h1

Homo universarmalis

Septembrie 17, 2007

Nu sîntem nici unul puri din punct de vedere profesional. Ultraspecialistul.

Îmi scrie un priten care a fost inginer şi a devenit teolog. Rîdea de mine ca filolog.

Nu putem rîde de profesiile vechi şi nici de cele noi. Nici el nu a devenit cu totul teolog, nici eu n-am lăsat cu totul filologia pentru a deveni teolog.

Sîntem între profesii într-o epocă în care intersecţia dintre specializări sau specializările la graniţa dintre cele două pot crea fie poligloţi fie impostori. Mai probabilă este ultima.

Este ca în bancurile cu olteni şi cu moldoveni. Nu pot rîde de bancurile cu olteni pentru că tata a fost oltean şi soţia îmi este tot olteancă, nu por rîde de cele cu moldoveni, pentru că am accent de moldovean, am stat 15 ani acolo, dacă rîd de ardeleni, buletinul îmi este de Oradea, dacă încerc caragialismul muntenesc, atunci certificatul de naşter îmi arată că sînt născut în Ploieşti.

Sîntem noua specie: un homo universarmalis.

Se spune că sarmalele repreztintă mîncarea tradiţională românească. Fals. Mîncarea este grecească. Nici mămăliga nu este românească. S-ar fi putut face fără descoperirea americii? Nici Mioriţa nu este românească, la fel cum nici Meşterul Manole nu este românească.

Noi românii sîntem un neam perichoretic, al întrepătrunderilor şi amestecurilor. Ne simţim cel mai bine între graniţe, cu picioarele în două bărci, şi cu ruşii şi cu nemţii.

Ţara noastră este bogată în sare. Avem munţi şi mări subterane sărate, mulţime de droburi de sare (vezi Povestea Prostiei a lui Creangă), sîntem bogaţi în nuci şi vaci şi umorul românesc cel mai productiv este în zona autoironiei. Atunci cînd vrem să rîdem ca români, atunci nu putem face altceva mai bun decît să „facem de rîs” (ne facem nouă şi altora, ne fabricăm de rîs cu materialul propriu)

Anunțuri

18 comentarii

 1. Patratosule, te rog sterge toate cometariile mele de pe acest blog. Pe motiv, ca m-am folosit de rezultatele unor matematicieni celebri din sec. XIX.
  Si din motiv de neoriginalitate. Dar nu puteam astepta 2000 de ani dupa unii si altii sa demonstreze ca exioma paralelelor este o axioma si nu o teorema!


 2. A si inca ceva… nu sunt banatean 100% asa e, maica-mea e ardeleanca, taicamiu e din Caras. Eu am crescut la bunici in Caras si ma identific cu acele locuri si obiceiuri 100%. Din motivul asta ma consider banatean 100%. E complet gresit!


 3. Si inca ceva… sunt un tampit si jumatate si pentru asta nu este leac! Amin


 4. Asta ultima suna a spovedanie.


 5. Ce s-a intDimplat, Nicule????
  De ce?
  Eu sint nascut in Ploiesti, am trait in Moldova, acum traiesc in Ardeal, tata e oltean, mama din Regat, ma identific cu toti.
  Banatul imi place din alte motive …

  De ce spui un astfel de lucru despre tine?

  Dani Barna, nu fi rau! Te rog!

  Nicu este un om deosebit.

  Nu ne parasi, Nicu, ca nici noi n-am inventat filozofia ieri si nici teologia alaltaieri.

  mc


 6. postul acesta este destinat tuturor acelora care cred ca sint specialisti in toate, genul gigi becali,

  mie mi-a placut foarte mult demonstratia ta matematica si nu am de gind s-o sterg..


 7. Imi scapa cate’o sageata de’asta uneori.
  Si nici macar nu stiu contextul…
  Dar despre ce axioma aparalelelor e vorba?


 8. Am mai dat dovada si de prostie: Am spus ca sarmalele sunt mancaruri traditionale romanesti. Stupid. Sarmalele vin de la greci de la Sarmalakis sau asa ceva. Stiam asta. Dar nu stiu de ce ne tot batem in piept ca sarmalele sunt mancaruri trad. romanesti.
  Vedeti, totul vine de greci. Si filosofia si matematica, pana si sarmalele. Si gandirea tot de la ei vine. Ar trebuii sa le fim recunoscatori


 9. Imi place la nebunie expresia „plin de indii”, atat de bine ma defineste. Are legatura cu mediocritatea, superficialitate, lipsa de originalitate, kitchul, dezorientarea, prostia, stupizenia


 10. Da. Au dat atat de mult umanitatii incat nu lor nu le-a mai ramas mai nimic (ma refer la neogreci). Cel putin asa spun cativa cunoscuti de-ai mei care au avut ocazia sa traiasca in mijlocul lor pentru mai mult timp.
  MA indoiesc ca tot ei au inventat si sarmalele in versiuea moldoveneasca (acolo se numesc galuste”). Cu crupe (pasat), ceapa, orez si fara carne. Ati incercat?


 11. eu stiam ca etimologia sarmalei e turca. eniuei, dar cu axioma paralelor cum ramane? sau e interzis?


 12. In orice caz, mi-au placut si mie enorm discutiile de pe acest blog. Asemenea si topicurile, erau foarte interesante si originale… treceam de la cotidian la filosofie apoi inapoi in cotidian. Fain. M-am simtit bine pe acest blog.
  Ramane valabila prima mea afirmatie pe acest blog!


 13. Sa inteleg ca ne lasi, Nicu? 😦

  Care-i prima ta afirmatie despre acest blog. Nu imi aduc aminte.


 14. da, sarma provine din turca. Deci nu e mincare romaneasca 🙂


 15. da, vechii greci, le datoram multe, cit despre ce se intimpla acum in Grecia, cultura, religie, politica, ma abtin, am un prieten grec si e un tip extraordinar, dar nu am aceeasi impresie despre cei care au ocupa locul vechilor greci.

  Ce sa mai spunem de Egipteni, singura populatie care mai face legatura genetica cu vechii egipteni sint coptii, cei care locuiesc acum egiptul n-au legatura, nici macar genetica cu neamul care ne-a dat mumii.


 16. Foarte bizar, Nicu. Foarte bizar… Nu inteleg rostul masochismului.


 17. Teolog nu ajungi când faci o facultate ci când ţi se arată. Preoţia este o vocaţie pentru care trebuie să ai har, şi dacă esti practicant într-o biserică şi dacă esti şoarece de bibliotecă. Pentru mine sarmaua a fost inventată de mama. Nimeni nu face sarmale ca mama. Punct. Nu spun că ar fi bune, doar unice.
  Am observat ca noi românii controlom dacă am prins rădăcini smulgându-ne tălpile din pământ. Ei uite că eu spuneam în nişte versuri că dacă aş fi Manole nu aş zidi pe Ana.


 18. Bibliotecaru, sint de acord cu tine, nu esti teolog cind ai luat tidula.

  Excelent comentariul tau, m-ai facut curios cu sarmalele facute de mama ta.

  A mea le face in foi de vita de vie sau de potbal. Mici, si le maninc mai totdeauna reci. Sarmale reci, verzi, mici. O bunatate. Ai dreptate, unice.

  de acord din nou, daca as fi Manole, m-as lasa de zidarie si m-as duce sa o fac fericita pe Ana si sa cresc pruncul care va fi iesit din pintecele ei.

  FAmilia este cel mai de pret lucru pe care il avem si in care putem sa ne investim. Sa ne traiasca!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: