h1

Între vinil şi vinil (vinilin?)

octombrie 30, 2007

Am crescut cu discurile de vinil.

Poveştile la pick-up. Muzica. Am crescut cu vinil de Electrecord, dar şi cu alea aduse de la Timişoara, pe şest, cu trupe tari şi coperţile lucioase.

M-am îndrăgostit ascultînd cîntece pe vinil.

Am ascultat la Casa Pogor din Iaşi cîntece interzise pe vinil.

Am trăit vremurile în care libertatea noastră era exprimată pe negru de vinil. Aveam Phoenix-ul cu „Canarul galben ca un gălbenuş”, aveam Mugur de Fluier şi Pink Floyd.

Am înţeles foarte bine despre ce vorbea Pittiş cînd se referea la libertatea pe care o cîştigase ascultînd Led Zeppelin pe ascuns.

În perioada aceea am mai descoperit un fel de vinil. Tot negru.

Coperţile unei biblii pe care am pierdut-o. Mi-a fost pierdută. Am dat-o la o expoziţie, pentru că avea autograful lui Dumitru Cornilescu pe ea.

Biblia aceea mi-a schimbat viaţa.

Mi-a dăruit un altfel de libertate.

Eu am ascultat şi Phoenix, “Canarul galben ca un galbenuş” şi am spart colivia fără să îmi frîng pieptul cu o nădejde dincolo de discurile de vinilin. Chiar pe vremea aceea, pe vremea comunismului.

Pittiş a lăsat comoara lui în urmă, discurile negre de vinilin, care l-au ajutat să rămînă oarecum liber.

Eu am avut o carte în coperţi negre din vinil! Aceea m-a făcut cu adevărat liber.

Iubesc discurile mele de vinilin, am pendulat între negrul lor şi negrul vinilinului de pe cartea aceea pînă m-am dat cu capul de paginile în care am găsit cea mai frumoasă muzică pentru suflet.

Între vinil şi vinil am ales ce este înter coperţile de vinilin.

17 comentarii

 1. Interesant cum parca experienta protestanta a mantuirii se rezuma la citirea individuala unei carti.
  Cel mai bine am experimentat cred, in copilarie, frumusetea Evangheliei, nu in lectura individuala, ci la inmormantari mai ales, sau la uternia Pastilor:”Zis-a Domnul catre iudeii care venisera la dansul:amin, amin graiesc voua, ca cel ce asculta cuvantul Meu si crede Celui ce M-a trimis, are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata… ” sau, la poarta cimitirului sau la rascruci:”Zis-a Domnul:Eu sint usa,prin Mine de va intra cineva se va mantui si va intra si va iesi si pasune va afla…”; „In ziua cea dintai a saptamanii, pe cand se lumina de ziua…”


 2. „Interesant cum parca experienta protestanta a mantuirii se rezuma la citirea individuala unei carti.”
  Cred, domnule CNI, ca raspunsul la aceasta afirmatie il puteti gasi la arhiva, probabil prin martie, cind au avut loc toate acele discutii care pornisera de la articolul profesorului Coman despre Biblia la ortodocsi.
  pina una alta, experienta ortodoxa a mintuirii la ce se rezuma?
  si ca sa inchei tot protestant va rog sa cititi Romani 15:4 si Coloseni 3:16 si spuneti-mi apoi daca experientele de la inmormintari, cimitire sau slujba de duminica (la care, a propos, majoritatea nu participa) sint suficiente pentru a va bucura de Cuvint.


 3. .. .

  nene CNI , eu ROMA __ NIA , viitor voievod si domn asa Traire si Viata , Misticism duhovnicesc si Foc am gasit la ORTODOCSI incat eram pe aproape sa-mi iau viatza … mai bine zis , dupa conceptia voastra si DUHUL vostru eu eram trimis la IAD ( caci acolo merg sinucigasii ).

  dar cred ca va intzeleg , voi vreti TRAIRE , SIMTIRE si mai putine constrangeri de LITERA LEGII si mai mult INIMA LEGII doriti ( voi , mai marii ) , desi masurati cu alta unitate pentru cei MICI .
  Pe acesti micuti ii incarcati cu FELURITE SI MULTE LEGI ce nici voi NU PUTETI DUCE .

  ii inteleg si pe POCAITI , pentru ca vrand nevrand toti provenim pana la urma din ORTODOCSI sau CATOLICI care s-au ars candva cu TRADITIONALISMUL .
  asa se explica ca am cazut in cealalta EXTREMA – BIBLIE , BIBLIE si numai BIBLIE .


 4. Draga Marius, nu inteleg comentariile de mai sus, dar nici nu ma straduiesc s-o fac. In cutiutza de amintri, la capitolul mari bucurii am asezat si intamplarea urmatoare: inainte de revolutie, cartier Dacia, parter, impreuna ascultam „Interioare” (primul disc Andries) suntem tineri iar vorba cantautorului indragit de amandoi ne da aripi: „in defintiv sunt textele mele si fac cu ele ce vreau…”. Amicul Seb T. avea pe vinil Cantofabule si Mugur de Fluier varianta cu dubla coperta (o chestie rarisima si stranie, un singur disc, dar cu deschidere ca pentru doua). Cele bune!


 5. Draga Edi, sigur ca mi aduc aminte de vremurile acelea.
  Sebi le-a luat cu el in Canada, ca pe o mare comoara.

  Am transferat o parte din Vinil cu ajutorul lui pe mp3, dar nu se aude prea bine. Sebi a facut o treaba excelenta.

  Am pastrat citeva dintre „raritati”, chiar daca nu mai am pick-up. Le pastrez ca piese de muzeu. Merita.

  Sa fii iubit!


 6. Cum vi se par Pink Floyd ?


 7. Se pare ca Phoenix si Andries v-au influentat ca si cantaret ?


 8. Depinde, ce de Pink?
  Da, Andries m-a influentat mult, si Phoenix si altii… 🙂


 9. Draga CNI, experienta mea spirituala nicicum nu depinde doar de o carte, ci de Aceasta Carte citita in mijlocul Comunitatii Duhului.

  Cartea Duhului, in Comunitatea Duhului, Biserica, de către cei locuiţi de Duhul Sfînt, credincioşii.

  Nu-i chiar aşa de simplistă teologia noastră cum ţi-o imaginezi sau cum ar dori s-o descrie unul si altul


 10. Eu n-o vad ca o carte. Scriptura sau Biblia, fiecare cum prefera nu e o carte. Pentru mine nu e prea relevant ca i se spune o colectie de carti. Nu e prea relevant ca scriitorii ei sunt oameni.

  Stiu doar un lucru, greu de explicat.
  Aceasta carte mi-a transformat viata.
  Aceasta carte „m-a pus in legatura cu Creatorul”.
  Pentru mine nu e o carte.
  Pentru mine e CARTEA.

  Cartea Cartilor.
  Cartea care ma pune in relatie cu alta carte, Cartea Vietii. E cartea care-mi da siguranta mantuirii. E cartea care imi da suportul zilnic pentru o viata din alta dimensiune. Cand nu se intampla lucrul acesta nu cartea e de vina. Eu am pus deoparte Cartea.
  E Cartea care-mi face cunostinta cu Datatorul vietii.

  Deci nu e o carte.
  Pentru mine e Cartea. Prin efectele zilnice pe care le are asupra mea. Prin relatia pe care o infiripa zilnic intre mine si Autorul cartii.

  Nu e o carte!


 11. Pink Floyd…Printre favoritii mei…La fel si Andries, iar Phoenix reprezinta un fel de legenda. Imi imaginez cum ascultand asa ceva in vremea respectiva iti dadea acea doza de impresie de libertate de care simteai ca ai nevoie.


 12. Ascultandu-va Duminica mi-a mers mintea exact la Andries. Desi eram prunc pe atunci, am si eu ceva discuri. Dar cel mai cu drag imi aduc aminte de un disc pe care tatal meu l-a primit de la Bucuresti de la ceva rudenii. Era (inca mai este pe undeva) cu corul unei biserici din Bucuresti, cantece de Craciun, si de pe coperta lui am invatat o poezie: „De Craciun, sub fulgi zglobii, Pe Isus mereu vestindu-L, Trec pe ulite copii, Cu colindul ….”.
  Parca erau frumoase acele zile.


 13. Cat despre partea cu Biblia…Sunt un om crescut in mediu neoprotestant. Intr-o vreme eram un aderent foarte zelos al acestui mod de interpretare al Crestinismului. Comentariul lui Andrei suna probabil destul de asemanator cu ceea ce as fi raspuns eu intr-o asemenea situatie in vremea aceea. Sunt inca tanar, nu e asa de mult de atunci. Insa am ajuns in timp sa inteleg unele lucruri. Astfel incat astazi nu mai gandesc ca un protestant. Nici 100% ca un ortodox, dar in orice caz inclin mai mult inspre ortodoxie decat spre protestantism. De ce?
  Pentru ca desi cred ca Biblia Il prezinta pe Dumnezeu, sunt sigur ca nu ne spune totul despre El si ceea ce vrea El cu privire la vietile noastre. Cred ca e doar o parte. E doar minimul necesar. Si poate eventual putin peste. Insa cred totodata ca orice iubitor de Adevar si Dumnezeu nu se multumeste doar cu strictul necesar, nici cu putinul care se da in plus in Biblie. Cred ca un asemenea om vrea mai mult. In aceste conditii, Biblia reprezinta doar un fel de ghid in cautarile si incursiunile ulterioare. Si anume, daca in cautarile noastre ulterioare ajungem la concluzii care nu se potrivesc Bibliei, ele trebuiesc abandonate. Insa daca ele nu contrazic, ci doar COMPLETEAZA Scripturile, cred ca nu avem motive sa le respingem. Prin urmare, pe langa Biblie, experienta personala si ratiunea pot fi considerate alte instrumente valide de cunoastere.
  Pe de alta parte, principiul „Sola Scriptura” e unul care se autodistruge, dupa parerea mea…Motivul? Scriptura insasi nu il enunta sau implica niciunde. Prin urmare…insusi acest principiu este extrabiblic.
  Insa, chiar presupunand ca ar trebui sa fim adepti ai acestui principiu, cu totii stim ca, in momentul in care ceva este scris, vor aparea, in timp (daca nu chiar imediat), mai multe interpretari. Si de unde stim care este interpretarea corecta? Avem, prin urmare, nevoie de un indicator care sa ne spuna in ce fel trebuieste interpretata Scriptura. Si daca unii s-ar gandi sa raspunda ca acest indicator este calauzirea Duhului Sfant, trebuie sa mentionez ca aceasta calauzire este de multe ori la randu-i interpretabila. Sunt momente in care pur si simplu „simti” care e interpretarea corecta. Dar nu e intotdeauna asa. Deci mai e nevoie de ceva.
  Ei bine, acest indicator de interpretare se identifica, din punctul meu si al Ortodoxiei Rasaritene de vedere, cu Traditia Bisericii. Doar interpretarea data Bibliei la inceputurile Crestinismului, intepretare conservata ulterior prin Traditie, poate fi considerata valida, apostolica. Doar aceasta poate fi intepretarea care ne duce cu adevarat la Dumnezeu. Un exemplu foarte bun ar fi doctrina Treimii. Iti vin poate unele idei doar din citirea Bibliei. Insa doar fragmente, care nici macar puse cap la cap nu dau tocmai doctrina Sfintei Treimi asa cum o cred Ortodocsii, Catolicii si Protestantii astazi. Principalul motiv pentru care astazi asa de multi Crestini cred in aceasta doctrina este pur si simplu pentru ca asa au fost invatati. O data avuta aceasta doctrina, cand citesti Biblia, ti se pare ca se potriveste si pare plauzibila, si multe lucruri incep sa se lege. Dar, pornind invers, doar de la Biblie, nu e neaparat sa ajungi tocmai la aceasta concluzie, ci pur si simplu trebuie sa te declari agnostic cu privire la aceasta problema. Si mai sunt poate si alte exemple, dar nu imi vin acum.

  In fine…am vrut doar sa vedeti ca se poate si sa fi fost crescut neoprotestant, si inca in familie buna, sa fi ajuns unul plin de ravna, si totusi sa ajungi sa fii nemultumit de aceasta interpretare a Crestinismului. Repet…inclin mai mult spre interpretarea Ortodoxa.


 14. comentariile apar cu ora „defecta”. Acum am reglat ora, am dat ceasul dupa cum se da.


 15. Intr-adevar, m-am lungit…pentru ca discutia e lunga, dupa cum spuneti si dumneavoastra.
  Din pacate, daca vorbiti despre un curs la Institutul din Oradea la care predati, nu voi putea asista, deoarece nu sunt din Oradea. Nici de tocmai foarte aproape…Insa sunt sigur ca aveti motivele dumneavoastra bine intemeiate de a crede ceea ce credeti. Asa cum si eu cred ca le am pe ale mele.


 16. Draga Nomadule, in cursul de patristica, chiar miine va fi cred partea care te indtereseaza,
  am o portiune despre relatia dintre TRaditie si Biblie.

  Nu inteleg clar unde este conflictul intre interpretarea protestanta si ceea ce tu numesti interpretarea ortodoxa.

  Iti recomand un capitol din cartea lui Leslie Newbigin, Gospel in a pluralis society, cred ca asta este titlul,
  este capitolul 4, poate fi un bun inceput de discutie .
  In partea asta din curs spun si cum s-a ajuns si cum am ajuns noi neoprotestantii la ideea cu Treimea.

  Sola Scriptura, din pacate, este inteleasa foarte mecanic si cu un radicalism pe care nici Luther nici Calvin nu l-au intentionat.

  Amindoi au tinut sema de istoria interpretarilor, citind din autorii trecutului.

  Dar discutia este foarte lunga, dupa cum vad ca s-a lungit si postul tau si postul meu 🙂


 17. Marius, e cumva vorba despre „patristica pentru pocaiti”, de care vorbeai cu ceva timp in urma???Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: