h1

Păltiniş – „paradisul bloggerilor”

Septembrie 10, 2007

Am ajuns şi eu la Păltiniş pînă la urmă. După ce s-a terminat paradisul bloggerilor.

Mai bine mai tîrziu decît niciodată. 🙂

Am vrut neapărat să ajung la Păltiniş. Am vrut să văd de ce anume a spus Noica „cine nu stă în Păltiniş trebuie să se simtă exilat”.

Am respirat „cel mai curat aer din România” şi m-am gîndit la ce fel de bucurie voi fi simţit.

Am stat, am stat, am mers, am stat…

Am văzut vila Noica (nu este cea originală, este refăcută, la fel Bojdeuca lui Creangă sau casa lui Ceauşescu din Scorniceşti)

noica-3.jpg

Nu-i aşa că am prins-o frumos? Cu treptele, accesul la cunoaştere, treptele devenirii, creşterea în ucenicie, puteţi să puneţi o grămadă de simboluri acolo.

Şi totuşi, la cel mai cura aer din România, în paradisul bloggerilor, la Vila Noica, pe urmele Şcolii de la Păltiniş am avut aşa o bucurie simplă, domestică, nefilozofică… Nu ştiu dacă trebuie să mă simt vinovat, dar m-am simţit bine că eram împreună cu Natalia şi copiii!

Am rîs, mi-am certat fiul, ne-am împăcat, am mers pe jos prin ceaţă, am stat, dar împreună, am mers, din nou împreună, iar am stat, tot împreună. Ne-a fost bine din cauza lui „împreună”.

Păltiniş, pentru fiul meu, este locul în care a făcut o poză cu una dintre maşinile lui preferate, un mercedes vechi de pompieri.

mercedes.jpg

Deocamdată habar-n-are cine-i Noica!

Pentru el şi pentru Neriah, Păltiniş este pentru o vreme un alt loc în care am completat definiţia lui „împreună”!

Nu ştiu dacă trebuie să regret că n-am simţit nici un îndemn filozofal pe-acolo. Spiritul lui Noica era în altă parte. Îmi pare bine că am reuşit să mă port ca un simplu familist în concediu. E şi asta o treabă foarte grea. Credeţi-mă!

Anunțuri

6 comentarii

 1. Am stat o perioada in zona respectiva…o prelungita vacanta de 3 saptamani. Am respirat aer mai curat, din pacate 😦


 2. Krossfire, din pacate sau din fericire….
  Asta este o poveste faina, cu aerul cel mai curat din Romania… Im padure la Potcoava, acolo unde n-a urcat camion de aprovizionare pentru CAsa Turistilor din Paltinis, sint sigur ca aerul e mai curat ca in Paltinis, sigur.

  Cel mai curat aer l-am respirat in Colorado, la 3000 de metri. Era greu sa respiram, la fiecare pas gifîiam, era foarte greu sa ne oxigenam, dar a fost super-ultra-extra-bine.


 3. Imi pare rau ca e greu sa fiti „simplu familist”. Pe bune!
  Dar stiu cum e sa fii fara fiori pe la Paltinis. Am vazut cum e sa fii si fara fiorul bunului-simt, dar asta e o poveste aparte.
  Cand am fost pe acolo, cei din „paradisul bloggerilor” ne-am trait (si) copilaria care ne-a ramas nealterata undeva prin adancul sufletului. Si a fost bine! Consecinta e ca nu prea putem pune poze cu vila lui Noica. Am compromite sobrietatea 🙂 ;). Dar poate decidem sa facem o exceptie.
  Ce mi-a placut la Paltinis a fost un aer de „altceva”, se simtea o lume pe care n-o mai adulmecasem de multa vreme. Linistea noptilor, de exemplu. Sau faptul ca daca taceam era realmente liniste. Iar daca vorbeam „tulburam linistea”. Plus ploile alea care cad din norii ce te inconjoara. (Am si scris despre ei in impresiile proprii: http://recitirea.blogspot.com/2007/08/fundalul-de-la-pltini.html).
  Nu pot sa nu ma intreb, de cate ori am ocazii din astea, cat de mult „pacatuiesc” locuind la oras si preferand zonele industrializate. Nu din „pasunism” imi vine asta, ci de altundeva.


 4. Frumos de tot la Paltinis. Chiar frumos de tot.


 5. sa nu mergeti niciodata la pensiunea MAI din Paltinis. am stat intr-o camera unde chiuveta era fisurata pe un colt…logic ca nu am bagat in seama , nu ma deranja si stiti ce au spus la sfarsit? „trebuie sa platiti chiuveta!!!” hoti! ne-au promis masa de paste …nu am vazut nimic…


 6. Reblogged this on Marius Cruceru and commented:

  pregătiri pentru revizitare …. spre respirarea celui mai curat aer din RomâniaLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: