
Cînd e Sfîntu Marius?
octombrie 21, 2007S-ar putea să existe în calendarul catolic. Nu ştiu. Dar sfîntu Naum? De ce îmi pun întrebarea asta?
Pen că ieri am auzit că doctorandului ministru al învăţămîntului i-a mai trecut ceva prin minte.
Profesorii cer salarii decente, dar le-a redus bonurile de concediu. Tuturor, democratic. Să fie toţi la fel de săraci şi la fel de frustraţi.
Dar.. probabil ca să îl impresioneze pe noul patriarh i-a trecut printre neuronii între care este destul spaţiu, iată, o nouă chestie reformatoare.
Fiecare angajat va primi patru bonuri în valoare de 300 Ron de patru ori pe an. Unii vor primi doar de trei ori, alţi doar o dată.
Fiecare angajat va primi bonuri de Paşti şi de Crăciun, de ziua de naştere şi de ziua onomastică, dacă a avut norocul ca părinţii să îi pună vreun nume care se găseşte în Calendarul Ortodox.
Deci, ce ne facem cu musulmanii? Ce ne facem cu evreii? Ei nu vor primi bonuri de Paşti şi de Crăciun.
Vor primi bonuri doar atunci cînd sărbătoresc ziua de naştere, nu?
Ce mă fac eu? Dar copii mei.
Deşi le-am pus nume din Biblie, n-au dreptul să ia bonuri, că numele lor nu se găsesc în calendar. Nu-i cheamă Ioana şi Vasile.
ŢAra lu Papură Vodă în care fiecare incompetent face ce-i tună şi abia după ce scot porumbelul pe gură îşi dau sema cît de penibil sună.
Consiliera ministrului dădea din colţ în colţ ieri că nu putea răspunde la întrebări legate de discriminare.
În final a spus că se va uita şi în calendarul catolic să vadă ce nume sînt pe acolo.
Dumnezeule mare!
Dă-ne ori miniştri competenţi, ori calendare în care să fie trecute toate numele tuturor amărîţilor care îşi strică nervi şi laringe în şcolile de ţărişoara asta.
Situatia nu este atat de neagra pe cum pare. Desi e drept ca este destul de anevoios de gasit un potector cerec omonim pentru dvs., fiul dvs. are doi, pomeniti in sinaxar: Sf. Prooroc Naum, praznuit la 1 decembrie (coincidenta cu ziua nationala il scad poate sansele primirii bonurillor, intrucat 1 decembrie este zi nelucratoare); urmeaza Sf. Naum al Ohridei, un om invatat, contemporan mai varstnic al Sf. Chiril si Metodie si misionar cu acestia printre slavii din Moravia, cu dubla praznuire: 23 decembrie si 20 iunie. Din pacate insa, acest mare sfant este praznuit mai mult la vecinii sarbi si bulgari. Solutia ce se intrevede este trecerea Dunarii:)
dupa ceva ‘research’ am vazut ca mai ai o sansa, pe 27 ianuarie cand in calendarul catolic este si un sfant Marius.
este un inconveninet totusi: trebuie sa renunti la propunerea lui bastrix de a trece la ortodoxie si trebuie sa te convertesti la catolicism 🙂
🙂 Aurel! 🙂
Eu zic sa se pastreze ideea cu premiile, ca tot ce vine de la Stat trebuie luat, daca si El (majuscula ironica) ne ia tot ce poate, iar cei care nu sunt sfinti in calendar (sau pe pereti) – ma voi documenta adanc daca mi se potriveste vreo sfanta (zi) 😛 – sa fie numiti generic ION (= NOI invers, ca destule sunt inverse, ca sa nu zicem altfel) si IOANA. Sa nu fie nimeni taiat de la portie! Si-asa se poarta in tara lu’ Mitica multiplicarea grotesca la nesfarsit (vezi V. Fanache).
Ah, inca o chestiune! Daca pe unu’ il cheama Stefan (nume de familie) Ioan Nicolae Petru (prenume), primeste de 4 ori prima? Sau i se taie portia de Craciun, Pasti si aniversare…
despre ce bonuri de concediu e vorba, ca n-am auzit de asa ceva?
cat despre ziua onomastica, sunt de acord,exista Sf. Irina, ba chiar se serbeaza de doua ori pe an :)) 😉
dar pana sa ajungem la aceste prime – ar fi bine sa le dea macar pe cele specificate in contractul colectiv de munca- prima pentru nasterea unui copil, de exemplu.La primul copil am primit banii dupa un an jumatate si 4 cereri depuse la secretariat.
Stimate CNI, am gasit in calendarul catolic si pentru mine. Daca consiliera se tine de cuvint, atunci sint OK, dar nu trec la catolicism.
Da, Aurel, vezi, eu sint nascut in noaptea din 27 spre 28 ianuarie. Sint sigur ca mama n-a stiut asta. A fost o coincidenta. Mi-a pus numele dupa ce a citit romanul LEs Miserables… Doamne, si cita dreptate a avut 🙂
Adamaica, sa fie toti „Ghita, Nelu si Lenuta…”. Asa intram cu toti, la Gherghe, Ioan si Elena.
Irina, bine ar fi ca statu sa isi respecte cuvintul macar in cele in care este deja obligat, bine spus.
ce facem cu fiul meu, atunci ii da de cinci ori pe an. Dar cu doamna Irina, si dinsei ii da de doua ori, ca se tine de doua ori?
Mai face si noi haz de necaz. Necazul este ca avem astfel de conducatori.
pun pariu ca sfintul otniel n-o sa gasiti. poate de acum sau dupa ce mor!
de fapt cei ai caror nume nu se gasesc in calendar se serbeaza in Duminica Tuturor Sfintilor(duminica 1 dupa Rusalii).Asa cel putin o prima o sa fie pentru toata lumea :))
ha, Sfintu Otniel, mai ai pina acolo! 🙂
da, asta-i buna idee, propun un amendament la lege, să ne dea la toti prime de Pasti, de Craciun, dupa Rusalii, de ziua de nastere, de ziua de casatorie, de nasterea fiecarui copil etc.
daca facetio socoteala, iese mai ieftin ministerul daca ar da dalarii decente.
Pentru lamurirea tuturor, Marius este un derivat de la Maria (care, de altfel inseamna Doamna -firesc, nu?) si se praznuieste la Nasterea Maicii Domnului, adica pe 8 Septembrie, fiind primul praznic imparatesc (cronologic vorbind) din anul liturgic.
In alta ordine de idei, multe nume folosite in Romania si in alte tari -ortodoxe sau nu- sunt derivate (diminutive, etc) ale unor nume de sfinti; prin urmare respectivele persoane se afla sub ocrotirea rugaciunilor sfintilor respectivi daca au fost botezati asa. Subliniez, botezati si voi explica mai jos.
E adevarat -cel ce cauta, afla- ca in calendarul tiparit in diverse versiuni de Patriarhia Romana si de Mitropolii sunt trecuti doar sfintii mai mari, iar nu toti sfintii praznuiti intr-o zi deoarece ar iesi un calendar ce ar rivaliza cu dex-ul.
Ma intorc la ce anume inseamna Botezul, care e considerat doar un ritual in ziua de azi, desi semnificatiile lui sunt extrem de adanci pentru fiinta umana. Sunt mai multe aspecte ce trebuie precizate.
Sfantul Botez este una din cele 7 Sfinte Taine in care omul interactioneaza direct, primind atingerea Duhului Sfant -prima, cronologic, dupa nasterea persoanei.
Acum, la Sf Botez se face curatirea pacatului originar, spalare instituita de Insusi Domnul nostru Iisus Hristos la cand S-a botezat, ca om, prin mana Proorocului Ioan (ultimul dintre prooroci), moment in care si acum ca si atunci se pogoara Insusi Duhul Sfant (atunci sub forma de porumbel, dupa aceea, pana la sfarsitul veacului, deci si azi, in chip nevazut -unul din motivele pt care Botezul este numit Taina) asupra celui botezat.
Un alt aspect, este cel al primirii numelui, nume pe care respectiva persoana il primeste pentru vesnicie, oricate schimbari de nume si-ar face pe pamant. este numele cu care va fi strigat la Judecata de Apoi si dupa aceea acolo unde va fi, in Imparatia Cereasca alaturi de Hristos sau in iad alaturi de diavoli, dupa cum si-a petrecut viata pamanteasca. Daca acest nume este al unui sfant (adica al unui om care a trait dupa legea lui Dumnezeu si care s-a mantuit deja, fiind trecut in randul dreptilor de catre Dumnezeu !!!), sfantul respectiv il va lua sub ocrotirea sa. Trebuie precizat ca NUMAI PRIMUL nume rostit de catre Preot la scufundarea in apa botezului, in cristelnita este cel de botez si adevaratul nume al persoanei. Toate fiintele, deci si oamenii, au un singur nume in fata lui Dumnezeu, adica, pentru oameni, primul rostit la scufundarea in cristelnita. De aceea celelalte nume, oricate ar fi ele, sunt numai pt orgoliul parintilor, nasilor, etc. si nu au importanta reala pt respectiva persoana pt ca nu sunt ale ei.
Un ultim aspect pe care doresc sa il precizez (mai sunt si altele, de finete duhovniceasca) este ca tot atunci, la Sfantul Botez, persoana botezata primeste un Inger pazitor (lucrurile astea, chiar daca sunt greu de crezut azi din cauza impietririi noastre duhovnicesti, sunt reale, nu doar povesti ale bunicii care nu stia matematici superioare, dar stia cele importante ale vietii). Ingerul pazitor are ascultare de la Dumnezeu Insusi sa ne pazeasca de toate caderile duhovnicesti si sa ne duca pe calea spre mantuire, spre Imparatia cerurilor. Un singur lucru il limiteaza – vointa noastra. Daca noi ne incapatanam sa facem un pacat atunci ingerul pazitor nu se poate opune, deoarece omul a fost creat de Dumnezeu (nu de maimutele lui Darwin 😉 ) cu darul nepretuit al vointei libere. Pentru ingerul pazitor responsabilitatea este mare pe de o parte pentru ca acest ‘job’, numit duhovniceste ascultare, i-a fost incredintat de Dumnezeu Insusi si i se va cere socoteala la Judecata de Apoi pentru indeplinirea lui, dar si pentru ca puterea sa duhovniceasca depinde induhovnicirea persoanei ce o are in grija. Iar daca ati trecut printr-o cumpana sa stiti ca prin bunavointa lui Dumnezeu la rugaciunile si interventia Ingerului pazitor si a Sfantului a carui nume il purtati ati scapat. Asta ca sa ne dam seama ce importanta are in viata noastra acea slujba de cca 45min numita Sfantul Botez.
Sper ca am reusit sa aduc ceva lamuriri folositoare legate de numele pe care il purtam, de responsabilitatea fata de copiii nostri, toate indivizibil legate de Sfanta Taina a Botezului.
Am incercat sa va ofer cat mai multa informatie in cateva cuvinte, dar sper sa fie lizibila.
De asemenea, va propun sa nu vorbim de rigiditatea Bisericii Ortodoxe, din Romania sau din alta tara, despre ultra-ortodocsi sau alte notiuni din acestea, pentru ca asa cum Biserica Ortodoxa nu poate schimba legea inertiei sau cea a conservarii energiei, la fel nu poate schimba nici canoanele, intrucat toate sunt date de acelasi dumnezeu si numai El Insusi le poate schimba, nicidecum omul, fie el in clerul Bisericii sau nu.
Cat despre initiativa domnului ministru nu fac decat o observatie – se apasa pe un buton sensibil al romanilor, folosind iresponsasbil lucruri fundamentale ale intimitatii fiintei umane (intim nu se refera numai la sexualitate, nu-i asa?), in speranta de a obtine avantaje politice. Pe scurt se numeste marketing politic, dar e mai ca la piata rahova…
Dumnezeu sa ne ajute luminam si noi pana la urma! 🙂
Atunci Roamania e o tara sfanta,cu atatia oameni care au fost botezati,fara a participa cu cugetul la acest act.
De ce atunci sunt atatea si atatea pacate,de ce nu traisec prin Duhul Sfant?
Domnul Isus a fost botezat pentru iertarea pacatului originar?asta e blasfemie!
Caci El e Sfant si fara prihana?
S-a botezat ca sa implineasca scriptura,sa ne dea exemplu noua.
Nu spune in Scriptura si am citit si in Comorile pustiei,ca „Cine crede…si se va boteza…va fi mantuit?Marcu 16 cu 16..CINE CREDE!
Este marturia unui cuget curat,botezul,scufundarea in apa,apoi ridicarea cu Hristos intr-o viata noua,adica dupa botezul pe care tu l-ai facut constient,duci o viata noua..
ce stie sugarul..sa aleaga?
de ce nu alege cel botezat mic cea ce spune Duhul Sfant si se duce in cele mai groaznice pacate?
Cat de biblic e povestea cu ingerasul?
Eu stiu ca este Un Singur Mantuitor,care are zeci de mii si mii de ingeri,pe care ii trimite spre a ne pazi,dar nu il capeti,dupa botez..etcDupa care scriere ai scos aceasta afirmatie?
Scriptura nu ne spune aceste lucruri,nici ca sfintii se roaga,pentru noi,ci unul Singur e Mijlocitorul nostru in fata lui Dumnezeu pentru pacate,Isus Hristos,ca nu e un alt nume sub cer prin care sa vina mantuirea.Nici Maria( nu cred ca ar fi fost atunci nu sfanta treime,ar fi fost probabil sfantaguadrime..sa o includa si pe ea)
Maria e asa de smerita ca nu-i place sa ia slava fiului sau,care este Dumnezeu si Fiu de Dumnezeu.
De ce nu te uiti doar la Domnul Isus,de ceilalti voi nu Il mai vedeti pe El!
Imipare rau ca se cauta mereu altceva decat a lasat Dumnezeu prin Scriptura SA.
da, Marius, şi mie îmi cumpăra mama cadou de sfînta MAria…. Marius …. MAria… etc.
Înţeleg ce vrei să spui.
interesantă chestia cu numele pe care nu îl mai poţi schima… hm, călugării după care nume vor fi chemaţi la judecată?
după cel de botez sau de călugărie?
tot încerc să motivez biblic cele ce spui şi nu prea se potriveşte cu nimic din ce îmi aduc aminte…
dar te ascult…
partea cu marketingul politic am priceput-o cel mai bine 🙂
aşa-i cum spui
se pare că şi Elisa ţi-a prezentat un alt punct de vedere…
ce spui?
Salutari si multumiri pt raspunsurile-intrebari.
Inainte de toate, felicitari pt Mauthausen. Mi-a placut f mult cum ai prins acea fila din istoria tuturor oamenilor. Spun asta pt ca multi inca mai cred ca lagarele si toate cele din vremea aceea ii privesc doar pe germani si evrei. Subiectul este atat de vast incat ti-ar trebui un site de marimea unei enciclopedii ca sa-l poti acoperi pentru ca ar trebui sa pronim de la premisele istorice, dar si duhovnicesti care se intind pe mai mult de 2000 de ani inainte. Ce e mai important, fara a incrimina vreun neam, caci daca ne erijam noi in judecatori, ne facem asemenea lui antihrist, adica ne punem in locul Dreptului Judecator, Iisus Hristos. Putem, ba chiar este imperios necesar pentru a ajunge in sfarsit oameni deplini (fiindca inca suntem in faza de „Si omul in cinste fiind, n-a priceput; alaturatu-s-a dobitoacelor celor fara de minte si s-a asemanat lor.” Ps.48), insa, analiza toate cele intamplate si sa avem grija sa NU se mai intample.
Si acum, intorcandu-ma la Sf Botez si numele oamenilor, am sa iti raspund intai tie, Patratosu-le si apoi Elisei.
Calugarii vor fi chemati dupa numele de calugar, intrucat calugaria, am putea spune chiar Taina Calugariei (pereche Tainei Casatoriei, dupa cum spunea parintele Rafail Noica), reprezinta un al doilea botez, la propriu, pentru ca in momentul calugariei, toate pacatele anterioare se sterg. Evident, pentru acest MARE dar dumnezeiesc primesc si responsabilitatea pe masura de a se pastra impecabili pana la sfarsitul veacului, pentru ei judecata fiind mult mai aspra decat pt omul din lume, adica judecata pe masura darului. Asta pe foarte scurt si searbad fie spus despre minunata calugarie. Cat despre motivatia biblica, iti sugerez sa intrebi un preot pentru indrumari la versete exacte si canoane asijderea – nu imi pot asuma eu, ca om obisnuit, rolul sfintitului preot. Poate ca nu ai o editie canonica a Sfintei Scripturi, ceea ce e posibil, caci sunt f raspindite si in Romania. Incearca editia 2002, cu binecuvantarea PF Patriarh Teoctist si a Sf Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Oricum, nu cauta in Scriptura ca in DEX sau in vreo enciclopedie, ca Sf Scriptura se citeste numai cu rugaciune multa si viata duhovniceasca.
Si acum sa raspund, atata cat pot, la intrebarile Elisei.
Fara indoiala Romania este o tara binecuvantata, dar este responsabilitatea romanilor (as spune identic cu cele pe care le-am spus despre responsabilitatile calugarilor, mai sus) de a pastra si de a duce mai departe si inmulti talantii primiti in dar; evident cei duhovnicesti in primul rand, dar si pe cei materiali (Romania e o tara daruita cu de toate si administrata nechibzuit de noi, romanii, nu credeti?). Asijderea si pentru celelalte tari crestine, cu atat mai mult pentru cele ortodoxe. Nu voi intra in detalii legate de Ortodoxie versus celelalte fiindca e treaba de dogmatica (adica de legi dumnezeiesti) si numai un preot poate duce o astfel de discutie.
Cat despre participarea la Sf Botez cu cugetul, nimeni nu participa mai bine decat copiii care au cugetul curat, mai putin pacatul originar adica urmatoarea suma: pacatul neascultarii (adica al nepastrarii randuielii lasate de Dumnezeu), al nepostirii, nerecunoasterea greselii, adica refuzul Spovedaniei si fuga de responsabilitate, (adica asemanarea cu tatal minciunii prin indreptatirea de sine, deci prin mandrie). Acest prim pacat se rasfrange asupra tuturor oamenilor, inca din nastere, ca pedeapsa pentru Adam si Eva pentru nerecunoasterea greselii in fata lui Dumnezeu si a fost lasat asupra tuturor urmasilor lor, ca sa isi aminteasca (urmasii, evident) si sa nu repete aceeasi greseala.
Acum, e important de stiut ca nu exista viata in absenta Duhului Sfant!!! Dar omul a mai primit, la fel cu toate fiintele ceresti un dar nepretuit, definitoriu pentru el ca fiinta: vointa libera. Deformarea maxima a acestui dar este faptul ca omul este atat de liber incat il poate chiar ura pe Dumnezeu, Creatorul Sau. Pana la urma pacatul nu este altceva decat o deformare, mai mare sau mai mica, prin proprie rea-vointa, sau lipsa de buna-vointa (cele doua nu sunt similare, evident) a virtutilor lasate de Dumnezeu. Deci, traim prin Duhul Sfant, intrucat nu avem viata in noi insine (nici planetele nu au lumina proprie, dar o reflecta in culori diverse, dupa felul fiecareia) ci o primim in dar continuu -si subliniez acest continuu- si vesnic, nu doar la zamislirea in pantecele mamei. In ciuda acestei taine a vietii omului, pe care cei mai multi o ignoram, desi suflarea noastra de viata vine direct si nemijlocit de la Duhul Sfant, avem nemaipomenita libertate de a-L ura pe Dumnezeu ca Sf Treime si pe fiecare persoana a Sa in parte, atat direct cat si indirect, pangarind ceva -orice, dar mai ales un alt om- din Creatia Sa. Eu prefer sa-L iubesc, chiar daca Ii gresesc de prea multe ori.
Despre Domnul Iisus Hristos nu as indrazni sa spun ca S-a curatit de pacat prin Sf Botez pt ca nu ar fi adevarat. Rolul Botezului Domnului a fost acela de a institui Taina Sf Botez. De altfel avem marturia Sf Prooroc Ioan: „In acest timp a venit Iisus din Galileea la Iordan, catre Ioan, ca sa se boteze de catre el. Ioan insa Il oprea, zicand: Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine? Si raspunzand, Iisus a zis catre el: Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea. Atunci L-a lasat. Iar botezandu-se Iisus, indata ce a iesit din apa, iata cerurile I s-au deschis, si el a vazut Duhul lui Dumnezeu pogorandu-Se ca un porumbel si venind peste El. Si iata, glas din ceruri zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care am binevoit”.” Sf Ap Matei.3.
Deci nici urma de curatire a Domnului de pacat, ci implinirea dreptatii, adica rascumpararea omului dupa cadere, dupa promisiunea facuta la alungarea din Rai. De asemenea, inlocuirea precursorului botezului, adica a taierii imprejur din Legea Darului (predominanta materialului si a manifestarii exterioare in Vechiul Testament) cu finetea duhovniceasca a Tainei Sf Botez in Legea Harului (predominanta duhovnicescului, a legaturii tainice, interioare, dintre suflet si Duhul Sfant in Noul Testament). Adica trecerea exact la ceea ce ai adus chiar tu ca argument: „Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui; iar cel ce nu va crede, se va osandi”
Sf Ap Marcu 16,16. Subtilitatea acestui citat este ca Sf Botez este implicit la cel ce crede, adica se va boteza neintarziat. Si evident, mantuire fara Sf Botez, pentru cei nascuti dupa venirea Domnului Hristos, nu exista decat in masura in care, Dumnezeu mantuieste pe unul sau altul, pentru motive pe care numai El le stie, din nemarginita mila Sa. Adica, daca vrem sa ne mantuim, sa respectam legea. Iar impreuna cu Sfanta Scriptura avem Sfanta Traditie (prin care s-a transmis cunostinta despre Dumnezeu pana la Hristos Domnul) si scrierile Sfintilor Parinti (Sf Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gura de Aur, Antonie cel Mare, etc) care ne lamuresc acolo unde noi, pentru lipsa noastra de duhovnicie, nu putem intelege. Deci Patericul, Filocalia, etc si multa, multa rugaciune. Parintele Tadej de la Mrea Vitovnica ne zugraveste fiecaruia cea mai fidela radiografie foarte simplu: „Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata!”. Totusi, nu sunt la indemana citatele, ci doar duhul lor, asa ca nu imi cereti referinte exacte, va rog; lipsa mea de duhovnicie e de vina…
Copilul este curat, impecabil dupa Sf Botez, dar mediul in care traieste -si aici intervine responsabilitatea Nasilor si a parintilor, pe care nu prea o luam in seama- este cel care il cam duce de rapa, la propriu. Adica noi insine ca parinti si concetateni suntem responsabili de ducerea copilului pe drumul pacatului, nu atat prin ceea ce il invatam cu vorba, ci prin exemplul vietii noastre. Sa nu uitam ca un copil este un dar de la Dumnezeu si care, ca orice dar, vine cu responsabilitatea pe masura pt care raspundem la Judecata de Apoi; pe scurt, trebuie sa iti educi copilul tau in viata curata, finalitatea fiind mantuirea, evident. Similar, cand iti iei responsabilitatea ca nas -de botez sau cununie- trebuie sa le fii finilor ghid catre Imparatia Cereasca.
Si mai e un aspect. Ce se intampla cu pruncii si oamenii care mor nebotezati? Simplu, de sunt oameni cu constiinta si cunostinta, au avut posibilitatea sa ceara ei insisi botezul si n-au facut-o, se vor osandi, dupa cum s-a vazut mai sus din citatul propus chiar de tine. Pruncii, aflati in grija parintilor pentru ca nu stiu / pot (ca la sugari) sa ceara botezul, care se savarsesc din viata aceasta nebotezati, sunt trecuti cu cei avortati (pt ca viata pruncului incepe din momentul fecundatiei, cand Duhul Sfant sufla asupra sa, la fel ca la primul om, suflare de viata), cu cei nascuti inainte de termen si adormiti si merg in locuri special pregatite pentru ei de catre Dumnezeu, dar nu au acces nici in Imparatia Cerurilor, nici nu merg in iad. Cu toate acestea, Dumnezeu are grija in mod special de ei. In ce fel este tainic, desi cate ceva ni s-a mai revelat si noua prin Sfintii Parinti. Totusi, ei nu se pot bucura de Bucuria din Camara lui Dumnezeu si atunci este firesc sa-i botezi imediat dupa nastere (evident dupa canoanele ce reglementeaza botezul, ca sa fie valabil in fata lui Dumnezeu), ca daca cumva se savarseste din viata aceasta atunci, prunc fiind, sa il putem pomeni la Sf Liturghie si celelalte rugaciuni si sa dobandeasca si el Imparatia Cereasca. Pe scurt, nebotezandu-l, daca adoarme, il privezi de petrecerea in vesnicie cu Dumnezeu si iti revine toata responsabilitatea. Pana copilul este major si capabil de decizii vis-a-vis de persoana lui, responsabilitatea revine parintilor 100%, inclusiv asupra Sf Botez sau a lipsei lui!
Daca imi spui ca Domnul Iisus Hristos este singurul mijlocitor in fata lui Dumnezeu, atunci te intreb si eu cum poate fi Dumnezeu Insusi mijlocitor pentru noi in fata lui Dumnezeu, cata vreme Domnul Iisus Insusi este Dreptul Judecator, in armonie cu Dumnezeu-Tatal, cautand voia Tatalui. Ce mai spunem atunci de Maica Domnului, mijlocitoarea noastra in fata Domnului Nostru Iisus Hristos, dimpreuna cu TOTI sfintii?!? Evident ca Maica Domnului (si nu Maria simplu, ca e semn de lipsa de evlavie, de intelegere a statutului de care se bucura „de acum ma vor ferici toate neamurile ca mi-a facut mie marire Cel Puternic”), nu face parte din Sfanta Treime, ca este om ca si noi, dar ca „este mai cinstita decat heruvimii si mai slavita, fara de asemanare decat serafimii”. Mijlocitori spre apropierea de Domnul Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, prin indreptarea vietii noastre si, deci, spre mantuire avem, prin rugaciunile lor, atat pe Maica Domnului cat si pe toti sfintii, dupa cum am spus mai sus. „Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.” Ioan 19,26. Aici, dincolo de relatarea istorica a unor fapte si de implicatiile imediate, legate de Maica Domnului si de Sf Ap Ioan, avem -ca de obicei in intreaga Sf Scriptura- un sens mult mai larg ce priveste intreaga omenire. Ucenicul iubit este neamul omenesc ce isi petrece prima parte a vietii sale nesfarsite pe pamant spre desavarsire, ucenicind in cele duhovnicesti. Maica Domnului primeste aceasta omenire (ucenicul iubit) spre povatuire parinteasca si grabnic ajutatoare spre mantuire (la numai o rugaciune distanta) cu responsabilitatea de care am vorbit mai sus legat de parinti si de pruncul daruit lor de Dumnezeu, doar ca la Maica Domnului responsabilitatea e ridicata la nivelul intregii omeniri (a nu se face confuzie cu exagerarea catolica in cinstirea Maicii Domnului). La randul ei, omenirii-ucenic i s-a intarit aceasta relatie in clar: „Iata mama ta!”, de care mama, ca de si de parintii pamantesti, trebuie sa faca ascultare.
„De ce nu te uiti doar la Domnul Isus? De ceilalti, voi nu Il mai vedeti pe El!”
Cred ca in cele de mai sus am raspuns si la aceasta intrebare. Totusi, e atat de simplu. In mila Sa, Dumnezeu ne-a lasat pe Maica Domnului si pe Sfintii Parinti ca ajutoare catre mantuire, prin acestia lucrand tot El. Ei sunt oameni ce au invatat ascultarea de Dumnezeu, in inima carora Domnul Hristos se poate odihni pentru ca ei fac voia Lui. Pe ei, ca pe niste frati mai mari si mai apropiati de El ni i-a lasat ca sa ne ajute sa ajungem la El.
E adevarat ca uneori, parafrazand ce spui, unii nu mai vad padurea de copaci, dar asta se intampla exclusiv prin neancorarea omului in realitatea duhovniceasca, prin neintelegerea feluritelor tipuri de ajutor pe care Insusi Domnul Iisus Hristos Mantuitorul ni le daruieste. Un exemplu trist este exagerarea cinstirii Maicii Domnului in catolicism. Nu critic treaba asta, doar o constat ca exemplu. Mai sunt si altele, stiute si nestiute, dar are grija de toate Dumnezeu cel in Treime inchinat si slavit, asa ca mie imi ramane grija mantuirii mele.
Am pus unele accente mai stridente, atat in mesajul acesta cat si in cel anterior, pentru ca asa cum eu am ajuns printr-un complex de factori pe pagina aceasta, asa poate mai ajung si altii care poate nu au clare lucruri pe care noi le cunoastem.
Mi se pare cinstit sa va spun despre mine (desi cred ca e evident din mesaje, deja) ca sunt crestin ortodox, iar cele pe care le-am precizat mai sus vin, evident, pe aceasta cale.
O sa revin cu o propunere de lectura, ca la citate nu prea ma pricep.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.