h1

De ce mă ţin de Sfeşnic?

noiembrie 7, 2007

M-aţi tot „auzit” că spun de Matei 13 cum că n-am putea să îl interpretăm altfel decît în lumina unui Menorah, adică a unui Sfeşnic Evreiesc.

menorah-medias.jpg

Da, şi mai am argumente.

1. Vă rog să vă uitaţi în Exod 25, acolo este descris sfeşnicul, trei braţe ies dintr-o parte şi altele trei din cealaltă parte.

31 Să faci un sfeşnic din aur curat: sfeşnicul acesta să fie făcut din aur bătut: piciorul, fusul, potiraşele, gămălioarele şi florile lui să fie dintr-o bucată.
32 Din laturile lui să iasă şase braţe; trei braţe ale sfeşnicului dintr-o parte şi trei braţe ale sfeşnicului din cealaltă parte.
33 Pe un braţ să fie trei potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor, şi pe celălalt braţ trei potiraşe în chip de floare de migdal, cu gămălioarele şi florile lor; tot aşa să fie şi cele şase braţe care ies din sfeşnic.
34 Pe fusul sfeşnicului să fie patru potiraşe în chip de floare cu migdal, cu gămălioarele şi florile lor.
35 Să fie o gămălioară sub cele două braţe care ies din fusul sfeşnicului, o gămălioară sub două braţe şi o gămălioară sub alte două braţe; tot aşa să fie şi sub cele şase braţe, care ies din sfeşnic.
36 Gămălioarele şi braţele sfeşnicului să fie dintr-o singură bucată; totul să fie din aur bătut, din aur curat.

Tot capitolul este simetric.

Primele trei pilde sînt din domeniul agricol şi se întîmplă afară din casă. Aşa începe capitolul: Isus a ieşit”afară din casă”.

13:1 În aceeaşi zi, Isus a ieşit din casă, şi şedea lângă mare.

Ultimele trei pilde sînt spuse numai pentru ucenici, „în casă”, după ce Isus a dat drumul mulţimilor. Ce „nepoliticos”! Exact cînd era climax-ul predicii, atunci îi trimite să-şi vadă de treburi şi dă tălmăcirea neghinei numai pentru cercul iniţiaţilor. Să mai spui că Isus a fost democrat!!!

34 Isus a spus noroadelor toate aceste lucruri în pilde; şi nu le vorbea deloc fără pildă,
35 ca să se împlinească ce fusese vestit prin proorocul, care zice: „Voi vorbi în pilde, voi spune lucruri ascunse de la facerea lumii.”
36 Atunci Isus a dat drumul noroadelor, şi a intrat în casă. Ucenicii Lui s-au apropiat de El, şi I-au zis: „Tîlcuieşte-ne pilda cu neghina din ţarină.”

Astfel, dinamica întregului capitol poate fi urmărită pe o serie de paralele, dar una dintre ele este afară-înăuntru, pidele pămîntului şi seminţelor (pămînturile bune şi rele, săminţele bune şi rele, sămînţa de muştar), pildele experţilor (expertul în comori, expertul în mărgăritare şi expertul în peşti buni şi răi)

La mijloc este o pildă care are de-a face cu ce se întîmplă în casă. Isus o rosteşte chiar înainte de a intra cu ucenicii în casă.

Primuil argument este structura capitolului.

2. Al doilea este că Isus nu le spune ucenicilor pilde, ci le pune înainte. Exact ca şi cum le-ar pune sfetnicul în templu. Vă rog să găsiţi şi alte locuri în care Isus le pune înainte (paratithemi), uitaţi-vă în 24 şi 31. Verbul mai poate avea şi alte sensuri. Le-a pus deoparte, le-a păstrat etc. Eu cred că verbul cu pricina folosit şi în contextul în care ucenicii erau amestecaţi în mulţime.

3. Vă rog să observaţi tema luminii. Cei care ascultă aceste pilde vor străluci. Isus le aprinde lumînările în sfeşnicele minţilor lor pentru a lumina în vremea de apoi, la rîndul lor. V. 43.

43 Atunci cei neprihăniţi vor străluci ca soarele în Împărăţia Tatălui lor. Cine are urechi de auzit, să audă.

Cam asta-i ce cred despre cap. 13. Cred că textul oferă destule argumente interne pentru o interpretare de acest fel.

Vă rog să mă contraziceţi acum, că altfel dau drumul la o prostie şi vă treziţi după război! 🙂

4 comentarii

 1. E fascinant Cuvantul lui Dumnezeu, mai valoros ca aurul curat. Sfesnicul lumina cortul, Cuvantul lumineaza acum templul Duhului Sfant. Ochiul vindecat prin credinta vede imparatia Lui. Daca ochiul este sanatos atunci tot trupul va fi plin de lumina. Sa nu fim ca cei care aveau ochi si nu vedeau. Pentru ca zicem ca vedem, pacatul ramane. Sa ne smerim dar inaintea Luminii lumii pentru ca prin lumina Lui sa vedem lumina. Acolo nu mai este nevoie de lampa pentru ca El va lumina cetatea.

  Ce mult imi place pilda cu comoara ascunsa in tarina. E atata bucurie acolo!!! O bucurie pe care lumea nu o intelege, o bucurie care umple inima de lumina.


 2. Multumesc pentru mesajul de azi de la capela. Domnul sa ma ajute sa implinesc ceea ce a spus El. Drum bun in calatorii si mult har in predicare la evanghelizare din Paris
  http://mareatrimitere.wordpress.com


 3. Tehnic vorbind cred ca puteti interpreta asa, insa nu stiu daca ati luat in calcul ca impartirea Scripturii pe capitole si versete nu este inspirata. E posibil insa ca textul – menorah sa fie un pasaj, o diviziune clara al textului.
  Mult har si intelepciune!


 4. Draga Cornel, multumesc pentru apreciere si urari.

  Draga Narcis, da, am luat in calcul ideea ca impartirea pe versete si capitole nu este inspirata (sint sigur pe de alta parte insa ca Duhul n-a dormit atunci cind s-a petrecut chestia, asta-i alta discutie)

  Nu, n-am tinut cont de cap. 13, ci numai de secventa aceasta de sapte.
  Unii autori spun ca este vorba de 8 pilde.
  Adica cea a carturarului.
  Ma indoiesc, dar ma mai documentez.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: