Domnului? […]



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: