h1

Muzica crizei 4

August 20, 2007

8.    Să presupunem încă o dată că avem de toate, şi melodie, versuri, instrumentişti, formaţii bine articulate, dar de ce se elimină unele instrumente? Un enoriaş din Biserica din Iaşi, în urmă cu 50 de ani, avea o harfă mică, de mînă, la care învăţase să cînte de la un evreu. Acel sunet mi-a rămas întimpărit în minte ca nici un altul. Ce bine s-a auzit odată „Măreţul Har” într-un cvartet de suflători!!! Cu un pic de aromă de …., nu mult, aşa, un pic.. . Păcat! Păcat că ne alungăm suflătorii şi corzile scurte (viori, mandoline) din biserici. De cînd n-aţi mai văzut un contrabas, aşa pe viu? Ultima dată l-am văzut într-o biserică în urmă cu 20 de ani. Dar un violoncel, acest superb …. Tot în urmă cu 20 de ani. Este adevărat, un violoncel de studiu bate spre 1000 de euro şi este greu de întreţinut, greu de transportat, admit asta şi totuşi mă ispiteşte aşa de tare să încep să învăţ..
9.    Repertoriul învechit? Mai comentăm. Nu. Alţi instrumentişti, aceleaşi aranjamente de pe vremea cînd scriam cu pixul notele pe portative xerocopiate.
10.    Deşi asistăm la o dilentantizare a muzicii, o invazie a urechiştilor care au pretenţii de profesionişti, în loc să se treacă la chemarea întregii comunităţi în închinare, în biserici, sau să se cînte cu toată lumea, ca la Cîntarea României sau Cenaclu F, aceşti diletanţi urechişti cîntă singuri singurei, ei în faţa noastră şi noi ne uităm la ei. Nu-i paradoxal? Nu cîntă nici mai bine, nici mai înalt ca restul comunităţii. Şi atunci cu ce drept stau în faţa poporului ca grup de „laudă şi închinare” sau „formaţia cutare”. Tupeu 2007. De vină sînt şi comunităţile care acceptă să fie umilite de astfel de grupuscule.

Deci avem o criză a muzicii?
Nu, cred că avem muzică.
Dar avem o muzică a crizei.
Să treacă? Să treacă ce? Criza?

Reclame

14 comentarii

 1. Pentru iubitorii de violoncel, ceva ce am reascultat recent: Johann Sebastian Bach, Suites for violocello 1+2 (Suite no 1 in G Major si Suite no 2 in D minor). Fenomenal!
  Merita toti banii!


 2. Salut patratosule,

  Citesc de ceva vreme articolele tale. Mi se par interesante si originale… Acum am citit cele 4 referiri la „muzica crizei”. Muzica trebuie sa insoteasca un text (un mesaj) – asta am retinut eu de la putinele ore de muzica pe care le-am facut in liceu (am facut muzica cu actuala directoare de la lic. de muzica Ion Vidu din Timisoara, doamna si sora Doina pe care o respect). Eu cred ca noi avem o problema ce tine de mesajul care trebuie trimis, mesaj care trebuie sa exprime ceva. Dar cant aud intr-o melodie de 50 de ori „atinge-ma, atinge-ma!” nu te supara dar ma indobitocesc. Atat matematica cat si muzica construiesc universuri mirifice. Matematica cu ajutorul demonstratiei, muzica cu ajutorul sunetului, ambele pornind de la elemente putine (doar cateva). Pana acum nu am intalnit intr-o demonstratie propozitii redundante… „Din afirmatia X rezulta afirmatia Y” sa se repete de 50 ori. Am sa revin si cu alte observatii pertinente.


 3. Scriu aici, stiind ca pr. Piciorus citeste si nu poate sa ma cenzureze. o fac cu profund dezgust si cu speranta de a-i descuraja pe cei care inca cred ca pot avea o discutie normala cu acest personaj.
  iata asadar o alta mostra de corectitudine piciorusiana. am postat un comentariu care nu a aparut, scriind in schimb ca CNA-ul blogului a intrat in functiune. am replicat doar atit: PATETIC, pentru ca acum uitindu-ma la commenturi, sa vad ca apare acest ultim comentariu, „putin” schimbat: SUNT PATETIC.
  orice comentariu e de prisos.


 4. Am observat că nu se poate vorbi raţional cu Dorin. Indiferent ce îi spui nu prinde.
  Am înţeles faptul că cenzurează, are tot dreptul, din moment ce e site-ul său. Totuşi, să modifici comentariile ca să denigrezi un om este josnic.
  Nu m-am aşteptat la un asemenea gest.
  Îmi pare rău Oti că ţi s-a întâmplat ţie.


 5. asta e, Cipri. cine stie, poate acum o sa-l modifice inapoi, te poti astepta. intr-adevar este inepuizabil acest om.
  insa in realitate nu stiu de ce ne mira. e ca si cum te-ai mira ca o prostituata se apuca de baut.


 6. Nu v-am spus să îl lăsaţi în plata Domnului pe domnul Picioruş.
  Să dea în mine cît poate.
  îi va trece epicriza şi apoi toate lucrurile vor intra în normal, pînă la următoarea criză.

  deocamdată n-are rost să încercaţi un dialog cu cineva care nu este onest nici faţă de sine, nici faţă de alţii.

  S-a dovedit asta cînd i-am demonstrat cum stă chesiunea cu Wurmbrandt şi a continuat în negare şi apoi în nepăsare.

  Nu vă mai bateţi capul că n-are rost!


 7. Multumesc, Nicu, ai dreptate in ce spui. Da, muzica trebuie sa contina un mesaj, rostit sau nerostit.
  astptept continuarea comentariilor tale


 8. muzica e arta si tot ce inseamna arta inseamna si strictete, riguriozitate, logica..nimic nu este asezat la intamplare…in postmodernism arta devine senzatie si nimic mai mult! „Arta e mai puţin spectacol, e mai mult spectaculozitate.” Ce muzica mai este geniala astazi?


 9. Muzica în prezent este diversificată. Diversitatea se observă în stilurile şi pseudo-stilurile avansate de unii şi de alţii. Din câte înţeleg eu omul încă se chinuie să inventeze ceva nou chiar dacă forţează nota. Chiar forţarea notei este numită stil. Se tot încearcă inventarea, reinventarea, descoperirea, redesscoperirea muzicii. Rezultatul este un bogat evantai colorat care începe cu cele blânde şi termină cu cele fioroase, trecând tot ce cunoaşte omul ca muzică de la începuturi până în prezent.

  Ce alegem? De ce alegem ce alegem?


 10. Incearca, Ontzi, sa dai pe youtube un „pablo casals” vezi ce iese.

  Poti incerca si rostropovich, la fel!

  azi am dat din nou tircoale unui violoncel

  sper ca in RAi exista violoncel pe gratis, despre harfe spune toata lumea ca ar fi, dar pe mine un violoncel m-ar interesa acolo


 11. Eu zic ca la Ateneu se mai pot inca vedea (si mai ales asculta 😉 ) si violoncel si contrabas si tot ce vrei. Ai insa dreptate cu lipsa mecenatului si cu conditia intelectual-culturala extrem de precara a noilor imbogatiti.
  Teoria cu nu stiu cate milioane de avorturi am mai auzit-o, e insa fantezist sa crezi ca daca avorturile ar fi fost interzise am fi avut cu nspe milioane mai multi copii. Oricum, n-are rost sa mutam discutia in planul asta.


 12. Da… asa cum am spus revin cu niste completari
  Cred ca avem o criza in ceea ce vrem sa transmitem si aici ma refer la mesaj fie ca e rostit sau nerostit. Iar muzica e stramba pentru ca mesajul e stramb. Cred ca avem de-a face cu o trivializare atat a mesajului cat si a muzicii si asta cred din 2 motive mari si late:
  1. Pe de o parte numai stim sa apreciem o valoare de non-valoare si pentru asta cred ca resonsabila e lipsa de educatie, desi criterii sunt, ele nu sunt accesible. Si asta pleaca de undeva din scoala primara…Frumosul si uratul sunt relative si cred ca gustul pentru frumos se contruieste.

  2. Pe de alta parte cei care fac muzica nu sunt bine pregatiti. Lipsa de profesionalism. Amatorismul e prezent peste tot in biserici. Cred ca adevarata muzica se cladeste pornind din scoala de muzica si studiind muzica clasica, apoi continuand cu restul genurilor. Aici adaug si lipsa de insiratie a multora. totul se importa a’mboulea de peste ocean. Cand ai auzit ultima data pe vreun frate sau o sora spunand „Domnul mi-a dat o cantare noua” sau „Duhul Sfant mi-a dat un text”? Unele texte il banalizeaza pe Dumnezeu, altele sunt de-a dreptul stupide „As vrea sa ating ceva ce n-are sfarsit” sau „vreau sa respir doar prin glasul Tau tandru”. Iti spune ceva? Plus vezi ca astia cu lauda si inchinare (praise & worship) cultiva cumva „sexualitatea” in muzica. „Atinge-ma, atinge-ma…”, poate nu-i cel mai bun exemplu, apoi glasurile lascive. Nu am ceva in mod special cu lauda si inchinare. Unele melodii sunt reusite ca gen atat ca text cat si melodie. Mergand mai profund… vezi se cultiva o noua relatie intre credincios si Hristos aceea de iubita-iubit. Si aici ma opresc… las teologii sa se pronunte. Este aceasta relatie corecta? Noi am fost invatati ca relatia dintre Dumnezeu si credincios trebuie sa fie una de tata-fiu, corect?

  Deci… avem o problema de constructie.


 13. Nicuule, Nicuule, cit ma ispitesti sa imi dau drumul la minie! 🙂
  Am tentatiile unei curatiri de templu cind citesc chestiile alea de la nr. 2. Numai ca nu sint Personajul potrivit pentru o curatire cu biciul!

  Cita dreptate ai, din pacate!

  Acum am aterizat din Iasi unde mi-am reintilnit citiva vechi prieteni! Drumul a fost oribil. Cit am lipsit vad ca s-a incins atmosfera….
  Uhhh, sa vedem ce mai urmeaza…:)


 14. Cornel, multumesc de salutari, ai nimerit la fix. Brandenburgicele sint preferatele mele!!!

  „Eh, draga ce sa facem, manele din alte vremuri!” 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: