h1

Din nou despre piratare: să tragem „confuzia”!

septembrie 15, 2007

În urmă cu ceva timp am scris un post care a dat tuturor multă bătaie de cap. Era vorba despre un interviu al revistei Paşi. La acea vreme remarcam faptul că Vladimir Pustan, un lider spiritual, lua foarte uşor chestia cu piratarea softurilor.

Am discutat atunci, s-au adunat o grămăzime de comentarii, vreo 92.

Problema s-a stins cu timpul şi, probabil, stinsă ar fi rămas dacă revista Paşi nu încerca s-o scalde din nou. Este un fel de răspuns timi, cred eu, la chestiunea discutată pe aici. Din nou îi mulţumesc lui Alin, prietenului meu Alin C. (permiteţi-mi ca după întîmplările cu Bastrix să îl numesc aşa) pentru că mi-a dat revistele.

Iată despre ce este vorba.

Florin Iosif scrie un articol care se intitulează For Downlo@d .

Interesant, binişor scris numai că după ce se întoarce de cîteva ori pe loc, ba că-i aia, ba că-i aialaltă, se teme să tragă o concluzie fermă. Aterizează brusc şi dintr-o dată în ceva de genul „cumpăr soft de creştere spirituală”. Cam asta-i esenţa!

Articolul începe promiţător. Pare că autorul are gînduri solide. Recunoaşte că legile statului sînt serioase, că sînt agenţii care ne pot prinde, constată că deşi „se condamnă, se explică, (despre piratare e vorba) însă ciudat, lucrurile nu se prea schimbă”. Asta este bine, este rău? Încă nu ne dăm seama, dar s-ar putea să fie o tehnică de întreţinere a suspansului.

De asemenea, autorul recunoaşte că problema apare atunci cînd trebuie să tragem linia: e sau nu păcat să foloseşti softuri piratate? Da, aşa este. Acolo este problema. Şi? Tragem sau nu linia? Autorul articolului se hotărăşte să tragă o linie ondulată, curbată, zbîrcită şi, pe alocuri, neclară.

Se încearcă definiri de termeni, înlocuirea lui a pirata cu a haiduci, de parcă acest termen ar fi mai pozitiv. Se vorbeşte de „tirania drepturilor de autor, mult invocatele drepturi de autor” (da, şi ce-i cu asta!) şi în felul ăsta se pregăteşte covata pentru dus la scăldat subiectul.

Citez:

„Apoi discuţia se rezumă la două principii: cultură pe gratis? (adică cineva să muncească să facă un sofware, un videocplip, un film, un album de muzică şi tu să-l downloadezi de pe undeva) versus înăbuşirea culturii şi creativităţii (nu ai bani ca să îţi iei programu, nu ai parte de el)?…..

Niciodată în istrorie, un număr aşa de mic de persoane nu a controlat mai mult dezvoltarea culturii noastre. Întotdeauna vor sări în sus cei care au astfel de afaceri. În numele culturii, la care mulţi din ei sînt afoni, vor invoca drepturi.”

Dacă îmi traduceţi şi mie ce vrea să spună autorul prin cele două pasaje, dau iar premii, dacă reuşiţi!

Autorul spune că nu vrea nici să încurajeze piratarea, dar nici nu vrea să se dea cu politica anti-piratare. Vrea să vorbească despre cîteva chestiuni  „care să te pună pe gînduri.” Le-am căutat. Nu m-au pus pe gînduri chestiunile, pentru că nu le-am găsit, dar stilul şi confuzia semănată (voit?), da!

Îmi pare rău că nu pot reproduce cumva tot articolul, este o monstră de evitare a subiectului cum rar am mai văzut.

Articolul se încheie, eu aş zice „se termină”, într-o dulce interogaţie de genul „şi dacă ai piratat, nu-i aşa că puteai şi fără, la ce ţi-a folosit să piratezi, la nimic, nu eşti mai spiritual”. Eu mă consider un tip destul de inteligent, Florin Iosif, dar după articolul tău, tot nu ştiu ce concluzie să trag. S-ar putea să am eu un puseu de prostie, dar tot nu mă dumiresc! Am stat şi m-am gîndit vreo trei zile, înainte de cafea, după cafea, după ceai negru, fără ceai verde, cu ginko biloba, am luat şi lecitina şi tot n-am găsit răspunsul.

Eu ştiu cîteva softuri foarte bune care, piratate fiind, chiar mi-ar fi de folos. Softuri ca BWorks, ultima versiune, Logos, etc. Tu ce părere ai, de ce îmi vorbeşti de Florin Salam, că nu mă interesează, şi oricum e ieftin. Nu mă buigui de cap, dragule!

Deci, piratăm sau nu piratăm! Asta să îmi spui, ca să tragem şi noi odată o confuzie clară.

43 comentarii

 1. aflarea in treaba la romani? 🙂


 2. cam aşa ceva, mai bine tăcea, nu?


 3. Sunt student…, mi-ar trebui office, nero, antivirus, anti-spyware, firewall,registry cleaner etc. ! Venit 0lei pe luna ! Tot ma intreb de ce smecherii iia de la windows ne baga pe gat programe cum ar fi: windows media player, MSN, Internet explorer etc, si alte ciudatenii de care nu am nevoie..si pe langa asta mai si trebuie platite! M-am gandit sa-mi iau MAC, trebuie sa ma apuk de lucru ! sa trag la sapa prin Spania sa adun 1000 de euroi sau sa ma pun sa cersesc pe centru :P.
  P.S Toate sunt desertaciune si goana dupa vant !


 4. Eclesiast, lista de softuri care ai afisat-o se gasesc free pe net. Vorbesc serios! Pentru scrierea de dvd sau cd, nu ai neaparata nevoie de nero, desi am inteles ca se poate cumpara versiunea 6.3 cu 5 euro. Daca venitul este 0 lei, atunci poti cobora alte softuri pt scriere. OpenOffice este free. Antivirus free. Registry Cleaner(cele similare) free. No need for piracy.:)
  PS: daca nu te bagi pe site-uri „ciudate”, nu ai nevoie de firewall puternic. Fii bine-binecuvantat


 5. eclesiatul trebuie sa inteleaga ca daca ai bani sa iti cumperi masina trebuie sa pui bani si pentru benzina cine are bani de calculator poate pune un pic si pentru softuri mai ales ca unele vin cu softuri incluse, laptopurile spre exemplu.


 6. Eclesiastule,ia-ti Mac! Mac-ul merge după o filozofie excelentă: „all in the box”, adică softurile de uz curent, ca cele enumerate (parţial) de tine, sunt toate incluse pe Mac OS – Tiger şi iLife care vin cu orice Mac cumpărat. Există, ca în lumea PC, o mulţime de freeware, downloadabile gratuit, apoi softurile mai pretenţioase care costă bani, de pildă iWork (o fericită alternativă la Microsoft Office)


 7. Am ajuns! Ortografix a avut dreptate, nu prea sint pe aici duminica 🙂

  mă tem că ortografix are dreptate, dacă îţi iei maşină, gîndeşte-te şi la benzină,

  dacă îţi iei computer, gîndeşte-te şi la softuri,

  dacă te însori, este faină luna de miere, dar probabil ar trebui să te apuci şi de muncă, ai responsabilităţi suplimentare, şi pot continua pe această idee a responsabilităţilor secundare …
  succes.

  Cred că şi Andy are dreptate! Da, găseşti destule resurse free.


 8. Cunosc toate produsele free, le-am si incercat ! lucrez pe calculator de f mult timp si cunosc destul de bine lumea IT!!dar am dorit sa pun in lumina reflectoarelor produsele windows care li se baga pe gat oamenilor!!! Ieri m-am uitat la nod32 si costa 200 de RON, si sunt alte programe mici de genu.
  Ma gandeam astazi si la albumele crestine care costa:(de la 10 ron in sus) totusi ! Stiti ceva cred ca o sa ma duc si io sa predic pe bani… daca cei care indraznesc sa cante Domnului astfel! Am auzit ca se pot cumpara si predici pe cd! ( si am mai auzit ca unele formatii dintre acestea canta si la evanghelizari pe bani !) P.S Toate-s desertaciune si goana dupa vant !!


 9. Predicatul si cintatul pe bani se numeste simonie! Daca cineva predica cu gindul la calcule, atunci sa ii fie de bine, aia este o cu totul alta problema

  Nu ma stirni cu lautarii crestini care umbla prin bisericile noastre. Eu am alungat pe citiva de prin biserica mea. De atunci ma ocolesc.

  Cu cumparatul albumelor este cu totul altceva.
  Si eu am facut un album si am procedat in felul urmator:
  Un prieten m-a ajutat sa il produc.
  L-am produs.
  L-am lasat la evaluarea celor care l-au ascultat.
  Daca au vrut sa dea ceva pentru productie bine, au dat.
  Dupa ce am scos cheltuielile de productie toti banii au mers in constructia de la Scornicesti.

  cu produsele audio este o cu totul alta problema.

  Dar poate deschidem alta discutie despre asta. Ce spui?

  Pina una alta cumpara-ti softuri 🙂


 10. ar fi o idee extraordinara frate patratos… sa deschidem un subiect pe aceasta tema: „banul si lautarii crestini”…deoarece ma doare sa vad ca se invart afaceri necurate prin bisericile nostre!


 11. E foarte simplu! uită-te să vezti dacă au timbru pe discuri, dacă n-au nu le pot vinde.

  Au venit la biserica la noi nişte din aceştia, au cîntat, frumuşel, dar cam tare, după care s-au instalat cu taraba în faţă.

  Le-am spus două lucruri:

  1. biserica noastră nu este unitate economică de desfacere pentru produsele lor
  2. şi dacă ar fi, trebuie să fie cu toate actele în regulă, dovezi de productie, timbru, ca la băuturi şi ţigări, dovada inregistrării într-un studio autorizat, dovada ca sînt firma care pot oferi chitante celor care cumparat et.c

  Au plecat imbufnati si suparati.
  Ce-am avut si ce-am pierdut. Niste mercenari!
  Să le fie „muzica uşoară”!


 12. Sa te lasi de piraterie si sa devii negustor cinstit nu e un lux. Un vista Home Basic plus un Kaspersky Internet Security le gasesti pe net la vreo 300 RON.
  Open office’u rezolva problema Office’ului, winamp, winzip sunt gratis si cu asta te’ai scos cu playerele. Daca vrei mai mult mai dai 80 RON si primesti un Vista Premium cu accesorii media incluse.
  Nero, daca nu l’ai primit odata cu o unitate DVD cumparata e 5$.
  Eu imi incerc deocamdata puterile cu un Linux Suse 10.1 care arata bine, are foarte multe optiuni de configurare si cu siguranta poate multe daca nu sunt superficial si’mi pierd rabdarea.
  De ce zic ca nu e un lux? Fiindca vad in mainile majoritatii tinerilor telefoane scumpe care au nevoie sa fie intretinute cu credite, prea multe haine de firma pentru plangerile de saracie care se ridica si alte accesorii care te cresc pe plan social. Pana la urma conteaza in ce investesti: imagine sau integritate.


 13. Felicitari Dani Barna pentru curaj si succes cu SuSe.


 14. Dani Barna, nu ti se pare enervant sa existe asa de multe variante de Vista? Genul asta de marketing in care complicam inutil lucrurile creand enshpe mii de variante doar ca sa avem mai multe produse care sa ne aduca mai multi bani. Ei bine, Mac-ul vine intr-O SINGURA VARIANTA (Mac OS X Tiger, urmeaza sa apara si varianta Leopard; pachetul iLife e inclus pentru o multime de operatiuni multimedia), variantă completă, un singur preţ accesibil. Vezi aici 2 clip-uri parodice despre sistemele de operare si soft-uri, Mac vs. Pc; umor de buna calitate: http://youtube.com/watch?v=PxLgBx3W9Ss – „Choose a Vista” si http://youtube.com/watch?v=7thPJt03H54 – „Party is over” şi http://youtube.com/watch?v=1EbCyibkNB0 – „Stuffed”


 15. Multumim ca ti-ai amintit de noi!

  Apreciez ca din cand in cand mai aprem pe acest blog. Daca te-ai certat cu Alin Cristea, da-mi adresa si-ti trimit personal revistele.

  Orice comentariu si orice sugestie este binevenita pentru noi.

  Mihai Chirigut,
  redactor-sef PASI


 16. Felicitari tuturor celor ce lucreaza in linux ! Oricum cred ca Microsoft a dat-o-n bara cu Vista!. Sa nu cumparati Windows Vista pt. e cel mai prost produs scos pe piata de Microsoft. Pe langa ca ii foarte scump; intrebati specialistii ce parere au de el, eu am facut-o si mi-au recomandat MAC sau XP. Din 1GB de rami cu toate programele necesare! deschise iti manaca 600-700 de rrami:)). Raman la XP incerc sa dau de un prieten care are licenta! Nu stiti.. se poate instala un cd cu XP original pe mai multe pc-uri?


 17. draga Mihai Chirigut,

  da, simt ironia din postul tau. tot nu rezolva problema.

  Nu voi apareti ca revista in blogul meu, ci o problema a aparut. Sper sa fie clar. Nu sinteti favorizati. A fost si Farul pe aici 🙂

  in revista voastra a fost ridicata o problema, eu am sesizat-o. ati revenit, pe ocolite, incercind sa dregeti busuiocu.

  Am sesizat lipsa de atitudine ferma. Atit.
  O ironie de genul asta tot nu va scoate din cauza. Este mult mai simplu sa ne ascundem in spatele cuvintelor ca nu cumva sa stie lumea ce gindim. Asta -i pacatul meu, saracan di mini, spun ce gindesc.

  Cred ca ar trebui, ca redactor-sef, sa iti asumi mai multa responsabilitate fata de ce se intimpla in paginile revistei sau afisezi „nu ne asumam punctele de vedere ale autorilor etc. ”

  Nu sint certat cu Alin Cristea si sint sigur ca atunci cind ne vom mai intilni imi va da din nou revista voastra cu pagini pe care le-am citit cu placere.

  Daca vrei sa imi trimiti personal, spune-mi cit costa, iti dau adresa si …. nici o problema.


 18. windows vista? Am preferat sa vind un laptop de servici pentru ca nu il puteam suporta.
  Cea mai buna inventie de tocat nervii. Incercati, va rog! Veti ajunge de la rabdare, la indelunga rabdare si apoi la … disperare.

  nu, nu se pooate instala un cd pe mai multe computere, dca nu ai licenta multiuser. se face confirmarea automat on line si pierzi licenta pe un computer.


 19. De ce felicitari pentru Linux: cred ca denota o disponibilitate de a invata si o mentalitate de genul „vreau sa stiu cu ce lucrez si ce posibilitati am”, opusa filosofiei Windows „nu trebuie sa te intereseze cu ce lucrezi, fa click unde-ti zic eu”. Vezi si http://www.over-yonder.net/~fullermd/rants/winstupid/winstupid1.php.


 20. Daca „tata” Basescu i-a spui lui Bill Gates, in fata camerelor de luat vederi, ca IBM si multe alte companii americane super tari n-ar fi avut super specialisti romani, daca nu foloseau softuri piratate. Ca de unde bani sa le cumpere? Am fortat putin, dar ideea e aproape intacta.

  Si-apoi in cate biserici din tara noastra patriotica nu se folosesc softuri care proiecteaza pe albii pereti ai locasului de cult versetele biblice, strofele cantarilor etc.? Sau predicile pastorilor?

  Ce sa mai vorbim pe softurile pe care dai bani dar au un modul de feed-back (cica in folosul personal) ce returneaza informatii la o anumita adresa, modul care poate fi el insusi inamicul…?

  Si multe altele…
  Pana una alta, traiasca LINUX.


 21. „Asta -i pacatul meu, saracan di mini, spun ce gindesc.”

  m-ati facut sa rad din toata inima cu replica asta.
  sa va tina Domnul naravul si sa molipsiti si pe alti baptisti. 🙂

  eu sunt pe cale sa revin la prostul obicei de a spune ce gandesc. o vreme m-am straduit sa devin mai diplomat, ca asa am fost sfatuit, dar nu am stofa…. am ajuns sa nu mai zic nimic. 🙂
  m-am saturat de asta. vreau sa fiu eu in Cristos. 🙂

  ziceti, ac ziceti bine. 🙂


 22. Nu vreau sa fac pe avocatul microsoft, dar nu pot sa stau cand mi se pare ca acuzati pe nedrept windows vista. Poate ca sunt si alte optiuni mai bune dar in acelasi timp eu nu am nimic de reprosat acestui sistem de operare (pe care-l am de cateva luni si da, e cu licenta). A fost un pic mai ciudat la inceput, un pic diferit de ce eram obinuita dar in momentul de fata sunt foarte multumita de windows vista.


 23. nu prea stiu Os’ul Macului. dar pe mine ma intereseaza si compatibilitatea. Ce folos ca’i fain Linux in mijlocul unei planete de Windows? Unde programele profesionale de grafica si alte celea sunt facute pentru sistemul de operare majoritar…
  Diferenta windows linux intr’o comparatie auto e ca diferenta dintre cutie automata si secventiala. Linux e placerea condusului, Windows comoditatea. cat despre mutimile de Vista: nu ma deranjeaza o oferta cat mai bogata, daca as opta pentru sistemul asta de operare mi’ar place sa dau exact banii pe exact ce am nevoie.


 24. Draga „cris” eu am incercat toate variantele de Windows Vista totusi am sa raman la XP, am auzit ca peste cateva luni se scoate un XP service pack 3. Apropo de MAC ! am incercat si am lucrat in MAC si vreau sa spun ca e cel mai stabil sistem din lume. Cei de la Apple au pus o recompensa de 5 milioane de dolari …cred celui ce ii v-a sparge firewallu’. Desigur softuri pt MAC sunt de 2 ori mai multe decat pt. Windows. incearca sa vezi pe http://www.download.com . Din nefericire nu-mi permit un MAC 😦 si nenea GIGI ii in „concediu”.


 25. M-ati convins, ma duc cu Mac, Eclesiastule,
  da, si asta este o idee, Dani Barna, ce facem cu sistemul majoritar, dar calea este larga si duce la pierzarea (datelor), ingusta este calea si putini sint cei care o gasesc 🙂

  multumesc de incurajari, Mircea!

  Am lucrat putin si pe Linux, probleme cu fonturile, Andrei.


 26. XP Pro, este ca o biserica activa, cu rezultate excelente ce consuma putine resurse. Vista e ca o imensa biserica, uriasa ce consuma la resurse intr-o veselie. Pare frumoasa luminoasa, dar efecte obiective mai putine.


 27. Inca un post interesant, sau cel putin ideea…
  Ma grabesc acu dar las un comment cu intarziere..
  Lucrez in domeniul soft, si folosesc la lucru un Linux Mandriva si merge super bine, si cam am pe el tot ce imi trebuie. Arata ca un windows dar mai sunt si chestii minus fata de un windows. Totusi si pe Linux sunt soft-uri pe bani deci aveti grija cand instalati….
  Acasa insa am un XP SP2 piratat, care merge foarte bine…De mii de ori mi-am pus problema sa imi cumpar licenta si apoi a venit altceva in minte, ok iau licenta la xp dar ce fac cu muzica, o sterg dar ce fac cu filmele, sterg si alea, dar am vreo 30CD-uri scrise cu filme + 20 DVD + mai multe cu soft…le arunc pe toate…de ce nu…
  RASPUNS -> pentru ca sunt prea comod, dar sper ca intr-o zi sa renunt la comoditate si la tot si sa ma pun in ordine….La un moment dat m-am simtit frustat ca aveam softuri piratate, apoi mi-a trecut…acu dupa post-ul asta mi-a revenit simtamantul. Deci e pacat sau nu?
  Si inca ceva, sa spunem ca arunc tot ce am de pe comp la gunoi, si imi fac un comp nou fara nimic piratat -> se ridica o intrebare: Sa iei filme de pe torrent este piratare??????In minte imi vine raspunsul care in unele state este si lege..Deci ce ne facem in situatia asta…Poate revin pe postul asta cu un comment dupa ce fac curat pe comp si in casa


 28. draga Sent, eu cred că sînt mai multe posturi interesante,

  Alin Cristea şi-a luat timp şi a făcut un index, eu n-aş fi avut curajul..

  http://rotundu.wordpress.com/2008/01/24/patratosu-s-a-rotunjit-%e2%80%93-500000/

  http://rotundu.wordpress.com/la-rotundu-2007/

  🙂

  draga Sent, cumpără-ţi licenţa sau treci pe linux sau open office, merită…

  Eu zic să faci curat şi să vezi cum te simţi după aia…


 29. sa tragem confuzia si mai tare 🙂
  Frate Marius ce spui de http://www.torentcrestin.net? sau despre torent-uri in general


 30. Ce-s torenturile, Sent?

  Habar n-am, nu ştiu, nu folosesc…


 31. Ce sunt torent-urile? Nici eu nu stiu sa iti explic exact, dar in general sunt servere de unde poti lua orice vrei (filme, muzica, soft, carti, documente … etc.).
  Pentru informatii suplimentare si despre cat de legale sunt este un link aici de wikipedia : Torrent-uri

  In orice caz ideea e ca multi le folosesc…. si idee este ca daca iti faci curat pe calculator, inseamna nu doar sa pui windows cu licenta, ci sa pui totul cu licenta, daca tot faci o treaba, iar apoi sa stergi tot ce ai…adica muzica, carti, filme, predici (aici nu stiu cat sunt de legale sau nu…de ex. eu am audio studiul fr. Paul Negrut asupra Apocalipsa…vreo 60 de parti, nu stiu de unde il am)..

  Ce spui Marius de torrente?
  Vad ca pe articolul asta nu se prea inghesuie lumea 🙂

  De ex. ->
  m-am gandit asa : pun windows sau folosesc linux, restul aditionalelor ma descurc cu ce sunt free, dar ce fac cu muzica (multa si crestina), filme (am multe filme, si multe crestine), unele documente … nici nu stiu daca sunt ok sau nu, multe le-am primit de la altii…ce fac cu ele?De acum inainte nu mai iau de la nimeni nimic…este aceasta problema, inseamna asta furt? Daca vine cineva la tine si iti da un cd cu muzica ce faci cu el.Il copiezi sau ii spui nu imi trebuie ca e copiat.

  Eu cred ca nu ar trebui sa avem nimic copiat, si in afara legii. De ex un film care este liber pe un torent, nu il iau pentru ca nu am voie… Da chiar nu am voie? Cine spune ca nu am voie? Este pacat sa iei ceva care ti se da? De ce ti se da? Sa spunem ca eu cumpar un DVD si stiu ca tu nu iti permiti sa il vezi, cu un film crestin, si iti dau dvd-ul sau iti copiez unul…Este pacat sau nu..De asemenea sa spunem de cartile xeroxate? Problema este mult mai complicata, decat pare…
  Poate ca ar trebui Marius sa vedem din Scriptura care sunt pasajele care vorbesc despre lucrul acesta…Cred ca ii foarte subtil


 32. draga Sent, cred că deja ţi-ai răspuns singur… Exact, ceea ce intuieşti tu că trebuie să faci…da, asta trebuie să faci.

  Ce este gratuit… asta-i altă problemă, dar „feriţi-vă de orice se pare păcat”

  Scriptura plasează responsabilitea la tine…
  Nu de „ce este păcat”, ci de ceea ce „ţi se pare ţie că este păcat”.

  vezi, ţie ce ţi se pare păcat în toată chestia asta…
  de aia fereşte-te..


 33. Am auzit odata pe fr.Pustan,ca e urat sa +i copiem predicile,ca e furt ,sau cam asa ceva,
  in vremea aceea eu si alte surori,o duceam destul de nasol cu banii,
  ne-a cazut greu,ca un frate nu vrea sa avem si noi predicile lui,
  daca copiez, si dau unuia,care vrea sa asculte,si nu vand,e pacat?
  Dar cum e cu”fara plata ati primit,fara plata sa dati?”
  Chiar daca a costat ceva bani inregistrarea,dar prin aceste predici,oamenii s-au intarit,sau poate chiar s-au intors la Dumnezeu,iar eu „am primit” gratuit talantul,nu trebuie,exact ca si cantarile sa dau la fel,gratuit?ca si in adunare?
  Mi se pare f.urat sa vin sa cant sau sa predic,apoi la usa,vand.
  Imi era rusine ptr.fr.Emil Chioreanu,era asa finut,dar sotia vindea casetele lui..la sfarsitul serviciului.
  Asta e negot,cu talantul pus in negot,invers decat vrea Dumnezeu.
  El vrea sa se intoarca oamenii la Domnul ,nu sa-ti umpli tu punga.Daca cheltuiesti pentru a inregistra,Domnul are grija sa-ti dea inapoi.


 34. Sînteţi sigură că tocmai fr. Pustan a spus asta?
  eu nu cred!
  Nu cred că cineva care spune că este ok să piratăm programele altora ar spune tocmai in dreptul său că nu este bine să îi piratăm predicile.

  Programele s-au făcut cu munca multor oameni.

  Predicile ne-au fost date fără bani şi ceea ce este fără arginţi, fără arginţi trebuie dat mai departe.

  din partea mea, luaţi asata ca pe o declaraţie publică, puteţi să pirataţi predicile şi cîntecele mele cu gura plină, cît doriţi, fără nici un fel de restricţie, dar lăsaţi-i pe softişti să trăiască din transpiraţia lor.


 35. Am si eu aceasta problema si de mult ma gandesc la ea.
  Cred ca atunci cand ai posibilitatea sa cumperi ceva si nu cumperi la gandul ca vei copia de undeva, atunci pacatuiesti.

  De multe ori am avut posibilitatea sa cumpar lucruri care am stiut ca sunt furate sau dupa pret dovedeau ca sunt furate, noi si la jumatate de pret. Am gandit si gandesc ca ma fac partas cu hotul si incurajez hotul iar de aceea evit desi as vrea inlesnirea caci ma gadila bine. Deci a primi cadou ceva ce stiu ca este rau nu face decat sa propage raul-valabil pt altceva decat predici si cantari.

  Legat de predici si cantari cred ca acesti sunt afaceristi nu slujitori cand isi pun drept de copiere.
  Daca vor sa vanda pot vinde dar fac un lucru rau, ma intreb insa ce am fi citit astazi daca atatea drepturi de autor ar fi fost puse pe Epistole, sau pe a imprimare, curent electric, etc.
  Daca vor sa scoata banii investiti atunci este o afacere, iar daca Domnul poarta de grija sa se increada in El. Urata treaba.

  Unul a compus muzica, altul o canta si ia bani pt autor, este participant la opera, transmiterea ei, dar chestia cu autorul nu-mi pare morala in astfel de cazuri.


 36. Mai am o problema, daca ceea ce te intereseaza, fie si soft sau altceva dar nu ai de unde cumpara, nu mai este pe piata de prea vechi sau s-a epuizat. mai incalci principiul? Fara insa a prejudicia in mod direct , voit pe cineva.

  Legat de softul care creaza probleme si este cumparat dar nu mai poti returna produsul?


 37. draga Vlad, dacă unul ca fr. Moldoveanu şi-ar fi cerut bani de copyright… astăzi ar fi fost miliardar în dolari

  dacă pentru traducerea Cornilescu s-ar fi plătit copyright pentru cîte retipăriri s-au făcut şi mai ales pentru „traducerile” care „o corectează”, hă, hă, hă, să fim noi sănătoşi, fundaţia Cornilescu ar fi fost pe locul II după Rockfeller Foundation în ceea ce priveşte fondurile


 38. Da,am auzit pe o caseta ascultata la radio,acum
  -3-4 ani,voiam sa copiez,sa-i dau unei surori,mie nu mi se parea ca il fur,Il furam pe Dumnezeu,pt.un lucru bun,dar nici nu am mai avut atata interes pentru acele predici(firea poate)


 39. Ce sa zic, sunt multe situatii in care nu stiu daca ceea ce fac se numeste pacat sau nu in fata lui Dumnezeu. Chiar nu stiu, nu se pune problema ca nu vreau sa stiu. Fac tot posibilul sa scap de tot ceea ce stiu cu siguranta ca e furt, dar despre lucrurile despre care nu sunt sigur, nu stiu cum sa procedez. Nu stiu ce sa fac. Si nu pot sa verific daca tot ce folosesc (ascult, citesc) e legal, nu am resursele necesare. Ar trebui sa ma debarasez de tot, sa nu mai ascult nimic, sa nu mai citesc nimic, ca sa fiu sigur ca nu pacatuiesc. Foarte complicat… 😦


 40. Înţeleg, Unixlust, dar cred că acum începe să se facă ziuă, nu? începe să se arate lumina… 🙂

  Nu cred că este aşa, exagerezi puţin, nu trebuie să te debarasezi chiar de tot.

  Trebuie să faci un pic de efort de gîndire, de selectare după criterii riguroase.

  Ai să vezi că nu este chiar aşa de greu.
  Pînă faci criteriile este mai greu.


 41. […] cu furăciuni creştineşti Am mai scris despre piratare AICI şi AICI. Să se facă, dar să ştim şi noi! Eu unul am dat liber la piratare la Cd-ul meu, dar EU am dat […]


 42. am scris si eu un articol despre copyrightul si vanzarea muzicii crestine. nu vreau sa dau in nimeni, dar am o problema cu comertul de bunuri spirituale. astept sfaturi si mustrari.


 43. O întrebare frate Marius: Nu credeți că este o mare diferență între cineva care fură din piață un pepene și altcineva care îl cumpără și îl împarte tuturor ca să nu se bucure numai el?Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: