h1

Cum ar arăta şcoala de vară „ideală” de NT în România?

august 25, 2007

Am promis ca ne vom ţine de problematica anunţată.

Profesori universitari de Noul Testament.

Aici e aici! Cînd vorbim de profesori universitari trebuie să definim bine lucrurile.

Profesor universitar înseamnă „prof. univ. dr. ” nimic mai puţin. Aici standardele „onor Ministerului” 🙂 sînt foarte clare. La fel peste tot în lume.

Care sînt aceste standarde? Cel puţin 5 cărţi de autor publicate (depinde de domeniu), vreo 30 de articole, minimum minimorum, în ţară şi străinătate, participări la simpozioane, conferinţe, congrese, membralitate în asociaţii profesionale, granturi obţinute şi conduse de respectivul etc.

Aşa cum observa cineva, trebuie să vorbim cu rezervă despre profesori universitari de NT pentru că putem semăna confuzie.

Repet, cu riscurile de rigoare, un doctorat în domeniul studilor biblice nu transformă pe nimeni în profesor universitar.

Deci, stabilite fiind aceste lucruri, putem pune o întrebare incendiară?

Cum ar arăta oare şcoala de vară ideală pe Noul TEstament în România?

Ce specialişti avem? Cine ar fi putut contribui? Cine ar putea prezenta mai mult decît o predică mai elevată pentru un volum decent publicabil?

Dacă vorbim de făcători de ucenici, autorităţi epistemice informale, pasionaţi, predicatori excelenţi, vorbitori fermecători etc. Atunci este cu totul altceva. Se poate face o conferinţă pentru pastori pe cinste, dar nu ceva adresat specilialiştilor, nu ceva la un nivel academic competitiv cu universităţile amintite.

Am consultat o listă realizată de un prieten şi am apelat la sugestii.

Cred că şcoala de vară de anul acesta, dar mai ales una virtuală, potenţială, „ideală”, cel puţin pentru „o anumită parte a presei” , cum spunea Iliescu în urmă cu vreo cîţiva ani, ar putea conţine următoarele nume (am pus în ordine alfabetică, să nu se supere nimeni): Dr. Alex Neagoe – specialist în Evanghelia lui Luca, pastor baptist. Timişoara, Dr. Beniamin Fărăgău – specialist Ioan-Apocalipsa relaţia NT cu VT, pastor baptist. Cluj, care lucrează de ani de zile la o metodă de studiu biblic (nu discutăm acum „în contra”), Dr. Octavian Baban – specialist în Luca-Fapte, pastor baptist, lector. Bucureşti, Dr. Radu Gheorghiţă – Epistola către Evrei, citarea VT în NT, LXX, profesor în Statele Unite, Dr. Sorin Sabou – Epistola către Romani, pastor baptist, conf. Bucureşti. Locuieşte în Statele Unite., Drd. Dorin Axente – Evanghelia după Ioan, Cluj.

Am enumerat acele persoane din mediul baptist care şi-au obţinut un doctorat sau sînt în faza finală cu editarea tezei în domeniul Noului Testament. Sînt mulţi? Sînt puţini? Este adevărat mai sînt alţii care sînt în procesul formării în diferite şcoli din România, Anglia, Statele Unite. Poate că peste cîţiva ani această listă va arăta altfel.

Dacă mai aşezăm în rîndurile de mai sus şi pe cei care cunosc limba greacă a Noului Testament, atunci deja avem o listă destul de consistentă. Dacă îi adăugăm pe masteranzi, cred că ne îndreptăm undeva spre un grup de 40 de persoane. O şcoală de vară numeroasă.

Aşa ar arăta o şcoală de vară baptistă pe NT „ideală” pentru unii? Cum arată pentru alţii? Pot să îmi imaginez, dar vă las pe voi.

Altele sînt întrebările grele care frămîntă generaţia noastră între 30-40 de ani, care se uită la generaţie celor aflaţi între 50-60 de ani, care se uită la generaţia celor aflaţi între 60-70 de ani.

Cine poate aduce pe aceşti oameni împreună? Ce anume i-ar putea aduce împreună? Grele întrebări şi nu mi le puneţi mie. Eu ce am putut am făcut sau, mai bine zis, am făcut ce-am putut. Dacă alţii doresc să facă ceva şi mai bun, iată o listă de la care puteţi porni. Succes şi cum iese ceva mai bun, cu atît mai bine ţării şi nouă cu atît mai bine! 🙂

8 comentarii

 1. D-nu patratosu, dincolo de aprecierea pentru blog-ul domniei voastre si a ceea ce stiu despre d-voastra, indraznesc sa intreb numai, inca nu v-a trecut? sau tot continuati sa aveti ceva cu Beniamin Faragau? Nu vreau sa dau nastere la discutii contradictorii pe tema asta, ca sa nu ii facem un deserviciu d-lui Fargau si nici domniei voastre. Dar atunci sa nu ne miram de relatiile cu ortodocsii daca intre voi de aceeasi confesiune nu v-a inghititi inca, in loc ca, respectandu-va diferentele teologice, sa puteti totusi sa conlucrati si sa va pretuiti unii pe altii, pentru ca amandoi meritati. Si inca ceva…Beni Faragau, niciodata nu v-a criticat si nu v-a vorbit de rau nici pe d-voastra sau alti teologi cu anumite opinii sau stiluri diferite. Sunt atatea lucruri bune si de pretuit in cei doi. Ne-am saturat de „partide” , vrem sa vedem unitate odata macar intre ai nostri. Iertati-mi indrazneala si va multumesc.


 2. Draga Turnule,

  nu toate lucrurile se rezolva cu DEX-ul,
  daca vrei sa te convingi cauta termenii religie, rugaciune, Dumnezeu etc. ca sa vezi cit de comunist este DEX-ul. Din fericire stiu cum s-a facut si cu ce metodologie.

  Am observat ca des iei ca reper axiologic DEx-ul, mare eroare metodologica. Doar o observatie.

  da, se poate sa stii greaca si ebraica si sa ratezi interpretarea. Am nenumarate exemple.

  Un specialist este un specialist acreditabil si in termenii in care vorbesti tu, dar si prin autoritati exterioare lui.

  Cineva a spus „teolog este cel ce se roaga.” Corect.
  Atunci toti credinciosii sint teologi. Da, si atunci de ce alegi sa ii asculti pe unii mai muilt decit pe altii?
  pentru ca sint validabili in conformitate si cu o autoritate exterioara sistemului de judecata care prespune doar rugaciunea.

  Da, frumos spus, daca il cunosti pe Isus esti specialist in Isus, frumos textul tau din Coloseni,

  intrebarea este cum obiectivam cunoasterea noastra de Isus?

  ne intilnim doar si vorbim despre EL? mai este necesar si altceva in afara de asta?

  Plec la o nunta. Sper sa ne revedem „cu bine”

  WordPress-ul a avut ceva probleme azi, sper sa fi terminat cu update-ul.


 3. Draga Shobo,

  spui
  „D-nu patratosu, dincolo de aprecierea pentru blog-ul domniei voastre si a ceea ce stiu despre d-voastra, indraznesc sa intreb numai, inca nu v-a trecut? sau tot continuati sa aveti ceva cu Beniamin Faragau? …. ca amandoi meritati. Si inca ceva…Beni Faragau, niciodata nu v-a criticat si nu v-a vorbit de rau nici pe d-voastra sau alti teologi cu anumite opinii sau stiluri diferite. Sunt atatea lucruri bune si de pretuit in cei doi. Ne-am saturat de “partide” , vrem sa vedem unitate odata macar intre ai nostri. Iertati-mi indrazneala si va multumesc.”

  De unde ideea ca am ceva cu dl. Beni Faragau. te rog sa imi spui unde este atacat in postul acesta!!!
  daca intelegeti ca dr. Faragau este atacat in acest post, atunci inseamna ca toti cei din seria amintita sint atacati. Nu cred.

  FAc doar o observatie: acestia sint oamenii care au un doctorat in NT in bisericile noastre si, pe linga asta, au mai si scris cite ceva.
  Mi se pare, dimpotriva, un act de apreciere din partea mea enumerarea acestor nume in dreptul cuvintelor de mai sus.

  tocmai aceasta este intrebarea mea.
  cum putem avea in viitor o scoala de vara „ideala”?

  daca n-o pot face eu, poate o face altcineva. Cu alte resurse etc. incercind sa adune ce este imprastiat, incercind sa rezolve ceea ce dvs. numiti „partide”

  o alta intrebare a mea este
  „se poate?”

  n-am inca raspuns la intrebarea asta.


 4. Aha, şi cine-s peştii?
  Eu n-am „peşte” pe maşină. 🙂
  E bine dacă iei Biblia. E bun!


 5. […] Cum ar arăta şcoala de vară “ideală” de NT în România? […]


 6. Despre fratele baptist Profesor universitar doctor in Noul Testament

  O astfel de discutie este simpla de tot pentru ca … inca nu avem astfel de persoane. Cauzele sunt multiple si nu sunt subiect de discutie pe blog. Si chiar daca cineva s-ar incumeta la o astfel de analiza, tot nu ar putea explica multumitor penuria, pentru ca aisbergul e mai mult sub apa decat la vedere.

  Revenind la o tema anterioara starnita de interventia fratelui/domnului Bulboaca vreau sa va spun ca nu ajuta sa va consumati energia aparand sau catalogand pe cutare profesor in vreun fel sau altul. Daca aveti vreme si interes academic scrieti recenzii serioase la publicatiile lor. In felul acesta va dislocati din blocajul sentimental care poate intuneca judecata dreapta. Iar daca vreti mai mult, munciti si, bazat pe o perspectiva academic-manageriala care calauzeste editurile de prestigiu straine, sa ajungeti sa va fie opera de vanzare pe amazon.com! Luati asta ca o urare pentru acest deceniu. 🙂

  Este obligatoriu sa ganditi global. Punctele de referinta romanesti nu trebuie izolate, ci, ca unii carora ni s-a poruncit sa ducem invatatura lui Cristos pana la marginile pamantului, ar trebui sa-i luam in seama pe aceia care si-au adus contributii la cunoastere si au fost validati in timp ca atare. Daca aveti curiozitatea de a rasfoi o astfel de trecere in revista globala, Hans Schwarz (Theology in a Global Context, the Last Two Hundred Years) va poate fi de ajutor; din spatiul romanesc pana la nivelul anului 2000 doar Staniloae este mentionat ca aducand ceva semnificativ. Sa vedem cum va sta situatia pe la anul 2050!? Daca Schwarz are cat de cat dreptate, nu prea avem subiecti de analiza, dar daca sunt printre noi oameni cu dedicare, minte si Duh Sfant din belsug sa nu uite, citand din nou din Schwarz, ca ‘theology is more than protestant’.

  Astfel stand lucrurile, nu avem inca subiecte de analiza cine stie ce. Sa mai asteptam, si mai ales sa ne ostenim din greu. Daca sunt exceptii printre noi, de care inca nu stim si care vor fi nume de rasunet in acest secol, lor le sugerez o smerenie ca aceea a lui Luther care, intr-o scrisoare catre papa Leo al X lea, se descria ‘ca o gasca intre lebede’, comparandu-se cu teologii elevati de la Roma.

  Sanatate si mult spor in ogorul teologiei.


 7. Draga Sorin,
  am eu impresia sau o parte din comentariul tau se repeta,
  mai ai un comentariu similar acestuia. Mi se pare mie sau asa este.

  Multumim pentru sfaturi. Am eu impresia sau sint un pic cam „de sus”? 🙂
  Cartile unor colegi deja sint pe Amazon.com 🙂

  Tocmai asta era intrebarea mea. Care sint exceptiile?

  O intrebare asa, ca de la gînsac la gînsac 🙂

  Iartă-mi ludicitatea, dar încerc să mă relaxazez după nişte întîmplări mai triste în dupa-amiaza asta.


 8. Uneori am incercat si eu sa imi dau seama unde s-ar situa Sorin Sabou in sfera aceasta academica dar nu am prea reusit… Motivul? Era prea sus!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: