h1

Vitamina Cî

septembrie 6, 2007

Am încercat să mă abţin. Am încercat să le ascund, să nu îi fac eu de rîs. Alte dăţi, nu acum, dar Krossfire a descoperit-o. N-am mai putut s-o ţin ascunsă. Şi-a făcut-o de rîs. Pe bună dreptate şi după a mea părere.

Acum vedeţi şi voi cum se vede chestia asta din perspectiva „publicului ţinţă”?

Spunem: „să facem rock de nu ştiu care ca să fim relevanţi, să ne înţeleagă pînă şi golanii din dristor etc.”. Prostii, copii!

Oamenii sînt sensibili la calitate, la profunzime, la autenticitate.

Îmi pare rău pentru confraţii mei, dar Kross are dreptate: un adevăr spus prost este o şi mai periculoasă minciună.

Păcat!

Glumeam cu copiii cînd erau mai mici şi scăpau cîte o chestie pe jos, după care se repezeau să o bage repede în gură:

„Nu mai lua chestia aia că are vitamina Cî!”

Vitamina C a scăpat muzica pe jos….

43 comentarii

 1. Cred ca ati spus-o mai subtil decat mine 🙂


 2. da, mulţumim şi pentru o altă chestie foarte „relevantă”, se vede din comentariile la postul tău cît de aceeaşi limbă vorbeşte rapperul nostru cu cei din marginaliile bucureştilor,

  http://krossfire.wordpress.com/2007/02/09/rechinu/

  „asta e averea omului”, dar chiţăind aşa…


 3. Si eu care credeam ca numai pe mine ma apuca tendintele suicidare la auzul unor astfel de texte (nu vreau sa le spun versuri) – ma refer textele celor de la Vitamina C.
  Acum vad ca mai sunt si altii.
  Dar ca sa fiu corect, Marius, hai sa recunoastem ca nici cele din cartile de cantari ale bisericilor baptiste (si penticostale) nu sunt mai prejos. OK, sunt traduse din engleza, majoritatea in perioada interbelica (banuiesc, intuiesc…), sunt bine insurubate in repertoriul bisericilor cum era, pana nu demult, tabloul cu raul care curge, din spatele amvonului; totusi, indraznesc sa sugerez ca multe dintre ele ar avea nevoie de o revizuire, din motive pur estetice.


 4. Eu aş vrea tare tare tare tare mult să revenim la Harfa Evangheliei…ştiţi voi, cărţile Negre…


 5. Am constatat cu bucurie upgrade-ul prin care trece muzica din biserica in care sunt membra.
  Ne bucuram in fiecare duminica de cantari scrise de fr. Nicolae Moldoveanu, de cuvintele adanci si muzica serioasa.
  Si la tineret, cantarile galagioase si seci dispar treptat.
  Oricum, acum am aflat ca Vitamina C au pretentii de rock. Funny! 🙂


 6. Eşti fericită Ioa, înseamnă că tinerii din biserica voastră s-au săturat de zgomot.

  Draga DAn, ai dreptate, nu putem spune binelui rău şi răului, bine, dar aceia dinainte de război aveau o scuză, n-aveau prea multe şcoli, limba română trecea şi ea prin încercări mari, dar acum…”băieţii ăştia e cu liceu, e şcoliţi, are facultăţi la privată… ăştia n-are scuze.”

  da, sînt încercări de upgrade şi update, ce mă enervează pe mine este pierderea melosului românesc şi traducerea din abundenţă a cîntărilor americăneşti.


 7. Sper sa nu fie luat sfatul meu ca ironic. nu este ironic, ci cat se poate de serios: veti avea o mare surpriza daca veti citi Octoihul, Penticostarul sau Triodul si veti vedea cate din cantarile lor sint compatibile cu credinta dvs. foarte multe. „The English Hymnal” cuprinde destule traduceri (cu rima, in engleza) din Penticostar, mai ales:
  The Day of Resurrection
  Come ye faithful raise the strain
  Thou hallowed chosen morn of praise
  Inceputul l-ati facut oricum, cu troparul Pastilor „Hristos a inviat.”


 8. vitamina Care a fost luata fara prescriptie medicala a ajutat la cresterea temperaturii in salile de spectacol, nimic mai mult


 9. mai oameni buni, ce aveti voi cu cei de la Vitamina C?
  lasa-ti-i draga sa cante ce doresc; dc nu va place nu-i ascultati-simplu!!!


 10. sigur, max, dar nu despre ei este vorba, e vorba despre ideea
  „noi cîntăm aşa ca să ne înţeleagă lumea, cîntăm aşa ca să fim relevanţi” etc.

  Comentariul lui Krossfire este una dintre dovezi că ceva care n-are calitate nu are nici un fel de relevanţă. Poţi să cînţi rock, rapp, rithm and blues şi alea alea de manele creştine, tot ce vrei…

  n-ai cum să concurezi cu sound-ul unor trupe care fac asta foarte bine,
  nu-i mai simplu să ne păstrăm identitatea şi să ne creem un sound propriu, porinind de la un melos propriu?


 11. Draga CNI, şi dacă am vorbi de aceeaşi sursă, imnurile creştine vechi? De ce ar trebui imnurile liturgice anglicane să fi preluat penticostarul?

  Este vorba de tezaurul comun care a fost păstrat în ambele tradiţii, şi în cea orientală şi în cea occidentală.


 12. In cazul celor trei exemple date de mine, este vorba de traduceri facute in sec.al XIX-lea ale unor cantari scrise de catre Sf. Ioan Damaschinul si care in Penticostar apar fie in duminica Pastilor, fie in duminica Tomei sau „Antipascha”.


 13. mie una mi se pare putin urat ca vorbiti despre o anumita trupa (in cazul acesta Vitamina C) cand fenomenul se repeta la destul de multe ‘trupe’ .. nu stiu daca neaparat oamenii (trupa) in sine conteaza ci fenomenul care se petrece


 14. Fenomenul îl analizăm, Mari, fenomenul.
  N-am mai numit alte trupe ca să nu îi dam din nou de lucru lui Bastrix. Adică să nu îi dăm lucrurile fără muncă pe gratis. 🙂 Mai bine să muncească, să le caute singur, cum a făcut şi cu nunţile noastre şi cu botezurile pe care le-a batjocorit pe blogul lui.

  Eu am încercat să mă feresc să scot în evidenţă penibilităţile din spaţiul nostru cum ar fi muzica altor trupe, care cîntă şi mai prost.

  Ce să fac eu dacă Krossfire a dat peste ei?

  Dacă tot a dat peste ei, mai ales că el nu poate fi acuzat că are ceva în agendă, el este „destinatarul”, auditoriul vizat… atunci am lansat întrebarea:

  „Cum oare de muzica de tipul celei care este cîntată de Vitamina C nu este apreciată ca fiind relevantă tocmai de cei pentru care este cîntată astfel?”

  De ce nu sînt „relevante” aceste trupe? Nu vi se pare că sîntem noi de noi, ne cîntăm unii altora, întărîtînd firea pămîntească, dar cu scuza că facem asta ca sa fim înţeleşi de cei „nepocăiţi”?

  Eu cred că reacţia lui Krossfire este un eveniment demn de luat în seamă, mult mai important decît s-ar putea să pară la prima vedere.


 15. ‘problema’ cu muzica e una destuul de stufoasa in special ca e privita cu subiectivitate de catre fiecare ‘parte’ in parte…si atunci normal ca e stufoasa si nu se ajunge la nici un consens din moment ce fiecare priveste doar in ograda lui si considera ca numai acolo e bine

  unii din dorinta extreem de ‘arzatoare’ de a ‘aduce o cantare noua’ (cu un ritm nou 🙂 ) au sarit in exremisme de genul fenomenului amintit, altii in schimb, din instinct de autoaparare (sau autoconservare) au luat decizia sa refuze categoric orice incercare de schimbare a muzicii

  dupa cate stiu, ‘criza’ asta muzicala se repeta la fiecare generatie (ce a fost va mai fi…nu e nimic nou sub soare…)

  sau ‘aceeasi Marie cu alta palarie’ 😛


 16. Cand e vorba despre muzica, zeci de comentarii. La muzica toti ne pricepem 🙂 De acord cu patratosul, ar trebuii sa dezvoltam un sound propriu pornind de la melosul autohton, doar suntem in spatiul Balcanic. Trecem de la ras la plans si invers. Apropo de rasu’ plansu’… tin minte la o nunta, mirii in fata ca de obicei si o sora recita o poezie (ceva de despartire) si toata biserica plangea.


 17. draga Mari, există muzică bună şi muzică proastă.
  Există muzică bună intepretată prost.
  Există muzică proastă interpretată bine.
  Există interpreţi buni care pot interpreta prost.
  Există intepreţi proşti care numai prost pot interpreta. Aici nu pot fi ajutaţi.

  Cel mai mare deserviciu pe care îl putem face adevărului nu este să spunem o minciună groasă şi urîtă, ci să spunem un adevăr prost, dar cu entuziasm. Atunci facem un deserviciu foarte mare adevărului pentru că amorţim simţurile auditoriului. de asta reacţionez eu împotriva unor lucruri.

  Vitamina C cîntă prost după orice standard posibil. Sînt submediocrii.
  Mediocritatea este o ofensă adusă creştinismului autentic.

  Scriptura ne îndeamnă să facem toate lucrurile ca pentru Domnul, adică excelent. Că facem greacă sau bloguri sau muzică, dacă nu le facem excelent, atunci mai bine facem altceva, dar numai ceea ce putem face excelent.

  Urăsc mediocritatea.
  Dacă tot este să ne apucăm de ceva, atunci să fie de bună calitate.
  După 11 luni de blog şi după ce am molipsit şi pe alţii de blogăreală cred că am învăţat cu toţii o lecţie importantă.
  Şi cu blogăreala este la fel ca şi în muzică, toată lumea crede că se pricepe pînă încep să iasă primele sunete.

  Nici acolo nu-i rău, să vedem cum iese nota finală. Acolo este marea provocare.
  Pavarotti spunea că acolo avea cele mai mari emoţii, finalul.

  Şi, Doamne, mare dreptate avea!


 18. Dacă închinarea prin muzică este o mărturie înaintea unui nor de martori văzuţi şi nevăzuţi, atunci contează şi cum se cântă şi ce se cântă!

  Da, atitudinea contează cel mai mult (nu vocea, sau tehnica), dar când vine vorba despre cei care conduc adunarea, atunci calitatea este esenţială…nu?


 19. Calitatea definitită în toate felurile posibile, Cipri. Calitatea sunetului, sound-ului, tehnicitatea, calitatea oamenilor, calitatea versurilor, calitatea frazării … tot.


 20. Christian Rock-ul din afara a reusit sa denatureze mesajul bisericii in ultimul hal (referinta : piesele Underoath). Nu cred ca asta se poate intampla la noi (pentru ca suntem religiosi numai in public) insa trebuie luata in considerare oportunitatea…


 21. Mare dreptate ai, Krossfire, nu cred că este mare distanţa pînă acolo.

  am văzut anul trecut nişte înregistrări „promiţătoare”. Noroc, din nou, noroc ca tipii cîntau prea prost ca sa ii ia cineva in seama. Nici pe scara blocului n-ar fi devenit celebritati.


 22. Greşeala majoră a fost aceea de a inventa christian rockul ca gen de sine stătător. A fost, cel mai probabil [ de altfel s-a mai şi formulat ideea asta pe-aici ], doar o mişcare de marketing a bisericilor din Occident prin care doreau să acapareze o masă de oameni din ce în ce mai crescândă, aceea a rockerilor. Totuşi, nu sunt împotriva ideii de a exista anumite melodii rock, fără a avea pretenţia de a se autointitula creştine, în care compozitorul să-şi exprime anumite dileme şi certitudini cu privire la divinitate.


 23. Ma gandeam daca muzica „crestina” [nu prea imi place expresia] nu ar trebui sa sune altfel. Sa iti dai seama ca e crestina si fara sa asculti versurile.


 24. Sunt notele muzicale prea putine? Oare avem un Dumnezeu prea putin creativ?


 25. Colegul Dragos de la BMB (http://bibliotecametropolitana.wordpress.com) a reusit sa gaseasca intr-o inregistrare YouTube urmatoarea fraza a solistului :

  ”Haideti baieti, e distractiv sa fii crestin !”


 26. Si inca ceva : Acum Beccali s-a gandit sa scoata un album de colinde. Fie ca este doar o farsa mediatica (un jurnalist ce a preluat hazardat o declaratie) sau o farsa facuta de cineva Razboinicului, cred ca la capitolul ”muzica de inspiratie religioasa” o sa stam al naibii de prost in cativa ani.


 27. Nu vreau sa par stresant pe postul asta, insa tin sa anunt : ”Crestinii se intoarce”


 28. Postul complet : http://krossfire.wordpress.com/2007/09/11/rapu-crestin-se-intoarce/


 29. Iar ne-ai prins, Krossfire, ce să facem, ca calitate nu este bună,
  am pus de test, ca fac tot felul de teste pentru încărcarea fişierelor audio pe blogul de greacă o melodiuţă trimisă de un prieten,

  e ceva mai curăţică şi ca sound sşi ca linie poetică,
  păcat că scapă acolo numele Dumnezeu, eu aş fi evitat, aş fi preferat ceva mai subtil.

  http://www.blogreaca.wordpress.com
  vezi boxul de sunet


 30. Born Again – Dincolo de Nori ? Imi place vocea si nici piesa nu e rea dar se putea mai alert putin si da, fara ”Dumnezeu”. Merge un ”EL” din cand in cand 🙂


 31. da, asta este problema, se sufoca subtilitatea,


 32. Cred că ritmica melodiei se potriveşte de minune mesajului… Sau poate e nu pot eu să-mi imaginez ideea prezentată în versuri pe o sârbă învârtită. 😛


 33. As avea si io o intrebare. Care instrument ii mai putin pacatos decat celalat? Tobele isi au rostul in biserica ?. Multumesc !


 34. tobele îi păcat 🙂


 35. nici un instrument nu este mai pacatos ca altul, oamenii sint pacatosi si folosesc pacatos orice instrument, asa cum orice instrumnet poate fi folosit bine.


 36. Eu cred ca sunteti prea aspri cu cei de la Vitamina C. Si chiar nedrepti. Va propun sa le ascultati toate piesele – inregistrari de studio, nu deformarile de pe you tube (datorate proastei inregistrari din spectacol) . Pe langa stangacii si copilarii evidente in versuri, au totusi ceva de spus. Iar sound-ul din studio nu e rau deloc!
  Mai mult, oferiti alternativa. Ca sa fiti convingatori ca va pricepeti la muzica, dati-ne cateva exemple din muzica crestina romaneasca contemporana care atinge standarde inalte de calitate. Daca ezitati sa o faceti, va sugerez eu cauza: teama de a nu fi subiectivi(!!), sau reale slabiciuni care ar putea sa ii deranjeze pe altii mai mult decat pe voi.
  Si nu ma pot abtine sa nu va mai propun inca ceva: incercati voi insiva sa cantati (compozitii proprii, traduceri – ce vreti…) in biserica sau in afara ei, faceti-o in mod constant, si apoi putem discuta mai bine de sentimentul de penibil aferent acestei intreprinderi. Acesta apare uneori chiar la cei care canta, nu pentru ca nu sunt seriosi, ci pentru ca realitatea divina pe care o invoca este coplesitoare, iar mijloacele artistice limitate. Si totusi, e ceva ce nu te lasa sa taci. Ar fi multe de spus…
  Deci, era tare bine sa gasiti mai intai doua cuvinte bune despre Vitamina C…


 37. Draga Beni, welcome!
  Tocmai am scris un alt post despre calitatea muzicii noastre.

  da, de acord, inregistrarile youtube nu sînt bune, dar acolo problema este cu muzica si versurile, nu calitatea inregistrarii.

  Da, se intimpla sa ma pricep la muzica. Cint, am compus, am facut si versuri, am dat concerte, tot tacîmul. Stiu despre ce este vorba. Cu toate astea „nu ma promovez”, pentru că nu cred ca ceea ce fac trebuie răspîndit şi pus „pe piaţă”.

  Standardele mele de calitate artistică sînt mai sus decît ceea ce am realizat pînă acum. „M-am interzis” eu cu mîna mea la radio, înainte de a mă interzice alţii.

  Asta-i problema, nu prea am ce să îţi dau exemplu.
  Concluzia? Muzica şi viaţa artistică „pocăită” sînt în criză.

  Cam asta am vrut să spun.

  În rest… de acord cu o parte a comentariului tău, mai ales de la „aceasta apare uneori… „


 38. Da, sunt bune standardele inalte in exprimarea artistica. Dar, pe langa talent si inspiratie, uneori mai e nevoie si de o multime de bani ca sa materializezi ceea ce vrei. Si mai ales in muzica. Cred ca stii cat costa o ora de inregistrare la un studio profesionist.
  In postul de mai sus zici la un moment dat „Cam asta am vrut să spun.” Deci, poate ca nu te-ai exprimat suficient de bine prima data, si erau necesare mai apoi unele clarificari. Vezi, asta se intampla si in exprimarea artistica. Face omul compozitia, o canta la chitara, suna ok (sigur, la versuri nu e scuza…), si vrea sa inregistreze. Dar are nevoie si de un negativ, care ti-l fac niste baieiti supermeseriasi la un pret tot super. Daca le spui ca nu reprezinta tocmai viziunea ta asupra piesei iti raspund ca stiu ei mai bine. (Poate nu se aplica in cazul celor care isi fac singuri acompaniamentul)
  Apoi faci inregistrarea care iti poate lua cateva ore bune, iar cand te asculti si tu in final parca sunt multe de corectat( in afara de falseturi, care pot apare la cel mai supertare cantaret).
  Ei bine, un pictor in momentul asta ia panza de pe sevalet, o arunca si pune alta la loc. In studio sa faci asta te cam termina financiar.
  Da, muzica si viata artistica „pocaita” sint in criza. Dar oare cand nu au fost?! Sa nu uitam ca desi folosim acelasi mi bemol, trebuie sa facem totul impotriva curentului!! A celui dinafara – faurit de Lume, si a celui dinauntru – faurit de firea noastra pacatoasa.
  De asemenea, mie mi-e lehamite de un mi bemol – si am auzit atatea – luat pe cat de perfect pe atat de impersonal, de parca ar fi o voce sintetizata pe calculator. Evident, e perfecta, dar ma lasa rece. Pentru ca rece e si cel ce canta, tare multumit in sine de constienta faptului ca a absovit nu stiu cate cursuri de canto.
  Asadar, daca avem asteptari mari trebuie sa ne intelegem realizarile si prin prisma pretului platit.

  Am citit si postul referitor la calitatea muzicii noastre. Am scris totusi aici ce am vrut sa spun.

  Vezi, ce bine ar fi daca inainte de a critica vreo noua aparitie muzicala , i-am spune mai intai „Draga …, welcome!” (-:


 39. Ei bine, eram chiar curios de felul cum canti si in cele din urma am gasit. Cel ce cauta, gaseste…
  Fara ipocrizie, ascultand acele acorduri superbe la chitara mi-a disparut indoiala ca te pricepi la muzica. O chestie necesara.


 40. astia sunt mai tari decat vitamina c:http://www.youtube.com/watch?v=0M3Usozq6vQ&feature=related


 41. Draga Iancsi, ăştia sînt mai elaboraţi chiar decît Vitamina C!

  Măcar au un stil aparte…
  eh, mai discutat noi d-astea…


 42. […] Un album muzical care să fi “rupt gura tîrgului” prin calitatea muzicii, versurilor? Românesc. Ceva care să stea în topuri alături de celealalte albume ale altor artişti, dar remarcabil prin calitatea artistică? Am văzut ce s-a întîmplat cu Vitamina C. […]


 43. […] Mi-e milă de fraţii Decean, pe care i-am cunoscut personal, dar, ascultîndu-le ultimele manisfestări şi producţii, nu pot să nu dau parţial dreptate acidului comentator. Despre Vitamina Cî am mai scris. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: