h1

Patristica …. pentru pocăiţi

octombrie 13, 2007

Se ştie în tîrg că evanghelicii (după porecla dată de lume, „pocăiţii”) nu prea au de-a face cu tradiţia şi nici cu „Părinţii Bisericii”.

Ba uite că au! Ce se ştie prin tîrg nu este cu totul adevărat.

În următoarea perioadă voi posta cîte un curs simplificat de „patristică pentru pocăiţi”. Un curs introductiv pentru aceia dintre voi care nu au nici un fel de cunoştinţă despre chestiune.

Am putea aborda întrebări ca:

De ce să studieze un evanghelic patristica? Ce treabă avem noi cu Părinţii Bisericii?

Nu ne este de ajuns Biblia?

Oare aşa nu ne ortodoxizăm?

Nu ajungem cumva şi noi să studiem tradiţia?

Mi-a venit ideea asta cînd am văzut privirile întrebătoare ale studenţilor. Dincolo de retinele lor era: Ce caută un curs de patristică într-o universitate baptistă?

Da, chiar, ce caută?

Să vedem.

Voi posta 1, 2, 4 sau 5 cursuri, aşa de gust. Sper să iasă într-o formă finală pînă la urmă mi s-a urcat la cap bibliografia.

Am nevoie de un titlu.

Şi de un design fain.

Prima dată m-am gîndit la ceva de genul: Qui vult salvus esse…, în latină, dar este prea pretenţios.

Apoi m-am gîndit la Dogmata, curs introductiv de istoria dogmelor creştine,

Dar cel mai potrivit titlul ar fi chiar aşa Patristica pentru … pocăiţi, cum este Biblia pentru ochişori micuţi. Curs introductiv de patristică clasică pentru evanghelici.

Vă rog să mă ajutaţi cu un titlu bun şi cu o copertă pe măsură.

Mă gîndisem la ceva de genul unei construcţii romane, un picior de pod roman care să trimită la ideea de „fundamente” etc.

37 comentarii

  1. Noi evanghelicii am sarit peste secole direct in Biserica Primara din Faptele Apostolilor si am ramas acolo de frica sa nu ne contamineze Parintii Bisericii cu Traditia. Dar este nevoie ca sa ne intoarcem pe jos de acolo si sa calatorim in perioada fascinanta si plina de zbuciumi a ,,Faptelor urmasilor Apostolilor””. Vom descoperi oameni deosebiti,modele de crestini,predici de aur insuflate de Duhul Sfant ,valabile si azi,sisteme de gandire originale dar si lucrarile celui Rau. Dupa aceea vom multumi Bisericii Ortodoxe pentru efortul deosebit in tiparirea colectiei ,,Parinti si Scriitori Bisericesti” si vom regreta ca preoti lor si pastorii nostri nu fructifica acest tezaur spiritual. Va doresc multa sanatate si har ,sa ne fiti o buna calauzire in drumul de intoarcere pe jos prin Faptele urmasilor Apostolilor.
    Cu respect un fost student ce va poarta in rugaciuni
    WES


  2. Wes, buna metafora ta, da, sa ne intoarcem pe jos…

    despre multumiri pentru PSB, da in parte,

    faptul ca s-a facut este un lucru bun,
    faptul ca s-a facut prost, amatoristic, este un lucru rau,

    nici nu sti cum este mai bine, sa ai un lucru prost facut, dar sa il ai, sau sa nu il ai deloc.


  3. „nici nu sti cum este mai bine”… Ştii, cel mai bine ar fi să luaţi şi o frântură din Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, să săriţi dincolo de simbol, să acceptaţi măcar o icoană acolo, ca să inţelegeţi cu adevărat întruparea…
    În rest, felicitări pentru întoarcerea la sursele adevărate! Dumnezeu v-a lăsat deschişi la minte; băgaţi bine plugul în pâmănt că Semănătorul nu încetează în a-Şi semăna sămânţa cea bună…


  4. Da, ce sa spun.
    daca nu vom lasa cite o icoana pe ici pe colo, nici nu vom putea intelege vreodata cu adevarat intruparea!
    oare chiar asa sa fie?
    cam de sus vorbiti domnule Delavad!


  5. Nu de sus, ci de foarte sus: de la nivelul genunchilor plecaţi în faţa Celui care „S-a făcut om… pentru noi şi pentru a noastră mântuire”.


  6. patratosule…mi`a venit o intrebare in cap…
    Dumnezeu face toate lucrurile cu un scop?…o sa continuu ideea dupa ce imi raspunzi, daca, evident, binevoiesti a o face..Salut!


  7. da, Davidoff, Dumnezeu face toate lucrurile cu un scop.

    Nu intotdeauna ni-l revealeaza acum si aici, uneori il intelegem mai tirziu…

    Dar scopul este pentru cel mai mare bine al fiintei umane.

    Care este acela?

    sint pe drum dinspre Ploiesti spre Oradea, trec prin zone fara semnal, poate iti raspund prietenii mei.

    Delavad, poate discutam cindva si despre icoane, dar nu in cursul de patristica.

    Da, lucrez la o noua traducere cu note si cu aparat critic filologic a Liturghiei, un proiect mai lung.


  8. Yupii :)- chair daca pare copilareasca bucuria de parca as deschide un cadou de Craciun, o experimentez datorita acestui post.Apreciez dorinta de a face un curs on-line de patristica.Eu personal am nevoie sa vad ce spun Parintii Bisericii ca sa inteleg mai bine contextele care ma ajuta la o exegeza corecta.


  9. exact cu 2 saptamani in urma eram in trenul de Iasi-Timisoara. Dupa o discutie de aproximativ 2 ore cu un preot, acesta m-a intrebat. La ce scoala studiezi. I-am raspuns ca am terminat teologie baptista. La raspunsul meu nu a incetat sa vina o alta intrebare. „Si cum ai studiat tu periada parintilor bisericii”, adica teologia patristica. I-am raspuns: „cu mult drag”. Ma gandesc ca toti crestinii ar trebuie sa stie catusi de putin despre ceea ce au spus si pentru ce au murit si suferit inaintasii nostri. Eu nu cred ca ei sunt ai ortodocşilor!


  10. Imi place mult ce zicea (protestantul-otodox) Jaroslav Pelikan : Traditia e ca o ancora.Cand vrei sa mergi inainte si e lasata jos, te incurca, te trage in spate.Cand vrei sa stai undeva iti da stabilitate.Ma rog ca Domnul sa ne de-a intelepciune intre care e limita si ce e de aplicat din Traditie si ce nu.


  11. Stiti cum vad eu treaba
    si de ce imi plac parintii? am studiat patristica si imi place. ce pot sa vad la ei, printre altele, e o atitudine foarte „protestanta”. mai ales in chiar primele secole. ce faceau parintii? comentau Biblia pina la refuz, daca putem spune asa.
    si nu ar mai trebui sa fim noi neoprotestantii acuzati ca tot luam versete si le spune. pai ei ce faceau? cititi si veti vedea. cititi de ex. Augustin (preferatul meu) in Confesiuni, veti ramine perplecsi cit de bine minuia Scriptura si cum lega impreuna atitea versete de peste tot din Biblie. este uimitoare capacitatea lui. si nu era singurul.
    la fel cum nu ar trebui sa fim acuzati de spiritualizarea textului biblic. pai spiritualizeaza cineva mai mult decit au facut-o parintii?
    asadar, parintii comentau Biblia.
    intrebarea pe care continuu sa mi-o pun este de ce astazi atitia crestini ortodocsi nu mai fac ce faceau parintii si nu mai STIU Biblia, ci merg doar pina la parinti. se opresc acolo.
    intentionat am spus ca nu mai STIU, nu ca nu COMENTEAZA, deoarece imediat mi s-ar raspunde ca nu se poate comenta asa de unul singur, ca numai ei au stiut comenta adevarat, etc. bun, asta e o alta discutie. insa de acolo, pina la a nu cunoaste Scriptura e cale lunga.
    cine vrea sa fie fidel parintilor, cred ca trebuie sa citeasca BIblia, de care acestia au fost plini.


  12. Am un prieten la Facultatea de Tologie Ortodoxa în Bucuresti care imi spunea: „Apreciez foarte mult la voi ca memorati si studiati Scriptura, pe cand la noi se pune foarte mare accent pe Traditie”. Acuma stiu ca unii veti spune ca Biblia este parte a traditiei, dupa cum spune Prof. Zagrean Ioan si nu numai….


  13. Jaroslav Pelikan, dupa o viata intreaga in care a studiat si editat scrierile lui Luther a devenit ortodox si a murit ortodox, fiind ingropat, din cate stiu, in cimitirul seminarului Sf. Vladimir din Crestwood, NY.


  14. …Dumnezeu ii face pe necredinciosi cu un scop nu?…asta nu ar trebui sa ii absolve de pacate si de suferinta vesnica numita Iad?

    Intrebarea mea este una serioasa, sper sa nu o luati ca un afront la adresa credintei voastre si sper sa primesc un raspuns care sa nu fie o trimitere la Biblie…Salut!


  15. Speri degeaba. Ca daca te feresti de Biblie, te feresti de adevar. E dogma frate, si n-ai ce-i face…


  16. Altfel spus, de ce nu ti-ar place Biblia? Iti pare un afront la capacitatea ta de a face silogisme?


  17. Draga Davidoff
    pai daca vorbesti de Dumnezeu, unde vrei sa te trimitem, la Coran sau la COnfucius?
    de unde astepti sa iti dam raspunsul? daca ne intrebi pe noi, nu te putem trimite decit la Biblie. altfel, iti pot da si altii raspunsuri.


  18. davidoff, daca o sa il intrebi pe un crestin ceva, si mai ales ceva serios, important, o sa’ti raspunda cu ajutorul Bibliei fiindca acolo se afla revelat tot planul lui Dumnezeu si toate principiile sanatoase de viata.

    De acord cu tine, si asta se poate face intr’un mod daunator: „decupand” versete care sa se potriveasca unui argument, si neavand viziunea intregului. Asa s’a si ajuns la atat de multe culte crestine, fiecare argumentat biblic.

    Cat despre intrebarea ta …ii face Dumnezeu pe oameni necredinciosi? Ii face liberi sa aleaga? Cum alegi una din variantele astea? Crezand pur si simplu sau pe baza informatiilor care le ai?


  19. Pt. DavidOff: problema care o ridici tu este veche de tot si s-au confruntat cu ea si filosofii, si teologii: ea se reduce la problema raului(teodiccea). Atat filosofii cat si teologii, in momentul cand au incercat sa dea un raspuns prompt si definitiv, au deraiat spre descrierea unui Dumnezeu limitat in puteri, sau la existenta unui Demiurg(gnosticii), a unui Dumnezeu care este atat de bun incat va mantui pe Satan (Origen), Leibniz si, mai aproape de noi,A.Platinga(care este filosof evanghelic), in creearea lumii celei mai bune.
    Multe alte abordari au fost si toate au incercat sa impace existenta unui Dumnezeu atotputernic,BUN cu existenta raului.Iti recomand sa citesti Brian Davis:Introducere in filosofia religiei(Ed.Humanitas) si N.Gessler: Filosofia religiei(Ed.Cartea Crestina).
    Nu e locul aici la dezbateri interminabile!

    Un raspuns final, definitiv, in afara Scripturilor nu-ti va da nici unul dintre noi, trebuie tu sa ti-l cauti, dar ar trebui sa aplici paradigma Sf. Anselm din Canterbury: fides quaerens intellectum, adica credinta care cauta intelegerea(si prin asta ar fi distrusa si prejudecata ca noi,pocaitii, credem si nu cercetam!).
    Adica, DavidOff, iti doresc, si sunt sigur ca toti sunt in asentimentul meu, sa-L crezi pe Dumnezeu, si toate intrebarile ce ti le ridica inteligenta (e normal sa ai indoieli: dubito ergo cogito-Descartes)sa incerci a le deslusi pt a-L cunoaste si a-L slavi tot mai mult !!!
    Cu respect,CS


  20. C.N.I, stiu ca a inceput protestant si apoi a devenit ortodox.Dumnezeu stie cum o fi murit.Oricum analogia traditiei ca ancora mi s-a parut de o „forta puternica”(-vb in limbajul comun:)


  21. Ma intereseaza si pe mine subiectul. Am citit cate ceva dar destul de la voia intamplarii asa ca mi-ar prinde bine ceva sistematic si facut cu competenta.


  22. http://www.svots.edu/News/Recent/2006-0513-pelikan/


  23. Incercam, incercam Dan H.

    Ceva sistematic, da, despre competenta… mai vedem.


  24. Le am pe toate, Delavad!


  25. Esti fericit! Eu am parcurs doar două…


  26. Imi place enorm cum scrie Pelikan, dar lucrez si cu alţi autori.

    ii voi da in listele bibliografice.


  27. va rog, puneti-ma si pe mine in legatura cu o asemenea carte. ajutati-ma sa-i merg pe urme, ca sunt interesat


  28. Draga Karl Peter,

    o nouă ediţie, de circulaţie mai largă este în editare.


  29. multumesc mult Crucerule DRAGĂ
    – Mai trec pe la tine.


  30. Ok, Karl-Peter, dar repede că închid taraba cu pepeni 🙂


  31. Da ce destept esti ma tu asta cu site-ul. Ma tot intreb cine esti asa de destept, si debun, incat ai raspuns la toate. Ii fii vre-un hiper cristos de-al vostru cu neo-proteste in cap. Nu pricepi ca doar diavolul dezbina si ca legatura cu Biserica e continua. Mai ales ca vrei sa zici ca studiezi patristica. Uita-te putin in istorie de unde v-ati rupt. Voi deja a-ti sarit in urma, dar n-aveti legatura cu cei la care spuneti ca ati sarit. Dumnezeu e continuu si infinit, nu are punct de discontinuitate. Chiar crezi ca s-a pierdut adevarul crestin si brusc l-ati redesoperit voi sau alti neo-protestanti. Voi doar reformati si protestati si zaceti in protestele voastre, ca si cel care a protestat impotriva Domnului Dumnezeu creznadu-se asemeni lui. Vai de capul vostru….mi-e mila de voi, ratacitilor….


  32. Iti admir vocabularul draga necunoscutule,elevat!
    „mie imi spui”


  33. Asteptam niste scuze,Necunoscutule,
    daca nu cunosti pe cineva,care nu numai ca are o marturie buna,dar ne intrece pe multi in cultura,
    studii,har,traire sfanta..

    „ma tu asta” nu ti se pare ca vii direct din
    „la strada”….se vede ca iti lipseste ceva
    elementar ….a vedea….
    Da ,a vedea unde te gasesti,aici nu e nici maidan,nici vreo discoteca,
    noi aici nu intrebuintam un
    asemenea limbaj,,,chiar nu ai vazut nici acest lucru?


  34. Pentru cine este interesat,au aparut noi carti,ale luiAW Tozer,,,la editura „perla suferintei”:
    RUTINA,PUTREZICUNE sau TREZIRE

    Ce s-antamplat cu inchinarea?

    Intorc vorba diavolului.

    Tragedie in biserica

    Isus este biruitor.

    Credinta dincolo de ratiune..

    Oameni care s-au intalnit cu Dumnezeu:
    „Baietii veseli te vor invata sa-ti stapanesti lacrimile si sa gandesti pozitiv.Hristos a promis ca va veni o vreme cand nu vor mai fi lacrimi.
    Dar va asigur ca pe pamantul acesta un crestinism fara lacrimi nu este deloc crestinism.”


  35. sunt interesat de aceste cursuri de patristica.Cum pot s aajung in posesia lor???

    cu multumiri


  36. Patristica pt neo-protestanti, era mai corect.



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: