h1

Oare Dumnezeu cîntă?

Septembrie 16, 2007

Oare cîntă Dumnezeu? Dacă tot cerul cîntă, Dumnezeu cîntă şi El? Sau El tace şi numai cerul şi heruvimii şi serafimii cîntă? Oare sfinţii vor cînta Lui şi El nu intră în corul de cîntăreţi? Lui Dumnezeu I se cîntă.

Să admitem că şi Dumnezeu cîntă şi co-liturghiseşte împreună cu îngerii şi oamenii. Ca preotul împreună cu biserica

Oare cum cîntă Dumnezeu?

Cît de lung şi cît de tare? Cît de sus, cît de jos? Cu ce fel de voce? Oare Dumnezeu poate cînta deodată pe mai multe voci, ca un cor cu mii şi mii şi mii?

Cel care ne-a creat după chipul Său şi noi cîntăm, ar putea El să nu cînte cumva?

Dacă ar cînta Treimea, ar cînta oare pe patru voci?

Una în plus s-ar auzi – umanitatea lui Isus. Tatăl, Fiul şi Duhul Sfînt.

Şi totuşi nu ar fi distinctă, ar fi în armonia care nu ne-ar da voie să auzim o altă voce diferită de cea a Fiului, vocea lui Isus nu ar fi nici mai sus nici mia jos, nici mai înaltă decît vocea Fiului, dar vocea Tatălui şi a Duhului s-ar distinge în aşa fel încît să auzim o singură cîntare, o armonie perfectă.

Nu este un dacă – Dumnezeu cîntă, cîntă o melodie la care El a scris partitura şi pe care nu o va sfîrşi niciodată şi nu a început-o niciodată, dacă am spune că Dumnezeu ar începe să cînte, atunci nu am putea imagina felul în care ar sfîrşi melodia.

Melodia lui este întotdeauna nouă, nu este un da capo al fine, cuprinde registre pe care nu le putem auzi, pe care nu le putem imagina.

Cheia în care cîntă Dumnezeu este diferită de a tuturor fiinţelor cereşti. Nu este cheia sol, nici fa, nici cheia Do.

Ne putem oare imagina un Dumnezeu doar receptor al laudelor, al cîntecelor – Dumnezeu trebuie să răspundă în liturghia cerească corului.

Sînt sigur că Dumnezeu cîntă!

Vreau să îl aud!

Anunțuri

9 comentarii

 1. Excelente gânduri! Dumnezeu care cântă…


 2. Frate Marius, citesc cu regularitate ce scrieti si va admir cat de prolific sunteti. Nu am nici cea mai mica intentie sa creez valuri, dar nu este oare interesant faptul ca (daca nu ma insel eu) niciunde in Biblie nu scrie ca ingerii canta? Chiar si la Betleem, ingerii au laudat pe Dumnezeu zicand, nu cantand! Daca cineva ma poate ajuta cu un verset despre cantul ingerilor, as fi bucuros sa-l primesc. Multumesc


 3. Despre misteriosul Dumnezeu nu ma afirm, dar nu stiu daca ingerii canta.
  Nicaieri din cercetarile mele in romana nu am gasit ca ingerii canta(doar ca il lauda verbaliceste).In greaca si ebraica nu am cautat.


 4. Pe opt glasur:)


 5. De ce nu pe 12, CNI, adică cîte patru glasuri, un cvartet petnru fiecare dintre Persoanele Treimii, şi iese cifra 12, perfect, ca pentru apostoli, ca pentru fiii lui Iacov etc.

  Eu aş merge pe 12, nu pe 8, 4 este simbolul umanităţii, 3 este cel al TREimiii, putem face tot felul de chestii din astea numerologice….e fun!


 6. @Natan, multumesc, din cind in cind vine si cite un gind.

  @Teofil, sint onorat ca vii aici, Teofil. Asta ma responsabilizează şi mai mult. Da, problema pe care o pui şi tu şi Emanuel este una justă. Se spune că îngerii l-au lăudat pe Dumnezeu… nu se spne că au cîntat. Este adevărat.

  Am o întrebare: vă puteţi cumva imagina laudă fără cîntare. Eu pur si simplu nu pot. Nu pot să spun „îngerii l-au lăudat” sau „îngerii îl laudă pe Dumnezeu” fără să aud muzică în mintea mea. S-ar putea să fie din cauza faptului că eu cînt prea mult, dar nu pot desprinde cele două notiuni. Nici prin cap nu mi-a trecut vreodata să nu interpretez pasajul vestirii pastorilor ca o cintare,

  Iată cum sună Luca 2:13 καὶ ἐξαίφνης ἐγένετο σὺν τῷ ἀγγέλῳ πλῆθος στρατιᾶς οὐρανίου αἰνούντων τὸν Θεὸν καὶ λεγόντων·

  verbul ainew se mai găseşte în Ezra 3:10 unde se spune

  καὶ ἐθεμελίωσαν τοῦ οἰκοδομῆσαι τὸν οἶκον κυρίου, καὶ ἔστησαν οἱ ἱερεῖς ἐστολισμένοι ἐν σάλπιγξιν καὶ οἱ Λευῖται υἱοὶ Ασαφ ἐν κυμβάλοις τοῦ αἰνεῖν τὸν κύριον ἐπὶ χεῖρας Δαυιδ βασιλέως Ισραηλ

  Ezra 3:10 Când au pus lucrătorii temeliile Templului Domnului, au aşezat pe preoţi în veşminte, cu trâmbiţe şi pe Leviţi, fiii lui Asaf, cu chimvale, ca să laude pe Domnul, după rânduiala lui David, împăratul lui Israel.

  Este acelaşi verb şi în LXX, asta înseamnă că nu au „verbalizat cu trîmbiţe şi cu chimvalul” 🙂

  verbul are puţine ocurenţe în NT, dar multe în LXX şi de acolo ne dăm seama că ainei inseamnă a aduce laude Domnului, dar nu numai în fraze…

  dacă ne mai gîndim şi la felul în care era citită Scriptura, incantatoriu, şi în felul în care se CÎNTAU psalmii în mod tradiţional, atunci nu avem altceva de făcut decît să ne „prăbuşim” în muzică.

  Simplu, dacă îngerii ainei, atunci sigur cîntă! Mă tem că au şi instrumente, şi, păcat că unora nu le place fanfara, dar au trîmbiţe. 🙂


 7. hmm…interesant…pana acum nu m-am gandit la aceste lucruri: daca Dumnezeu canta sau modul in care Il slavesc ingerii…ce va fi, cum ca fi nu stim inca, dar stim k atunci vom fi ca El si poate k vom gandi mai diferit vis-a-vis de modul de lauda,cu/fara muzica.Pana atunci, stiu k Domnul primeste laudele noastre exprimate prin diverse forme CU CONDITIA CA ELE SA FIE INALTATE DINTR-O INIMA CURATA.Sa nu ne impiedicam de amanunte…


 8. am tot respectul pt ioana si o intrebare despre psalmii lui David ce stiti ? daca ii cititi mai atenti o sa vedeti .in plus mai exista si o multime de tropare in care se intalnesc clar referiri la acest subiect ca sa nu mai vorbim de traditia crestinilor adica diferite marturii pastrate dea randul anilor prin viu grai si daca ne gandim acum la cate colinzi ca tot santem prin preajma.frumos subict doar ca trebuie tratat ca atare ca daca nu mai nasteti si voi vreo erezie cum au facut multi altii mai innainte


 9. draga Ioana,

  şi totuşi… noi vom cînta, aşa se pare.
  Dumnezeu va cînta împreună cu noi sau va tăcea?

  Iartă-mi întrebarea copilărească, dar aşa ne spune Scriptura… să fim ca nişte copii. 🙂

  Andy, nu ştiu de ce nu ni s-a păstrat nici o partitură cu psalmii lui David, nu ţi se pare ciudat? Oare de ce?
  poate ca să refacem noi melodiile cu fiecare generaţie, eu aşa am încercat.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: