h1

Pastorala pentru internauţi

septembrie 1, 2007

Trebuie scris de urgenţă un nou capitol în manualul de pastorală.

Pînă mai ieri trebuia să rezolvăm evenimente care se petreceau prin curţile, paturile, ogoarele, apartamentele oamenilor. Ciomăgeli, femei bătute, procese pentru terenuri, conflicte între rudenii, jigniri, adulter, tot tacîmul.

Ne întîlneam cu oamenii şi, acolo unde era pocăinţă autentică, lucrurile se rezolvau. Aveam nevoie de martori credibili, uneori oamenii veneau cu înscrisuri, mai nou cu poze, şi mai nou, cu fişiere audio sau video.

Acum au apărut un nou tip de evenimente care necesită atenţia pastorilor: evenimentele din spaţiul electronic. Acum oamenii vin cu cu emailuri salvate, cu I.P-uri de căutat, cu avataruri care trebuie identificate, adrese de email care trebuie validate, cu liste de căutări pe google etc.

Eu am avut deja două incidente care au necesitat apelul la pastori. Jigniri, ameninţări, furt de informaţie, un nou tacîm. Altă mîncare de peşte.

Cu atîţia enoriaşi care au scăpat la internet şi cu atîţia bloggeri prin parohii, acum cînd toată lumea îşi face blog, trebuie scris un capitol în cursul de pastorală: „pastorala pentru evenimentele petrecute în spaţiul electronic.”. Pastorala pentru internauţi.

Mai poţi să profesezi azi ca pastor fără să fii conectat la internet? Fără să ai email, fără să poţi face un upload sau un download, fără să poţi găsi un IP rapid şi fără prea mare oboseală?

Ne-a intrat internetul în sînge. Noi am intrat în el şi am transferat acolo toată patologia şi bolile noastre.

Dacă răul afectează internetul, atunci ar trebui şi binele să fie on-line.

Vorba unui coleg „El a venit la ai Săi şi ai Săi nu l-au primit” se poate traduce contextual (poate traducerea ŞMNTÎLR, adică Şi mai noua traducere în limba română ne va oferi o varianta asemenea, ca sa fim relevanţi 🙂 ) – „El a venit la ai Săi şi ai Săi …. nu erau on-line…”

2 comentarii

 1. da, bine spus. sincere felicitari .

  si eu ma gandesc des la acest lucru desi nu sunt ca formatie „din domeniu”.

  mai e ceva: erezii, curente, interpretari eronate, blasfemii (vezi recentul cod da vinci sau mormantul lui isus) toate se propaga acum cu o viteza fantastica pe internet.
  odinioara asemenea lucruri apareau undeva si treceau saptamani, luni, pana se stia de ele in alt loc …in plus Bisericile traditionale puteau lua pozitie , se stia opinia lor , puteau combate , puteau explica.

  Acum e mai greu, pe on-line sunt putini, f putini cei care se incumeta sa ia pozitie, Bisericile, cel putin cele traditionale, sunt pierdute cu totul , incremenite in trecut, nu mai pot lua pozitii, nu mai pot da sfaturi. etc…
  De aceea, cel putin din acest pct de vedere, initiativa Pr. Piciorus cu un site este LAUDABILA .

  E nevoie de prezenta crestina pe internet, e nevoie de o astfel de „unire” , de a arata ca internetul nu este doar pornografie, lasitate/anonimat, ci poate fi un spatiu de crestere spirituala, de invatare, de educatie si in acest domeniu … sau daca e mult spus, atunci cel putin un spatiu in care isi pot gasi locul si oameni care il cauta pe Dumnezeu …

  In fond daca Dumnezeu ne-a chemat ca implinitori ai voii sale atunci Internetul este o nou oportunitate , este defapt o noua provocare , de a raspandi cuvantul sau si poate fi inteles ca o mareata chemare.

  Spatiul virtual va fi tot mai populat, lumea va fi dupa cum se vede tot mai inchisa la „real”, se vor forma tot mai multe si mai numeroase comunitati virtuale, noile concepte de web 2.0/communities chiar daca sunt mai mult marketing spre asta se pare ca tintesc.
  De aceea toti cei care il iubim pe Dumnezeu cu o inima sincera ar trebui macar aici sa fim uniti pentru ca aici chiar e nevoie …luati orice site, orice blog, orice portal si veti vedea din discutii sau din articole cat de mare este nevoia de unitate si de credinta.

  Inca odata felicitari pentru aceasta ideea, ar trebui mult mult discutata, si dvs cei care aveti si o chemare speciala pentru aceasta lucrare ar trebui toti sa o discutati la intruniri, dezbateri pentru ca va fi cu siguranta una din provocarile la care va fi supusa Biserica in viitor, viitorul destul de apropiat.

  Ionel Condor, Cluj.


 2. draga Ionel,

  probabil acesta este doar inceputul.
  cu siguranta scolile de teologie vor trebui sa raspunda la provocarile lumii noi.

  poate ca o discutie de inceput este venita bine, dar si aici ne vor trebui competente, studiu etc.

  s-ar putea sa ne blocam iar in doctorate care trebuie luate pentru pastorala pe internet si nu vom mai putea ajuta oamenii care au nevoie de noi on-line, pentru ca vom studia tot timpul ce se intimpla cind stai on-line, ce procese psihologice, ce se intimpla cu neuronul singuratic din mintea unui teolog etc.

  Studiile despre cum se face un lucru ne vor ocupa atit de mult timp incit nu vom mai avea timp sa facem lucrul cu pricina.

  Sint seminarii in care exista doctori in teologie pastorala care n-au mai facut pastorala de 20 de ani.

  Pacat!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: