h1

A murit „Îngerul Balcanilor”

octombrie 17, 2007

A murit un cîntăreţ! Tose Proeski.

Îmi pare rău. A murit tînăr. Dormea pe „scaunul mortului” în timp ce altcineva conducea maşina. Au fost loviţi de un camion.

Toată Macedonia este în doliu.

Am ascultat o melodie, n-am înţeles mare lucru, vocea este acceptabilă, instrumentaţia ok, dar oamenii îl iubeau, îşi construise o faţă de scenă, o viaţă de vedetă.

Ce mai! Oamenii din ţara aia îl adulau. Era Elvisul lor.

Îmi pare rău pentru părinţii lui, că a murit un fiu, îmi pare rău că a murit un tînăr, îmi pare rău că lor le pare rău că au pierdut un artist cu viitor (dacă aşa cred ei! asta e! de gustibus… )

Altceva mă face să mă cutremur din nou. O declaraţie exagerată venită din partea unui ierarh care, precum politicienii, caută să cîştige simpatia poporului isterizat.

Arhiepiscopul Ştefan declară cuprins de febra molipsitoare a poporului:

Macedonia şi Balcanii au pierdut un înger

Hai s-o lăsăm un pic mai moale! Macedonia poate! DArBalcani, presupunînd că mă consider balcanic! Dar chiar şi pentru Macedonia e cam exagerată declaraţia! Cam iresponsabilă! Nu?

Mă întreb ce se va spune cînd va muri Michael Jackson?

Aşa cum nu ne stau bine în gură eufemismele atunci cînd este vorba de pocăinţă, tot aşa, pentru o faţă bisericească, nu stau bine exagerările, atunci cînd ne apucăm să îi aşezăm în rai pe toţi de-a valma şi să îi băgăm în iad pe cei care nu ne plac.

A murit Pintea, Pittiş şi imediat ne-am grăbit să îi cadorisim cu tot felul de epitete. Pe drumul ăsta Mihai Eminescu a fost foarte aproape de sfinţire. Aceleaşi biserici au fost foarte discrete cînd a murit Maica Tereza, o femeie care ar fi putut da lecţii de bărbăţie tuturor fandosiţilor din spatele altarelor şi amvoanelor. A atins leproşii fără mănuşi chirurghicale şi a înlăturat cu mîna liberă şobolanii care îi mîncau de vii pe muribunzii din Calcutta. Să fim serioşi. Atunci nu s-a grăbit nimeni să o facă „îngeriţă”. În aceeaşi perioadă a murit un alt „înger” şi toată lumea a fost isterizată: prinţesa Diana!

Toată lumea s-a lăcrimat la Diana şi a „îngerit-o”, că era tînără, frumoasă şi celebră. Maica Tereza a fost uitată că era săracă, bătrînă şi gheboasă!

Biserica nu trebuie să se simtă datoare imediat să spună ce crede despre orice deces şi orice decedat. Nu ne facem noi judecători cu gînduri rele? Dacă este vedetă şi dacă are inelul în deget, atunci, aşa cum spune apostolul Iacov, îl punem în faţă, dacă este sărac şi lipsit, îi spunem „na, şezi aici la picioarele mele”.

Lăsaţi-i şi pe Loredana şi pe Adrian şi pe Florian şi pe Tose şi pe Diana în plata Domnului şi în plata şi răsplătirea lui. Nu-i mai stricaţi pe oameni de cap, clerici dragi, că modele noastre nu sînt nici strălucitoare în felul lumii. Apostolul Pavel avea o conjunctivită cronică, ochii îi curgeau tot timpul şi era urîţit de boală, închisori, chircit de reumatisme şi însuşi şi-a spus „stîrpitură”.

Mai uşor, predicatori, cu laudele pentru oameni, mai generoşi cu laudele Domnului!

16 comentarii

 1. cind va muri Eminem va fi fain…foarte interesant; abia astept


 2. deci de abia astepti sa moara eminem! nu stii ca nu trebuie sa doresti moartea pacatosului?


 3. cit adevar!


 4. eminem o să moară?


 5. e cumplit de interesant să aud despre oameni care trăiesc şi alţii care nu ştiu să moară.


 6. ati zis ceva de emenem’s?


 7. O molima , ceva ? Batrane sau nu, mor prea multe personaje populare 😐


 8. Liderii bisericilor sunt maestri in tehnicile de manipulare a maselor ,ce le aduce bani,faima si functii. Ei folosesc astfel de ocazii din plin stiind ca maselor le place astfel de elogii ,de fapt fiecare spera sa se spuna la moartea lui la fel.
  In ultima vreme isi face loc o tehnica de manipulare profetita de Ap.Pavel in 2Tim4,3-4 :,,Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa,ci ii vor gadila urechile SA AUDA LUCRURI PLACUTE si isi vor da invatatori dupa poftele lor.Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite” . Aceasta metoda de manipulare consta in :,,spune oamenilor ce le-ar placea sa auda”. E o metoda subtila folosita cu succes in politica si din ce in ce mai des la amvoanele noastre ce sa mai zic la inmormantari(de bogati).Adevarul e lasat la usa pentru ca nu place si nu aduce beneficii urgente.
  Solutia:1 Tes.2:3-6.


 9. mureau oricum.
  avem mass-media, aşa că molima pare reală.

  când Bob Dylan o să moară mă aştept la cutremure.


 10. As vrea sa dispara cat mai curand toti adeptii lui ” Anton La Vey ” , ptr. ca oricum traiesc ca niste morti , si viata asta nu reprezinta nimic ptr. ei !!


 11. Inca o epoca a urechilor gadilate. Noi sa tinem sus Cuvantul vietii.


 12. Daca nu s-a imbracat cu neprihanirea lui Hristos, s-ar putea sa fie adevarat.


 13. d-zeu sa-l odihneasca in pace … insa „inger” e cam fortzata comemorarea.


 14. unul se naste, altul moare…care e problema? Si noi care scriem pe blog vom muri odata…daca nu vine Domnul…Pavel spunea: PENTRU MINE A TRAI ESTE CRISTOS, IAR A MURI, ESTE UN CASTIG…deci…nu e o tragedie moartea, sau nu ar trebui sa fie…ceva de genu asta.


 15. una e sa mori batran…apuci sa iti traiesti viata sa iti formezi o familie,acest baiat,insa,nu a apucat si era un baiat foarte bun cu o voce foarte frumoasa nu acceptabila asa ca cei care il iubesc il considera un inger nu pentru ca a murit ci pentru ca prin moarte el va deveni un inger….asa se intampla cu oamenii buni nu?…


 16. mie imi pare rau de eminem ca e era bun kiar foarte bunLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: