h1

Celibidache, un actor extraordinar!

august 17, 2007

A fi dirijor… este de ajuns să poţi citi mai multe registre în acelaşi timp?

Nu!

Ajunge să poţi da din mîini?

Nu!

Este de ajuns să faci deosebire între 3/4 şi 4/4?

Cu siguranţă – Nu!

Sînt mai multe ingrediente care trebuie adăugate aluatului din care iese un dirijor bun, dar cu siguranţă trebuie pus şi un pic de praf de actor, aşa un pic, de gust!

Ascultîndu-l în recital pe Răzvan Ionescu în aceste zile, am văzut cam ce culoare are praful de actor!

Iată-l pe Celibidache la tinereţe:

şi iată-l la bătrîneţe, într-un concert memorabil (mulţumiri lui Ontzi pentru link)

da, numai un singur condiment este praful de actor, restul?

uitati-va la citeva mici secvente din timpul repetitiilor: autoritate, cunoaşterea tehnicii muzicale, dar şi a istoriei şi filozofiei muzicii, sensibilitate, disciplina, puterea de a comunica instrumentistilor imagini, o creativitate si imaginatie debordante… si obţineţi un dirijor.

One comment

  1. Sa va citez un pasaj dintr-o carte aparuta nu demult la noi, la AquaForte, Zvonurile altei lumi de Philip Yancey, unul dintre autorii mei preferati din spatiul evanghelic:
    „Celibidache a calatorit prima data peste in SUA la virsta de 71 de ani, iar cind l-am ascultat eu, cinci ani mai tirziu, avea deja nevoie de ajutor pentru a urca pe podium. Programul pe care il alcatuise cuprindea lucrari familiare, insa, Doamne, ce diferenta! Ignora cu desavirsire indicatiile ritmice ale compozitorului, dublind, bunaoara, durata unei piese precum Tablorui dintr-o expozitie de Mussorgski. Aplecindu-se asupra unei anumite fraze, parea mult mai interesat sa puna in evidenta calitatea tonala a pasajului decit sa-l incorporeze in desfasurarea ulterioara a lucrarii. Percepea muzica mai curind ca pe o meditatie, decit ca pe un spectacol.”
    „Evita sa asculte discuri, refuzind pe de alta parte inregistrarea propriilor sale concerte: cum ar putea reproduce o bucata de vinil sunteul dintr-o sala de concerte, cu acustica ei, cu peretii si fotoliile ei si cu trupurile omenesti din interiorul acesteia capabile sa modifice intr-un mod unic reverberatiile muzicii? ‘Muzica nu poate fi conservata asemenea boabelor de mazare’, spunea el.”
    Ce se mai poate comenta la aceste lucruri…Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: