h1

Mîine, primul consiliu al uniunii după alegeri

Septembrie 24, 2007

Mîine, 25 septembrie, are loc primul consiliu al uniunii după Congres.

O nouă formulă, o nouă distribuire a „forţelor”, oameni noi, idei noi, programe noi, viziune nouă. Bune, rele?

Asta rămîne să judecăm după ce ne vom fi sfătuit.

Ce este de făcut? Să ne rugăm ca după ce vom fi încheiat lucrările să putem spune: aşa s-a părut Duhului Sfînt şi noi n-am fost împotrivă.

Rugaţi-vă, dragi prieteni, pentru toţi cei care sînt în consiliu. Agenda este încărcată, demnă de o săptămînă de dezbateri, nu numai pentru o zi, chestiunile sînt disputabile, etc. Dar Dumnezeul păcii este cel care poate să ne dea gîndul de sus şi „prin Lumina Lui să vedem şi noi lumina”.

Ce s-a discutat, care vor fi rezultatele? Sperăm ca ştirile pe octombrie să deschidă rezultatele votului consiliului şi să aducă la cunoştinţa tuturor celor interesaţi acele chestiuni care sînt demne de atenţia tuturor membrilor din bisericile baptiste.

Sînt şi chestiuni, ca în orice instituţie, de „ordin intern”.  Nu se poate cere în numele transparenţei ca toate hotărîrile consiliului să fie deschise spre publicul larg. După cum vedeţi, avem împrejur lupi răpitori care abia aşteaptă material de sfîrtecat.

Sper ca membrii executivului şi cei care fac parte din actualul consiliu să fie destul de înţelepţi ca să aducă spre cunoştinţă ceea ce este spre zidire sau merită dezbaterea şi să lase de-o parte ceea ce ar fi folosit de „oamenii răi şi înşelători” împotriva noastră (slavă Domnului că 2 Timotei 3:13 are şi o continuare…) şi să ne dea şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre cele două tipuri de chestiuni. S-ar putea să existe chestiuni care merită dezbătute atît de mult încît să merite să ne asumăm riscul de a fi muşcaţi de lupi, există chestiuni minore care s-ar dori discutate şi ar putea rezulta în cascade de cerneală, dar care să nu merite efortul de a lupta mai mult cu cei din afară decît cu cei dinlăuntru.

Aşadar, genunchii jos, privirea sus şi mintea la treabă!

Anunțuri

23 comentarii

 1. Ne rugam sa binecuvinteze Dumnezeu acest prim consiliu, mai ales ca se anunta dezbateri si o agenda incarcata. Legat de agenda (ascunsa sau nu), umbla vorba „prin targ” ca noul presedinte se pregateste sa impinga niste bani inspre seminar… Ce stiti despre asta?

  Apropos si de rezultate: ce se mai intampla cu statutul cultului? Ceva noutati sau „sa asteptam pe un altul”? Parca se hotarase in consiliu si retragerea tuturor membrilor conducerii din partidele politice; secretarul general al cultului si-a dat demisia din partid?


 2. inteleg ca a aparut agenda de discutii … sunt de acord ca nu toate hoatararile consililui trebuie aduse la cunostinta publicului, dar consider ca in situatii ca cele de la biserica Metanoia din Arad, biserica Providenta din Oradea… daca noua conducere ia decizii total opuse celor luate de vechea conducere consider necesar si important sa se publice in stiri baptiste argumentele care au condus la o astfel de decizie.
  Intreb si eu: Alin Cristea cand va primi din nou „autorizatia de functioanre ca baptist”? Daca ar fi sa gandesc intr-o anumita logica ar trebui sa astept asta ca pe ceva firesc, dar inca nu am auzit nimic pe tema asta… 🙂

  iar daca subiectele ar necesita o saptamana atunci ce ar fi sa programati intalniri mai dese de 2-3 zile sau chiar sa stati o saptamana. 🙂 altfel mie imi face impresia ca aceste intalniri au loc doar pentru ca asa scrie la statut, nu pentru ca se doreste sa se si rezolve problemele…. 🙂
  as avea eu mai multe de spus despre modul in acre se organizeaza intalnirile oficiale ale forurilor d econducere si control ale cultului , dar deocamdata am abtin…. 🙂

  iertati-mi „spinii”, care pe alocuri cred ca inteapa, sunt flamand. 🙂


 3. sunt atre curos s avad ce stiri vom avea in octombrie, daca cineva ne asculta sau doar vorbim in van pe aiciea. 🙂
  eu sunt cam ofuscat , recunosc. 🙂
  http://interactiuni.wordpress.com/2007/09/20/%e2%80%9estirea%e2%80%9d-lunii-septembrie-liderii-baptisti-iau-decizii-la-deva/


 4. am putea vedea si noi agenda discutiilor sau deocamdata nu e pentru public? 🙂


 5. Domnul s ava pazeasac si s ava dea intelepciune in tot ce veti hotara. si noi s ane rugam…


 6. Salutam initiativa intalnirii primului consiliu al uniunii.
  Doresc sa intreb daca conform Legii cultelor unde se specifica ca Biserica este o institutie de drept public si nu privat….. nu ar trebui ca agenda sa fie facuta publica mai intai si hotararile sa se definitive doar dupa o dezbatere publica?(macar intre membrii din comunitatile baptiste)
  Oare nu multimea sfetnicilor aduce intelepciunea?
  sau se foloseste in continuare sloganul : oricum bisericilor nu le pasa ce hotatrari ia Uniunea….ca sunt autonome -local?
  multumesc,
  Ionel


 7. Cornele, nu stiu ce bani vor sa mai ia cei de la Institutul Teologic, dar au mai adunat acum citiva ani vreo 100000 de euroi fara sa mai cumpere terenul din spate pentru care au adunat banii!!! Citiva din donatori se chiar intreba unde or fi banii aia. Poate le oferim un subiect de discutie celor din Consiliul Uniunii. Sau stie „profesorul” sa raspunda abil la asta?


 8. ohoooho, baptist curat, ohohoho!!! Astea sint acuze grave!
  Stii tu ceva ce noi nu stim?


 9. draga Ionel si Mircea, nu stiu care este deocamdata statutul agendei consiliului, consiliul va hotari. Daca este de facut in public, partial sau toata, tot consiliul va hotari si „stirile baptiste” vor deveni mai mult decit un simplu „jurnal de calatorie”.

  apoi, despre multimea sfetnicilor, la Congres votantii si-au delegat oamenii de incredere, de ce acum nu ar mai avea incredere in cei pe care i-au votat?
  atunci le-au delegat autoritatea de a-i reprezenta, nu?

  De ce acum trebuie sa ii urmarim pas cu pas?
  Sa avem incredere ca vor decide bine.


 10. draga Mircea, din cite stiu consiliul uniunii nu discuta statutul unui credincios, unui singur credincios, discuta principiile in conformitatea carora o biserica poate sau nu fi parte din partasia care este reprezentata de uniune,
  discutam daca principiile, regulile, criteriile s-au schimbat, nu?

  dar, sa vedem, sa vedem!

  Nu te ofusca, Mircea, lasă că vedem noi ce urmează!
  Oricum discuţiile se anunţă destul de fierbinţi.

  Unii vor ieşi opăriţi deci şi în concluzie


 11. Draga Cornel, uoau, ridici probleme destul de fierbinţi, aşa cum spuneam eu, unii se vor opări.

  1. nu comentez chestia cu banii spre seminar, lucrez la universitatea emanuel si s-ar putea sa fiu judecat nepotrivit din cauza asta.

  2. de statutul cultului nu stim nimic. Ar fi trebuit inaintat la guvern. Stirile baptiste nu au precizat asta. Dar banuiesc ca acolo este. Sper ca sintem in termen.

  3. despre retragerea din partid nu stim nimic. Sper ca s-a intimplat. Dacă nu, atunci cineva a mintit. Cine? Statutul, se înţelege, nu? 🙂


 12. stiam ca in consiliu nu se discuta statutul unui credincios, dar „bateam saua sa priceapa iapa”. in mod sigur nu-i duce nimeni grija la Alin… 🙂

  daca ar fi iesit fratele Mladin presedinte nu as fi batut atat moneda pe ideea de transparenta si deschidere. in aceasta situatie as fi tratat altfel lucrurile.
  pentru ca fratele Bunaciu a castigat alegerile accentuand disponibilitatea sa de „deschidere la dialog”, transparenta, unitate, etc. am asteptari sa vad realizandu-se astfel de lucruri. aparitia buletinului informativ „stiri baptiste” l-am luat ca un pas in directia buna, dara daca ca si continut ramane la ce este in prezent eu, ca baptist, nu sunt multumit. atata timp cat sunt informat doar cu privire la aspecte administrative cotidine si nu sunt informat cu privire la aspecte care produc „taberele” in cultu8l nostru nu ma pot declara incantat si multumit.

  in plus ma astept sa se creeze cadrul ca sa existe dezbateri mai largi cu privire la strategia de lucrare, etc.
  uite un pasaj din documentul prezentat la congres de fratele bunaciu: „Deoarece o viziune în cadrul Uniunii Baptiste nu se poate realiza decât prin participarea câtor mai multe persoane, adunări şi a tuturor instituţiilor Uniunii Baptiste. Trebuie să existe angajamente cât mai clare în acest sens precum şi înţelegerea că succesul unei viziuni depinde de participarea tuturor, de rugăciunile şi viaţa creştină autentică a fiecărui credincios baptist.”

  eu l-am crezut si acum astept sa se creeze cadrul ca sa poata contribui cat mai multi baptisti la realizarea acestei viziuni. este datoria presedintelui sa transforme un comitet executiv format din oameni al;esi ac individualitati intr-o echipa care sa dea o directie clara si o strategie unitara la care eu ca baptist sa-mi pot aduce aportul.

  astept cu nerabdare rezultatele acestor intalniri. in special as vrea sa stiu care sunt domeniile de responsabilitati la nivelul uniunii si cine este responsabil si in ce fel pot fi contactate aceste persoane.


 13. Ma mai framinta un gind: citi din stimatii frati din Consiliul Uniunii sunt la doctorat la Dl. Talpos si la Dl. Otniel bunaciu? Ca sa stim si noi de ce voteaza asa cum voteaza? Sau au curajul sa voteze altfel de cum zice „comisia de la doctorat”?


 14. e oare bine sa discutati pe un blog public chestiuni legate de „inima” (a se remarca faptul ca n-am zis „capul” ) cultului baptist?
  Eu nu sunt baptist, dar parca tot n-as considera benefic acest fapt. Si din motive de subiectivitate. E subiectiva parerea multora, adica apartine in totalitate emitatorului, perceptiei sale etc. Si din acest punt de vedere subiective si interpretarile, dar mai ales raspandirea lor in societate.
  Imi dau cu parerea doar.

  Toate cele bune.


 15. draga baptist curat, nu ştiu care este proporţia de înscrişi la doctorat, habar nu am.

  Ar trebui să nu conteze chestia asta. Oricum, nu cred că polarizarea din cultul nostru şi din consiliu este generată de prezenţa celor două şcoli şi nici nu cred că doctoratele sînt cele care ne trag într-o parte sau alta.

  CAuzele sînt mult mai adînci şi, probabil, ar merita o analiză.

  Oricum mîine vor fi primele dezbateri. Bănuiesc că voi fi sfătuit să nu cumva să „dau drumu pe blog” la „chestiuni interne”. 🙂

  În 14 ani de muncă birocratică am destul de bine antrenate reflexele ca să ştiu ce este pentru publicul larg şi ce nu este. Aş putea preda un curs de media, după experienţa asta cu blogul, dar şi de patologie.. 🙂


 16. Andrei, nu ştiu care este inima şi care este capul, cert este că niciodată consiliul uniunii n-a fost „inima” cultului.

  Inima cultului sînt enoriaşii noştri, credincioşii, cei care fac ca bisericile să fie respectate şi să crească, cei care pulsează viaţa în Trupul Bisericii.

  Ce credeţi că se va întîmpla dacă la consiliu lucrurile nu vor merge bine şi vor fi tensiuni? Vă spun eu, prin harul lui Dumnezeu, Biserica va merge înainte.


 17. Biserica intotdeauna va merge bine.
  Era o idee atata tot.
  Nu sunt baptist, dar sunt fratii mei (evident, nu toti).


 18. Draga Mircea,

  Îţi înţeleg frămîntarea, dar cred că tragi concluzii prea devreme. Deocamdată sînt nujmai patru luni de mandat.

  N-avem încă dreptul să judecăm activitatea noii conduceri.
  Să vedem care este direcţia care se va trasa mîine.
  Vă spun dacă eu sînt sau nu de acord cu ea, atît, restul este treaba dînşilor.


 19. aveti dreptate. m-am cam infierbantat….. fac un pas in spate. nu mai trag concluzii. astept activ. 🙂


 20. asta spuneam şi eu, Mircea, să vedem! S-ar putea să nu fie aşa de rău 🙂


 21. uoau, baptist curat, acum am văzut că sînt 100.000, una sută de mii, de euro, de dolari, eşti sigur că nu sînt dolari?

  pentru ce au fost donaţi?


 22. Se prea poa’ sa fie dolari. Nu stiu totul despre ei ca e tot informatie de prin tirg, cum spunea cineva intr-un alt comentariu. Cred ca au fost donati pentru un teren de linga Institut. Ce s-o fi intimplat cu ei?


 23. draga baptist curat, au fost numai 80.000, nu de 100.000 şi este vorba de dolari, nu de euro, iar acestia s-au folosit pentru repararea cladirilor seminarului.
  Banii au fost recuperati si se va cauta indreptarea lor spre destinatia pentru care au fost donati.
  cred ca donatorii au fost informati, asa cum se practica peste tot in lume.

  asta-i pericolul cu informatiile „de prin tirg”Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: