h1

Scoala de vară – a doua zi

august 16, 2007

A doua zi a debutat cu prezentarea dr. Cristian Bădiliţă asupra Evangheliei secrete a lui Marcu.

Dr. Bădiliţă a prezentat istoricul fascinant al descoperirii Evangheliei mistice a lui Marcu. Textul, descoperit în 1958, reprezintă trei pagini scrise de mînă. Descoperitorul a început să descifreze prima pagină din manuscris, scris în greceşte. „Manuscrisul este de la sfîrşitul secolului 17, de „mînă” care a trăit în secolul 18”. Nu existau dovezi de autenticitate asupra textului. De aici au fost generate tot felul de discuţii. Publicarea manuscrisului a generat dezbateri aprinse, descoperitorul fiind acuzat chiar de fraudă. Există cîteva indicii că acestui text îi pot fi identificate rădăcinile şi traseul. Finalmente a fost acceptată autenticitatea textului.

Textul, tradus de dr. Bădiliţă a fost citit şi analizat în cadrul şcolii de vară.

UPDATE

Dorin Axente a prezentat din punct de vedere teoretic critica narativă în contextul celorlalte metode.
Textul Evangheliei a fost văzut ca o fereastră, mai mult decît ca o oglindă. Dorin Axente a făcut o analiză comparativă a diverselor abordări literare, semnalînd o nouă epocă în direcţia studiilor biblice.
Evanghelia poate fi citită ca o nuvelă, cu personaje, narator, timp narativ. Experienţa lecturii textului, pentru unii autori, devine mai importantă decît înţelegerea acesteia.
S-a analizat distincţia dintre autorul real şi autorul implicit.
Au fost analizate conceptele de autor implicit şi cititorul implicit, cititor ideal, care înţelege toate subtilităţile textului şi care este nădăjduit de autor. El înţelege toate strategiile retorice şi toate jocurile de cuvinte, fiind părtaş lumii intelectuale a autorului.
Noi, cititorii reali, ar trebui să citim textul la fel ca cititorul implicit, cititorul ideal, lucru care este aproape imposibil, din cauza distanţei culturale.
Sînt mai multe direcţii în critica narativă.
Cercetarea orientată spre acţiune, spre intrigă. Întrebarea fundamentală este Ce s-a întîmplat?
A doua direcţie este orientată spre caracterizarea personajelor. Cine face ceea ce face?
A treia este orientată pe retorica textului. Cum se spune ceea ce se întîmplă?
Unul dintre cei mai mari paşi în studiile biblice îl reprezintă posibilitatea menţinerii în echilibru a diverselor metode.
Textul are o unitate de acţiune şi retorică, din pricina Duhului Sfînt, fiind un text inspirat, şi el trebuie citit ca un text literar, care poate fi înţeles, dar care poate schimba vieţile, efectul unui text analizabil literar, nefiind doar unul retoric.

UPDATE

Din cauza consistenţei prezentărilor şi prelungirii dezbaterilor, au fost operate două schimbări în program. Prezentarea despre etic-estetic a fost amînată pentru astăzi şi Stefan Colceriu a făcut un schimb cu Otniel Vereş.

Ştefan Colceriu a prezentat o lucrare fascinantă, cu bogată ilustrare grafică, Cînd Solomon descalecă, Reacţiile creştine din Testamentul lui Solomon la un topos iconografic din Antichitatea tîrzie.
Stefan colceriu analizeaza gemele magice care îl reprezinta pe Regele Solomon calare luptîndu-se cu o un demon-femeie, reprezentare a lui Lilith, naluca noptii.
Este analizata istoria lui Solomon în contextul în care Solomon este privit ca un biruitor biruit de propriile patimi, de propria pofta. Calaretul, care ar fi trebuit sa fie stapînul întelepciunii este biruit. El nu mai poate sa îsi împlineasca misiunea de exorcist.
Lucrarea tratează posibila legătură dintre gemele magice vehiculate de mediile ezoterice din secolele al III-lea şi al IV-lea după Cristos şi Testamentul lui Solomon, pseudoepigraf biblic creştin, redactat în secolul al IV-lea d. C.
După un studiu comparativ al surselor motivului călăreţului exorcist Solomon care ucide diavoliţa de pe gemele magice, comunicarea acreditează ideea că autorii Testamentului lui Solomon cunoşteau gemele magice şi tradiţiile esoterice iudaice de la care acestea se „revendicau”. Autorii Testamentului lui Solomon îl prezintă în ultima parte pe Solomon într-o lumină nefavorabilă, aceea de exorcist corupt şi inferior Mîntuitorului, lui Isus Cristos, formulînd astfel o critică implicită la imaginea de exorcist triumfător a Regeluilui Israel de pe gemele magice.
Motivul de pe geme este apoi urmărit în evoluţia sa creştină din epoca bizantină.

.
UPDATE

.
Dr. Octavian Baban a prezentat lucrarea Mimesis şi paradigma lucană a întîlnirii pe cale. Mimesis este un concept care este bine conturat încă înainte de a apariţia literaturii creştine.
Întîlnirea pe cale este un eveniment care se întîmplă foarte des în literatura lucană. Poveştile de călătorie şi marile întîlniri, tema întîlnirilor semnificative, aflărilor pe un drum.
Luca face o selecţie de întîlniri semnificative cu variaţii, dispariţii pe drum, ratarea întîlnirii, pierderea lui Isus, iudeii complotişti din fapte, întîlniri interpretate greşit.
Dr. Baban propune o teorie mimetică despre stilul literar şi teologia lui Luca.
Există dovezi ale prezenţei specificie de tip mimetic în Luca – Fapte care poate explica stilistic şi teologic mulţimea de întîlniri istorisite în aceste două lucrări ale lui Luca.
Această observaţie deschide o fereastră importantă spre înţelegerea teologia lui Luca despre călătorii şi întîlniri pe cale, despre relaţia sa cu istoria, despre ideologia sa, despre arta sa literară.

UPDATE

În conformitate cu programul anunţat, poetul Nichita Danilov a susţinut un recital de poezie. Cele cîteva poezii programatice construite în jurul metaforei grîului care îşi regăseşte odihna doar în ogor au trasat drumul conceptual pe care au fost presărate cîteva creaţii care au dezvăluit preocuparea pentru mister, relaţia cu divinitatea. „Nichita Danilov este un poet care recuperează ideea de inspiraţie poetică”  a spus Cristian Bădiliţă. „După ce asculţi poezia lui Nichita Danilov trebuie să asculţi tăcerea”, a spus Răzvan Ionescu.

UPDATE

În cursul serii a avut loc o discuţie referitoare la modalitatea în care se studiază şi ar trebui studiat textul biblic în ţara noastră. S-a discutat relaţia dintre exegetul locuit de Duhul, textului Duhului şi comunitatea Duhului. De asemenea, s-a analizat proiectul periegetic, cu avantajele şi dezavantajele lui, în contextul în care, în cursul zilei s-a propus folosirea unui evantai cît mai larg de metode pentru abordarea textului biblic.

Fiind la mijlocul perioadei şcolii de vară, s-a realizat o evaluare a întregului proiect. Cel mai mare cîştig al acestui fel de activiate este că oameni din diferite tradiţii sînt chemaţi lîngă textul inspirat care poate schimba nu  numai minţile, ci şi vieţile. Un grup a adus rugăciuni înaintea lui Dumnezeu pentru buna săvîrşire a lucrărilor care urmează.

One comment

  1. […] Conferinţa care a avut loc recent la Chicago, organizată de The Gospel Coalition, a pus materialele on line. Aproape la fiecare conferinţă în ultimul timp organizatorii dau o importanţă specială transmiterii informaţiei în timp real. Blogării au posibilitatea de a blogoslovi conferinţa chiar în momentele în care se petrec lucrurile cu acordul şi încurajaţi de organizatori. Eu am făcut o încercare acum doi ani cu şcoala de vară. […]



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: