h1

Ziua 3

octombrie 19, 2007

-De ce taci, Vitalie? Fă ceaiul.

-Azi nu am văzut nimic despre care să întreb, toate îmi sunt clare. Ceainicul este aici, este vizibil şi clar, nu trebuie privit printre gene ca să îmi fie şi mai clar. Ierburile sînt aici, au miros şi consistenţă. Nu este nimic metafizic legat de ele. Sînt ca un hamburger cînd îmi este foame, ca o farfurie cu spagetti, ca o pizza aburindă. Toate acestea sînt scăldate de concreteţe, nimic metafizic în ele, maestre.

-Dragă Vitalie, pînă în urmă cu 50 de ani, cultura occidentală semăna cu un sandwich uşor de analizat, îl iei pe Platon[1] şi pe Aristotel, suprapui peste ei Augsutin şi Toma şi înţelegi despre ce este vorba, daca mai condimentezi şi cu Kant şi Hegel, aproape că îţi dădeai seama încotro mergea lumea. Cultura generaţiei mele este de tip „spagheti”, tragi de una şi nu ştii în cîte şi pe unde este încîlcită. Mulţi din generaţia care îmi urmează sunt cu yoga, arte marţiale, muzică de enya, vangelis, coranul şi derrida.

Sincresmul face din cultura noastră, o cultură greu de analizat, şi dacă ne este greu să formulăm problema, ne este greu să îi dăruim lumii sarea şi lumina unei culturi alternative.

Trăim într-o cultură de tip „pizza”, cu de toate, care nu are legătură neapărat cu postmodernismul, nici cu starea noastră de balcanici, probabil, cultură de screensavers, de mozaic, de spaghetti impleticite.


[1] The safest general characterization of the European philosophical tradition is that it consists of a series of footnotes to Plato” a spus Whitehead, Alfred N. (1929), în Process and Reality, An Essay in Cosmology, Gifford Lectures in the University of Edinburgh during the Session 1927-1928, The Free Press, The MacMillan Company, New York, 1979,  p. 39

3 comentarii

  1. Bag sama ca nu prea mai este interes aici, cu toate ca patericul a inceput sa prinda contur, sa ia o forma. Probabil din cauza subiectelor aprig discutate pe marginea cultului si a reprezentantilor lui. Revenind la subiectul de azi: se vede ca a inceput o noua era, este cultura internetului, a www-ului, a linkurilor incalcite ca spaghetele, chiar as putea spune ca ai nevoie de un duhovnic pentru lumea aceasta virtuala.


  2. si urmatoarele zile unde sunt?


  3. Vin si urmatoarele, la fel ca psalmii si celelalte proiecte.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: