h1

Fabrica de bărbaţi – ce discutăm?

octombrie 26, 2007

În timpul retragerii de la Şuncuiuş discutăm următoarele teme

– Autoritatea, supunerea, ascultarea

– Principii, valori, priorităţi,

– ritmul de viaţă, regulile, obiceiurile,

– etichetă, cod, comunicare

– portretul bărbatului ideal? Meriţi „femeia ideală”?

– ce este o femeie? 🙂 Ce ar trebui să ştii înainte de căsătorie?

– curăţia gîndurilor, curăţia trupească,

– iubire, dragoste, amor,

– Pornografie, masturbaţie, sex

– meserie şi profesie, carieră şi carierism,

– talent şi dar, chemare şi vocaţie,

– viziune şi lucrare

– care este diferenţa dintre un băiat şi un bărbat?

– Cînd eşti „gata” pentru căsătorie?

– Bărbatul ca preot, rege şi profet,

etc.

29 comentarii

 1. Câţi ani staţi acolo? 😀


 2. baiatul = un ” barbat” care inca primeste

  barbatul = un Barbat care tot ofera , daruieste si tot daruieste . . . . .

  . . . . . . . . . . . . .


 3. Cam slabutza definitzia barbatului lui ROMA_NIA. 🙂


 4. ROMA_NIA,
  unui zâmbet i se răspunde cu un zâmbet, urei cu ură, dărniciei cu recunoştinţă, confesării cu reciprocitate.
  Dacă tot te interesează subiectul, incepe-l. Curaj!


 5. sau discutati ceva mai profund :

  ziarul central ZIUA din 25 oct – art. „UN BAPTIST Orthodox ” ,un mare PATROLOG despre Patratzos .
  ultima parte = sfarsitul art.
  – „” Dar specialitatea si pasiunea acestui pastor baptist raman Parintii Bisericii. Da, nu va mirati! Exista la noi, ortodocsii atotstiutori, un curent de opinie, as spune chiar un fel de teologumena, care-i declara pe “ereticii baptisti” (si nu doar pe baptisti) inamici ai Traditiei patristice. Imi pare rau ca trebuie sa contrazic aceasta sacra teologumena si sa spun ca unul dintre cei mai fini patrologi pe care ii avem la ora actuala este un… baptist. Lucru incomod in cadrul propriei sale confesiuni, cum singur recunoaste, dar perfect compatibil cu preceptele religioase ale acesteia. De altminteri, rev. Cruceru a lansat o dezbatere foarte aprinsa legata de pierderile cauzate de “uitarea Parintilor” in teologia baptista, in special, si protestanta, in general. Mai mult decat atat, el este autorul unei teze masive de doctorat despre Augustin, mai precis, despre utilizarea lexicului filozofico-teologic grecesc in tratatele din ultima perioada a vietii Hiponatului. Teza aceasta constituie un adevarat model de cercetare deopotriva filologica, filozofica si teologica, rezultat al unei indelungate ucenicii atat in tara, cat si in trei mari centre universitare din Anglia si America.

  De altfel, ce m-a impresionat la aceasta editie a scolii de vara, a fost nivelul excelent de pregatire a participantilor baptisti. Aproape toti aveau deschise, in fata ochilor, editii ale Noului Testament in greaca, toti cunoasteau pe de rost capitole intregi din Sfanta Scriptura, toti stapaneau o limba straina moderna. Dar, dincolo de aceasta dotare intelectuala, m-a cucerit credinta lor cinstita, dublata de nevoia intoarcerii la surse, la Cuvantul Domnului. Mi-am dat seama ca noi, ortodocsii, ne comportam uneori ca niste sectanti, in nici un caz ei, etichetati astfel din ignoranta sau resentiment. Imi amintesc ca, la un moment dat, s-a infiripat o polemica in marginea unui fragment din Apostolul Pavel. Am stat o buna bucata de vreme, ca sa citim si sa traducem impreuna, cu fidelitate, textul grecesc pentru a o scoate la capat. Seminarul acela m-a invata mai mult decat orice discurs ecumenist: singurul temei al refacerii unitatii ecleziale este Cuvantul lui Dumnezeu, cu precadere Noul Testament. Iar instrumentul, buna credinta. Fara buna credinta, credinta simpla nu valoreaza cine stie ce. Avem atatea de invatat de la orthodocsii baptisti! „”


 6. ROMA_NIA,
  interesant linkul catre ziarul ziua.
  Bravos! E un articol super tare.
  Sper sa-l vada Si Bastrix. MAi ales el.


 7. Asa putem scoate capul in „lume”.
  Astazi Marga,Badilita,Papahagi, maine, Kung, Ratzinger(sa fim mai catolici decat papa!),etc.!
  Si cum bine ne „turtea” in patratica noastra, Patratosu, la munca, prieteni!


 8. S-a discutat deja articolul din Ziua aici.


 9. Ah, si intrati pe site-ul lui Manastireanu – asa, pt motivatie sanatoasa! – si accesati lista celor cu doctorate in teologie.


 10. CINE e Bastrix ?

  eu nu prea stiu , stau la cluj si si aici am cunoscut doar un grup -cerc mic de POCAITI .

  si am ramas dator de mai demult cu explicatia : nu am fost botezat niciodata; doar ortodox cand am fost mic si fara voia mea , nu m-am putut opune ,
  aci la Cluj am cumva , cred , dus de voia Domnului ( atentie , nu neaparat de Duhul Sau ) , de NEVOIE mai mult decat ” de voie „


 11. SCUZE , am postat din greseala la October 26th, 2007 at 5:11 pm
  CINE e Bastrix ?
  eu nu prea stiu , stau la cluj si si aici am cunoscut doar un grup -cerc mic de POCAITI .

  si am ramas dator de mai demult cu explicatia : nu am fost botezat niciodata; doar ortodox cand am fost mic si fara voia mea , nu m-am putut opune ,
  aci la Cluj am cumva , cred , dus de voia Domnului ( atentie , nu neaparat de Duhul Sau ) , de NEVOIE mai mult decat ” de voie “ la un GRUP DE STUDIU BIBLIC care dupa un numar de ani m-a clasat ca fiind Necrestin si ca ei au incercat dar nu ma pot INCRESTINA , si ca ar fi bine sa PARASESC GRUPUL caci oricum nu ma tzin de program si fracventez dupa bunul plac .
  cam atunci cand am fost dat afara ( in acel grup conduceau fetele si era compus majoritar din fete ; serios , dar fete SFINTE gen mironositze ; au fost si discutii ca nu se poate lideri fete , si mai multi prieteni de aceea au plecat cu timpul – prieteni nascuti in biserica baptista ; mie imi placea acel loc , dar sa ma duc liber si cand vreau , de aceea am fost singurul care am fost dat afara ) mi s-a spus ca ei nu sunt GRUP de EVANGHELIZARE ci de UCENICIZARE .

  peste ” ani si ani ” – dar nu multi – am intrebat si eu pe cineva mai apropiat de acolo , cum ma vad ei pe mine,ca sa stiu cum sa ma raportez si eu la ei .
  si cred ca diplomatic sau cel mai comod pentru CONSTIINTZA si INIMA lor mi s-a spus ca CEI DIN GRUP ma vad ca inca NECRESTIN – nu am ajuns la credintza , nu cunosc pe DOMNUL IISUS si ca sa stau linistit ca nu am FOST CRESTIN ca mai apoi sa CAD din credintza .

  dar eu atunci proaspat dat afara din GRUP m-am sintzit ca si EXCOMUNICAT – ELIMINAT ( simteam ca atitudinea lor s-a schimbat inca dinainte si ca ceva mi se ascundea si pregatea ; inima lor nu mai era aceeasi fatza de mine ; in special la fete se simte asta ) .
  toate acestea mi-au dat de gandit , m-am rupt mai tare sa pot chibzui mai detasat ; cu timpul am inteles mai multe si in privintza departarii , asa am ramas .


 12. Daca ai timp si chef poate ne intalnim prin cluj…


 13. @ N-O .

  la care biserica mergi ?


 14. Betania. Baptista


 15. roaga-l pe patratosu sa te ia si pe tine la fabrica de barbati in tabara respectiva, un loc trebuie sa se gaseasca si pentru tine.


 16. @ N-O! October 26th, 2007 at 6:04 pm

  nu sunt adeptul intalnirilor artificiale sau fortzate ( adica de pe net pe real ) ; invers da .

  cred ca aici are dreptate PAUL NEGRUT .
  RASPUN : nu , fara suparare .


 17. pt ROMA_NIA: te invit si eu la o biserica in Cluj: Betel, pe str.Ravasului in Manastur.
  Daca esti single si tanar: Vineri seara la 19, intalniri constructive si captivante de tineret(f.f.multi studenti).
  Daca esti casatorit: intalniri de rugaciune si studiu peste saptamana, Joi de la 18- studiu pe Daniel la bise.
  Duminica – de la 9,30 si de la 18. Te-asteptam!
  Eu sunt membru de 2 ani(nu sunt din CJ si am trecut prin aproape toate bisericile baptiste si penticostale) si aici ne-am gasit „familia”!


 18. Ok… nu te-am invitat la biserica,nici nu aveam de gand, daca asta ai inteles. oricum, multumesc pentru promptitudinea raspunsului. poate ne intalnim intamplator, adica ne-fortat/artificial. La urma urmei orasul nu e chiar asa de mare… e doar aglomerat 😀


 19. ROMA_NIA,
  nu-i crede. Cei care te-au invitat vor cu toata inima lor sa te pocaiesti. Sti tu ce inseamna asta, ma gandesc. Asa ca daca alegi sa-i cunosti, sa sti sigur ca in inima lor exista o dorinta inandescenta si sincera ca tu sa devii crestin din ala, practicant.
  Ei, eu stiu ca si tu sti asta. Poate de aceea ai refuzat asa ca Paul Negrut. Adica nu ca dumnealui. Paul Negrut e dat cu slabii aia. Cu pocaitii. Asa e el privit. Un alt slab.
  Ca si apostolul Pavel. Alt slab. El mai avea si tupeul, „obraznicia” sa se laiude cu slabiciunea lui. Ori era nebun de legat, ori facea pe smecheru, ori era „smecher” sau cool, asa cum se spune azi. Da eu cred ca era de-ala, practicant.

  Si Dumnezeu il numea om tare (pot totul in Christos…era puternic deci, tare), copilul Sau, rascumparatul Sau.

  Eu nu vreau sa te pocaiesti. Ca ar insemna sa te supui dorintei mele. Nu fii „slab”.

  Fii tare!
  Sper c-ai observat sistemele de referinta. Intotdeuna ne raportam la ele. Si ajung sa ne defineasca.
  Nu fii slab, alege.


 20. @ andrei

  da , caut si eu acel om , … pe HRISTOSUL care a fost asa de Tupeist , cool si TARE incat le-a zis ucenicilor ( si nu de vrajeala , un numar de spectacol in ” program ” =serviciu Divin ) la modul real si SERIOS : ” VOI nu va duceti ” , cred eu , ce mai stati ??? . . . ce cautati ?? .. . ce mai vreti paici ?? . . . lasati – ma in pace . . . !!

  p.s . nu mi-ai spus ce inseamna Bastrix ??


 21. ii adevarat ca , cuvantul TRUP in slavona inseamna corp dar in sens de MORTACIUNE si ca ne-a fost introdus de catre RUSII – SLAVI in practica religioasa tocmai pentru

  a ne tine dependenti de ei lingvistic dar si ca denigrare pt. a-si bate joc de noi ???


 22. ROMA_NIA,
  Bastrix e un preot (drd.?) ortodox cu blog: http://bastrix.wordpress.com/

  daca inseamna ceva? nu stiu…


 23. @andrei: ms k m-ai tradus.
  @ROMA_NIA: Sper sa incep sa te inteleg, eventually…


 24. N-O,
  welcome!


 25. ROMA_NIA,
  nu stiu, am impresia ca retraiesc vremea aposolului:

  2 Corinteni 3:13-18
  nu facem ca Moise, care îşi punea o maramă peste faţă, pentru ca fiii lui Israel să nu-şi pironească ochii asupra sfârşitului a ceea ce era trecător. Dar ei au rămas greoi la minte: căci până în ziua de astăzi, la citirea Vechiului Testament, această maramă rămâne neridicată, fiindcă marama este dată la o parte în Hristos. Da, până astăzi, când se citeşte Moise, rămâne o maramă peste inimile lor. Dar ori de câte ori vreunul se întoarce la Domnul, marama este luată. Căci Domnul este Duhul; şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi Suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

  Nu te mai uita la slava a ceea ce este trecator (adica la oameni) uita-te tinta la Hristos. Nu mai cauta oameni, cauta-l pe Hristos. Nu mai sta in umbra. Iesi la lumina. Daca vezi oamenii ca niste copaci atunci inseamna ca nu ai fost complet vindecat. Cred ca esti pe calea cea buna. (Marcu 8,24) Mai ai un singur pas…


 26. scuze ca am uitat ADRESA :

  http://www.romanialibera.ro/a109719/radio-china-international-un-post-romanesc-pentru-nostalgici.html

  daca ROMA Antică a fost un oraş şi a devenit un Imperiu
  atunci ce va devenii o ŢARĂ care poartă acelasi nume ??

  de acesta imi place sa ma numesc ROMA __ nia de la România .
  acia nia îi Româ__nia sau NI= uite ROMA .


 27. Ni Hao? = ce faci? nici eu nu stiu cum se scrie asta, dar nu vad legatura cu titlul articolului… :-/


 28. m-as duce si eu la fabrica de barbati…dar stau cam prost cu timpu :(( poate la anu !


 29. Timpul trebuie administrat. asa ca daca vrei sa faci ceva folositor pentru suflet, minte si trup iti vei face timp. Domnul sa te ajuteLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: