h1

Mărturisire cu Marcu Nichifor

octombrie 17, 2007

Marcu Nichifor este o figură foarte cunoscută între baptişti. Este un fel de avvă al baptiştilor. S-ar putea face o întreagă colecţie de apoftegme, o antologie de întîmplări. A fost un om al credinţei, un vorbitor extrem de carismatic, cu mult simţ al umorului, de-o spontaneitate şocantă, cu o inteligenţă naturală strălucitoare.

Daniel Brînzei are o mulţime de poveşti cu el. Poate că şi asta o poate povesti mai bine şi cu detalii mai exacte.

Doi soţi sînt în conflict. El, se înţelege, a bătut-o. A ciufulit-o binişor de tot că au rămas urme.

L-au chemat pe pastorul bisericii. Spre ghinionul lor, Marcu Nichifor.

Soţul a început să se mărturisească. A spus aproape tot. Soţia l-a ajutat să îşi ducă mărturisirea pînă la capăt, arătîndu-şi vînătăile.

După toată spovada, pastorul Marcu i-a pus la rugăciune.

Soţul a început:

„Doamne Isuse, iartă-mă că m-am purtat nepotrivit cu soţia mea… ”

Din spate pastorul cu voce tare, ca să acopere mărturisirea timidă a enoriaşului:

„şi-a batut-o, Doamne, şi-a batut-o, iartă-l” ….

Nu l-a lăsat pînă n-a spus şi Domnului totul, aşa cum s-a întîmplat.

Din cînd în cînd, atunci cînd scriem sau ne rugăm mărturisiri, avem nevoie de strigătul cu puternic accent basarabean al pastorului Nichifor, strigăt  întrerupt doar de ticul aşa de cunoscut, tusea seacă:

„Şi…..” adăugaţi voi, că el nu mai trăieşte să ne fie plăieş la conştiinţă.

„Cum nu vii tu, Marcu doamne, ca, rugîndu-te cu ei…

Să-i împarţi în două cete, în pocăiţi şi farisei”

Publicitate

14 comentarii

 1. Merita Dumnezeu laudat pentru asemenea oameni.


 2. Sa faca Domnul sa ducem mai departe lupta aceasta impreuna cu constiintele oamenilor. Omul din rugaciune era muncit de propria constiinta si fr. Marcu a facaut front comun cu constiinta omului in cauza si i-a scos sufletul din vina si framantare. 🙂 Bravo lui! Sa facem si noi la fel!


 3. @Cornel Miron > Merită pomeniţi astfel de oameni pentru că au un asemenea Dumnezeu! Mare şi Atotputernic să ne dea nouă har pentru pocăinţă întru ceea ce nu am făcut atunci, din laşitate… Mi se pare o mare diversiune chestia asta cu dosarele. Să ne ierte Bunul Dumnezeu!…


 4. Este si era din spiritele misionare destul de redutabil ,urmand adesea predicarea crestinismului ca si episcopul got Ulfila, ,acesta a facut-o la nordul Dunarii ,intre 341-348 stabilindu-si resedinta la Nicopolis ad Istrum ,zis si Nikup ; pe de alta parte ca multi misionari si predicatori a nutrit nobila aspiratie de a reveni la formele primare ale crestinismului


 5. Vorbind despre faptele bune ale paganilor Fer. Augustin ajunge chiar sa afirme ca virtutile paganilor , deci neamurilor ,nu sunt decat vicii , deaceea trebuiesc cantari multe exact ca la cucerirea Ierihonului de catre israeliti


 6. Eram copil cind fr.Marcu venea deseori in casa noastra .Nu ne placea cind venea la noi pentru ca ne punea la rugaciune si nu ne sculam pina nu ne rugam de citeva ori …nu ai spus tot ,mai roaga-te odata …si inca odata .Astazi ma gindesc cind de mult a contribuit la cresterea noastra spirituala !Era omul rugaciunii,omul care nu l-au indoit problemele de toate felurile .Doamne ,mai scoate un Marcu si pentru tineretul de astazi!


 7. Eram si eu copil cind Fr Marcu venea pe la noi ,si tot asa ne punea sa ne rugam cu cuvintele noastre dar mai ales cu ale lui si apoi spunea el Domnului ce era de trebuinta pentru noi. El a fost un apostol al Domnului Isus. Multumesc si eu Domnului pentru intilnirile care le-am avut cu acest sfint.


 8. In tinerete MARCU NICHIFOR A FOST PASTOR LA BASARAB impreuna cu DR JEAN STANEVSCHI.A mai fost si seful tineretului baptist pe tara romaneasca.A FPOST DAT AFARA DIN FUNCTIA DE PASTOR si a lucrat ca functionar intro gara din bucuresti.In timpul acela germania nazista impreuna cu ANTONESCU au dorit sa duca pocaitii si tiganii in siberia.SIguranta statului din timpul acela a da un telefon sefului fratelui marcu si ia sspus sal lamureasca sa treaca la cultul ortodox.FR marcu nu afacut acest lucru si siguranta statului ia propus sa mearga in SIBERIA s-au daca nu 25 de ani de puscarie.FRATELE MARCU a raspuns in SIBERIA o fi foarte frig darla puscarie citi nu stiu de DOMNUL ISUS . dECI VREAU 25 DE ANI DE PUSCARIE. SEcretara directorului sa prins cu mainile de par si a inceput sda strige MARCU a inebunit. IN noaptea aceia ANTONESCU A REVOCAT ORDINUL.CE am scris stiu de la bunicul meu care a trecut printro situatie asemanatoare.


 9. AM CUNOSCUT PE FRATELE MARCU NICHIFOR AICI LA CARANSEBES.FRATELE A FOST PASTOR VREO 6 ANI AICI LA NOI LA BATRINETE. DACA . LA SFISITUL PRO GRAMULUI MARCU NICHFOR SPUNEA CINE VREA SA SE ROAGE PENTRU CA A PACATUIT .DACA TE RUGAI NESINCER MARCU ZICEA MAI SCURT SI MAI SINCER.FRATELE LIVIU OLAH NEA MARTURISIT CA D-LUI SA POCA IT LA PREDICA LUI MARCU NICHIFOR.CINE SE ASEA MANA SE ADUNA. ACEST FRATI SI-AU ISPRAVIT ALERGAREA.SI AU DOBINDIT CUNUNA.


 10. Mihai,stii in ce neajunsuri a murit fratele Nichifor?Imi povestea cineva din Otelul Rosu,de la Humanitas,,cat de greu a trait in ultimii ani…
  Acolo au venit cativa din copiii ingrijiti de sora Ada Nichifor.
  …Unde locuiesti in Caransebes,frate Mihai?


 11. Fratele MARCU NICHIFOR era un om original.Fratele stia si studia limba latina stia ebraica destul de bine.Pentru ca ai pomenit de humanitas VALENIN BOSNEAC A avut multe discutii cu fratele MARCU. Pe timpul cind fcea cor de tineret la CARANSEBES. FR.MARCU nu manca carne de loc.Am auzit .cum a murit fratele MARCU .De ce a fost asa DUMNEZEU STIE.


 12. eram tanar cand auzeam predicile fr.marcu la caransebes,si de cele mai multe ori in loc sa fiu atent la predica numaram de cate ori tusea intr-o predica (Doamne iarta-ma).Prin ’92 – ’93 s-a retras la Iasi,in acest timp eu m-am nascut din nou si m-am inrolat intr-un grup misionar,faceam evanghelizari cu un cort mare,am ajuns si la Iasi in ’94 si surpriza:intr-o seara apare fr. marcu cu sora ada in cort,noi cantam o muzica mai „charismatica” pe vremea aceea si am zis ca-i gata cu noi o sa ne puna la pocainta acolo pe scena,dar n-a fost asa,din contra ne-a incurajat in lucrarea pe care o faceam,niste oameni deosebiti erau…


 13. Ma asteptam sa gasesc mai multe comentarii despre vfr MARCU NICHI FOR.Dupa cela caransebes au predicat mari oratori caIOSIF TON LIVIU OLAH PETRICA DUGULESCU PAUL NEGRUT AUREL POPESCU PAVEL NICULESCU altii. IN final a venit pastor fr MARCU NICHIFOR.FRATELE MARCUnu era orator.Asa ca dupa atitea predici frumoase fr marcu nea pus la rugaciune si la recunoasterea pacatelor.Este usor sa-ti gasesti placerea in fapte mari de predare dar cel mai greu e ste sa-ti recunosti pacatul.


 14. De multe ori fr MARCU NICHIFOR cand trecea la anvon incepea sa dea el cantarile . catarea lui preferata eara :cit timp va fi cristos cat timp ramai cu el cintatul tau melodios nu van-ceta de fel.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: