h1

Ce înseamnă Ahmadinejad la Columbia?

Septembrie 24, 2007

Că americanii sînt primitori, că dreptul la libera exprimare este mai presus de orice alt criteriu de judecată a unui om şi a faptelor lui?

Ce mesaj comunică un decan de la Columbia studenţilor săi?

Că oricine poate să vorbească despre ceea ce crede oriunde, oricînd, în faţa oricui?

sau

Că oricine poate căpăta o tribună într-o universitate pentru răspîndirea ideilor sale?

Că o universitate este numai un spaţiu public, dar că nu este un spaţiu politic?

Că ideile sînt neutre?Că un om care a încălcat drepturile omului, chiar dreptul la libera exprimare, poate să vorbească şi trebuie să fie aplaudat?

Nu este important evenimentul în sine, ci mesajul din spatele lui.

Decanul cu pricina a pus paie pe foc astăzi şi a spus că l-ar fi invitat şi pe Hitler, dacă ar fi fost în viaţă să le vorbească studenţilor săi.

Atunci Şeful Rabin al New York-ului de ce nu este chemat acolo săptămînal, sau Papa, sau Dalai Lama?  Să facem dreptate tuturor religiilor.

Da de ce să nu facem drept la libera exprimare tuturor categoriilor de oameni. De ce, în numele dreptului la libera exprimare, şefa celui mai mare bordel din Amsterdam nu este chemată şi ea să le vorbească studentelor, de ce un traficant de copiii din Indonezia nu este invitat la facultatea de asistenţă socială sau un mafiot din Sicilia la facultatea de ştiinţe politice, de ce?

Pe cînd o conferinţă a lui Osama? Unde? Despre ce?

Ştiţi ce? Încă n-am ales universitatea la care îmi voi trimite copiii, dar Columbia a căzut în seara asta de pe listă.

De ce? Ghici!

Anunțuri

43 comentarii

 1. Din pacate, Marius, va trebui sa stergi de pe lista ta majoritatea scolilor ivy-league. Acolo s-au adunat oamenii „deschisi, destepti, care accepta pe altii si nu-i judeca”. Ca cine suntem noi sa-i judecam pe altii?
  Cit priveste America, din cite aud eu la radio, televizor si ziare, nimeni nu il incurajeaza pe acest „om” si nici decizia universitatii de a-i da un forum.


 2. Inseamna ca postmodernismul i-a tampit de tot. E super cool sa fii anti-bush in mediul universitar din SUA dar ia sa se dubleze pretul la benzina si atunci sa auzi jale!


 3. Aşa am să fac, Dani, îmi dau copiii la şcoala la care un decan alege să rişte popularitatea între marxişti şi peer-pressure care se exercită asupra lui pentru a nu dezmăţa ideea de morală, principii, criterii de judecată , relaţia dintre fapte şi vorbe etc.

  Pentru mine un om care discută nu este dezlegat de faptele lui.

  Faptele vorbesc prin om, omul vorbeşte prin fapte şi cuvinte.

  Ahmadinejad este de condamnat. Simplu! Este un tip rău.

  Cam din aceleaşi motive nu discut cu anumiţi oameni, cam din aceleaşi motive nu invit anumiţi oameni la amvonul bisericii pe care o păstoresc etc.


 4. da, chestiuni, de acord, postmodernismul afecteaza la creier.
  Am întîlnit la oxford o „tipă”, nu-i pot spune fată, femeie, că era cu unghiile netăiate, cam jegoasă, cu părul încîlcit şi purta de gît o pancardă şi cîteva broşuri roşii.
  Era comunistă.
  M-a abordat lîngă Bodleian.
  Voia să mă convingă să devin comunist, pe mine!!!
  I-am spus că am gustat pe propria mea piele ce înseamnă să trăieşti în regimul comunist,
  i-am explicat de cozi, de tatăl meu ucis de poliţia secretă, Securitate, etc.

  A început să facă scandal, că mint, că nu-i adevărat etc.
  Am lăsat-o baltă! Puturoasă baltă! Şi pe dinăuntru şi pe dinafară!


 5. Din cite vad eu acum in direct la CNN se pare ca presedintele universitatii i-a cam intins o cursa lui Ahmadinejad. In introducere l-a chemat dictator, terorist si altele la care iranianul a fost foarte umilit. Dar nu stiu daca se merita totusi sa-i dai chiar si posibilitatea sa se apare. Oricum nu face altceva decit sa minta. Mai inainte a spus ca el e prietenul evreilor si a intregii lumi. Suna putin diferit de ceea ce spun persienii care au fugit de raul lui.


 6. Si daca este asa, tot nu sint de acord cu ce a facut decanul.

  Te joci cu focul numai ca sa faci rating universitatii, ca sa faci PR?

  Si mai este ceva, DAca l-a chemat ca sa-l jigneasca, oaspete fiindu-i, atunci tot neam prost este, chiar daca tipul este terorist.

  Cred că în cazuri ca acestea cel mai înţelept lucru este „să nu aveţi nici un fel de legături cu ei”, vorba Scripturii.
  Adică să-l scoţi din spectrul de atenţie…


 7. sint de acord doar cu mafiotul la facultatea de stiinte politice, ca la noi, cu citeva exceptii, majoritatea sint doar gainari…sa-i invete macar sa fure in stil mare


 8. cu Osama s-ar putea discuta despre problema globalizarii; el este impotriva celor care participa la incalzirea globala; Osama este ecologist, in concluzie 🙂


 9. da, sint sigur, bune ambele sugestii,
  in fond si Osama este un om bun in adincul sufletului lui, numai ca noi nu ii vedem sufletul, numai faptele.

  Sint sigur ca si Ahmadinejad iubeste animalele, mai ales camilele, numai pe evrei i-ar dori extirpaţi.


 10. Gandul mi-a ramas la ultima fraza, chiar veti alege scolile la care vor merge copiii?


 11. Ceva recent „made in America”. Este Vorba de un profesor universitar de origine romana:
  1. la un curs s-a uitat ceva mai insistent la o studenta de origine ceha. A fost dat in judecata de alte doua studente care l-au acuzat de comportament opresiv masculin, etc. Omu’ a castigat in cele din urma procesul dar asta la costat o gramada de bani.
  2. o studenta, negresa, l-a dat in judecata pe motiv ca a picat-o la examen din motive rasiale si i-a cerut o suma colosala drept despagubiri. Tipa era absolut stupida si fusese admisa la acea universitate tot din motive rasiale. In final s-a constituit o comisie formata din 2 albi si 3 negrii. Individa a fost suficient de toanta sa ne se pregateasca nici de data aia. Au trebuit s-a pice si asta la salvat pe omul nostru.
  3. la o petrecere a indraznit sa-si spuna parerea despre comunism. Cum luase ceva la bord, a fost cam vehement si zgomotos. A doua zi a fost chemat in biroul decanului unde acesta, impreuna cu prodecanul, i-au spus: „din acest moment iti interzicem sa mai vorbesti denigrator la adresa comunismului. Ne-am dat seama ca esti agentul platit al neoconservatorilor”.
  De asta nu vreau eu sa emigrez in America, dom’le. Culmea ghinionului; sunt barbat, alb, heterosexual si pe deasupra si crestin. Modelul standard al opresorului…


 12. da, Filip, împreună cu copiii noştri am ales şcoala pînă acum şi aşa vom face şi pînă acum.

  draga DAn. H. mă alinez şi eu, sînt „opresor”, nu sînt de partea political corectness, nu cred că sîntem egali, ajunge să mă uit în jur şi văd că Dumnezeu nu ne-a făcut egali, sîntem diferiţi ca înălţime, la ochi, la păr etc.

  Deci nu sîntem egali.


 13. Ideile sunt diamante, se formeaza in timp si independent, prin urmare, dragi studenti, il avem astazi invitat pe marele guru Gregorian Bivolaru !


 14. ha, krossfire, sa le invete pe studente ce? 🙂


 15. de ce sa nu vorbeasca si el? nu e si el om? daca bush si lingaii lui au voie sa vorbeasca, dupa ce au facut politica de stat din jaf, tortura, rapire si genocid, de ce sa nu zica ceva si arabul ala despre evreii care vand ciolanele parintilor lor? ca doar e democratie, ce mama naibii.


 16. Bre, cel mai comic a fost ca Ahmy piticul a spus ca la ei in Iran nu exista homosexuali. S-a auzit un ris colectiv, puternic. Toti si-au dat seama ca Ahmy a uitat sa adauge ca i-a spinzurat pe toti iar cei ramasi sufera in taina cind femeile lor le cer sa-si faca datoria de barbat.

  Ce mai inseamna? ca Gigi Becali are in sfirsit un idol. 🙂

  Vadima Cornelia, asta de mai sus, lasa vrajelile si antisemitismul ca ti-l aduc pe Naty Meir sa-ti aduca aminte ca la viitoarele alegeri nu mai esti senator.


 17. eu nu inteleg prin democratie anarhie si nici anomie;
  si eu cred ca evreii exagereaza cu Holocaustul, in sensul ca cei care au suferit sub comunisti au fost si sint cu mult mai multi; dar nu cred ca are dreptul la cuvint orice descreierat


 18. O intrebare de bun simt tot a pus si Ahmadinejad: De ce pentru un holocaust intamplat in cateva tari europenne, trebuie sa sufere palestinienii? Un raspuns acceptabil la aceasta intrebare nu cred ca se gaseste.


 19. draga CNI, da, in politica este foarte greu de dat raspunsuri pertinente, logice si de bun simt. am mai spus-o. Politica n-a fost niciodata „fata mare”. E invatata cu relele.

  Redrufio, da Bush are gafele lui, nu ii iau eu apararea, dar e greu de bagat in aceeasi oala ambele personaje si mai este ceva; Bush nu cred ca are acces la Columbia asa de usor. Punem pariu? Mai degraba Hitler, daca ar trai, ar ajunge mai repede acolo decit Bush, presedintele tarii, la tribuna unei universitati din tara pe care o conduce, asta este fata cu viermi a pietrei care se numeşte „democraţie”.

  Balauru, da 🙂 aşa-i nu sînt, toţi cei declaraţi au fost executaţi fiecare în felul lui, adică „le-a făcut felul”, pentru că erau „altfel”. 🙂

  Pe cînd o execuţie în piaţa publică şi la noi pentru tot felul de minorităţi, sexuale, religioase, biologice?

  Dacă Hitler a imaginat o execuţie a copiilor cu sindrom Down, noi de ce n-am executa diabeticii, spre exemplu?


 20. este bizar sa se faca o comparatie de genul: cine a fost mai bun, Hitler sau Stalin? Totusi cred ca Stalin ar trebui sa fie dat exemplu negativ mult mai des decit se face cu Hitler; in executia imaginata de Satlin au murit aproape 24 de MILIOANE de oameni; dar la asa multi, ce mai conteaza…


 21. da, cineva spunea ca nazismul a fost o gripa, comunismul, un cancer, dar cel mai rau dintre toate este nationalismul fanatic.

  uitati-va ce s-a intimplat in SErbia si nu numai …


 22. am uitat sa mentionez: Stalin se referea in primul rind la oamenii normali; chiar la cei in halate albe…


 23. plesu aavut o idee despre cum se poate face diferenta intre comunism si nazism: umorul…nazismul era rece si serios; comunismul era idiot si plin de glum e absurde


 24. da, nazismul n-a avut glume pentru că a prins la nemţi, dînşii raţionează prea mult ca să facă conexiuni umoristice, pentru acest tip de conexiuni îţi trebuie o gîndire care să sară etapele 🙂

  şi dînşii sînt prea harnici ca să inventeze glume,

  în Orient a prins comunismul,

  1. noi avem un tip de gîndire „alternativă”, un tip de raţionament paralel, care face conexiuni neaşteptate, strică orizontul de aşteptare adică… de genul..

  „s-a scremut muntele şi a născut … un şoarece”

  2. noi sîntem destul de „statici”, şezătoreşti, avem timp să spunem ce ne trece prin cap şi, stînd, ne trec şi mai multe prin cap… vorba lui Caragiale, parcă, „la noi nu se gîndeşte prea mult, nu se munceşte prea mult, în schimb se discută mult….” 🙂


 25. asta nu e libertatea expresiei ci e cretinism mioritic acut:

  „eu nu inteleg prin democratie anarhie si nici anomie;
  si eu cred ca evreii exagereaza cu Holocaustul, in sensul ca cei care au suferit sub comunisti au fost si sint cu mult mai multi; dar nu cred ca are dreptul la cuvint orice descreierat”


 26. bine ca e acut…se poate vindeca;
  ce anume ti se pare asa de cretin?


 27. „Pe cînd o execuţie în piaţa publică şi la noi pentru tot felul de minorităţi, sexuale, religioase, biologice?

  Dacă Hitler a imaginat o execuţie a copiilor cu sindrom Down, noi de ce n-am executa diabeticii, spre exemplu?”

  TINETI MINTE – HITLER I-AR FI LUAT LA RIND PE ROMANI DACA II REUSEAU PLANURILE. II CONSIDERA NEAM DE TIGANI.

  Lasati rasismele si bagati-va mintile in cap. Nu sinteti „superiori” nimanui, Romania a fost coada Europei mereu, nici o performanta serioasa in istorie. Dar multa xenofobie, mindri rau.


 28. „bine ca e acut…se poate vindeca;
  ce anume ti se pare asa de cretin?”

  sa ceezi ca Holocaustul e „exagerat”

  Hai sa-ti spun eu ce e exagerat. Romanii au ucis miseleste 14.000 de evrei. Cind si-a luat Romania responsabilitatea? Doar in ultimul timp. Exista dovezi la Yad Vashem ca au fost 14.000 si ca a fost ordinul lui Antonescu. Exista istorici romani care zic ca e exagerat, ca au fost cu greu 2000.

  Pe ce baza crezi tu ca evreii exagereaza? Pe baza ta de om destept? Nu cred ca exista o asemenea baza.
  Doar vrei sa fii interesant. Acusi incepi sa ma injuri, dar eu ma pricep de 100 de ori mai bine sa te injur inapoi pina-ti trece pofta.

  Si eu cred ca romanii exagereaza cu hotia si mirlania. Pe ce baza cred asta? Citeste ziarele romanesti si uita-te la PROTV.


 29. Balauru, de acord cu tine, sînt sigur că am fi fost luaţi la rînd.
  Românii nu au de ce să se simtă superiori, nici ca rasă, nici „ca cultură”, „ca să mă esprimez corect” 🙂
  nu, sîntem o salată de neamuri diverse care am avut marele har istoric că s-a tradus liturghia şi Biblia în limba română.

  A fost providenţial. Aşa s-a păstrat unitatea lingvistică pe un teritoriu atît de mare.

  Despre superioritatea-inferioritatea românilor ar trebui vorbit, dar faţă de ce? Faţă de greci, nemţi, amernicani, ţigani, mioare? faţă de ce?

  A compara un neam cu altul este deja o greşeală metodologică, comparăm mere cu pere.
  Nu-i corect.

  De acord că sîntem xenofobi şi încă cum… dar şi laşi, ne facem că avem nevoie de străini pînă le luăm banii. „las că ei nu ştie… „


 30. nu ma refer la inexistenta Holocaustului, Domne fereste! nici prin gind nu mi-a trecut asa ceva! dupa ce l-am citit pe Elie Wiesel este imposibil sa mai dai vreo sansa nazismului?
  ma refeream la faptul ca exploatarea economica a acestui episod din istorie este exagerata; cite filme s-au facut despre tiganii care au suferit holocaustul? sau despre popoarele macelarite de catre Stalin, sau despre ceea ce se petrece in Africa (Cambodgia, Sudan)…si tot despre episoade necunoscute care socheaza: ce stii despre Nankin (abia de curind am aflat de masacrarea chinezilor de catre japonezi)
  pentru ca m-ai inteles foarte extrem de gresit ar fi un gest frumos sa-ti ceri scuze…macar asa, sa nu fii mioritic


 31. este imposibil sa mai dai vreo sansa nazismului!
  scuze


 32. inca o greseala: sa mai dau vreo sansa nazismului


 33. ca tot vorbeam ieri de eseul despre injuraturile romnailor, balaurul ar fi un bun studiu de caz…dupa cite vad, doar la asta se pricepe


 34. „Despre superioritatea-inferioritatea românilor ar trebui vorbit, dar faţă de ce? Faţă de greci, nemţi, amernicani, ţigani, mioare? faţă de ce? ”

  Ar trebuit vorbit de cite ori o vipera xenofoba ridica ciocul si improsca cu venin. Si i se accepta veninul sub pavaza libertatii de exprimare.

  Exemplul personal e sfint. Romanii nu au dat si nu vor da decit exemple negative. Toata xenofobia lor e bataie de joc la propriia existenta. Ride ciob de oala sparta, pe scurt.

  Sa nu va dea Dumnezeu un razboi cu ungurii ca sa intelegeti prea tirziu ca ura duce la ura si cind simti consecintele pe pielea ta intelegi dintr-o data cum e treaba. Dar e prea tirziu.


 35. „este imposibil sa mai dai vreo sansa nazismului!”

  Darfour, nazistii(pot sa-i numesc asa) extermina acolo de ani de zile. E imposibil? Nu li s-a dat sansa?

  Nazistii sint printre altele, aia care omoara tigani din cauza ca sint tigani. Care omoara negri din cauza ca sint negri. Care omoara evrei din cauza ca sint evrei. Exista azi in lume neo-nazisti. Multi. E imposibil sa li se dea o sansa? Daca s-ar da sansa sa-i omoriti pe tigani? Ce parere ai? Daca Becali vine la putere si i s-ar da sansa sa-i extermine pe homosexuali, ar lua-o?


 36. „cite filme s-au facut despre tiganii care au suferit holocaustul? ”

  „Le train de vie” in regia lui Radu Mihaileanu, evreu.

  La muzeul Yad Vashem din Ierusalim e un pavilion intreg destinat tiganilor. Daca ai sa te duci la galeria mea de poze de la deviant ai sa gasesti si poze. Tu vorbesti de genocidul tiganilor? Ii iubesti la nebunie, nu-i asa?


 37. A propos, patratule, ai vazut discursul lui Ahmy, nu?

  Un pitic care s-a facut de rahat. A zis ca al doilea razboi mondial a fost cistigat de cine nu trebuie. Asta o sa-i cam enerveze pe rusi si o sa-i apropie pe iranieni si mai mult de sanctii. ( nu i-a enervat numai pe rusi ci si pe altii :-))

  I-a cistigat insa pe palestinieni si pe libanezi.

  Parca l-am vazut din nou pe Ceausescu si discursurile lui. 🙂


 38. nu-i iubesc la nebunie, dar ii consider oameni;
  mi se pare ca esti cam pe linga…mai erau exemple, nu numai tiganii; si erau si unele de data foarte recenta;
  n-ai inteles mai nimic (si am spus ca este imposibila sa mai dau vreo sansa nazismului- de orice culoare ar fi el)…a props, in Darfour sint musulmani, nu nazisti.
  imi permit sa- ti dau un sfat, chiar daca nu este de bun simt acest lucru: nu te baza prea tare pe cultura de televizor sau de ziar; te faci de ris


 39. musulmani nazisti. si teroristii palestinieni sint nazisti. omoara evrei din cauza ca sint evrei.

  stii ceva, nu primesc sfaturi de la ionuti pe internet. numai la asta sinteti buni, la dat sfaturi.

  patratule , de ce ai sters Welcome to Romania?


 40. Am şters şi am editat mai multe pentru că „te scapi” la obscenităţi.

  Am şters link-ul spre blogul tau din acelasi motiv.
  Ca sa pastrez un anumit nivel al discutiei. Esti obsedat de anumite cuvinte….

  Fiecare cu obsesiile lui, dar la el acasa, in privat.

  Cam asta-i.

  Stai pe-aici, dar in conditiile impuse de acest spatiu.
  Nu te poti tine, asta-i, blogosfera-i mare…


 41. nu te-a obligat nimeni sa primesti vreun sfat;
  🙂
  vezi ca la bursele pentru studii iudaice se face cerere in alta parte, nu pe blog;
  dupa cum te comporti dai dovada ca esti un foarte inteligent filosemit…felicitari si la mai mare!
  confunzi antisemitismul cu nazismul; nu cred ca este vreo legatura intre islam si nazism (Hitler avea de gind sa-i execute si pe arabi, nu doar pe evrei)…
  Avraam este tatal lui Ismael, oricit te-ai chinui sa demonstrezi ca nu e asa; chestie de cultura (la Yad Vashem n-ai auzit asta?)


 42. am scris la nervi, cam ca Ahmadinejad :>
  bine ca discutia este mediata si, pe alocuri, corectata…dar tot regret dupa cuvintele aruncate; imi cer iertare (inca o data azi, pacat de mine)


 43. Ionut, asta-i, ce să-i faci, fiecare cu nervii lui. Uită-te că are efect!

  Fericiţi făcătorii de pace. Aici şi eu încă mai am de învăţat, că nu găsesc butonul oprire la chestia cu „bătaia”. 🙂Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: