h1

Decebal şi Traian şi….Remeş

Octombrie 9, 2007

„Toată lumea are o mamă şi un tată, numai noi avem doi taţi: Decebal şi Traian.”

Asta spunea odată un comic român, făcînd aluzie la etnogeneza poporului român.

Aşa cum Mioriţa merită analizată şi de-romantizată, la fel etnogeneza poporului nostru ar merita de-mitologizată.

Sîntem o salată de popoare. Asta e clar.

Am luat cîteva lucruri de la unii, cîteva de la alţii, nu întotdeauna cele mai bune de prin genele fiecărui popor.

Am luat ceva şi de la Daci, de la urmaşii lui Burebista şi Decebal: bem vinul neîndoit, fără apă şi cît mai mult.

Am luat ceva şi de la Romani, dar nu isteţimea de a face drumurile, ci aplecarea spre petreceri, circ şi bucuria de a mînca pîine. Circ şi pîine.

Un personaj care apare zilele astea la televizor poartă numele celor doi taţi ai noştri, Decebal şi Traian, şi poartă sîngele acestora în vine, asta-i evident.

Se exprimă greoi, se enervează rapid (Dacia n-a fost cucerită de Cicero, ci de cei pedepsiţi pentru infracţiuni la Roma), se bîlbîie cînd e vorba de explicaţii, dar este ferm cînd spune „NU”.

Nu ştiu dacă este vinovat sau nu. Asta va hotărî justiţia.

Cert este că, fie acuzat pe nedrept, se poartă penibil în public. Dacă este nevinovat, se poartă ca şi cum ar fi vinovat. Dacă este vinovat, ar trebui să încerce să înveţe să mintă ca un politician adevărat.

De ce oare românii sînt mediocri la cam tot ce se poate, inclusiv la actorie şi minciună?

N-aţi observat că politicienii români mint prost? Adică ne dăm seama cu toţii că mint?

Genele lui Decebal cel sincer, gena lui Traian cel irascibil s-au adunat în trupul lui Remeş şi acum, la acuzaţia că este un mic găinar (15.000 de Euro? se merită să îţi rişti cariera pentru 15.000 de euro??? Mărunţiş…. Uite, aici Năstase a fost mai deştept, cu a lui mătuşa Tamara… de la un milion în sus e cazul… ), cum cînd este acuzat că este un mic infractor, reacţionează de un penibil desăvîrşit.

Avem politicienii pe care îi merităm.

Avem ministrul agriculturii pe care îl merităm. Aşa pîtcav cum îi este ministrul, la fel de bîlbîită este strategia agricolă a „Grînarului Europei”.

Să ne trăiască mitomanii, micii infractori, şmecheraşii, parveniţii, doctorandul de ministru al învăţămîntului care n-are habar decît de emisiunile la care ar mai putea fi programat să apară, penibilul, şi cît pe ce penalul, ministru al justiţiei, toţi izvorîţi din vîna lui Decebal şi vintrele lui Traian.

Decebal şi Traian, amîndoi sînt prezenţi la nivel molecular, genetic, celular, nu ştiu cum, în Remeş şi Chiuariu şi Năstase şi Iliescu şi Băsescu şi Tăriceanu.

Mie îmi place să cred că sînt turc!

PS.

Aţi văzut vreunul dintre politicienii noştri de vreo 17 ani încoace să recunoască că a minţit? 🙂

Reclame

45 comentarii

 1. Din pacate ai dreptate.
  As vrea sa nu ai, sa pot spune ca exagerezi…
  M-am saturat sa fiu asociat cu aceasta natiune, furnizoare de infractori si curve pentru intreaga Europa.
  Sper din toata inima ca ceva sa se schimbe, desi uneori ma napadeste disperarea…


 2. Ajută pe cineva adâncirea în conştienţa moştenirii neamului din care facem parte?


 3. draga Ioa, da, aşa spun unii că ajută să ne uităm în trecut la eroii care au luptat pentru neamul asta, sa ne inspiram etc.

  Eu cred ca trebuie sa ne uitam in trecut si sa ne pocaim, asa cum face Daniel in cap. 9, sa ne cerem iertare pentru toata rusinea pe care ne-au facut-o oameni ca Stefan cel Mare si altii ca el.

  Draga DAn. H. nu putem schimba ce sintem. Trebuie sa ne acceptam si mostenirea genetica, si asta este o forma de smerenie, si sa corectam ce se mai poate.

  Daca Traienel Remes a fost prins si este vinovat, sa recunoasca ca un adevarat Decebal ce este! Daca nu, sa se apere ca un leu, nu ca o cucoana smiorcaita care a fost invitata la bal de uritu balului.


 4. toata rusinea pe care ne-au facut-o oameni ca Stefan cel Mare si altii ca el.
  ..

  ?!?? adica?


 5. Am scris un post despre asta, Irina,
  da o cautare cu Stefan cel mare la Search,

  te vei distra la comentarii.


 6. pentru Irina

  https://patratosu.wordpress.com/2007/07/02/stefan-cel-mare-si-maricel/

  Scandalos, nu-i aşa?


 7. Eu cred ca Stefan cel Mare ramane un model, cel putin de lider, luptator, nu neaparat de cauza pentru care a luptat. Faptul ca il numesc sfant, noi stim ca fant este oricine crede in mod autentic in Isus Hristos, problema este cand este pus in situatia de a i te inchina, etc. Asta este un obicei nefast la ortodoxi.

  Cred ca are dreptate patratosu sa ne uitam in urma sa invatam din greselile inaintasilor nostri, chiar sa cerem iertare lui Dumnezeu pentru asta cum facea Daniel, lumea evanghelica crede pe undeva, ca fiecare isi marturiseste personal greselile, dar este vorba si de un lant al pacatelor intr-o natiune, care poate fi rupt prin constientizare si pacainta.

  Apropo de stramosi, Am vazut mai de mult filmul „Spartacus” il recomand. Se pare ca noi ne tragem din tracia, de unde era si Spartacus 🙂


 8. Sa ne pocaim dara, de pacatele lui Stefan cel Mare, ca probabil pacate personale de care sa ne pocaim nu mai avem…


 9. Eu zic ca nu mint chiar asa de rau… Pai pe cine tre sa minta? Tara, pe aia care voteaza. Cine voteaza? Unde-i Grosul? Tataia, mamaia, de la tara… Care o sa zica „Ioane, ce au astia cu stramoii nostrii, cu Decebal si cu Traian… ia uite ce ii fac la saracul om…”

  Pai conteaza daca ne prindem noi, cei cu ceva scoala? suntem putini si nesemnificativi in sondaje. E important ca cei „multi si prosti” (vorba unul partid din opoziti) sa creada.

  Maine se intalnesc in baru’ lu’ nu’stiu care din bucuresti, mai negociaza, mai scoatem o lege, mai modificam una veche (ca doar suntem colegi, nu?). Si poparul uita. sau trec 2-3 ani (sau 17) si o sa zicem: „Dar ce mai conteaza acum? asta a fost sa uitam trecutul”. Si lumea o sa treaca cu vederea. Asta s-a intamplat de nenumarate ori in politica noastra si au vazut ca tine (A reusit si Chiuariu sa amane cu o luna cercetarea sa de la DNA… pana atunci ai timp sa scoti cate legi vrei, ca tot e la moda, sau cine stie, se mai pierde vre-un dosar)

  Dar cine sa ia initiativa? Unii sper ca o sa treaca „garda veche” si apoi se vor rezolva lucrurile. Nu vedeti ca in partide in fruntea lor sunt bunic – tata – fiu. (Mai nou am vazut ca prinde mai bine cu fiica) Tot iei, cu acelasi obiceiuri, care tot la fel de prost mint…


 10. Ne deplasam sa le subiect, dar eu cred ca si Ceasescu ar trebui santificat, ca doar a curatat patria de paganism, de cei care au incercat sa dezbine credinta nostra crstina, de cei care au schimbat adevarul (Biblia), de talibanii astia…


 11. Pe mine ma distreaza ce se intampla in politica din tara nostra… are Vasilescu nevoie de o lege – pai o dam, are nevoie Chiuariu, o dam; ne-a enervat asta cu constructia din parcul nustiucare, mai bagam o lege. Mai bagam o lege sa-i dam teapa la Basescu. Daca trebuie mai dam si noi niste marunti pentru nustiu care catedrala, ca avem excedent (dar nu si pentru sanatate).

  O POLITICARIE, domnilor!

  Gata, ca tre sa ma calmez…

  Iara m-a batut gandul… (vorba Patratosului)


 12. CNI, asumarea istoriei inseamna nu numai asumarea faptelor de glorie ale naintesilor nostri, ci si a celor de rusine,
  trebuie sa ii luam cu totul, asa cum sint, la pachet.

  E o perversitate fariseica sa curatim chipul lui Stefan si sa le oferim copiilor o legenda, un mit.

  David este in biblie, da.
  Dumnezeu l-a dezgolit si l-a lasat asa, cu tot cu istoria cu Bath-Şheba (bath, vine de la baie, acolo unde facea duşul cind a vazut-o David).

  Astea sint personalitatile care ma fascineaza. cele autentice. cu pacate si iertare.

  ca Dumnezeu sa zică „om dupa inima Mea”


 13. Banuiesc ca din perspectiva istoriografiei contemporane nici povestea Sf. Imparat si Prooroc David nu este socotita mai putin mitologica decat aceea a Binecredinciosului Voievod Stefan.


 14. Cred ca sinteti de acord ca din perspectiva dreptcredinciosilor este o mare difereinta intre Imparatul David si Stefan cel Mare… ce spune istoriografia nu ma intereseaza.

  fiica mea tocmai mi-a aratat ca vorbeste despre evolutia omului din maimuta.


 15. Am revenit!
  Tot ce-am înţeles eu de aici e că Pătrăţosul ar fi turc şi…vorba aia: cum e turcul e şi pistolul!
  Vă veţi fi tăiat voi rădăcinile de sub picioare dar cu Ştefan ce aveţi???…


 16. a propos de turci, cica pe sabia aia adusa de Nastase din Turcia si daruita manastirii Putna scrie „made in China” 🙂


 17. welcome back în blogosferă, Delavad!
  Tocmai ti-am scris un post de primire inainte de comentariul tau.

  Da, sint un pic turc, dar nu autentic, „made in Oltenia” 🙂


 18. Nu m-am prins care e postul, însă Ştefan e în ograda mea, eu l-am pus, şi dacă mai ai ceva cu el înseamnă că ai şi cu mine… Ca să dormim bine!


 19. a…inviat..! si arata altfel..new look..!


 20. Şi totuşi avem o istorie. Penibilul nu s-a născut în România. Oameni sunt şi cei din afară. Dacă sunt oameni nici penibilul nu e departe de ei.

  Da, se prea poate că ortodoxia e tare şi face ce face, dar şi noi facem ce facem, iar deocamdată, în apus se încearcă scoaterea lui Dumnezeu din Constituţie, şi negarea originii creştine a europei moderne.

  Numai Ştefan a fost penibil? Ne bate istoria peste faţă…


 21. Am citit articolul si tot nu vad cu ce a facut Sfantul Voievod Stefan tara de rusine.A fost casatorit de trei ori si a avut un copil din flori.Casatoria nu e o rusine,iar faptul ca a avut un copil din flori e regretabil, dar se mai intampla.CNI a adus destule argumente la articolul respectiv, nu le mai reiau.Si as adauga ceva in plus „mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai”.Sfantul Voievod Stefan si-a pus viata ca sa apere tara – a fost un mare om, un mare domnitor,si da, un sfant, fiindca munca ce i-a incredintat-o Dumnezeu – domnia Moldovei- a dus-o la capat cat a putut de bine.Mie mi se pare mai rusinos ca un roman sa se lepede de cei care au pastrat pamantul asta intreg si credinta crestina vie. Fara un Stefan, un Brancoveanu, si multi altii, poate aveam situatii ca cele din Kosovo – sa se bata crestinii cu musulmanii.
  Si un argument(cel putin pentru mine) pentru sfintenia voievodului- niste prieteni care nu prea credeau in sfintenia lui au fost la Putna, si cand s-au intors mi-au povestit cat de cutremurati au fost la mormantul sau, si au simtit ca a fost intradevar un om sfant.


 22. Penibil nu a fost Stefan ci aceia care l-au pus intr-un loc care nu-i apartine si in care, el cal putin, n-a incercat vreodata sa se puna in timpul vietii. Credeti cumva ca alte capete incoronate stateau mai bine in ale moralei? Da de unde…
  Pana la urma, istoria este un lung sir de crime.

  Irina, am fost si eu la Putna si nu m-am cutremurat, nici n-am avut cine stie ce revelatii…


 23. Mie imi place sa cred ca nu esti turc. Cred ca Stefan cel zburdalnic si impulsiv era mic copil pe langa omologii sai turci. 🙂


 24. Nu degeaba i se recunoaste lui Vlad Tepes meritul de a-l fi adus pe Stefan pe tronul Moldovei.
  Daca nu era Stefan, astazi la ora cinci dimineata ne-am fi trezit ca facem plecaciuni spre rasarit.

  Cat despre bufonii din conducerea Romaniei nu pot spune decat ca manelistii sunt copii mici pe langa ei. Cartea snobilor de Thackeray si Prostia omeneasca de Creanga? Niste glume nevinovate.


 25. dupa cum spune Hegel a lor: ‘Lumea este un urias abator’


 26. Dragi prieteni, Stefan a fost un om excelent, bun, patriot, viteaz, vajnic, virtos, potent, tot ce vreti, numai lasati-o balta cu Stefan cel mMAre si Sfint.

  Atita tot.

  ESte Stefan cel Mare. Full stop. Cam asta era ideea articolului.


 27. Penibil nu a fost Stefan ci aceia care l-au pus intr-un loc care nu-i apartine si in care, el cal putin, n-a incercat vreodata sa se puna in timpul vietii. Credeti cumva ca alte capete incoronate stateau mai bine in ale moralei? Da de unde…
  Pana la urma, istoria este un lung sir de crime.

  Irina, am fost si eu la Putna si nu m-am cutremurat, nici n-am avut cine stie ce revelatii…
  by Dan H October 10th, 2007 at 9:39 am

  ….
  or fi penibili din punctul de vedere al baptistilor, din punctul de vedere al ortodocsilor nu sunt.
  cat despre faptul ca nu te-ai cutremurat la Putna,un loc sfant, dar si incarcat de istorie…mi se pare foarte trist :(.


 28. Irina, ca roman si moldovean pe deasupra, am avut si inca mai am o deosebita consideratie pentru Stefan cel Mare. Atata doar ca nu este sfant si asta, daca nu ma insel, dupa sensul pe care in general si biserica ortodoxa il da termenului. Inteleg ca avem nevoie de eroi, de modele, dar hai sa nu incurcam borcanele. Un pic de istorie e suficienta ca sa clarifice lucrurile; nu stiu de ce se face atata caz pentru ceva evident. A plutit prin aer prin anii ’90 si ideea canonizarii lui Eminescu; bine ca macar aici s-au oprit lucrurile, ca ne faceam de rasul universului cosmic.


 29. :)) imi place despre voi…:))
  si pana la urmna cine are dreptate… ortodocsii/baptistii…
  La asta se rezuma totul in spatiul blogo-danubiano-pontic?…

  Cat despre stefan, nu a iesit din tiparele morale ale epocii sale, dar noi dupa ce tipare judecam acuma? Si despre faptele sale, cititi cronicile vechi si judecati faptele prin comparatie cu, sa zicem „Vietile Sfintilor”. Nu rezumati discutia la baptisti-ortodocsi.


 30. Fiecare are libertatea de a-l numi pe marele voievod „şi Sfânt” sau pur şi simplu „Ştefan cel Mare”. Dar până la a susţine că trebuie „sa ne cerem iertare pentru toata rusinea pe care ne-au facut-o oameni ca Stefan cel Mare si altii ca el”… e cale lungă.
  Mie-mi place cum îl caracteriza Nicolae Iorga:„domn adevărat, viteaz, cuminte şi iubitor de ţară şi de neam din clipa întâia până în cea din urmă”.


 31. Frumoasa caracterizare face iorga, dar… Ureche ce zice?


 32. A scris ce-a mai cules şi dumnealui, după un veac şi mai bine, din folclorul vremii:
  „Fost-au acest Stefan Voda om nu mare de stat, minios, si degraba varsa singe nevinovat, de multe ori la ospete omoria fara judet. Dealtminterea era intreg la minte, nelenevos, si lucrul sau stia sa-l acopere; si unde nu gindeai, el acolo il aflai. La lucruri de razboaie mester; unde era nevoie insusi se viria, ca vazindu-l ai sai, sa nu indarapteze. Si pentru aceea rar razboiu de nu biruia. Iar unde-l biruiau altii, nu perdea nadejdea; ca stiindu-se cazut jos se ridica deasupra biruitorilor.”
  Ca să fiţi împăcaţi.


 33. Ar trebui sa ne cerem iertare pentru noi, nu pentru Stefan cel mare, nici pentru istoria de ieri. Mi se umple fatza de rusine cand deschid TV in zilele noastre. Ce mai istorie scriem…
  Ca l-a numit BOR sfant nu e treaba mea sa argumentez pro sau contra. Important este cum il numeste Dumnezeu. Merite are destule, si cred ca nu si le-a asumat ca venind de la sine ci se vedea ca fiind unealta lui Dumnezeu in zilele sale.
  Ca sa nu vorbesc de partidele, curvarii, copilasii, (la minte) si idolatri din prima epistola catre Corinteni, care, culmea, erau numiti sfinti.


 34. Beati pacifici!


 35. Sa lasam mortii sa-si ingroape mortzii.
  Noi „Avem o tzara. Cum procedam?”


 36. mi-a zis cineva ca aseara la stiri l-au prins pe Decbal luind mita, in flagrant… e adevarat?


 37. am vazut filmuletul; asa de bine a fost facut,ca la un moment dat Muresan avea un sacou bej, iar in momentul urmator unul albastru 🙂
  Decebal s-a dat demisia (bine ca nu a facut ca stramosul lui)


 38. sau poate pacat ca n-a facut asa…


 39. oau
  tocmai am vazut si eu flagrantul
  uite ca apar si coruptii 🙂


 40. a aparut si demisia si luari d epozitie oficiale.
  din pacate tot reactii, dupa cum e moda la romani.
  mie-e teama sa nu fier doar un caz izolat scos al iveala ca sa-i dea apapa la moara la Basescu.


 41. NU NU ESTE UN FLAGRANT.
  nu se stie ce i-a dat.
  poate i-a dat niste poze,
  alta este chestia grava.

  Cum de ajunge la televiziune asa ceva.
  Aia-i problema.
  Cum pot ajunge in tara lui Papura voda chestii din dosare direct la televiziune.


 42. Iarăşi e o abureală, Mircea.
  Nu aşa se tratează o problemă în lumea civilizată.
  Din cîte înţeleg eu a fost demis, nu şi-a dat demisia.

  Oricum personajul este demn de Decebal şi Traian şi toţi românii care l-au urmat.

  REmeş a fost prin vreo patru partide dintre care în două a fost de două ori. Azi i-am ascultat CV-ul la BBC.

  O ruşine de om! A întors armele „împotriva fasciştilor de vreo patru ori”. Prostituţie politica învăţată de la prostituţia istorică.


 43. sa-i schimbam si numele dupa cel al ministerului pe care l-a condus: „gainarul Europei”


 44. Nu am auzit pe nimeni de 17 ani sa recunoasca ca a mintit, nici politcieni, nici alti oameni imp.
  E interesant ca oamenii simpli si aparent obisnuiti sunt mai specializati intr-o minciuna puternica.


 45. Salut!
  Ioa, cred ca nu ajuta pe bloody nobody. Am un exemplu: ungurii provin, multi nu stiu, dintr-un trib indigen din vestul Siberiei, zona Omsk… Ei au migrat-fortat sau nu-amestecandu-se, pe parcurs, cu popoare turcice si cu resturi de huni ramasi pe locul actual al Romnniei. Si… iata ca astazi sunt mai europeni ca noi, catolici si cu o minte clara. Originea? Hm… Inflluenta popoarelor din jur, in special austriecii, care le-au imprimat o mentalitate mai apropiata de vest… Cehii vor avea un destin similar. Noua cine sa ne imprime un imbold de schimbare… bulgarii… grecii… ucrainienii…. rusii…. ca mai ba, eventual doar o schimbare a butoiului si a femeilor pe blonde. 😉Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: